KNWU kiest definitief voor Hugo Haak als bondscoach baansprinters

KNWU kiest definitief voor Hugo Haak als bondscoach baansprinters

Hugo Haak in het midden - foto: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2015

zondag 2 december 2018 om 11:10

De baansprinters hebben met Hugo Haak een nieuwe bondscoach. Dat meldt de NOS. De oud-renner volgt de Duitser Bill Huck op, die in september vertrok vanwege privéredenen. De 27-jarige Haak – die onder Huck assistent-bondscoach was – nam de afgelopen maanden al de honneurs waar.

Haak nam eind 2017 afscheid als baanwielrenner, nadat hij al langere tijd kampte met knieklachten. Hij ging vrijwel meteen aan de slag als assistent van bondscoach Huck. Het bleek een gouden combinatie, aangezien de sprintploeg in maart wereldkampioen werd in Apeldoorn.

Dit seizoen wist het team in de wereldbeker ook al drie keer goud te winnen. Directeur Thorwald Veneberg is dan ook tevreden over het functioneren van Haak. “Zowel de heren als de dames rijden goed. We moeten er nu voor zorgen dat Hugo zo goed mogelijk zijn taak kan blijven uitvoeren.”

Extra coach
De KNWU beseft dan ook dat het moet investeren. “Zodat we iedereen kunnen voorzien van hulp. We moeten stappen zetten, zodat we ook in prestaties nog verder groeien”, vult Haak zelf aan. “We hebben ook echt versterking nodig. We zijn op dit moment wereldtop, maar we willen dat nog meer uitbreiden.”

Veneberg laat op de website van de wielerbond weten nog een extra coach aan te trekken. “Dit omdat de groep van sporters te groot is voor één coach. Hierdoor kunnen we nog verder professionaliseren.” De betreffende coach zal ook als embedded scientist actief zijn. Verder wil de bond de staf nog verder versterken.

Matthijs Büchli is één van de pupillen van bondscoach Hugo Haak – foto: Guy Swarbrick

Baansprinters tevreden met keuze 
De baansprinters zelf kunnen zich vinden in de keuze van de KNWU. “Hugo is inderdaad onervaren, maar ik heb er nooit problemen mee gehad”, zo laat Matthijs Büchli weten. “Ik wilde vanaf het begin al dat Hugo zou blijven. Ik wilde niet weer iemand anders richting de Spelen van Tokio.”

Jeffrey Hoogland ziet in Haak – met wie hij al jaren bevriend is – een professional. “Hij neemt zijn functie als bondscoach heel serieus, wat mooi is. Het werkt heel goed.”

Dit artikel delen:

2 Reacties

KnightBiker 2 december 2018 om 12:56

Als broekie zien rijden op Het velodrome op sloten: indrukwekkend! Ik dacht toen dat hij zich zou ontwikkelen als wegrenner, een paar jaar later was Het een fietsende body builder.
Zecht veel dat ze hem op deze leeftijd al willen hebben als coach!

rahimns 2 december 2018 om 14:03

Lijkt me een prima keuze, misschien nog onervaren als bondscoach maar alle ervaring op de baan bij de wereldtop. Kan de komende jaren met een sterke generatie meegroeien en het is voor deze groep dan lekker om eens een stabiele periode te hebben na zoveel wisselingen in de organisatie.

Headlines

Materiaalzone

Populair