Kristoff wint voor vierde keer Eschborn-Frankfurt en passeert Erik Zabel

dinsdag 1 mei 2018 om 17:27

Alexander Kristoff heeft voor de vierde keer Eschborn-Frankfurt op zijn naam geschreven. De Noor van UAE Emirates versloeg Michael Matthews en Oliver Naesen na een attractieve koers. De sprinter mag zich na vandaag alleen recordhouder noemen. Hij deelde het record aanvankelijk met Erik Zabel, die de klassieker driemaal wist te winnen.

Om klokslag twaalf uur werden de renners in gang geschoten voor de 56e editie van Eschborn-Frankfurt, het vroegere Rund um den Henninger-Turm. De nieuwe koersdirecteur en oud-renner Fabian Wegmann schotelde de coureurs een zwaarder parcours voor in vergelijking met voorgaande jaren, in de hoop op een spectaculairder koersverloop. Spektakel kreeg Wegmann in het begin, want na een spervuur van demarrages formeerde zich een zevenkoppige vluchtgroep.

Landgenoot Floris Gerts kreeg Antoine Warnier, David Tanner, Daniel Teklehaimanot, Aleksejs Saramotins, Aaron Gate en Yukiya Arashiro met zich mee. De zeven avonturiers kregen een voorgift van bijna vijf minuten, maar met het verstrijken van de kilometers daalde de voorsprong stelselmatig. Tijdens de eerste twee passages van de beklimming van de Mammolshainer – met maximale stroken van maar liefst 23% – werd zowel vooraan als achteraan afgezien.

Koers ontploft tijdens heuvelachtige zone 
Dit gebeurde inmiddels zonder publiekstrekker Marcel Kittel, die op ruim negentig kilometer van de streep de handdoek gooide. Dit nieuws weerhield de jonge Belg Bjorg Lambrecht er niet van om de sprong naar voren te maken. Hij kreeg de Oostenrijkers Michael Gogl en Gregor Mühlberger als bondgenoten met zich mee. Het drietal wist op ruim 75 kilometer van de finish de oversteek te maken naar de kop van de koers.

De achterstand van het peloton – van waaruit onder meer Tom-Jelte Slagter en Serge Pauwels probeerden weg te rijden – was echter speelbaar. Het verschil aan de voet van de voorlaatste passage van Mammolshainer bedroeg twintig seconden, wat Tom-Jelte Slagter deed besluiten een tegenaanval op poten te zetten. De puncheur van Dimension Data kreeg een bijzonder kwieke Michael Matthews met zich mee. Minder kwiek bleek Rick Zabel; de nummer twee van vorig jaar moest het uitgedunde peloton laten gaan.

Vooraan leverde de steile Mammolshainer ook slachtoffers op, want de frissere avonturiers Lambrecht, Mühlberger en Gogl wisten de leeggereden vroege vluchters – uitgezonderd Arashiro – uit het wiel te kletsen. In de afdaling leek het drietal te worden bijgehaald door de voorwacht van het peloton, maar ze wisten uiteindelijk op kousenvoeten weer weg te rijden. Nog voor het opdoemen van de laatste passage van de Mammolshainer, wisten zeven renners echter de aansluiting te vinden.

Tienkoppige kopgroep zingt het lang uit, maar Kristoff wint weer
Het betekende dat een kopgroep bestaande uit Lambrecht, Mühlberger, Gogl, Laurens De Plus, het Bahrain Merida-duo Arashiro en Grega Bole, het Katusha-Alpecin-tweetal Simon Špilak en Nils Politt, Emanuel Buchmann en Julien Bernard naar de laatste passage van de Mammolshainer reed. Waar de kopgroep – met uitzondering van een moegestreden Politt – en groupe naar boven reed, voelde Michael Matthews de bui al hangen in het peloton. De Australiër van Sunweb probeerde de kloof nog te dichten, maar slaagde niet in zijn opzet.

Met nog twintig kilometer te gaan reed het peloton ruim een minuut in het krijt, waardoor de koplopers mochten hopen op de zege. Dit bleek echter het sein voor Quick-Step Floors om – in dienst van Fernando Gaviria – het tempo de hoogte in te jagen. Hierdoor smolt de voorsprong als sneeuw voor de zon; met nog tien kilometer op de teller hadden de koplopers slechts een voorgift van twintig tikken.

De lokale ronde in Frankfurt bleek erg bochtenrijk, waardoor de kopgroep werd gereduceerd tot Buchmann, Bernard, Špilak en Bole. Net voor het ingaan van de slotronde viel het flink uitgedunde peloton de vluchters echter bijna op de nek. Op drie kilometer van de streep bleken ze definitief een vogel voor de kat, waardoor een chaotische sprint de winnaar moest aanwijzen. Het was Gaviria die op de verrassing speelde, maar hij misrekende een bocht. Het was vervolgens Belgisch kampioen Naesen die even mocht hopen op winst, maar het was Kristoff die hem nog gemakkelijk wist te remonteren.

Dit artikel delen:

35 Reacties

Covadonga 1 mei 2018 om 17:28

Zabel deed niet eens mee

WCEendT 1 mei 2018 om 17:29

Dit is een mooie sprint klassieker!!! Zo kan het dus ook!

Gaviria nam de laatste bocht gewoon volledig verkeerd, zonde had een redelijk gat op de rest.

chasse patat 1 mei 2018 om 17:29

Rick Zabel ;)

Bikeage 1 mei 2018 om 17:29

Wat denkt Gaviria als ie aangaat op 500 meter? Logisch dat iedereen er nog overheen komt. Aardige wedstrijd. Had er niets van verwacht.

Romāns Vainšteins 1 mei 2018 om 17:30

‘een bijzonder attractieve koers’

Nou, dan wil ik de definitie daarvan wel eens weten, of is het wel een synoniem van bagger ?

Rhohan 1 mei 2018 om 17:31

Jakobsen gaat heel snel veel kansen krijgen als nr 1 sprinter, met een kopman als Gaviria die keer op keer faalt.

dark-knight 1 mei 2018 om 17:33

Gaviria en ook Bennett véél te vroeg aangegaan.
Kristoff met overmacht, als Matthews beter gepositioneerd zat, had hij kunnen winnen.

Gebruikersnaam 1 mei 2018 om 17:37
Quote:
Jakobsen gaat heel snel veel kansen krijgen als nr 1 sprinter, met een kopman als Gaviria die keer op keer faalt.

Ja, dat gaat inderdaad gebeuren.

josi 1 mei 2018 om 17:37

Lampaert zal wel blij zijn. Rijdt zich de longen uit zijn lijf voor Gaviria, die vervolgens veel te vroeg op kop komt en dan ook nog eens de bocht compleet verkeerd neemt.

ronddraaien 1 mei 2018 om 17:39

Gaviria had zin in een Parijs-Tours kunststukje, de benen leken wel goed.

Romāns Vainšteins 1 mei 2018 om 17:39

Had die Gavria nou wel door waar de finish lag ? Dat zag er buitengewoon clownesk uit.

Jan Blokland 1 mei 2018 om 17:42

Sam Bennett kwam ook te vroeg op kop door de mispeer van Gaviria. Sam Bennett deed het goed om achter Gaviria aan te gaan. Maar ja, als je door zo’n fout stil valt is er geen redden meer aan.
Onbegrijpelijk dat dit gebeurd overigens, nadat je al twee keer de finish hebt gepasseerd.

Bikeage 1 mei 2018 om 17:46

Denk dat Gaviria inderdaad niet doorhad waar de streep lag. Zag er ook ouderwets Vlaams ontgoocheld uit. Werd gelukkig getroost door een sympathieke West-Vlaming.

Verrassend dat Naesen nog naar plek 3 sprint en ook niet de minsten achter hem laat.

supermario 1 mei 2018 om 17:56

Er stond in de laatste kilometer een paarse boog… ik denk dat gaviria zich daarop richtte. Wel niet zo snugger als je het laatste kwartier al tweemaal de aankomst gepasseerd bent… .

Random wielerliefhebber. 1 mei 2018 om 17:57

Inderdaad bikeage hij laat pasqualon, bole en de Bie achter zich. Topsprinters.

AWestie 1 mei 2018 om 17:59

Haha, ik denk dat ik de titel al stukken minder bijzonder vind wanneer Zabel en overwinning worden gedraaid. Verder denk ik dat het alleenrecordhouder is, maar dat lees ik tot nu toe niet terug op Onze Taal.

WCEendT 1 mei 2018 om 18:15

Gaviria en Bennett gingen inderdaad gewoon rechts i.p.v. links in eerste instantie:
https://twitter.com/Sammmy_Be/status/991345951670448129

xistnc 1 mei 2018 om 18:27
Quote:
Het was Gaviria die … . Het was vervolgens Belgisch kampioen Naesen die … , maar het was Kristoff die …

Variant op ‘En toen / En toen / En toen’?

Silent Hill 1 mei 2018 om 18:47

Onttroont Zabel is misschien duidelijker.

leegloper 1 mei 2018 om 19:02

Kijk hoe Gaviria die bocht aansnijdt: https://twitter.com/ZiggoSport/status/991339754212941824
Hij dacht inderdaad rechtsaf te moeten. Bennett wordt eigenlijk 2 keer gefopt door Gaviria.

Guushovd 1 mei 2018 om 19:07

Commentaar op Ziggo (Martijn Berkhout en Seb Langeveld) ook vele mate beter aan te horen dan meestal op eurosport, ook dankzij de afwezigheid van onderbrekingen.

Charlie33 1 mei 2018 om 19:08

Waarom doet lotto nl jumbo niet mee? Een wt wedstrijd dicht bij huis. Raar

rahimns 1 mei 2018 om 19:12

@charlie33 omdat zij weer andere WT koersen rijden. Zoals straks in Amerika. Geen een ploeg rijdt alle WT koersen. TLJ doet er maar 2 niet… deze en Turkije. Er zijn ploegen die er nog minder rijden, dus het valt nog mee.

Frits des Jeux 1 mei 2018 om 19:16

@Guushovd ik vond Berkhout prima, maar Se -eh- bastiaan Lange -eh- veld mag nog wel wat verbeteren hoor. Inhoudelijk prima, maar dat gehakkel is irritant.

Baik-Baik 1 mei 2018 om 19:19

Erg leuke koers gezien!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair