KNWU: “We streven naar meer medailles in Tokio”

dinsdag 23 augustus 2016 om 10:28
KNWU: “We streven naar meer medailles in Tokio”

Foto: Sirotti

De KNWU mikte voorafgaand aan de Olympische Spelen op zes wielermedailles. Dat aantal is precies gehaald. “We zijn uitermate trots dat we aan onze doelstellingen hebben voldaan”, aldus technisch directeur Thorwald Veneberg, die de lat voor de komende Spelen hoger legt. “We streven naar meer medailles in Tokio.” “Gezien de leeftijd van onze medaillewinnaars in Rio en het aantal talenten dat al klaar staat, ziet de toekomst er rooskleurig uit”, stelt Veneberg op Ride4Rio.nl. “Je ziet dat we hier op drie disciplines – baan, BMX en weg – succesvol zijn. Vooraf wisten wij al dat wij bij het mountainbiken in Rio niet mee zouden doen om de medailles. Ik ben ervan overtuigd dat we met de huidige talenten ook op die discipline richting Tokio stappen kunnen maken en voor een medaille mee kunnen strijden.”

In Rio werden de medailles behaald door Anna van der Breggen (goud en brons), Elis Ligtlee (goud), Tom Dumoulin (zilver), Matthijs Büchli (zilver) en Jelle van Gorkom (zilver). “Iedereen was op het juiste moment in de vereiste vorm”, oordeelt Veneberg. “Om in Tokio nog beter te doen, is het goed wedstrijden waar we meer van verwacht hadden – zoals de teamsprint op de baan en de wegwedstrijd bij de mannen – grondig te evalueren.”

Dit artikel delen:

24 Reacties

petoi 23 augustus 2016 om 10:36

Hebben ze Tom Cruise ingehuurd? Even serieus dat zal wel heel moeilijk worden zonder extra geld voor de baan. De top in Nederland op de baan is zeer smal en eigenlijk hebben alleen Hoogland en Ligtlee de klasse van de wereldtop. In Keirin kan alles gebeuren en viel het gelukkig deze keer onze kant op maar dat is niet structureel. Verder kan je je afvragen of TD nog steeds een tijdrit topper blijft als hij zich naar ronderenner ontwikkelt.

Verder kan er eigenlijk superveel gebeuren in 4 jaar. Kijk maar eens naar Marianne Vos of Tyler Farrar.

Kingstown 23 augustus 2016 om 10:37

Doet me denken aan die 5-jaren plannen die de Sovjet-Unie vroeger had.
Er kan zoveel gebeuren in de komende 4 jaar dat is gewoonweg niet te overzien.
Leuk dat medaillewinnaars mooie leeftijden hebben, maar wie weet of ze überhaupt nog fietsen over 4 jaar?

karper 23 augustus 2016 om 10:42

Op de baan valt een vracht medailles te verdienen zoals TeamGB dit al jaren doet maar dan moet daar wel een bak met geld naar toe voor onderzoek materiaal en er moet goed gescout worden. De weg is zeker bij de profs wat lastiger maar ik denk dat de vrouwen er goed op staan en bij BMX is het ook goed geregeld. Mountainbike is ook nog e.e.a. te halen.

xistnc 23 augustus 2016 om 11:07

We hebben dit jaar allicht een aantal fietsmedailles ‘gemorst’. Er lijkt mij niet per se geld nodig om dat in het vervolg beter te doen.

MDKIDW 23 augustus 2016 om 11:15

zolang de britten ongeveer $35 mill over een olympsiche cyclus (4jaar) the besteden hebben voor het (baan) wielrennen wens ik ze heel veel succes toe… zolang je er zelf geen structuur in aanbrengt en afhankelijk bent van het reilen en zijlen van enkele toppers is de kans gewoon klein dat het gaat lukken.

schipperaar 23 augustus 2016 om 11:35

De tendens dat je alleen met geld kan presteren wordt al maar groter hier. Kijk toch eens naar een vdp, kramer of van poppel, met de paplepel ingegoten door ouders met passie voor de sport.
Wordt steeds zeldzamer en zolang het noc “losers” direct naar huis stuurt wordt de sfeer er niet beter op.

Rondo 23 augustus 2016 om 11:49

Ik denk dat we het goed hebben gedaan.
Wegrit mannen viel tegen, maar zelfs als je de sterkste was, was er nog een afdaling.
Over vier jaar MvdP en Lindeman op de mtb ! En dan maar hopen dat Sagan niet mee doet.

achtpuntzes 23 augustus 2016 om 12:06

wat minder lullen over aantal te behalen medailles en wat meer investeren in de sport om een zo optimaal mogelijk sportklimaat te bewerkstelligen en de resultaten komen vanzelf. dat dom roepen: ‘we willen meer medailles’ en voor de rest niks doen ben ik wel klaar mee.

gesink/dekker 23 augustus 2016 om 12:12

@schipperaar, jij ziet het als een ”losers” vlucht maar ik totaal niet. Sporters die het 1ste weekend in actie zijn gekomen, zaten al bijna 1 hele week in Rio voordat de OS begon. Vervolgens blijven ze daar nog 1 week om te genieten en gaan ze naar huis. Het is toch een beetje te gek dat een sporter, als hij na het 1ste weekend klaar is, 2 weken gaat genieten op kosten van het NOC? Nu heeft deze sporter meer dan 1 week kunnen genieten

thorsen 23 augustus 2016 om 12:12

Als het je puur om het aantal medailles gaat dan moet je al je geld naar de vrouwensport sturen. Daar levert een geinvesteerde euro namelijk het meest op. Maar dat lijkt me ook niet echt de way to go.

girardengo 23 augustus 2016 om 12:18

Het is leuk, medailles winnen, en goed dat er sporters zijn die er veel voor doen. Maar die obsessie van NOC en bonden met aantallen medailles die een land c.q. bond kan winnen en de plaats in het medailleklassement, wat moet je er mee? De Spelen verbroederen nauwelijks, elk land is met zijn eigen atleten en successen bezig. De Engelsen en Duitsers weten echt niet welke Nederlanders medailles hebben gewonnen, laat staan Amerikanen en Chinezen, en vice versa. Henk Grol hoeft echt niet verbitterd te worden dat hij geen goud heeft gewonnen, ook Dumoulin niet.

schipperaar 23 augustus 2016 om 12:18

@gesink
Als de sporters terug moeten waar de boboos mogen blijven dan kweek je wenig vertrouwen als bestuur. Gaat om de samen uit, samen thuis gedachte.

snoep de hond 23 augustus 2016 om 12:24

@xistnc,
Welke medailles hebben we dan gemorst? Als van Vleuten niet was gevallen was het mijn inziens maar zeer de vraag geweest of van der Breggen een medaille had gepakt. En als Ellen van Dijk de berm niet in was gereden dan had zij waarschijnlijk van der Breggen van het podium afgestoten.

De enige medaille die je in mijn ogen misschien als ‘gemorst’ zou kunnen beschouwen is een bronzen plak voor Laura Smulders, die waarschijnlijk net iets te veel risico neemt en onderuit gaat in de laatste bocht.

@schipperaar,
Wat jij maar niet lijkt te willen snappen is dat het er niet om gaat dat je zonder geld niet zou kunnen presteren, maar dat je met geld simpelweg in staat bent de kans om te presteren te vergroten.

GB heeft gedurende de afgelopen 20 jaar overduidelijk aangetoond dat als je genoeg geld op een goede manier kan investeren in sport dat betere prestatie oplevert. Maar ook zonder over de grens te kijken kan ik al een voorbeeld geven, namelijk de BMX. Zowel voor London als voor Rio is er geïnvesteerd om de Olympische baan na te bouwen op Papendal en dat heeft mede geresulteerd in 2 Olympische medailles.

Rody 23 augustus 2016 om 12:40

Tuurlijk. Lekker die druk er vol op. Achteraf hand in eigen boezem steken als dat níet lukt, is er waarschijnlijk niet bij.

Ton van Wieringen 23 augustus 2016 om 13:03

De vrouwen deden het stukken beter dan de mannen. Van Kruijswijk, Mollema, Poels werd veel meer verwacht. Dit is al jaren zo. Stop meer geld in het vrouwenwielrennen. De vrouwen doen immers echt hun best.

debarreman 23 augustus 2016 om 13:03

Ik mis een scherpe evaluatiedoor de KNWU van de mannen wegwedstrijd.

Kingstown 23 augustus 2016 om 13:13

@Girardengo:

Hallelujah! _O_
Plus 1

schipperaar 23 augustus 2016 om 13:27

@snoep
De vrouwen verdienen een pak minder maar presteren veel beter omdat ze zo lijkt het meer plezier hebben en waarschijnlijk ook beter samen kunnen werken en praktischer zijn, kijk maar naar de weg wedstrijd, elkaar de overwinning gunnen lukt minder bij mannen waardoor we veel mislopen. Britten lijken beter in collectief maar zodra sky iemand “weg” koopt gaat het volgens sommigen hier direct om miljoenen.

Magikdatzeggen 23 augustus 2016 om 13:41

Als je puur en alleen naar medailles kijkt kun je het beste al het geld in het baanwielrennen stoppen; daar zijn de meeste medailles te verdienen en de wegwielrenners rijden voor commerciële ploegen en worden door hun ploegen al voldoende ondersteund. Zo zie ik niet hoe een bondscoach bijvoorbeeld de tijdritkwaliteiten van een Tom Dumoulin zou kunnen verbeteren.

snoep de hond 23 augustus 2016 om 14:03

@schipperaar,
De voornaamste reden dat de Nederlandse vrouwen beter presteren dan de mannen is mijn inziens dat Nederland het absolute topland is in het vrouwenwielrennen. Als je naar de CQ ranking van de vrouwen kijkt dan staan er 7 Nederlandse rensters bij de eerste 20. Bij de mannen zijn dat er 8 bij de eerste 100. Het is dus eerst en vooral gewoon een kwestie van kwaliteit (ten opzichte van de rest van het deelnemersveld).

Op de OS zijn de Nederlandse mannen ook niet geklopt omdat ze niet voor elkaar wilden werken of omdat de sfeer in de ploeg niet goed was, maar omdat ze (i.i.g. op die dag) niet goed genoeg waren om te kunnen volgen.

Verder verwacht ik dat de Nederlandse vrouwen bij de best verdienende rensters uit het vrouwenpeloton horen. Om alleen de vergelijking te maken tussen wat de Nederlandse renners verdienen ten opzichte van de Nederlandse rensters vind ik daarom niet echt een terecht argument in deze discussie.

Jan 23 augustus 2016 om 14:13

“debarreman – 23 augustus 2016 om 13:03   
Ik mis een scherpe evaluatiedoor de KNWU van de mannen wegwedstrijd.”

+1, Die kwam er ook al niet na Londen. waar de mannen te druk waren met de wedstrijden erna ipv voor je land uitkomen. Wat mij betreft mag dit onderdeel weer terug naar de amateurs.

xistnc 23 augustus 2016 om 14:36

@Snoep de Hond
We hebben een gouden plak in beide tijdritten gemorst. En ik ben ervan overtuigd dat het een verkeerde keuze was om Theo Bos mee te nemen.

Laura Smulders lag 4e. De val van Annemiek maakte uiteindelijk geen verschil, want als die goud had gepakt dan had Van der Breggen niet ook een medaille gewonnen.

snoep de hond 23 augustus 2016 om 15:58

@xistnc,
Zelfs zonder polsblessure had Dumoulin een zware dobber gehad aan die tijd van Cancellara, maar ik denk inderdaad wel dat als van der Breggen geen goud had gewonnen bij de wegrit ze die tijdrit met overmacht had gewonnen. Ze gaf achteraf redelijk gelaten toe dat het helemaal niet lekker liep. Zonder die gouden plak had ze, verwacht ik, veel meer gefocust en gedreven aan de start van die tijdrit gestaan.
Of van Dijk zonder het bermincident had gewonnen valt zeer te betwijfelen (als je puur en alleen naar het opgelopen tijdverlies kijkt i.i.g. niet).

Of het wel of geen verkeerde keuze was om Bos mee te nemen maakt mijn inziens niks uit als je het hebt over de medailles. De andere mannen waren ook gewoon duidelijk niet snel genoeg (Kijk bijvoorbeeld naar de tijd van de halve finale, daar had Nederland na 2 rondes de 6de doorkomst tijd van 8 landen die in die halve finale stonden. Bos kon daar in de laatste ronde geen verandering meer in brengen, maar Buchli was tijdens de kwalificatie niet sneller dan Bos als laatste man.

Smulders lag inderdaad 4de toen ze viel, maar zonder val was ze 100% zeker voorbij die Venezolaanse gereden op het laatste stuk. Zij heeft echt een medaille verspeeld.

grootverzet 23 augustus 2016 om 18:28

Tuurlijk moet je streven naar meer medailles. Als je dat niet doet heb je de volgende keer misschien ook helemaal niets. Je kan in sport nooit denken dat je er wel bent of dat het wel ok zit. Bij streven hoort wel investeren.

In de mannen op de weg hoef je niet te investeren dat loopt via sponsorploegen. De vrouwen misschien ietsje andere situatie. In BMX, baan en mountainbiken moet wel doorgepakt worden. Op de baan liggen we met het budget een factor 15 achter op de uk. Dat is in elk geval wat buchli zei op studio Rio. Of het precies dat getal is, is de vraag maar de achterstand is wel groot en Keirin is niet het juiste onderdeel om als meetinstrument te gebruiken. In rondjesrijden op tijd was ndl vooral niet bij de besten. Dat is talent (hebben we), materiaal (kan het verschil maken) en wetenschappelijke benadering. Hoogland of Ligtlee, maar ook Buchli en Haak zouden stappen vooruit gaan in het British cycling programma. Ik weiger te geloven dat alleen in “wielerland” uk de beste baanwielrenners zouden rondlopen. Zij maken ze, aan de andere kant van het kanaal zijn ze er. Zij maken van de lelijkste wielrenner (Froome) en een baanwielrenner (wiggins) een Tour de France winnaar. Er zijn veel talentvollere wielrenners op de wereld die veel meer met hart en intuïtie koersen en minder programma gestuurd en het dan toch moeten afleggen tegen wattage robots.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair