Kristoff moet afvallen van Katusha-Alpecin

Kristoff moet afvallen van Katusha-Alpecin

foto: Sirotti (archief)

zondag 7 mei 2017 om 09:25

Alexander Kristoff moet afvallen. Dat heeft zijn ploeg tegen hem gezegd na de tegenvallende prestaties van het voorjaar, aldus de Noorse sprinter tegen TV2.no. “Ik heb te horen gekregen dat ik te zwaar ben”, aldus Kristoff.

“Ze denken dat ik nog 2 à 3 kilo af moet vallen”, zegt de Noor, die afgelopen weekend nog de Rund um den Finanzplatz won. De spanning speelt omdat de resultaten dit voorjaar minder waren dan de ploeg had verwacht. “Ik ben niet zwaarder dan andere jaren. Als je kijkt naar mijn trainingsdagboeken, dan zie je dat ik op hetzelfde gewicht lig.”

“Ik begrijp niet waarom zij boos worden op mij, want ik ben de enige die gepresteerd heeft voor Katusha-Alpecin. Van de zeven overwinningen van de ploeg, heb ik er zes behaald. Maar er heerst over het algemeen een gespannen sfeer dit jaar”, oordeelt Kristoff. “Ik hoop dat ze wat kalmeren, dat we goede resultaten halen en dat dat het leven iets makkelijker maakt.”

Kristoff bereidt zich voor op de Ronde van Californië, waarna hij in juli de Tour de France zal rijden.


[poll id=”504″]

Dit artikel delen:

30 Reacties

achtpuntzes 7 mei 2017 om 09:35

oei, scheurtjes in het Katusha-bolwerk.

natuurlijk is gewichtsverlies bij wielrenners wel een ding, maar om dat als ploeg van je renner te eisen… komt op mij toch een beetje over als inbreuk op je privacy. ik vind dat je als renner zelf mag bepalen in hoeverre je hier aan mee doet en zulks eisen als ploeg zijnde vind ik niet erg netjes.

Fast Freddy 7 mei 2017 om 09:44

@8.6
Volgens mij leveren (prof)renners hun privacy wat betreft fysieke gesteldheid in bij het tekenen van een contract. Zeker de kopmannen met dikke contracten. Die mannen moeten maximaal voorbereid zijn om te presteren. Daar hoort ook gewicht bij.
Dat Katusha denkt dat gewichtsverlies bij Kristoff zal leiden tot betere prestaties is natuurlijk maar de vraag, aangezien hij in het verleden beter presteerde hetzelfde gewicht als nu. Scherp staat ie op het oog natuurlijk niet.

RubenAV 7 mei 2017 om 09:47

Vierde in de Milaan – San Remo, vijfde in Ronde van Vlaanderen en winst in Rund um den Finanzplatz. Hij heeft wel eens betere jaren gehad, maar het is toch zeker niet slecht. Staat ook op een 11e plaats in de CQ-ranking, wat betekent dat er toch een flink aantal kopmannen van andere ploegen slechter gepresteerd hebben. Verder vraag ik mij af hoeveel verschil die twee tot drie kilo afvallen zou helpen, had hem niet geholpen om opeens met Sagan &Co mee te gaan op de Poggio of om de topfavorieten te volgen in Vlaanderen.

IlPirata 7 mei 2017 om 09:50

Hij zal ook wel een mooi salaris hebben bij Katusha, en beter dan menig ander renner bij Katusha, dus helemaal onlogisch is de kritiek hier niet.

Kingstown 7 mei 2017 om 09:59

Blijkbaar ligt het verwachtingspatroon van Katusha een beetje te hoog. Kristoff heeft naar behoren gepresteerd. Tijd om naar een andere ploeg te gaan die wel blij is met 6 overwinningen en top-5 in MSR plus RvV.

flashke 7 mei 2017 om 10:10

Ik vind hem wel heel kritisch in zijn analyse. Lijken echt op ramkoers te liggen. Sneer naar de ploegleiding, sneer naar de ploegmaten,… Lekker voor de sfeer.

Had LottoNL nog een voorjaarskopman nodig? (geintje-sarcasme-niet serieus nemen aub)

Wielrennertje 7 mei 2017 om 10:24

Je kan best als ploeg vragen om af te vallen, maar dit interview wekt alsof het als een strenge eis is gesteld. Onderandere omdat hij zegt dat ze boos waren geworden. Snap de frustratie van Kristoff wel, als je de enigste bent die presteert en je krijgt gezeur over je gewicht is dat vervelend. Profs zijn sowieso veel bezig met hun lichaam en gewicht omdat het perfect moet zijn en als je dan te horen krijgt dat je 2 à 3 kilo te dik bent kan dat best een klap zijn.

maklukzat 7 mei 2017 om 10:34

Als Kristoff te veel kilo’s heeft, en daar lijkt het gezien de foto’s wel op, dan mag de ploeg daar best een opmerking over maken. Op het niveau van de profs telt elke kilo. Het kan net het verschil zijn of je als sprinter wel of niet een heuvel over komt in het peloton. Een ploeg mag daar best in sturen. Sommige renners hebben nu eenmaal niet de intelligentie of discipline.

TykkeThor 7 mei 2017 om 10:36

We kennen de situatie natuurlijk ook niet. Gewichtsverlies laat je niet per definitie harder rijden, maar als zijn vetpercentage aantoonbaar te hoog ligt dan weet je dat er meer uit te halen was en vind het verzoek vanuit de ploeg ook wel terecht.

krypton 7 mei 2017 om 10:52

Kristoff lijkt inderdaad niet volledig afgetraind. Dat hij in het verleden met dat gewicht wel grote wedstrijden heeft gewonnen betekent natuurlijk niet dat het niet beter kan qua gewicht.

mollemarijden 7 mei 2017 om 10:54

Is normaal voor topsporters dat de ploegen verwachten dat ze op een bepaalde gewichtsniveau zitten. Voetballers, zwemmers iedereen moet goed op gewicht zitten. Sommige hebben geen natuurlijke aanleg en zijn zwaarder maar presteren optimaal. Die hoeven natuurlijk niet aan te passen. Je kan bijv. als ploeg moeilijk zeggen val 10 kilo af. (Of je moet het heel bont hebben gemaakt in de zomer :P )

Kirsipuu 7 mei 2017 om 10:56

Bij Katusha zal er iemand in het gat moeten springen dat is ontstaan na het afscheid van Rodriguez. Als je naar de selectie kijkt zal de ploegleiding dat vooral verwachten van Kristoff en Zakarin en in iets mindere mate van Martin. De eerste piek van Kristoff is al geweest en ik kan me voorstellen dat Katusha met hun budget hoger mikt dan twee keer top 5 in een klassieker en ritoverwinningen in Besege, de ronde van Oman en de Driedaagse van de Panne. Als je vetpercentage dan ook nog eens te hoog is kan je kritiek verwachten. Ik kan me niet voorstellen dat die 2 a 3 kilo over spieren gaat. Dat Kristoff over zijn ploeggenoten begint is flauw, die verdienen niet zijn salaris en de hoogste bomen vangen het meeste wind. Als Zakarin aankomende Giro niet presteert zal hij dat ook wel te horen krijgen, evenals Martin als hij het geel niet pakt in Düsseldorf.

Gebruikersnaam 7 mei 2017 om 10:58

Ik denk ook dat de verwachtingen wat hoog liggen, dit is gewoon zijn niveau en er zijn nu eenmaal een handvol anderen die beter zijn.

Ze mogen eigenlijk blij zijn dat hij zeer efficiënt is en al 2 monumenten heeft gewonnen, wat meer is dan Sagan of Van Avermaet terwijl dat eigenlijk betere renners zijn.

Chaba 7 mei 2017 om 11:10

Mmm nou van Martin had ik nog wel iets meer verwacht. Kristoff niet super maar zeker niet slecht. Tot nu toe niemand die daar verder presteert. Misschien dat Zakarin wat weg kan nemen voor de ploeg, hoewel hij een wat mindere start beleefd.

achilles 7 mei 2017 om 11:15

Hoeveel keer hebben we al niet gelezen van renners die hypergmotiveerd gingen vermageren maar dan te mager stonden en net minder presteerden wegens te weinig kracht, op in het laatste uur, etc. Lijkt me dat een winnaar van San Remo en Vlaanderen die zegt op hetzelfde gewicht te zitten als die jaren dat hij won, wel degelijk in topvorm is. Of je moet geloven dat hij vroeger met overgewicht won.

Beetje realisme zeg, hij wint gewoon de sprint in San Remo, maar de vogels waren al gaan vliegen. Hangt van kleine dingen af. Katusha heeft gewoon aan kwaliteit ingeboet met Rodriguez en als Spilak en Taaramae dan ook anoniem rondrijden.

Het enige monument dat tegenviel was, oh ironie, overigens … Roubaix, een koers waar net wat extra kilo's in je voordeel zijn…

Wheely 7 mei 2017 om 11:19

Goed dat hij er tegen in opstand komt! Wie zegt dat hij beter presteert wanneer hij afvalt, dat kan zomaar ook omgekeerd zijn.

Lammertink stond ook te scherp volgens Boogerd. De leiding bij Katusha heeft er blijkbaar een bepaalde filosofie over maar ik vind het maar een gevaarlijke trend.

Belkinrabo 7 mei 2017 om 11:48

Boom wegdoen of knecht
Kristoff kopman die mag halvorsen opleiden en amund j

Gelei 7 mei 2017 om 12:04

Heeft niets met gewicht te maken. Alle klassieke sprinters (Kristoff, Degenkolb, Demarre, Matthews) waren gewoon niet gediend met het aanvallende koersen dit voorjaar.

lauran 7 mei 2017 om 12:18

Absoluut geen slecht voorjaar voor Kristoff, wielrennen is echter ook geluk hebben en dat had hij dit jaar misschien wat minder. Mist ook wel een beetje zijn meester knecht Paolini denk ik, die hem altijd perfect op sleeptouw nam. Overigens heb je bij Kristoff altijd wel het idee inderdaad dat hij niet heel scherp staat, maar dat stond Boonen ook absoluut niet in zijn topjaren.

Covadonga 7 mei 2017 om 12:21

Prima discussie tussen renner en ploeg, maar dat dit naar buiten wordt gebracht vind ik behoorlijk achterlijk.

maklukzat 7 mei 2017 om 12:26

@Wheely
Boogerd zei alleen dat scherp staan ten koste kan gaan van de punch heuvelop. Lammertink moet dat toch echt zelf ondervinden. Een paar kilo lichter en kijken hoe het uitpakt. Dat lijkt me niet verkeerd. Dumoulin heeft het ook gedaan.

assen 7 mei 2017 om 12:39

Kristoff deed wat van m verwacht mocht worden. Vrij goed voorjaar hoor!

Omhoog73 7 mei 2017 om 13:26

Hij ziet er uit als de “van der vaart” van het wielrennen ;) , mag wel wat scherper eruit zien. Maar misschien is hij door zijn overwinningen van de afgelopen jaren zo volgevreten (figuurlijk) dat hij alles best vind?

Velominatus 7 mei 2017 om 13:39

Het is niet gek dat gewicht onderwerp van gesprek is tussen renner en ploeg. Het is wel gek dat de inhoud van dat gesprek naar buiten komt. En dat naar buiten brengen doet Kristoff toch echt zelf.

Striga 7 mei 2017 om 13:41

Hij heeft wel gelijk dat de rest van z’n ploeg tot nu toe bagger is dit seizoen. Martin is niet meer de renner van 4 jaar geleden, Zakarin minder dan afgelopen jaren en Spilak bakt er al helemaal niks meer van. Als ik Katusha was zou ik hem maar proberen te vriend te houden.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair