Koos Moerenhout heeft een WK-plan: “Met Dumoulin en Mollema als belangrijke pijlers”

zaterdag 11 juli 2020 om 08:55
Koos Moerenhout heeft een WK-plan: “Met Dumoulin en Mollema als belangrijke pijlers”

foto: Cor Vos

Hoe de hiërarchie binnen de Nederlandse WK-ploeg er gaat uitzien, over tweeënhalve maand in het Zwitserse Aigle en Martigny? Voor die vraag is het nu nog te vroeg, aldus bondscoach Koos Moerenhout. “Het maffe aan de huidige situatie is natuurlijk dat er nog geen meter is gefietst.”

Toch heeft Moerenhout wel al een plan en een uitgangspunt in zijn hoofd voor de wegwedstrijd op 27 september, laat hij weten in een gesprek met het AD. “Met Tom Dumoulin en Bauke Mollema als belangrijke pijlers van de ploeg. Maar we hebben natuurlijk een brede groep met goede klimmers met ook Steven Kruijswijk, Wilco Kelderman, Wout Poels en Sam Oomen. Het is simpelweg te vroeg om nu al een duidelijke hiërarchie te benoemen.”

Ook wil Moerenhout Mathieu van der Poel niet uitvlakken. “Wat wel zo is: het parcours van vorig jaar in Yorkshire was op zijn lijf geschreven, dat is nu in Zwitserland niet het geval. Een andere rol voor hem? In dienst van de ploeg? Daar moet ik echt nog over nadenken. Het veld ligt nog wel open. Ik bedoel: er is niemand die op voorhand niet wil rijden. Ik heb de jongens de afgelopen periode niet gestalkt, maar wel contact met ze onderhouden.”

Dilemma
Uiterlijk 10 september moet de bondscoach zijn lijst met namen hebben doorgegeven aan de UCI. “Juist, dat is tíjdens de Tour”, stelt hij vast. “Ik weet nog niet of ik die volle tijd benut. Misschien kies ik ervoor om de selectie al voor de Tour te maken, zodat iedereen duidelijkheid heeft. Aan de andere kant wil je ook kijken hoe renners het in de Ronde van Frankrijk doen. Dat is nog een dilemma.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

willem buffel 11 juli 2020 om 10:16

Zou bij dat lijstje ook maar Dylan van Baarle bijzetten. Kan van zeer nuttige waarde zijn!!

Groningen 11 juli 2020 om 10:30

Klopt, de rest is, of waant zich, kopman, maar daar zullen zeker nog wat sterke knechten bijkomen

Romāns Vainšteins 11 juli 2020 om 10:44

Weening ook meepakken, die doet dit graag en kan het.

Martino87 11 juli 2020 om 10:23

Wat een briljant plan!

Arry1337 11 juli 2020 om 10:46

Ik zou iedere renner individueel vragen wie zij naast zich in het team zien, en wat voor een rollen zij iedereen zouden geven. Dat dan allemaal naast elkaar leggen maakt dat je bijna vanzelf een verdeling krijgt van meest gewaardeerde en waardevolle renners, en in welke rol.

Beekman 11 juli 2020 om 10:50

Tja zo kan je wel tal van scenarios bedenken wat klimmers betreft, al hebben deze twee renners bewezen een finale te kunnen rijden en of te winnen. Maar ik zou toch eens afwachten hoe Tommeke uit de verf komt na ruim een jaar afwezigheid uit het peleton.

tdola 11 juli 2020 om 10:55

Kruijswijk heeft volgens mij al gezegd te passen voor wk met oog op vuelta

Doswielos 11 juli 2020 om 10:57

Wout Poels zou ik lekker thuis laten, die heeft nog nooit wat laten zien op WK’s.

Mijn ideale team zou zijn:
Tom en Bauke als uitgesproken kopmannen.
Oomen, Kruijswijk en Kelderman als Bliksemafleiders.
Gesink, Tolhoek en van Baarle als knechten.

aardappeljager 11 juli 2020 om 18:46

Poels heeft het in LBL natuurlijk wel eens laten zien + etappes in grote rondes met beulswerk. Ben wel van mening dat het niet extreem recent is, maar hebben dit jaar van niemand echt iets gezien

hanzul 11 juli 2020 om 11:11

Mijn team op papier.

Tom en Bauke als kopmannen.
Oomen, Kelderman, Poels vrije rol, bij die laatste weet je het nóóit.
Tolhoek en van Baarle als knechten.
Gesink als wegkaptitain/knecht.

Reserve: Bouwman, Weening en van der Poel. Bij die laatste weet je het namelijk ook nóóit.

josi 11 juli 2020 om 11:22

Afgaand op de titel van het artikel hoopte ik dat er wellicht een geniaal WK-plan uit de doeken zou worden gedaan. Dat viel dus een beetje tegen. Maar Koos wil de concurrentie ook niet wijzer maken, dat begrijp ik dan wel weer.

vincenzo 11 juli 2020 om 12:19

Het snode plan zit alleen nog in het het hoofd van Koos en hij wil het nog niet prijsgeven.
Hij zegt echter ook: "Mollema is een week na de Tour altijd goed in de klassieker San Sebastián. Aan dat scenario denk ik stiekem wel…" Dat is dus plan A. Plan B is een truc met Dumoulin die harkende Bauke als een schaduw volgt en als Bauke aflaat op 10 km voor de meet, de tijdrit van zijn leven rijdt.

James Highsand 11 juli 2020 om 12:19

Vrees dat we in ieder geval nog weer een jaar langer moeten wachten op een Nederlandse wereldkampioen. Bij de mannen althans, bij de vrouwen is Annemiek van Vleuten de grote favoriet. Het parcours is echt loodzwaar. Nog veel zwaarder dan twee jaar geleden in Innsbruck. De klim is korter maar veel steiler, en het plaatselijke rondje is nog geen 20 km. Na de klim komt er een makkelijke afdaling waar de snelheid hoog zal zijn, zodat de klim zich al snel opnieuw aandient. En dat zeven keer! Dit is een parcours voor echte klimgeiten, vooral de Colombianen dus.

tvm 11 juli 2020 om 12:24

Quintana, Froome, Bernal of Roglic wordt wereldkampioen

Spake Breekerd 12 juli 2020 om 08:19

Ik zeg Pinot. Heeft zich ook al bewezen in 1 daags wedstrijden.

lauran 11 juli 2020 om 12:25

Van der Poel moet je altijd meenemen (als hij zelf ook wil). Is een winnaar! Van Avermaet zou je op basis van parcours ook niet als kanshebber hebben bestempelen in Rio 2016. Daarnaast hebben Dumoulin, maar ook zeker Mollema laten zien dat ze weten wat winnen is. Poels kan ver komen mits hij zijn niveau van 2016 terugvind. Verder wat helpers waarbij het belangrijker is dat ze de afstand aankunnen boven hun klimcapaciteiten.

boenk 11 juli 2020 om 12:41

Ik moet ook dringend bondscoach worden. Dus jongens, het plan is dat er één van jullie als eerste over de meet bolt. Hoe dat moet gebeuren kan ik onmogelijk zeggen 3 maanden op voorhand. Overigens weet ik nog niet wie van jullie mee mag. Mooi, dat is dan duidelijk.

Groningen 11 juli 2020 om 12:51

Indit soort eendaagse klimkoersen is eigenlijk Mollema de enige die al heeft laten zien te kunnen winnen. (Poels in LBL was mooi, maar ook eenmalig).
Dumoulin zou ook ver moeten kunnen komen.
De rest als knechten, even afwachten hoe de vorm is, maar Van Baarle, Gesink, Oomen, Tolhoek, Weening lijken me nuttiger dan Poels, Kruijswijk of Van der Poel (al kun je die laatste bijna niet thuislaten, stel fe wedstrijd blijft redelijk lang gesloten, kun je hem er maar beter bij hebben, want alle anderen zijn sowieso kansloos als er met een groepje gesprint gaat worden).

RodyTur10 11 juli 2020 om 15:29

Dit is een plan waar ik weinig aanmerkingspunten op heb. Solide strategie waarmee je mijns inziens ver mee kunt komen op het WK, hoewel je natuurlijk nooit garanties hebt.

Marveloke 11 juli 2020 om 18:17

Waarom komt Dumoulin nu al zo hoog in de rangorde? Je bent zo goed als je laatste seizoen zegt men altijd. Laat Moerenhout nu eerst maar een afwachten hoe de vlinder gaat presteren tijdens de komende maanden. En dan gewoon toch maar de selectie bekend maken tijdens de Tour.

Titaantje 11 juli 2020 om 22:53

Mollema en Tom als kopmannen. Poels thuislaten, 1x een uitschiet in een eendagswedstrijd en verder zelden zelfs maar top 50. Kruijswijk wil wsl niet, maar anders ook niet selecteren.

Oomen en Kelderman als superknechten of evt in de aanval rond de 50km te gaan.
Weening, Van Baarle, Tolhoek, Gesink voor de ondersteuning. Heb je echt een sterke ploeg en lijkt me ook een goed collectief.

Jacob Lohof 12 juli 2020 om 13:47

Dumoulin en Mollema voor de winst. Met van der Poel als konijn uit de hoed, dat hij vroeg in aanval gaat en kijken waar het schip strand

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair