KNWU spreekt zich uit tegen doorgaan Olympische Spelen

zaterdag 21 maart 2020 om 20:24
KNWU spreekt zich uit tegen doorgaan Olympische Spelen

foto: KNWU

De KNWU heeft zich uitgesproken tegen het doorgaan van de Olympische Spelen aankomende zomer in Tokio. “Wij achten het onverstandig en bijna onverantwoord dat atleten en hun begeleiders hier en in de rest van de wereld zich onder vreselijk moeilijke en ongezonde omstandigheden blijven voorbereiden op de Spelen”, aldus KNWU-voorzitter Marcel Wintels tegen persbureau ANP.

De KNWU voelt zich als eerste grote Nederlandse sportbond genoodzaakt om zich uit te spreken tegen de Olympische Spelen. “Ofwel wij begeleiden, faciliteren en beschermen onze topsporters verantwoord op weg naar dat olympisch doel. Ofwel besluiten wij met pijn in het hart dat doorgaan van of deelname aan de Spelen op het geplande moment juli 2020 gegeven de huidige omstandigheden niet langer verantwoord is. Als wielerbond vinden wij het laatste”, laten zij weten.

“Het KNWU-bestuur en directie vinden het nauwelijks verantwoord dat we enerzijds de olympische sporters geen beschermde, veilige trainingsfaciliteiten meer kunnen bieden, maar anderzijds wel de gedachte in stand blijft dat de Spelen in juli gewoon van start gaan. We weten dat sporters er altijd alles aan doen en tot het uiterste gaan om hun grote doel te bereiken. Daarmee komen sporters en begeleiders in de verleiding ieder op hun eigen wijze te blijven trainen waarmee ze mogelijk risico’s nemen ten aanzien van hun gezondheid en die van anderen.”

“Onmogelijke spagaat voor de sporters”
Met het uitspreken wil de KNWU juist de sporters beschermen, die volgens hen voor een onmogelijke spagaat staan. “Er is niets ergers dan sporters en hun begeleidingsteams hun olympische droom af te nemen waaraan ze jaren gewerkt hebben. Wij kunnen als wielerbond de sterkste en meest kansrijke delegatie ooit sturen”, sluit Wintels af. “Zolang de Spelen als doel en perspectief overeind staan, houden we deze onmogelijke spagaat voor de sporters en begeleiders in stand, hetgeen met het voortschrijden van de tijd nauwelijks meer verantwoord is.”

Dit artikel delen:

20 Reacties

chasse patat 21 maart 2020 om 20:46

KNWU heeft gelijk. Ik snap dat er heel veel geld omgaat in het bedrijf Olympische Spelen. Het blijft wel om de sporters en hun prestaties gaan. Neveneffect: Mathieu kan zich beter op de nog resterende wegkoersen gaan richten.

vanSpringel 22 maart 2020 om 01:40

Verwacht je dat er dit jaar nog gekoerst gäat worden ?

vincenzo 22 maart 2020 om 07:56

Retorische vraag?

Lapjestrui 21 maart 2020 om 21:16

IOC (ook net mensen): ’t Is gewoon een griepje dat misschien wel overwaait…

Zou helpen als de kogel heel snel door de kerk gaat. En dan is annuleren de enige juiste optie. Sport is nu bijzaak. Kritiek klinkt vanuit de atletencie. dat IOC gezondheid niet voorop stelt. Fnuikend! In een papieren zakdoekje.

Marik 21 maart 2020 om 21:27

De sporters hebben de echte macht, en alleen als ze zich verenigen. Het IOC heeft niets aan de Spelen zonder haar hoofdrolspelers.

rahimns 21 maart 2020 om 21:36

De wielerploegen konden niet eens 1 lijn trekken toen Sunweb en TJV daarom vroegen voor Parijs-Nice… denk dat je echt 12.000 sporters op 1 lijn te krijgen zijn. Onmogelijk…

Samlambeej 21 maart 2020 om 22:09

De sporters hebben 0 macht en 0 verenigingsbasis. Het zijn immers concurrenten voor roem en prijzengeld.
Jij denkt niet dat als de Kenianen niet willen lopen dat Nike even belt en zegt:
"Hej euhh… De Spelen gaan door he. En jullie gaan toch lopen he?"
"Ik ken nog een paar getalenteerde Ethiopiërs om toe te voegen aan ons team."
"Maar we hebben volgend jaar slechts 11 plaatsen ipv 12."

Marik 22 maart 2020 om 07:19

Oh ik snap wat de realiteit is en dat er allerlei belangen zijn. Feit blijft dat de sporters de macht hebben als ze dat willen.

HV 22 maart 2020 om 09:15

“de sporters” bestaan niet als groep.

Je hebt een sporter. Nog een. Nog een. Etcetera. Het is geen groep.

Marik 22 maart 2020 om 09:21

Correctie: de sporters gedragen zich niet als groep. Ben het eens met jullie vanuit hoe het altijd ging. Echter: als je altijd hetzelfde doet krijg je dezelfde resultaten. Wat zou er gebeuren als veel sporters zich zouden verenigen? Dan zou het zomaar kunnen dat er een ander resultaat komt. Ergo, de sporters hebben de macht. (En met jullie eens dat als de sporters hetzelfde gedrag blijven vertonen als altijd, er geen ander resultaat komt)

NCK17 21 maart 2020 om 21:52

Het duurt nog maanden voordat de spelen beginnen. Niemand weet hoe het virus er dan voor staat. Misschien hebben we dan het ergste gehad, of we hebben op dat moment de piek. Ik zou sowieso wachten met het aflasten van de spelen. Je kan die beslissing ook nog eind mei of in juni maken. Je kan de situatie eind juli dan ook beter inschatten.

Wbv14 21 maart 2020 om 21:54

Knwu dit is de juiste uitspraak bescherm je sporters en de rest is alleen maar commercie die ene plak gun ik de meiden en jongens zeker.
Maar gezondheid sta op 1

koos verrek 21 maart 2020 om 22:30

In ’t noordelijke halffront is ’t moeilijk trainen nu en kwalificaties kunnen niet doorgaan.. Beter aflassen en alles op 21

vincenzo 22 maart 2020 om 15:40

Dat komt goed. Nog een paar weken geduld totdat het besluit valt.

Panache 22 maart 2020 om 10:47

Waan van de dag. 1 mei zou een mooie datum zijn om over zoiets (net als de Tour) te beslissen. Twee weken gelden was er zogenaamd niets aan de hand, vandaag vergaat de wereld….

leegloper 22 maart 2020 om 10:58

Scheelt toch kosten om het nu direct te doen. (Twee weken terug was het trouwens ook al duidelijk. Voor jou misschien niet, maar dat doet er niet toe.)
De Spelen zijn zo’n groot evenement dat andere sportwedstrijden erom heen plannen. Het zou in de hele sportwereld rust en duidelijkheid geven om nu alvast naar de zomer van 2021 te gaan en dan hopen dat het Coronavirus vrijwel uitgewoed is.

Panache 22 maart 2020 om 11:16

Niets aan de hand = waan van de dag.
Wereld vergaat = waan van de dag.
Dat is juist mijn kritiek beste lezer, dat de extreme visie haar podium vindt ten koste van de gedegen wetenschappers en politici die binnen alle vraagtekens een balans zoeken tussen vrijheid, economie, gezondheid en alle randzaken er omheen.

Paul81 22 maart 2020 om 10:57

Wordt niet getraind of iig flink lastig om goed te kunnen trainen.. Maar erger.. Er wordt niet gecontroleerd op doping.. Ik zeg ook… Jaartje doorschuiven hoor

Bikeage 22 maart 2020 om 11:52

Als ze de Spelen dan maar in 2021 plannen en niet pas in 2024, anders blijft Matje elk jaar op de MTB zitten in plaats van iedereen op zijn nummer te zetten op de weg! :)

Marik 23 maart 2020 om 07:17

Canada stuurt geen ploeg naar de OS. Zoals gezegd hebben de sporters (En hun begeleiding) de macht

Headlines

Materiaalzone

Populair