Kristoff wint na waaiers in Qatar
maandag 9 februari 2015 om 13:43

Kristoff wint na waaiers in Qatar

alexander kristoff

Alexander Kristoff is naar de zege gesprint in de tweede etappe van de Tour of Qatar. De Noor was de sterkste van een uitgedunde kopgroep na een rit vol waaiers, waarin Etixx-Quick-Step de leiding had.

Zand en wind waren vandaag de sleutelwoorden. Een straffe wind vanuit het zuiden zorgde voor zandstormen. In het peloton was geen plaats voor luwte. Vanuit de start gingen de renners direct stevig tekeer. Rugwind stuwde het peloton tot hoge snelheden. Onder aanvoering van Etixx-Quick-Step werd de eerste schifting gemaakt. De meeste kopmannen lieten zich niet verrassen. Dat gold niet voor onder meer Lars Boom, Alejandro Valverde, Bradley Wiggins, Philippe Gilbert en Edvald Boasson Hagen. Zij hadden in mum van tijd al een aanzienlijke achterstand opgelopen.

Het gemiddelde piekte in de eerste twee uur boven de 54 kilometer per uur. Een snelheid waar de aanvallers van het werelduurrecord van zouden dromen. In Qatar werd die snelheid meer verafschuwd. José Joaquin Rojas, de winnaar van de openingsrit, moest al vroegtijdig afhaken. Net als zijn collega in de sprints Arnaud Démare. Toen men in de kopgroep de benen even stilhield, konden enkele groepjes terugkeren, maar na een nieuwe tempoversnelling wapperden ze weer weg.

In de voorste groep was Tom Boonen de voornaamste gangmaker. De klassiekerspecialist trok de gashendel veelvuldig open. De kopgroep werd daardoor uitgedund tot ongeveer veertig renners. Met vijf ploeggenoten domineerde Etixx-Quick-Step, de ploeg van Boonen, deze waaierrit.

Finale
In de laatste tien kilometer bestond de kopgroep uit Niki Terpstra, Tom Boonen, Nikolas Maes, Peter Sagan, Maciej Bodnar, Jasper Stuyven, Marcus Burghardt, Greg Van Avermaet, Alexander Kristoff, Andrea Guardini, Ruslan Tleubayev, Luke Rowe, Ian Stannard, Adam Blythe, Heinrich Haussler. In de laatste drie kilometer deed Maes het kopwerk voor zijn team, met in zijn wiel Kristoff. Bodnar probeerde met een late uitval de sprinters te verrassen, maar de trein van Boonen liet zich niet gek maken.

In de sprint kwam de Belg er niet aan te pas, ondanks het overwicht van zijn team. Boonen strandde op de vijfde plaats. De zege ging naar de Noor Kristoff, die sneller was dan Guardini en Van Avermaet. Kristoff is dankzij zijn overwinning de nieuwe leider in het algemeen klassement.

flag-qa Tour of Qatar 2015 (2.HC)
Uitslag etappe 2: Al Wakra – Al Khor Corniche (194 km)

1. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) in 3u49m52s
2. flag-it Andrea Guardini (Astana) allen z.t.
3. flag-be Greg van Avermaet (BMC)
4. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
5. flag-be Tom Boonen (Etixx-Quick-Step)
6. flag-au Heinrich Haussler (IAM Cycling)
7. flag-gb Adam Blythe (Orica-GreenEDGE)
8. flag-de Marcus Burghardt (BMC)
9. flag-be Jasper Stuyven (Trek Factory Racing)
10. flag-gb Ian Stannard (Sky)
Volledige rituitslag

Algemeen klassement na etappe 2
1. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) na 7u39m31s
2. flag-be Tom Boonen (Etixx-Quick-Step) op 1s
3. flag-be Greg van Avermaet (BMC) op 3s
4. flag-it Andrea Guardini (Astana) op 4s
5. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) op 8s
6. flag-de Marcus Burghardt (BMC) op 9s
7. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) op 10s
8. flag-au Heinrich Haussler (IAM Cycling) z.t.
9. flag-be Jasper Stuyven (Trek Factory Racing) z.t.
10. flag-pl Maciej Bodnar (Tinkoff-Saxo) z.t.
Algemeen klassement na rit 2

RIDE Magazine