Kooij wint na declassering Mareczko: “Aparte manier om een zege bij te schrijven”
Groen, geel, wit: het is allemaal voor Olav Kooij - foto: Cor Vos
donderdag 9 juni 2022 om 18:44

Kooij wint na declassering Mareczko: “Aparte manier om een zege bij te schrijven”

Olav Kooij is de ZLM Tour begonnen met een twee op twee. De sprinter van Jumbo-Visma kwam in de tweede rit weliswaar als tweede over de streep, maar zag Jakub Mareczko na afloop gedeclasseerd worden.

Het incident gebeurde in de laatste 300 meter van de tweede etappe naar Goes. INEOS Grenadiers deed een lead out voor Elia Viviani, die op zijn beurt Jakub Mareczko in zijn wiel had. Daarachter reed de trein van Jumbo-Visma, met Mick van Dijke in dienst van Olav Kooij. Op het moment dat Mareczko zijn sprint inzette, maakte hij een zwieper naar links. Daar reed Van Dijke, die daardoor moest uitwijken en door die beweging ook gele trui Kooij hinderde.

Kort na de finish haalde Van Dijke al verhaal bij Mareczko en die manoeuvre kreeg dus ook bij de jury nog een staartje. Die besloot namelijk Mareczko terug te zetten in de uitslag, naar de laatste plek van de kopgroep. Kooij profiteerde en kreeg de ritzege in de schoot geworpen; hij verstevigt daardoor ook zijn leidende positie in het algemeen klassement van de ZLM Tour. “Dit is wel een aparte manier om een overwinning bij te schrijven”, liet Kooij na afloop weten op de ploegsite van Jumbo-Visma.

foto: Cor Vos

“Uiteraard was ik liever met mijn handen in de lucht over de finish gekomen”, vervolgt Kooij. “Als ploeg waren we de hele dag goed vertegenwoordigd. We draaiden op het juiste moment de gaskraan open en dan weet je dat je mogelijk een schifting kunt veroorzaken. Dat lukte gelukkig, waarna we met een mooie groep overbleven. Bij de laatste rotonde hebben we te lang gewacht. Als je de hele koers een overwicht hebt, wil je het ook graag afmaken. Jammer genoeg lukte dat niet, maar uiteindelijk win ik hier toch mijn tweede etappe.”

RIDE Magazine
10 Reacties
Sorteer op:
9 juni 2022 19:33
De zege wordt hier gewoon aan Jumbo geschonken omdat het een Nederlands team is. Zou me niets verbazen dat ze gedreigd hebben niet meer aan de start te verschijnen indien er geen declassering plaatsvond...
    9 juni 2022 19:43
    Je hebt net als wij allemaal geen flauw idee.
    9 juni 2022 19:56
    @Klimkater Waar haal je die onzin vandaan?
    9 juni 2022 19:56
    Dat Jumbo ook maar een seconde zou overwegen om niet meer aan te start te verschijnen lijkt me onwaarschijnlijk, aangezien deze race zo overduidelijk een waardevolle leerervaring is voor Kooij en zijn treintje.

    Je zou zelfs kunnen zeggen dat het in het belang van de ploeg was om Mareczko zijn overwinning gewoon te laten behouden, zodat er intern eens flink met de vuist op tafel geslagen had kunnen worden over wat er mis ging met de lead-out.
    9 juni 2022 20:23
    @kater: Je hebt kennelijk veel geklommen gisteren...
    9 juni 2022 22:15
    Is de jury hier niet internationaal? Of is dat alleen bij WT koersen?
    9 juni 2022 22:36
    @klim, je hebt zeker een enorme kater van gisteravond…
9 juni 2022 19:48
Hahaha, wat een onzin, jij hebt inderdaad net als iedereen geen flauw idee…
9 juni 2022 20:07
Is toch gewoon een terechte declassering. Mareczko maakt hier een hele rare onverwachte move.
9 juni 2022 20:24
Verstandige teksten van Kooij. Aan het einde van de maand tellen gewoon de 1e plaatsen (en heeft ie er deze week net zoveel als, bijvoorbeeld, WvA) :)

Reacties zijn gesloten.