KNWU zoekt nieuwe bondscoach, Veneberg volgt Luyendijk op als directeur

Door Nick Doup, dinsdag 22 mei 2018 om 19:54

foto: KNWU

De KNWU gaat op zoek naar een nieuwe bondscoach voor de wegwielrenners. Dat laat de Nederlandse wielerbond weten in een persbericht. De huidige bondscoach Thorwald Veneberg wordt namelijk per 1 juli de nieuwe algemeen directeur. Hij volgt Vincent Luyendijk op, die twee jaar de KNWU bestuurde.


“De renners uit de elite-selecties zijn hierover geïnformeerd en om hun input gevraagd”, schrijft de KNWU over de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. “Op basis van een profielschets wordt met geschikte kandidaten gesproken. Het is de bedoeling dat het WK in Innsbruck door de nieuwe coach, in samenwerking met Veneberg, wordt aangestuurd.”

Nieuwe rol Veneberg, Lammerts en De Vries
De 40-jarige Veneberg zal zich als algemeen directeur richten op Algemene Zaken en Sport. Hij werkt sinds 2008 bij de KNWU en was eerder actief als technisch directeur. “Na mijn werk als technisch directeur en bondscoach is dit een heel mooie stap”, vertelt Veneberg. “Samen met Margo en het team werken aan het verder brengen van de wielersport, vanuit een bond die bij deze tijd past.” Margo de Vries (31) is sinds 2012 actief bij de bond. Zij is aangewezen als adjunct directeur met de focus op Innovatie en Organisatieontwikkeling. Johan Lammerts wordt Manager Sporttechnische Zaken en begeleidt daarin de succesvolle programma’s van de KNWU.

Luyendijk: “Tijd voor nieuwe dingen”
Veneberg en De Vries vervangen in de directie Luyendijk, die de keuze heeft gemaakt een andere weg in de slaan. “Ik heb het enorm naar mijn zin gehad bij de KNWU met een mooie opdracht, gemotiveerde mensen en prachtige sportprestaties. Ik heb het volste vertrouwen dat de KNWU als vooruitstrevende bond, onder leiding van Thorwald en Margo, volop bij blijft dragen aan het beter laten fietsen van Nederlanders. Voor mij is het tijd voor nieuwe dingen”, geeft hij aan.

Wintels: “Respecteren de keuze van Vincent”
Voorzitter Marcel Wintels baalt van het vertrek van Luyendijk. “We hadden Vincent aangetrokken om in enkele jaren vanuit een innovatieve drive op de diverse terreinen een zo groot mogelijke versnelling te geven aan de KNWU”, zegt Wintels. “Daarin zijn grote stappen gezet. Het is erg jammer dat Vincent weggaat, maar respecteren zijn keuze uiteraard. We zijn er trots op dat we de opvolging in eigen gelederen hebben gevonden.”

7 Reacties

EdEnd 22 mei 2018 om 20:06

Ik stel voor dat we alle forumleden van wielerflits als geheel voordragen als bondscoach… we weten het allemaal heel goed, dus met een goede poll kunnen we een hoop bepalen :)

Frits des Jeux 22 mei 2018 om 20:51

Ik zie in Aart Vierhouten de ideale bondscoach. Kent de KNWU goed en lijkt me een man die goed is in het kneden van een een team en een goede sfeer creeeren.

Verweggistan 23 mei 2018 om 07:48

En Vierhouten heeft wel handige tips over hoe een koers te winnen. ;)

Frits des Jeux 23 mei 2018 om 09:23

@Verweggistan die heeft Michael “Breuk vraagt of het goed is” Boogerd toch ook wel? Toch wint Roompot nooit

Col du Bramont 23 mei 2018 om 10:46

Bondscoach voor het weg wielrennen is denk ik een full time job bij de KNWU, je bent niet alleen voor de profs verantwoordelijk.
Thorwald Veneberg is typisch iemand die uit het wielrennen zelf komt (niet de absolute top) en ook gestudeerd heeft, bewegingswetenschappen begrijp ik.

Toch kan ik me voorstellen dat je zeker bij de profs voor iemand kiest met veel praktijk ervaring die vooral de koers goed kan lezen en die het werk dan ook part time doet. Meer het type Kneteman dus.

Wordt zeker bij de mannen wel eens tijd dat we weer WK worden. Dit jaar leent het parcours er zich voor. Je moet al 40+ zijn om je de overwinning van Zoetemelk nog voor de geest te kunnen halen.

chasse patat 23 mei 2018 om 12:38

Ik stel voor om José Been aan te stellen. ;) Ik neem aan dat jullie wel begrijpen waarom.

LB117 23 mei 2018 om 17:03

Laten we Nico Verhoeven voordragen, echt een tacticus en genie in de koers.. tevens verbaal sterk

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.