Koninginnenrit Saudi Tour finisht op steile klim naar Skyviews of Harrat Uwayrid
foto: Cor Vos
zondag 16 januari 2022 om 16:12

Koninginnenrit Saudi Tour finisht op steile klim naar Skyviews of Harrat Uwayrid

De Saudi Tour kent dit jaar een aankomst bergop. De vierde etappe is aangemerkt als koninginnenrit en kent een aankomst op Skyviews of Harrat Uwayrid, een klim van vier kilometer met stroken tot 22%. Daarnaast zijn er drie sprintritten en een etappe met een heuvelachtige finale.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De eerste, de derde en de vijfde etappe zijn gemaakt voor de sprinters. Wat opvalt aan de openingsrit, is dat er een gravelstrook van liefst 7,5 kilometer is opgenomen in het parcours. Het gaat om een acht meter brede onverharde strook, dat onderdeel is van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Bij deze passage is zelfs een tussensprint gelegd.

Etappe twee naar Abu Rakha wordt door organisator ASO aangekondigd als een rit voor de sterke mannen. In volle finale ligt een klim van 1,7 kilometer aan gemiddeld 9%, waarna de laatste 500 meter vlak zijn. Samen met de vierde rit met de klim naar Skyviews of Harrat Uwayrid gaat de tweede etappe het eindklassement bepalen. Die slotklim in de koninginnenrit kent een stuk van 2,7 kilometer aan 12%, terwijl de steilste stroken de 22% aantikken.

Al-‘Ula als uitvalsbasis
Zestien ploegen zijn uitgenodigd in Saoedi-Arabië. Onder de acht WorldTeams zijn Quick-Step-Alpha Vinyl, Lotto Soudal en Team DSM, terwijl ook Alpecin-Fenix, Uno-X en een drietal Franse teams welkom zijn. De ASO heeft daarnaast de beste drie teams uit de UCI Asia Tour 2021 uitgenodigd.

Overigens heeft de organisatie voor de tweede editie van de Saudi Tour gekozen voor de vallei van Al-‘Ula, in het noorden van het land, als uitvalsbasis. Het merendeel van de start- en finishlocaties zijn gelegen in die regio.

flag-sa Saudi Tour 2022 (1-5 februari)
Rittenschema

Etappe 1: Winter Park – Winter Park (198 km)
Etappe 2: Taibah University – Abu Rakha (163,9 km)
Etappe 3: Tayma Hadaj Well – Al-‘Ula Old Town (181,2 km)
Etappe 4: Winter Park – Skyviews of Harrat Uwayrid (149,3 km)
Etappe 5: Al-‘Ula Old Town – Al-‘Ula Old Town (138,9 km)

Deelnemende ploegen
flag-bh Bahrain Victorious
flag-au BikeExchange-Jayco
flag-de BORA-hansgrohe
flag-fr Cofidis
flag-be Lotto Soudal
flag-be Quick-Step-Alpha Vinyl
flag-nl Team DSM
flag-ae UAE Emirates

flag-be Alpecin-Fenix
flag-fr Arkéa-Samsic
flag-fr B&B Hotels-KTM
flag-fr TotalEnergies
flag-no Uno-X

flag-kw Kuwait Pro Cycling Team
flag-my Terengganu Polygon
flag-kz Vino SKO

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
16 januari 2022 16:28
Ze moeten nog kiezen? Skyviews of Harrat?
    16 januari 2022 16:41
    Kameel snapt ook niks van.
    16 januari 2022 16:52
    Beest vraagt zich waarschijnlijk af waar de Kameltreiber blijft…
    16 januari 2022 17:37
    'Skyviews of Harrat Uwayrid' is volgens mij de volledige naam.
16 januari 2022 16:29
Al die sprinters die dachten nog eens een woestijnrondje te kunnen winnen …
16 januari 2022 17:30
De boni-sprint ligt ná de gravelstrook, trouwens. Die ziet er ook niet bijzonder interessant uit verder behalve dat ie wat bochtig is. Hij gaat langs een archeologische vindplaats met allerlei tombes en gebouwen van de vroegere inheemse bevolking daar, dat zal ook wel de reden zijn dat ze erlangs gaan.
De slotklim heeft stukjes van 22% en 2,7km aan 12%... maar wat is het gemiddelde en hoe lang is de klim zelf?

Verder de eerste keer dat ik DSM met een Nederlands vlaggetje zie. Mooi dat nu ook op papier de ploeg weer Nederlands is.
17 januari 2022 09:26
Wel fijn dat ze wat betreft de koninginnenrit in ieder geval een tipje van de sluier oplichten. Nu maar hopen dat ze niet wordt opgepakt.

Reacties zijn gesloten.