Koen Bouwman kijkt naar de top-15 in de Giro d’Italia

Koen Bouwman kijkt naar de top-15 in de Giro d’Italia

foto: Cor Vos

woensdag 26 mei 2021 om 08:05
Interview

Bescheidenheid en realisme kenmerken Koen Bouwman. Wanneer hij de afgelopen dagen in het hooggebergte van de Giro d’Italia om zich heen keek, maakte trots zich geregeld meester van hem. Tot ver op de laatste Alto’s en Passo’s klom de geboren Ulftenaar met de beste renners van deze ronde. Stilaan en vrij onopvallend is hij van een 76ste plek in het openingsweekeinde naar plaats 16 in het klassement opgeschoven.

De 27-jarige renner van Jumbo-Visma beseft dat hij stilaan ook omhoog mag kijken in de rangschikking van de Giro d’Italia. Al staan voor hem tweevoudig winnaar Vicenzo Nibali en, zijn oorspronkelijke kopman bij La Grande Partenza in Turijn, George Bennett.

“We zijn als ploeg inderdaad met George naar de Giro gekomen om een goed klassement te rijden. Toen hij er doorheen zakte zijn we overgeschakeld naar de verrassend sterke Tobias Foss. Dat ik zelf nog zo hoog sta, geeft aan dat ik goed bergop rijd. Dat ik op de zware klimmen heel lang met de besten mee kan. Normaal is de derde week in een grote ronde mijn beste week. Wie weet wat er allemaal voor mij nog in het vat zit. Al blijft onze prioriteit om Tobias in de top-10 te houden”

Maar, wanneer de top-15 op vijf dagen van Milaan zo dichtbij is, mag je dan geen eigen ambities hebben?

“Voor de laatste rustdag kwam ploegleider Arthur van Dongen bij mij op de kamer en wees hij me op mijn eigen klassering. Ons allerbelangrijkste doel blijft om Tobias te ondersteunen. Toch heb ik ook de vrijheid om mee te springen met ontsnappingen. Mocht ik nog eens in de juiste vlucht zitten en we pakken een paar minuten, dan kan het wel eens zijn dat ik in de top-15 sta. Zolang dat niet in de weg zit met de ambities van de ploeg, is dat zeker iets om voor te gaan.”

Koen Bouwman (rechts) met zijn ploegmaat Tobias Foss voor de start in Foligno – foto: Cor Vos

Eerder heb je nog geen moment aan het klassement gedacht?

“Nee, eigenlijk niet. De dag dat George Bennett er doorheen zakte, ben ik bij hem gebleven. Op de Monte Zoncolan heb ik Foss bijgestaan, omdat hij even een zwakker moment kende op het laatste steile stuk. Ik heb me altijd aan mijn taak gehouden om bij die jongens te blijven. Dat is ook mijn rol in de ploeg. Omdat het bergop zo goed gaat, kan ik nu ook zo lang met de besten mee in de beslissende bergritten. Dan kom je vanzelf ook hoog te staan in het klassement.”

Dit is je vierde deelname aan de Giro d’Italia. Qua klassement overtref je jezelf in deze editie.

“Vorig jaar was ik ook al op een hoog niveau. In de rit naar de Etna en daags voor de eerste rustdag naar Roccaraso zat ik op de slotklim ook vrij lang bij de beste klimmers van de ronde. Op Roccaraso reed ik toen zelfs tot de slotkilometer nog op kop van de favorietengroep. Na de rustdag moesten we helaas de ronde verlaten door een positieve coronatest. In deze Giro ben ik wellicht nog ietsje beter. Het is een mooie constatering dat ik elk jaar nog stapjes kan maken. Het zijn geen reuzenstappen, maar zolang ik deze stapjes kan blijven zetten dan groei ik toch naar een mooi niveau.”

De eerste keer dat je je in deze Giro echt in beeld reed, was in de rit naar Campo Felice waar je tot 400 meter van de streep nog op kop reed. Totdat Egan Bernal je als een wervelwind passeerde. Hoe lang heb je daarvan gebaald?

