KNWU neemt Topcompetitie over

KNWU neemt Topcompetitie over

foto: Leon van Bon / Topcompetitie.nu

maandag 29 maart 2021 om 14:56

De KNWU neemt de organisatie van de Topcompetitie wielrennen over. De stichting die sinds de terugkeer van de Topcompetitie over het regelmatigheidsklassement besliste, trekt zich terug.

De uitvoering en coördinatie komt in handen van Thijs Rondhuis met zijn bedrijf Courage Events. Rondhuis is onder meer organisator van het NK wielrennen op de VAM-berg, Olympia’s Tour en de Healthy Ageing Tour.

Onrust
Onlangs ontstond er grote onrust bij partijen die betrokken zijn bij de Topcompetitie. Initiatiefnemer Flavio Pasquino werd beschuldigd een greep uit de stichtingskas te hebben gedaan. Vanwege de coronamaatregelen werden slechts drie van de tien wedstrijden (Ster van Zwolle, Omloop van de Braakman en Omloop van Valkenswaard) verreden. Het inschrijfgeld dat de deelnemende ploegen en wedstrijdorganisatoren hadden betaald voor heel de Topcompetitie, bleek voor een groot gedeelte weg te zijn.

Pasquino heeft de aantijgingen met klem ontkend. KNWU-directeur Thorwald Veneberg en Metec-Solarwatt-teammanager Michel Megens – die samen met René Bastiaansen van Dutch Food Valley de ploegen vertegenwoordigde – bevestigen dat er van fraude geen sprake is. Het inschrijfgeld voor 2020 werd begin vorig jaar gebruikt om een aantal openstaande facturen van de Topcompetitie 2019 te betalen.

Wanneer de wedstrijden weer verreden zouden worden, zou Pasquino met zijn productiebedrijf nieuwe inkomsten genereren. Maar door de coronamaatregelen werden alle wedstrijden en opdrachten geannuleerd. Desondanks hield hij een aantal vaste lasten. Volgens de wielerploegen stonden die kosten niet in verhouding tot het betaalde inschrijfgeld. Een bedrag van in totaal enkele tienduizenden euro’s.

foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Corona
Wat bij een aantal ploegen en organisatoren ook tot verontwaardiging leidde, is de coronakritische houding van Pasquino. Vorig jaar ontpopte hij zich tot een van de meest zichtbare tegenstanders van het door de overheid bepaalde coronabeleid. Er werd gevreesd dat de nieuwe YouTube-studio van zijn coronakritische videokanaal BLCKBX gefinancierd zou zijn met Topcompetitie-gelden.

Volgens Veneberg en Megens, die inzage hebben gekregen in de financiële huishouding, is dit niet het geval. Inmiddels heeft Pasquino namens de stichting een nieuw compensatievoorstel gedaan voor de teams. Vanuit de KNWU is hier positief op gereageerd.

Nieuw leven
De Topcompetitie werd door Pasquino in 2015 nieuw leven ingeblazen. De oud-renner en televisiemaker wist in een paar jaar tijd een competitie neer te zetten van een aantal nationale wielerkoersen. Hoewel er een onafhankelijk stichtingsbestuur over de Topcompetitie waakte, bleef Pasquino met zijn productiebedrijf de drijvende kracht achter het klassement.

Pasquino zegt zich terug te trekken uit de wielersport om zich volledig te gaan richten op zijn nieuwe platform. De centrale organisatie van de Topcompetitie wordt nu door de KNWU uitbesteed aan Courage Events. Dit jaar telt het klassement voorlopig zeven wedstrijden.

Voorlopige kalender KNWU Topcompetitie 2021
Simac Omloop der Kempen (4 juli)
Ton Dolmans Trofee (22 augustus)
Omloop van Valkenswaard (5 september)
HLB van Daal Eurode Omloop (12 september)
75e Beemster Kaas Ronde van Noord Holland (3 oktober)
Ronde van Limburg (10 oktober)
Omloop van de Braakman (17 oktober)

Dit artikel delen:

15 Reacties

xistnc 29 maart 2021 om 15:29

Netjes opgelost en netjes opgeschreven.

Fijn voor Flavio dat de soep minder heet gegeten wordt dan die opgediend leek te worden. Jammer dat hij zich terugtrekt uit de wielersport om te kiezen voor een carrière als wappie.

0
Turtlehead 29 maart 2021 om 17:25

Hoe lang kun je daar carrière in maken? Over een half jaartje moet je toch wat nieuws verzinnen lijkt mij zo.
Met de nadruk op verzinnen.

0
Maxim Horssels 29 maart 2021 om 19:31

Ik ga dit compliment inlijsten!

0
Pelicek 29 maart 2021 om 16:01

Mooie oplossing lijkt me zo.

Jammer dat Flavio zo compleet van het padje is geraakt de afgelopen jaren en er allemaal dubieuze praktijken op nahoudt. Hij heeft veel betekend voor het Nederlandse wielrennen maar dit kon natuurlijk niet langer zo.

0
Charlie33 29 maart 2021 om 19:25

Bedankt Flavio voor al je inzet. Je hebt de Topcompetitie uitgebouwd tot een mooie organisatie. Namens alle wielerfans, hulde.

0
TijmenCamps 29 maart 2021 om 21:18

+1

Waren ook altijd goeie uitzendingen over de koersen

0
Romāns Vainšteins 29 maart 2021 om 19:38

‘Vorig jaar ontpopte hij zich tot een van de meest zichtbare tegenstanders van het door de overheid bepaalde coronabeleid’

Ja?! Geen ene dooie moer van gemerkt ooit, een wielerwappie ja?

0
Wheely 29 maart 2021 om 19:41

Ja goh, wist ik ook niet, probeer ze dan in principe ook zoveel mogelijk te negeren.

0
Theo Bovengemiddelkamp 29 maart 2021 om 20:11

Nu we weer wat losse crossen hebben in Nederland, meteen ook maar de Topcompetitie veldrijden terug uit de grond stampen met Woerden, Rosmalen, Rucphen, Oisterwijk en Gasselte? Volgens mij de manier om er voor te zorgen dat die losse crossen kunnen blijven bestaan.

0
FondriestTF3 29 maart 2021 om 21:31

Ja die Pasquino is full retard gegaan. Hij kwam vorig jaar op TV toen het ging over ‘complotdenkers’ oid. Ik dacht nog, die gast ken ik ergens van.

Even in verdiept in hij is nu mijn link naar Wappieland. Compleet anti-vaxx, hij gelooft niets van alle cijfers, de RIVM is een enorme partner in crime van een great reset en dat gaat maar door.

Grappig is dat ze alleen op zoek zijn naar hun eigen ‘gelijk’ en elk ander geluid direct linken aan een complot, foute boel of zelfverrijking.

Dat je daar als KNWU/topsport niet mee geaffilieerd wilt worden, kan ik me wel voorstellen.

0
KennyKlimmen 29 maart 2021 om 23:20

Zat hier ook niet de Arno Wallaard memorial niet bij?

0
storm-biker 30 maart 2021 om 14:04

Nee, die valt onder de Holland Cup.
Een gelijkaardig initiatief, met het grote verschil dat daar UCI 1.2 in zitten en de Topcompetitie nationale koersen zijn.
Bij de Holland Cup was Flavio overigens ook betrokken, maar dat was meer ondersteunend volgens mij.

0
Merlinappa 30 maart 2021 om 07:38

‘Waar censuur geen grip op krijgt’
Ben ik daarom door Flavio geblokkeerd op Twitter nadat ik een kritische vraag stelde? :’)

0
storm-biker 30 maart 2021 om 14:11

Echt doodzonde dat dit zo gelopen is, Flavio en z’n team hebben deze competitie echt goed neergezet en boden zowel clubs als de Nederlandse continentale ploegen een uitstekend platform met veel bereik door o.a. de uitzendingen op Eurosport.

Benieuwd hoe het nu verder gaat onder de KNWU/Courage Events.

0
Piet Lut 30 maart 2021 om 15:28

Vond Flavio sowieso al een doorgedraaide wappie en verbaasde me niks dat hij zich bij de complotdenkers heeft aangesloten. maar goed het is een goede markt op Youtube dus zal hem zeker financieel meer opleveren dan de Topcompetitie

0

Headlines

Populair

Materiaalzone