KNWU wil nog geld zien van Tourorganisatie

dinsdag 3 november 2015 om 09:21
KNWU wil nog geld zien van Tourorganisatie

De KNWU spant bij de UCI een arbitragezaak aan tegen de organisatie van de Tour de France. De Nederlandse wielerbond beweert vanwege de Tourstart in Utrecht nog recht te hebben op een bedrag van 140 duizend euro, meldt de NOS. Organisatoren van wielerwedstrijden op Nederlandse bodem moeten allemaal een bedrag betalen aan de KNWU, maar de ASO is nog niet over de brug gekomen.

KNWU-directeur Huib Kloosterhuis concludeert dat afspraken met de ASO kennelijk niet te maken zijn. “Dat is volstrekt onmogelijk”, vertelt hij aan het ANP. “Met de organisatie van de Ronde van Italië die volgend jaar in Nederland start, zijn goede afspraken gemaakt.” Bang voor de consequenties is hij niet. “Als ze zich niet aan de regels wensen te houden dan komen ze toch lekker niet meer naar Nederland. De Giro en de Vuelta zijn ook heel mooi.”

Kloosterhuis heeft daarom besloten een arbitragezaak aan te spannen. “Voor de ASO is dat bedrag kinderspel, maar voor ons is het serieus geld en daarom laten we dit ook niet zomaar gebeuren.” Het is nog niet bekend wanneer de zaak dient en wanneer een uitspraak volgt.

Dit artikel delen:

10 Reacties

billi 3 november 2015 om 09:31

“Als ze zich niet aan de regels wensen te houden dan komen ze toch lekker niet meer naar Nederland. De Giro en de Vuelta zijn ook heel mooi.”

Vuelta valt dan ook af

al die inspanningen om een tour start binnen te halen met geld van lokale overheden en daarbuiten … als de aso betaald zal de volgende tour start duurder worden

begrijp niet dat ze dat niet onderling kunnen oplossen, let wel ASO heeft veel koersen, was ook verantwoordelijk voor world port classic

de ASO is niet makkelijk, dat is bekend, maar Kloosterhuis moet wel instaan voor de consequenties, niet alleen voor de knwu zelf maar ook voor de anderen

Marakus 3 november 2015 om 10:28

Groot gelijk het uitbetalen van prijzengeld dan wel organisatorische kosten is een groot probleem laat staan het uitbetalen van schadevergoedingen. Het is gewoon schandalig!

josi 3 november 2015 om 10:32

Ik kan het standpunt begrijpen, maar vind het toch wat merkwaardig dat de KNWU-directeur niet lijkt te weten dat de ASO ook de Vuelta organiseert.

Coldeportes 3 november 2015 om 10:41

De ASO is een geldmachine. Van de zotte dat de KNWU achter zijn centen moet aanlopen.

smetzie 3 november 2015 om 11:34

Het is totaal niet van de zotte dat de KNWU achter zijn centen aan moet lopen.

Indien een grote wielerwedstrijd naar Nederland toe komt, moet die organisatie even geld afdragen aan de KNWU. De Tour (organisatie) moet dus €140.000 afdragen aan de KNWU.. Maar voor wat betaalt deze Tour (organisatie)? Als ik naar een winkel ga en ik leg geld neer, dan krijg ik daar meestal een tegenprestatie voor. De KNWU heeft totaal geen tegenprestatie geleverd bij de Tour. De KNWU heeft ook totaal geen gebruik gemaakt van het evenement, niet in de organisatie, of niet deelgenomen in het ‘promoten’ van het wielrennen. Ik vind het van de zotte dat de KNWU überhaupt hier geld voor vraagt.

Giro_101 3 november 2015 om 12:06

Zou dit voorafgaand aan de tourstart niet ergens contractueel zijn vastgelegd? Als de ASO heft getekend, dan lijkt het me duidelijk dat ze moeten betalen. Als dit niet het geval, snap dat de ASO vraagtekens kan zetten bij de hoogte van het bedrag. 140.000 Euro voor drie tour etappes t.o.v. 8.000 Euro voor de Amstel Gold Race lijkt me wat uit verhouding.

smetzie 3 november 2015 om 13:21

De ASO gaat niet het contract aan met de KNWU maar met de organisatie/stad. De KNWU verwacht echter een fee voor elke start/ronde/etappe in Nederland, dit hebben ze ‘zelf’ vastgelegd als eis. Waarom hebben ze dit vastgeld? Omdat KNWU vindt dat zij hebben bijgedragen aan de fietscultuur/fietsinfrastructuur in Nederland en zonder deze fietscultuur/fietsinfrastructuur was het niet mogelijk om zo’n evenement naar Nederland toe te halen. Dus daar moet voor betaald worden..

Blijf het een vreemde constructie vinden, anderzijds is dit een mooie inkomstenbron voor de sportbond.

Marakus 3 november 2015 om 14:24

@smetzie,

Dat de ASO het contract aangaat met de stad betekend nog niet dat de KNWU kosten nergens vastgelegd zijn. Dat zal echt niet achteraf aankloppen zijn want dan heeft de KNWU geen poot op te staan en dat weten ze zelf ook wel.

Los daarvan is de ASO sowieso een zeer slechte uitbetaler van wat dan ook en dat op zich is bijzonder schandalig en delen doen ze ook al niet aan. Bijvoorbeeld de tv rechten naar de ploegen etc. Hoe dan ook moet de ASO wat mij betreft flink aangepakt worden. Ze hebben een monopolie positie en ipv oprecht te zijn en hun sport verder te helpen gaan ze op hun geld zitten en iedereen die er aanspraak op maakt (terecht dan wel onterecht) krijgt de middelvinger. Gewoon slechte zaak dus!

smetzie 3 november 2015 om 16:12

@Marakus Eens, het is inderdaad de vraag hoe dat is vastgelegd. Daarnaast zullen er genoeg dingen zijn die de ASO fout doet. Maar buiten dat, vind ik het bijzonder dat de KNWU (in deze zaak) zo veel geld vraagt voor het hosten van de Tourstart. Ik snap dat je er als bond van wilt profiteren, maar daarvoor moet je, vind ik, wel een bijdrage leveren aan het evenement..

Daarnaast vind ik het vreemd dat de KNWU directeur zegt dat de Tour/Vuelta dan maar niet meer naar Nederland gaan (als consequentie). De KNWU moet toch juist instaan voor zulke evenementen. Deze evenementen kunnen een positieve invloed hebben op fietsend Nederland, denkend aan alle side-events die rondom de Tour zijn georganiseerd. Daarnaast is het voor de bond een grote inkomsten bron (mits met een tegenprestatie)..

Maar goed, ik ben erg benieuwd of de KNWU zijn geld krijgt. Indien de KNWU de zaak verliest, heeft dat toch enige consequenties voor de afdracht rondom deze grote wielerrondes.

Maldini 4 november 2015 om 00:49

Het opnemende voor de wedstrijdorganisatoren:
De KNWU doet helemaal NIETS voor hen, alleen om geld vragen, daarvoor wordt niets geregeld behalve een stukje verzekering voor aansprakelijkheid nadat de KNWU Jury het parcours veilig heeft verklaard. Zo genaamd zou er ook nog geld voor jury etc. bestemd zijn, dit mag je als organisatie ook nog eens extra aftikken zodra de jury aanwezig is.

Headlines

Materiaalzone

Populair