“Ik heb me daar vrij snel overheen gezet. Ik heb die dag gewoon een perfecte wedstrijd gereden. In het begin ben ik goed met mijn krachten omgesprongen, en vervolgens heb ik een sterke finale gereden. Het was net niet genoeg voor de ritzege, omdat de echte toppers ons nog in het vizier kregen. Dat heb je echter niet in de hand. Daar kun je niks aan doen. Je baalt heel even, maar al snel realiseerde ik me dat ik tevreden kon zijn met hoe ik het had gedaan.”

Koen Bouwman neemt op de Monte Zoncolan Tobias Foss op sleeptouw – foto: Cor Vos

Je enige overwinning als prof is een ritzege in de Dauphiné in 2017, waar je dat jaar ook het bergklassement wist te winnen. Je onderstreept in deze Giro nogmaals welke goede wielrenner je kunt zijn.

“In de ploeg hebben ze al vaker tegen me gezegd dat ik meer moet geloven in mijn eigen kunnen. Ik probeer zelf altijd bescheiden en realistisch te blijven. Ik weet wat ik kan en ik weet ook heel goed wat ik niet kan. Dat scheelt veel teleurstellingen en voorkomt ook veel mentale stress. Ik heb soms dagen en/of weken dat ik boven mezelf kan uitstijgen en dat ik speciale dingen kan laten zien. Ik moet zeker in mijn achterhoofd houden dat ik dan mooie koersen kan winnen. Niet dat ik dit zomaar even uit mijn mouw schud, maar ik snap het spelletje wel goed en kan een koers prima lezen. Ik ga zeker nog mijn kansen krijgen om een rit in een grote ronde te winnen of een mooi resultaat neer te zetten in een zware koers. Dat zelfvertrouwen is er zeker bij mij.”

Opent wat dat betreft deze Giro ook weer jouw ogen?

“Misschien toch wel een beetje, ja. Ik heb nu ervaren dat ik weer ietsje sterker ben geworden. Ik heb wel vaker goede wedstrijden gereden zoals in de Tour of the Alps in 2018, maar dat valt natuurlijk niet zo snel op dan een goede prestatie in de Giro d’Italia.”

Koen Bouwman – foto: Cor Vos

Het is je zesde grote ronde, na drie eerdere Giro’s en twee Vuelta’s. Dan vallen je prestaties in deze Giro toch echt véél meer op.

“Dat constateer ik zelf inderdaad ook. Ik ben naar de profs overgestapt, maar wist destijds nog niet hoe je als een beroepswielrenner moest leven. Qua training en voeding was ik nog een groentje. Ik had bij wijze van spreken nog nooit ‘blokjes’ gedaan tijdens mijn training. Ik reed gewoon zo hard mogelijk een berg op. Een wattagemeter had ik niet eens. Dat waren allemaal zaken waardoor er nog veel progressie mogelijk was. Ik word nu beetje bij beetje professioneler en ga beter met mijn vak om. Daarom ben ik er ook van overtuigd dat ik de komende jaren nog stapjes kan zetten.”

Ik kan me voorstellen dat je met je koerswijze van de afgelopen week nu echt uitkijkt naar de laatste vijf loodzware ritten in de Giro?

“Absoluut. Ik voel me nog goed. Natuurlijk ben ik vermoeid en merk dat ik zestien koersdagen erop heb zitten. Maar iedereen in dit peloton voelt zijn benen. In zo’n laatste week kun je mentaal ook een verschil maken. De jongens die nog kunnen en willen afzien, zitten vooraan. Degenen die al stilaan naar huis verlangen, die sturen net iets eerder uit. Mentaal zit het super goed bij mij. Ik heb er echt nog veel zin in.”

Dit artikel delen:

38 Reacties

Ronellenfitsch 25 mei 2021 om 19:47

Leuk interview. Intelligente en realistische renner. Hup Koen!

Michelangelo 25 mei 2021 om 20:00

Mooi interview. Al denk ik dat hij een gouden kans heeft laten lopen in de eerste gravelaankomst, door net iets te lang bordjes van anderen leeg te willen eten.

Hopelijk gaat hij inderdaad morgen of 1 van de andere dagen nog mee in de vlucht. Zou mooi zijn als TJV een beloning gaat krijgen voor alle pogingen die ze hebben gedaan.

Monsieur Bendy 26 mei 2021 om 10:37

Ik betwijfel of hij dan wel zou hebben gewonnen. Wanneer hij wel vol had meegereden was zijn eigen bordje al een stuk leger geweest en zou hij het gat naar Bouchard waarschijnlijk niet zo gezwind hebben dichtgereden. Bovendien ging Bernal zo vreselijk hard.. Maar deze jongen heeft meer dan genoeg potentie om nog een rit te winnen, zie hem er meer toe in staat dan Mollema eigenlijk.

Vigiroso1 25 mei 2021 om 20:10

Mooi deze jonge renner, mogen we nog veel van verwachten.

ProfrondeZevenbergen 25 mei 2021 om 21:24

Hij is al 27 hoor.

Mark 25 mei 2021 om 22:08

Kan best dat hij op zijn best is als hij een paar de 30 gepasseerd is, wellicht lukt top 10 in een Grote Rond, misschien podium in rondjes van een week, de komende jaren. Als dat lukt kan hij nog verder omhoog kijken.

Bazzz 25 mei 2021 om 23:02

In vergelijking met Valverde is dat jong

tvm 25 mei 2021 om 20:33

Mooie renner, wellicht kan hij langzaam doorgroeien a la Kruijswijk. Zou heel mooi zijn!

Titaantje 25 mei 2021 om 21:15

Langzaam doorgroeien a la Kruijswijk? Je boelt de Kruijswijk die op zijn 24e in zijn 2e grote ronde al 8e werd in de Giro? Terwijl deze 27-jarige Bouwman nu in zijn 5e grote ronde voorzichtig naar de 15e plek kijkt?

Er zit toch wel wat kwaliteitsverschil tussen die twee. Een Laurens ten Dam lijkt me dan een betere vergelijking. die groeide ook op latere leeftijd gestaag naar een niveau waarmee hij 2x top 10 reed (1x vuelta, 1x tour) in een grote ronde.

Gilberto 25 mei 2021 om 20:37

Is zo’n beetje stiekum een hele Giro aan t rijde. Bewijst mijn ongelijk, netjes hoor

Krakowic 25 mei 2021 om 20:51

Straks gaan we nog renners krijgen die voor een top twintig plek gaan in het AK, het moet
niet gekker worden. Hoop toch echt dat hij een etappe als hoofdzaak ziet en die 15de plek als bijzaak. Los daarvan, hij toont zich goed deze Giro, mooie stap gezet en een perfecte renner voor TJV – niet te beroerd om te knechten en genoeg kwaliteit om ook zelf eens voor z’n kans te gaan. In die tweede schil heeft het TJV de laatste jaren nog weleens aam renners ontbroken, maar dit is er in ieder geval weer een.

Veloburto 25 mei 2021 om 20:59

Rob Ruijgh is toch een levende legende geworden door zijn top-20 plek in de Tour van 2011?

Krakowic 25 mei 2021 om 21:01

Tekenend voor de complete wielergekte en massahysterie die losbarst tijdens de TdF. Hoop niet dat dat ooit overslaat naar de Giro.

Medicijnman 26 mei 2021 om 08:00

Dat was in de tijd dat Marc Lotz een keer als achtste in een etappe eindigde als beste resultaat van een NL renner volgens mij of haal ik nu het verleden door elkaar

horsm 26 mei 2021 om 08:17

Nee, dat was in de topjaren van Gesink. Hij was het jaar daarvoor vijfde geworden naar kampte dat jaar met de gevolgen van een valpartij. Maar reed de Tour toch uit. De stemming in Nederland was toen erg anti-Rabo omdat men vond dat de renners daar ‘gepamperd’ werden. De opleidingsploeg van Rabo, zo vonden ‘kenners’ als Leo van Vliet en commentatoren van tv-programma Tour du Jour, had een generatie renners ‘slap’ gemaakt. Zo zou Gesink geen mentaliteit hebben. Ruijgh werd gezien als iemand met karakter, die zich buiten Rabo om naar de top had ‘gevochten.’

Magician 25 mei 2021 om 20:54

Sympathieke gozer, koerst prima. Maar op zo’n leeftijd moet je toch niet bezig zijn met een plekje in de top 15 op meer dan 20 minuten. Leuk als je daar dan toevallig belandt omdat je in de goede vlucht zit, maar dat laatste moet prioriteit zijn.

horsm 25 mei 2021 om 21:33

Tja, dat vind jij. Hij denkt daar blijkbaar anders over. Ik vind het wel leuk als mensen hun eigen (bescheiden) sportieve doelen stellen terwijl ze verder werk doen voor de ploeg.

Magician 26 mei 2021 om 08:47

Daar zou ik me in kunnen vinden als hij een ploeg had om voor te werken. Voor Foss hartstikke leuk als ‘ie eens top 10 zou kunnen rijden maar gezien hun resultaten in het rondewerk de laatste jaren niet iets om als ploeg heel warm of koud van te worden.

Fanny 25 mei 2021 om 21:25

Tja, Ik denk dat Bouwman het liefst een etappeoverwinning zou willen hebben in deze Giro dan een 15/16e plek..
Hij heeft dat ook waar dit ook kon een aantal malen geprobeerd door in een vluchtgroep te geraken.
Bouwman heeft in de eerste week vnl geknecht voor kopman Bennett en later voor Foss.
In de 6e etappe waar hij bij de ijskoude Bennett moest blijven heeft Bouwman heel veel tijd verloren (ongeveer 6-7 min) anders had hij waarschijnlijk veel hoger in het Algemeen klassement kunnen staan (zelfs voor de niet presterende kopman Bennett).
Maar ja dat is het leven van een (klim) knecht voor een aangewezen kopman.
Bouwman laat in ieder geval wat van hemzelf zien in deze ronde en had dus bijna een etappe gewonnen als Bernal met zijn team Ineos niet verschrikkelijk te keer was gegaan op die gravelaankomst.

KissMyAce2.0 25 mei 2021 om 21:43

Bedankt voor de samenvatting

Davide Lappartiente 25 mei 2021 om 21:31

Mooi voor een 17-jarige. Hij kan volgend jaar meedoen voor Tourwinst, maar wil hem nog geen druk opleggen.

Wim Kruithof 26 mei 2021 om 06:08

je maakt hem empersant ook 10 jaar jonger…

Rob Oele 25 mei 2021 om 21:43

Ik ben vooral benieuwd wat de 3e week hem gaat opleveren omdat hij zelf zegt dat hij dan relatief het best uit de verf komt (lees ten opzichte van anderen het minst verslechtert). Hij is zich toch langzamerhand aan het transformeren naar een subtop ronderenner waar het in het begin van zijn loopbaan niet naar uitzag. Stel dat hij in een kopgroep een minuut of 5 pakt dan nadert hij zelfs de top 10. Maar dat zou té mooi zijn

AWestie 25 mei 2021 om 21:46

Grappig dat hij ook als zo’n groentje begon bij de profs, zonder aan een metertje of blokjes te denken. Nu is hij zelf geloof ik de tester voor (nieuwe) fietsen?

Rufusvb 25 mei 2021 om 21:46

Een renner die de koers goed leest, prettig in de ploeg ligt, zijn taken plichtsgetrouw uitvoert en daarnaast top 20 van een grote ronde kan rijden: zeer belangrijke jongen voor de ploeg dus!

