Olav Kooij veruit de snelste in Münsterland Giro, Philipsen tweede

maandag 3 oktober 2022 om 17:05
Olav Kooij veruit de snelste in Münsterland Giro, Philipsen tweede

foto: Cor Vos

Olav Kooij mag zich de winnaar noemen van de Sparkassen Münsterland Giro. De jonge renner van Jumbo-Visma bleek veruit de snelste in de eindsprint en boekte alweer zijn twaalfde zege van het seizoen. Kooij versloeg met sprekend gemak Jasper Philipsen en Max Walscheid. Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen kwamen er niet aan te pas.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Voor de Münsterland Giro was een deel van het WorldTour-peloton naar Duitsland afgereisd. Een sprint was op voorhand het meest logische scenario want de vier klimmetjes die onderweg opdoemden, lagen allemaal in de eerste 110 kilometer. Aan de start stonden onder meer Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Jasper Philipsen en Olav Kooij, maar ook Sam Bennett en thuisfavoriet Pascal Ackermann. We konden ons met andere woorden gaan opmaken voor een sprint tussen de snelste renners op twee wielen.

Nederlander De Rooij maakt deel uit van vroege vlucht
Maar eerst moesten de sprintersteams nog een vroege vlucht van vijf rensters zien in te rekenen. Julian Borresch (Saris Rouvy Sauerland Team), Nederlander Jesse de Rooij en Sebastian Niehues (Bike Aid), Jannis Peter (Duitse nationale ploeg) en Ole Theiler (Team Lotto-Kern Haus) waren de namen in de ontsnapping van de dag. Deze vijf avonturiers wisten een maximale voorsprong te vergaren van om en nabij de vier minuten. In het peloton lag de controle bij de mannen van Alpecin-Deceuninck en BikeExchange-Jayco.

De Belgische formatie reed op kop voor zijn sprinter Philipsen, terwijl het Australische BikeExchange met Groenewegen een gooi wilde doen naar de overwinning. Dit was slecht nieuws voor de vluchters: ze bleken al snel een vogel voor de spreekwoordelijke kat. Met nog iets meer dan twintig kilometer te gaan werden de laatste vluchters opgeslokt en konden we ons gaan opmaken voor een massasprint. In de finale stonden er nog een paar verraderlijke lokale ronden op het programma in finishplaats Münster.

foto: Cor Vos

Kooij maakt indruk met machtige sprint 
Een massasprint stond in de sterren geschreven, al probeerde Frederik Frison dit nog te verhinderen. De Belgische hardrijder trok met nog enkele kilometers te gaan in de aanval, maar Frison geraakte niet echt weg en werd op tijd weer ingerekend. De rappe mannen konden zich vervolgens gaan opmaken voor de sprint. Een sprint zonder Pascal Ackermann, de Duitser was iets eerder namelijk al ten val gekomen met een renner van BORA-hansgrohe en kon een eventuele zege op zijn buik schrijven.

In de chaotische slotfase hadden de sprintersteams moeite om zich goed te positioneren, maar het bracht Olav Kooij niet van zijn stuk. De nog altijd maar 20-jarige Nederlander wachtte op het juiste moment, ging de sprint aan en wist de tegenstand op overtuigende wijze uit zijn wiel te sprinten. Philipsen, Walscheid, Sam Bennett, Jakobsen en Groenewegen: ze moesten allemaal het hoofd buigen voor seizoensrevelatie Kooij.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

47 Reacties

rahimns 3 oktober 2022 om 17:14

Zelden een 20 jarige sprinter gezien die zulke stappen zet. Wat een geweldenaar. Ben serieus onder de indruk.

8
BoemBoemWvA 3 oktober 2022 om 20:21

Gebeurt zelden inderdaad. 2 maar dit jaar

1
wielerlover 3 oktober 2022 om 20:36

Veel sprinters die er niet uit kwamen wegens slechte positionering (Groenewegen, Jakobsen) terwijl Philipsen dit wel nog kon. Uiteindelijk sprintte Kooij dan vooral tegen Walscheid en Einhorn (wat heb ik die al lang niet meer vooraan zien eindigen). Doet echter niets af van de overwinning, heel sterk bezet sprintersveld en positioneren is zo mogelijk belangrijker dan pure snelheid. Philipsen kwam trouwens niet echt dichter dus zeker heel sterk.

3
Marlin 4 oktober 2022 om 14:40

En als Groenewegen of Jacobsen winnen, dan zijn de tegenstanders wel op hun waarde geklopt en/of werden ze niet gehinderd. Vreemd.

0
Murcia 3 oktober 2022 om 17:08

Olav geeft sprintcollege! Zelden iemand zo makkelijk zien winnen. Nummer 47 nu binnen voor TJV.

2
Poeksel 3 oktober 2022 om 17:11

Olav wereldkampioen sprint!

2
Alfred Issendorf 3 oktober 2022 om 17:45

Vanwege die vreselijke Traksel de wedstrijd op WDR gevolgd. Paul Martens wist daar te melden dat de destijds 19 jarige Kooij Groenewegen in training sprintjes al geregeld wist te kloppen en dat TJV toen min of meer tot de conclusie kwam: we hebben nu een betere, laat Dylan maar vertrekken.

2
Mooie Sjors 3 oktober 2022 om 17:49

Zou denken dat Kooij met al zijn snelheid dan wel nog steeds veel had kunnen opsteken van een ervaren man als Groenewegen? Mij lijkt het vooral een probleem van geen plek voor een pure sprinter in de Tour-ploeg, toch nog steeds de grootste koers van het jaar voor de spurtbommen.

Gaat Olav volgend jaar of het jaar erna wel mee naar de Tour als ze weer voor eindwinst gaan?

3
Murcia 3 oktober 2022 om 17:57

Kooij steekt veel meer op van Wout dan Dylan denk ik, daarnaast was er simpelweg minder ruimte voor zijn eigen kansen als Groenewegen dit jaar nog bij TJV had gereden. Nu kon hij al een prachtig programma rijden. Dat dilemma over sprinters voor de Tour speelt bij meer ploegen dan TJV (QSA, kuch) maar daar hoor je dan gek genoeg weinig over.

0
De Ezel van Eindhoven 3 oktober 2022 om 17:58

Olav gaat eerst een keer mee naar de Giro, hoeft op deze leeftijd nog niet 2 grote rondes te rijden.
Ook prima als hij wedstrijden van een week of dag wedstrijden rijdt komende 2 jaar. Altijd mooi hem te zien winnen!

0
josi 3 oktober 2022 om 18:43

Indrukwekkende sprint. Kooij lijkt vaak uitstekend zijn weg te kunnen vinden in het drukke peloton in de finale.

2
djerkson 3 oktober 2022 om 17:36

Nr 2 zat niet in de voorbeschouwing, was hij laattijdig aan de affiche toegevoegd?
Knaller van Kooij, dat wordt een grote! Nederland is stilaan wel sprintersland bij uitstek met Kooij, Jakobsen, Groenewegen en co, al staat België met Philipsen, Merlier en in mindere mate Meeus en Thijssen er ook goed voor. Fijne tijden voor de lage landen!

1
Steven_E 3 oktober 2022 om 17:41

Ben je De Lie express vergeten?

-2
Geit in mijn Kelderman 3 oktober 2022 om 17:53

Van Uden die er nog aankomt als groot talent, Van Poppel, van den Berg, Teunissen en Bol in mindere mate.

2
De Ezel van Eindhoven 3 oktober 2022 om 17:56

De Wie? Niet vergeten, nooit van gehoord.

4
In de waaier 3 oktober 2022 om 19:24

Lee Towers

0
Spurter 3 oktober 2022 om 21:34

Teunissen is een pro tour sprinter, Bol ook. Zijn geen WT sprinters en gaan ze ook niet meer worden.

0
paul s 3 oktober 2022 om 17:19

Dus dat werd bedoeld met “totaalwielrennen”. Geen woord teveel

0
Al Phila 3 oktober 2022 om 18:03

Dat hij al deze mannen er op legt (of er af fietst). Toppertje.

0
Marlin 3 oktober 2022 om 18:04

Mij lijkt dat Groenewegen en Jacobsen de aanvankelijke progressie, na het Polenverhaal, niet helemaal kunnen doortrekken. Ze halen nog steeds resultaten en overwinningen, maar steken er niet meer bovenuit. Bennett al helemaal niet. Ze worden allemaal, van achterenuit, door (piep)jonge spurters ingehaald. Van die jongeren lijkt Kooij misschien wel de jongen met de meeste progressie, gezien zijn heel jonge leeftijd. Nog wat regelmaat, en het wordt misschien de nieuwe nr. 1 van het spurterswereldje.

0
Het Luipaard van Lent 3 oktober 2022 om 18:13

Mocht je het al die jaren hebben gemist: het is Jakobsen, met een K dus.

1
Lars Maden 3 oktober 2022 om 18:25

Jakobsen de beste sprinter van het seizoen. Maar dat is blijkbaar ook al niet meer genoeg.

1
BoemBoemWvA 3 oktober 2022 om 20:24

Op basis van? Kwantiteit? Kwaliteit?

-1
zietemgaan 4 oktober 2022 om 10:09

Alle respect maar het is einde van het seizoen: voor Jakobsen, Groenewoud en Philipsen zijn de doelen al binnen en is de deflatie al begonnen. Het is ook maar Munsterland he. We gaan pas echt kunnen vergelijken na de winterstop, wanneer elk fris en voorbereid aan de start staat

0
Marlin 4 oktober 2022 om 14:33

Je bent maar zo goed als in je laatste wedstrijden. Jakobsen en Groenewegen worden wel vaak geklopt de laatste tijd, en niet met banddiktes. Zo zou je kunnen stellen dat Cav of Caleb Ewan de beste sprinters zijn…. omdat ze dat ooit geweest zijn. Het is onzin te stellen dat de reden het einde van het seizoen is. Dat kunnen we dan ook stellen van het begin van het seizoen. Of van elke wedstrijd buiten de Tour. Daarenboven kunnen we stellen dat de (piep)jonge renners die nu al winnen, de komende jaren meer progressie zullen maken dan de al wat oudere Groenewegen, Jakobsen, Ewan en tutti quanti.

0
De Dikbilgorgel van Dorestad 3 oktober 2022 om 18:43

Waanzinnig sterke sprint. Niemand op de foto.

0
sjaspatat 3 oktober 2022 om 21:41

Kooij toptalent hoor , begin meer en meer te begrijpen waarom Dekker andere oorden opzoekt . Zag ze lang zij aan zij maar Kooij grotere stap gezet

0
Op de grote molen 3 oktober 2022 om 23:07

Die houdt hier toch echt wel wat gekende sprinters achter zich… Klasse en mooi perspectief!!!

0
Quesada Quesada 3 oktober 2022 om 17:32

Voorproefje voor de echte Giro.

-1
Lennimator 3 oktober 2022 om 23:06

Wat een fenomeen! Fabio is intrinsiek beter maar dit zegt echt wel wat.

-1
YogiBear 3 oktober 2022 om 17:08

Bam! Nr 47 en weer aan kop.

-3
zietemgaan 4 oktober 2022 om 10:11

QS heeft er ook 47 plus het WK

0
Murcia 4 oktober 2022 om 10:27

TJV gaat aan kop omdat bij een gelijk aantal zeges het aantal podiumplekken de doorslag geeft. Zij hebben er nogal wat meer.

0
Pietspeed 4 oktober 2022 om 00:11

Philipsen was by far the fastest, alleen niet de winnaar. Als je ziet waar hij zat en dan nog 2x z'n benen stil houden, had hij eigenlijk hier met 10 vingers in z'n neus gewonnen. Kwestie van zelf kijken. Maar ach, men ziet graag wat men wil zien.

-3
Limal 4 oktober 2022 om 07:15

En Garcia Cortina was nóg sneller maar moest van nóg verder komen…

Zo werkt het dus niet – het was volledig de verdienste van Kooij dat hij zonder ploegmaats in perfecte positie de sprint kon inzetten.

-1
MasterAJA29 4 oktober 2022 om 08:05

Tsja wat moet je nou op zoveel onzin antwoorden? Waarschijnlijk nooit wielrennen gekeken en willen provoceren…….??

-1
Pietspeed 4 oktober 2022 om 13:17

https://youtu.be/QsGoYG_CdNg

Vanaf ca 2.45, zie je het vanuit de lucht. Philipsen heeft nog 2 teammaats voor zich, moet dan z’n benen ff stil houden en voorbij de bomen komt hij in het zicht links, en begint daar z’n sprint met een buitenbocht en op grote afstand van Kooij en de rest. Zo moeilijk is kijken niet, maar je moet het wel willen zien. Anders een opticien opzoeken.

0
MasterAJA29 4 oktober 2022 om 14:29

Jij weet dat je van achteruit een stuk sneller gaat dan met je neus vol in de wind zoals Kooij al 200meter aan kop reed of niet?

0
Marlin 4 oktober 2022 om 14:48

Maar Pietspeed
Dat is toch bij elke spurt het geval. Steeds zitten (goede) spurters te ver voor aanvang van de spurt, worden spurters slecht afgezet, gehinderd of geblokkeerd, en moeten ze hun spurt van uit een verloren positie inzetten. Als het goede spurters zijn, eindigen ze veel sneller dan de winnaar. Dat is gewoon het effect van het uit de wind zitten en van de aanzuiging van het groepje renners ervoor. Dat je dat niet weet.

1
Silent Hill 3 oktober 2022 om 19:46

Wel erg enthousiaste reacties bij de uitgesproken Jumbo-fans. Terecht, want wat een indrukwekkende winst in deze obscure najaarswedstrijd.
Tijd voor een niveautje hoger, zou ik zeggen. Twaalf zeges zijn mooi, maar op een ritje in Polen (mja) na, blijven het uiteindelijk ProSeries en Europe Tour overwinningen. Iets wat pakweg de Mareczkos en Duponts van deze wereld ook kunnen.
Duimen voor Kooij dat hij die stap hogerop in 2023 weet te zetten.

-4
Murcia 3 oktober 2022 om 20:06

Wel erg veel cynisme bij de mensen die gisteren zo de nadruk legden op het niet behalen van zege 47. Nu dit toch gebeurt moet er eigenlijk een sneer aan de renner/ploeg/ mensen hier worden uitgedeeld.

Wint hij volgend jaar in de Giro hadden het waarschijnlijk 4 etappes moeten zijn en worden Ewan en Demare de nieuwe Jacub en Timothy als klaagwaardige tegenstanders van dienst.

Duimen dan maar dat de cynici een stapje naar boven kunnen zetten in hun beschouwingen over de prestatie van deze of gene.

4
Marlin 4 oktober 2022 om 14:38

Het WK meegerekend staat Quick-Step wel nog steeds een overwinning voor op Jumbo.

0
Cochise 3 oktober 2022 om 17:22

Z’n 45e koersdag al! Die jongen zo uitmelken om toch maar de zegestand te winnen.

-12
Lars Maden 3 oktober 2022 om 17:27

Blijkbaar is ie nog fris. Zie het probleem niet.

5
Lalsacien 3 oktober 2022 om 17:29

Sarcasme moet je herkennen!

1
Murcia 3 oktober 2022 om 17:31

Olav viel wat vaker om uitmelken zoals bij De Lie te voorkomen LOL. In ernst, deze vent is een kat op de fiets en naast lenig ook iemand die perfect zijn positie kan kiezen en houden.

2
Westfalen 3 oktober 2022 om 17:38

Dit is een 6e eendaagse van het seizoen voor Kooij. De Lie zit op 37. Koersdagen tellen is appels met peren.

4

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone