Kooij verslaat wereldtop in Münsterland Giro: “Dat maakt het extra mooi”
foto: Cor Vos
maandag 3 oktober 2022 om 17:50

Kooij verslaat wereldtop in Münsterland Giro: “Dat maakt het extra mooi”

Olav Kooij rijgt ondanks zijn jeugdige leeftijd de zeges aaneen op het hoogste niveau. De nog altijd maar 20-jarige sprinter van Jumbo-Visma boekte vandaag in de Sparkassen Münsterland Giro alweer zijn twaalfde overwinning van het seizoen, door af te rekenen met wereldtoppers als Jasper Philipsen, Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen.

Kooij bleek na een hectische finale over de snelste benen te beschikken. “Je wacht de hele dag op een sprint en dan hoop je uiteindelijk ook te kunnen sprinten”, liet de Nederlander na afloop weten in het flashinterview. “Ik wist op het einde een gaatje te vinden en voelde dat ik nog een versnelling in de benen had. Het is mooi om weer een overwinning mee te pakken. Het is een goed seizoen en dan wil je het ook mooi afsluiten. Ik ben hier erg blij mee.”

In de sprint stond er geen maat op Kooij, maar toch voelde de sprinter zich bij de start niet opperbest. “Ik voelde me niet al te goed na mijn terugreis uit Australië (Kooij deed mee aan het WK voor beloften, red.), dus ik wist niet echt wat ik kon verwachten. In de finale had ik echter het goede gevoel weer te pakken en blijkbaar zat er nog iets in de benen.”

Succes in een grote ronde
In de laatste kilometers wist geen enkele ploeg een fatsoenlijke sprinttrein te formeren, zag ook Kooij. “Het ging heel erg snel in de laatste rondes. We hadden zelf een mannetje minder in de finale, aangezien Edo’s (Edoardo Affini, red.) ketting eraf viel. We begonnen bovendien ook maar met vijf renners aan de koers, maar iedereen deed zijn werk wel goed. Daar ben ik ze zeer dankbaar voor.”

foto: Cor Vos

Kooij wist het werk van zijn ploeggenoten met verve af te ronden en versloeg met Philipsen, Sam Bennett, Jakobsen en Groenewegen toch niet de minste namen. “Je wil natuurlijk altijd winnen, maar het is extra mooi als je de wereldtop kunt verslaan. Zij hebben het al laten zien in grote rondes. Ik hoop dat binnenkort ook te doen.”

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
3 oktober 2022 17:59
Volgend jaar lekker naar de Giro. Is echt verbazingwekkend hoe snel de progressie zich bij hem doorzet.
3 oktober 2022 18:40
Wat een neus voor goed positioneren ook. Zoals hij - los van zijn op kop rijdende treintje - ca 2 km voor de finish op het juiste moment zijn 15e stek verliet en tussen twee bochten door in het JV-treintje plaatsnam. Groots!
3 oktober 2022 19:00
Tim van Dijke was ook al min of meer uitgeteld na zijn halve val. Wat mij verder aan deze jongen opvalt:

1. Wat een volwassenheid en zelfvertrouwen. Op die leeftijd was ik net geen puber meer, maar nog zeker geen man. Onzekerheid troef.

2. Zijn lichaamsbouw. Vergelijk bijvoorbeeld zijn benen met die van Groenewegen of Jakobsen. Het lijken wel rietjes.
3 oktober 2022 19:14
Wat een super overwinning
3 oktober 2022 21:38
Ben benieuwd wanneer daar een paar winters mee gewerkt wordt. Zo snel als Jacobsen alvast, en door zijn laag gewicht zou hij ook wel vlot de bergen moeten overgaan. De enige manier natuurlijk om bij Jumbo kans te maken om mee naar de tour te kunnen. Een spurttrein voor hem zit er wel niet in natuurlijk. Vrees dat hij vroeg of laat toch wel bij Jumbo moet vertrekken wil hij furore maken in de tour. Noch een AK renner als Vignegaard of een groene trui als Van Aert kunnen met Kooij wat aan ...
    4 oktober 2022 08:38
    Hebben ze een Nederlander die wint, zullen ze ook wat moeite moeten doen om hem te behouden. Dus over een jaar of twee een plek geven in de Tour-ploeg. Ik denk dat Van Aert dan wel is uitgekeken op het groen en voor Morkov wil spelen :)

Reacties zijn gesloten.