Dat soort jongens gun je wel eens een positieve uitschieter richting een top 10, ritwinst of een bergtrui. Maar laten we nu gewoon waarderen wat hij momenteel doet.

horsm 25 mei 2021 om 21:53

Sympathiek en leuk interview. Hij is ondertussen uitgegroeid tot een enorm betrouwbare team player. Mooi voorbeeld van hoe het team zich niet alleen blind staart op de toppers, maar ook de ondersteunende renners helpt nadenken over hun sportieve ontwikkeling, persoonlijke doelen etc.

Romāns Vainšteins 25 mei 2021 om 22:07

Ik word er niet warm of koud van de coureur Bouwman, liet er ook geen halve traan om toen Bernal hem voorbij vloog. Het is een prima dienende renner binnen de Jumboequipe maar veel eigens en daadkrachtigs heeft hij niet, eigenlijk kan je niet eens zeggen dat hij nooit zijn belofte heeft ingelost, dat zegt wel wat.

Wheely 25 mei 2021 om 23:09

Lekker positief verhaal weer! :)

Joaquim Agostinho 25 mei 2021 om 23:19

Oneens! Ik heb altijd een heuvelrenner in hem gezien, maar in deze Giro bewijst hij dat hij ook het zwaardere werk behoorlijk beheerst.

Wim Kruithof 26 mei 2021 om 06:13

Romans, dat jij hem met jouw hang naar spektakel en flamboyance, het liefst met een duister helmpje op, niet adoreert lag wel in de lijn van verwachting.

Bouman is het type renner dat ik bijzonder goed trek, bescheiden, loyaal en ondergeschikt aan hogere doelen.

Ieder het zijne…

Aart van Woud 26 mei 2021 om 10:55

Glaasje azijn als slaapmutsje blijkbaar.

Romāns Vainšteins 26 mei 2021 om 11:50

Ik zag gewoon een hele rits lofuitingen over een renner waar ik vlees noch vis in heb weten te ontdekken. Was het een camambertvreter van Cofidis geweest had hier een fraaie 0 op de reactieteller gestaan vanwege kleurloos.

Jean Dumas 26 mei 2021 om 01:48

Mooi hoor, top 15 zou fantastisch zijn.

assen 26 mei 2021 om 07:41

Bouwman, tot nu toe de renner van net niet en van pech. Of hij staat goed en gaat dan hard op zijn plaat of moet naar huis ivm Corona, of hij wordt voor de finish ingehaald door anderen. Zodoende rijdt ie al drie seizoenen geen aansprekende uitslagen bij elkaar. Terwijl ie het wel moet kunnen.

Maar je hoeft ook niet een top10 renner te zijn om heel waardevol te zijn voor je team of land. En met strijden om een top15 plaats is ook niets mis. Het is lastiger om top15 te rijden in een ronden dan een rit te winnen (veel nobodies winnen ritten), en het levert ook nog eens veel punten op.

Elfring 26 mei 2021 om 08:48

Zou mooi zijn als ze hem een kans geven in een “kleinere ronde” zoals Tolhoek vorige week.
Kijken hoe ver die kan komen.

Sander van der Sluis 26 mei 2021 om 08:56

Prima om nu top 15 als (sub)doel te stellen.

Als er enige groeipotentie in deze jongen zit, lijkt met me een goeie praktijktest. Elke dag afzakken en in de bus omhoog rijden dwingt je ook niet tot topprestaties.

Wellicht is hij een laatbloeier, maar een meesterknecht is ook altijd welkom.

josemanuelfuente 26 mei 2021 om 08:57

Ik ben fan van elke Nederlandse renner die in de bergen meekan, zit je toch effe even anders voor de buis.

Bobby Solo 26 mei 2021 om 10:10

Uitstekend coureur, kwam een paar jaar geleden samen met Tolhoek aanzetten als nieuw klimtalent, alleen door pech en malheur nog niet de belofte kunnen inlossen. Nu valt alles aardig op z’n plek is ie wellicht sterker dan hijzelf denkt. Hoop dat ie komende dagen vooral naar zichzelf kijkt ipv naar een teamgenoot.

Headlines

Materiaalzone

Populair