KNWU-hoofdcoach Jan van Veen: “Situatie Van der Poel kent alleen maar verliezers”
foto: Cor Vos
maandag 26 september 2022 om 07:40

KNWU-hoofdcoach Jan van Veen: “Situatie Van der Poel kent alleen maar verliezers”

Interview ‘Waar was de KNWU?’ Het is een veelgehoorde vraag na het debacle rondom Mathieu van der Poel. De kopman van Nederland werd in de nacht voor het WK op de weg opgepakt door de Australische politie, na een verbaal incident met twee pubermeisjes. Die hadden voor geluidsoverlast gezorgd. Hoofdcoach Jan van Veen, tijdens de WK in Wollongong chef de mission, reageert bij WielerFlits namens de KNWU.

Wat is er precies gebeurd met Mathieu van der Poel?
“Ik kan daar niets anders aan toevoegen dan wat er al in heel veel media te lezen is geweest. Ik hoorde het pas vanochtend (Australische tijd, red.) toen ik wakker werd. Alles had toen al plaatsgevonden.”

Hoe is de communicatie verlopen tijdens het voorval?
“De oorzaak van het probleem is dat daar mensen op de gang zijn die zich niet gedragen. Als Mathieu aan de voorkant geweten had dat dit het gevolg was geweest van zijn handelen, dan had hij dat natuurlijk anders gedaan. Die zat hier niet op te wachten.”

“Dan had de beveiliging kunnen ingrijpen, hij had naar ons kunnen bellen, we hadden dan een andere kamer voor hem kunnen regelen, noem het maar. De rest van de ploeg zat redelijk bij elkaar, al was het een groot hotel. Dan is het niet vreemd dat iedereen niet bij elkaar ligt.”

Het is dus niet zo dat er gangen afgesloten waren?
“Nee, maar volgens mij is dat ook niet gebruikelijk. Als wij de verwachting hadden gehad dat het mogelijkerwijs rumoerig had kunnen zijn in het hotel, dan hadden we dat aan de voorkant opgelost. Maar daarvoor is er geen enkele indicatie geweest. Ik heb er niets van gehoord. Het is hier super rustig en ik sliep met mijn raam open. Ook de rest van de week niet, ik heb niemand van de renners of de staf erover gehoord.”

Veelal gehoorde kritiek is: ‘Waar was de KNWU?’ Wat kun je daarmee?
“Helemaal niets. We verwijten onszelf niets. We zitten allemaal in een hotel en op een bepaalde afdeling daarvan is er herrie. De betreffende sporter heeft het zelf proberen op te lossen. Dat is wat er gebeurd is. Dat had anders gemoeten, maar ik weet niet hoe. Met de wetenschap van nu, had ik het ook niet anders kunnen doen. Koos Moerenhout ook niet.”

Voor de beeldvorming: wie is met Mathieu mee geweest naar het politiebureau?
“Samen met Christoph Roodhooft. Koos heeft ook aangeboden om mee te gaan. Na het incident is hij bij Mathieu op de kamer geweest. Mathieu heeft Koos meteen geïnformeerd over wat er gebeurd is. Vervolgens hebben zij samen overleg gepleegd en hebben ze besloten om Christoph te bellen. Hij is – vanuit een ander hotel – daarna meegegaan naar het bureau. De situatie dat wij als KNWU of Koos zich verder niet bekommerd heeft over Mathieu, dat is absoluut niet correct.”

Christoph Roodhooft, de ploegleider van MVDP bij Alpecin-Deceuninck – foto: Cor Vos

Waarom is er vanuit de KNWU nog niets gecommuniceerd?
“Mathieu heeft vlak voor de start een interview gegeven met wat er gebeurd is. Vervolgens zitten wij heel de dag in koers. Eenieder probeert zich nu te bedenken waar de schuldvraag ligt. Dat gaan we zo dadelijk bespreken en afstemmen hoe we de vervolgstappen zetten, ook hoe het verder gaat in deze zaak.”

Hoe is Mathieu zelf onder de situatie?
“We zijn net terug in het hotel, hij ook. We hebben er nog niet uitvoerig over gesproken, maar ik denk dat iedereen zich een beeld kan vormen bij het gevoel dat er nu overheerst.”

Wie valt er iets te verwijten in deze hele situatie?
“Dat vind ik moeilijk. Ik wil niet op de zaken vooruitlopen. We weten nog altijd niet wat er nu precies gebeurd is. Mathieu heeft zijn versie gegeven, maar we hebben de andere kant van het verhaal nog niet gehoord. Ik kan me heel goed voorstellen dat wanneer je probeert te slapen en iets weerhoudt je daarvan, dat dit zich langzaam opbouwt tot een niveau dat je de gang op gaat en die mensen corrigerend toespreekt. Dat snap ik heel goed.”

“Mathieu heeft geprobeerd dat zelf op te lossen. Terugkijkend was dat niet handig, daar is iedereen het over eens. Of er dan een schuldige is… Ik vind het ingewikkeld. Er zijn alleen maar verliezers. Een ongelukkige samenloop van omstandigheden, laten we het daar maar op houden.”

 
31 Reacties
Sorteer op:
25 september 2022
Nooit gedacht dat er op de dag dat Remco Evenepoel wereldkampioen zou worden meer artikels over de eerste opgever dan over Remco zelf zouden verschijnen. Dat zeg ik zonder afgunst want ik gok dat Mvdp deze "aandacht" liever ook niet had gekregen maar in een jaar waarin er 5 artikels per dag verschenen over Remco (10 als hij een bosbessensapje had gedronken) best wel opvallend.
25 september 2022
De illusie is controle. Blijkt die er niet te zijn dan is de reflex ‘een schuldige’. Het is gewoon een combinatie van stom toeval en een gebrek aan respect tussen alle betrokkenen (vooral tussen de pubers en Mathieu). Verder loopt het met een sisser af en zijn we het allemaal weer vergeten wanneer Van Der Poel aan de start staat in een poging zijn derde Ronde van Vlaanderen binnen te harken.
  25 september 2022
  Klopt. Niets is zwart-wit, soms gebeuren dingen gewoon. Die constante analyses om toch maar "de schuldige" of "de beste" of "de verdiende winnaar" aan te duiden, ik begrijp ze ook niet zo goed.
  25 september 2022
  Ik denk dat de vraag of er een schuldige is, er in dit geval op neer komt op de specifieke vraag of de knwu controle had moeten hebben? Als je daar ja op antwoord, betekent dat een eigen gang, of personeel naast vdp z'n kamer dat dit soort zaken opvangt. Dat er dit soort soort zaken voorvallen kan niemand tegen houden, de vraag is tot in hoeverre moet je het uit de weg gaan door een andere gang te nemen, of mee om kunnen gaan door personeel naast je kopman te zetten in een kamer
  25 september 2022
  Zolang de feiten wat er daadwerkelijk is voorgevallen niet bekend zijn cq vast staan, is het alleen een kwestie van speculeren op basis van wat betrokkenen hebben verklaard. Meer niet.
- Schat? - ja? - Eh... slecht nieuws. De kids hebben vannacht lopen spoken in 't hotel. Daar zat blijkbaar een favoriet voor dat WK wielrennen dat deze week was en die is boos geworden en heeft Ally een duw gegeven en Amy bij de arm gepakt. Toen is security er bij gekomen, heeft die arme jongen tot 4 uur 's nachts op het buro gezeten en nu is z'n WK helemaal verneukt. - Jeeuzzz..... echt? Zijn de meiden OK? - Ja, niks aan 't handje, hadden natuurlijk al lang op bed moeten liggen maar ze hadden de minibar geplunderd en zijn toen baldadig geworden. - Ach man... en die wielrenner? Heeft er dus niks van gebakken op dat WK? - Nee, erger nog, de politie schijnt hem nog steeds als verdachte aangemerkt te hebben. - Jezus wat een toestand. Weet je, ga jij ff bellen met het buro en zeggen dat we elke eventuele aanklacht intrekken dan ga ik een bloemmetje bestellen voor die arme jongen en een kaartje met excuses schrijven. - Lijkt me een goed idee, doe er zo'n lekkere fles Outback bij, lust ie vast wel. - Prima, ga ik nu de meiden een uitbrander geven! - Kus - Kus!
25 september 2022
Ik ben een Belg en ik hoop vanharte dat bv in de crossen geen dronken landgenoten keihard de spot zullen voeren met hem
  25 september 2022
  Je doet dat nu al, door het te benoemen.
25 september 2022
Tsja……
25 september 2022
Misschien had Koos moeten zeggen dat hij bij z’n Wk genoten in het hotel sliep zonder z’n vriendin Maar niemand zegt iets tegen de grote VdP
25 september 2022
Met de wetenschap van nu, had ik het ook niet anders kunnen doen. Koos Moerenhout ook niet.” De situatie dat wij als KNWU of Koos zich verder niet bekommerd heeft over Mathieu, dat is absoluut niet correct.” Gevalletje jezelf tegenspreken. Wil er ook geen schuld aan verbinden, maar als Koos dit gehoord had voor de rit naar het bureau, lijkt het me vreemd om je dan weer om te draaien en verder te slapen.
  25 september 2022
  Dat ze nu al concluderen dat ze niks anders hadden kunnen doen, maakt me ernstig zorgen omdat het getuigt van nauwelijks lerend vermogen
25 september 2022
Als ik Van der Poel zou ik nu even niets meer aan de KNWU overlaten. Je voelt dat dat niet goed gaat aflopen. Hij heeft geld zat, ik zou een goede advocaat in de arm nemen. De Inez Weski van Australië :)
  25 september 2022
  De nationaliteit van zijn moeder aannemen. Dan heeft hij niets meer met de KNWU van doen. Of die van het land waar hij woont. Het accent daarvan heeft hij al.
25 september 2022
De KNWU kan haar handen in onschuld wassen, feit blijft dat een kanshebber op de wereldtitel nooit in deze situatie had mogen komen.
  25 september 2022
  Weer typisch Nederlands, om de schuld bij andere te leggen. Mathieu had gewoon Koos moeten bellen om die meiden weg te sturen. Je kan niet 24 uur per dag een volwassen man schaduwen om te voorkomen dat hem iets overkomt. Daarnaast moet Matthieu zelf na gaan denken over zijn voorbereiding op koersen die op een ander continent plaats vinden. Gewoon eerder vertrekken ipv zo laat mogelijk.
  25 september 2022
  Ik vermoed dat ze daarvoor nou juist roodhoofd een ticket hebben gegeven.
25 september 2022
Ik vraag me af waarom Mathieu niet met het probleem naar het hotelpersoneel is gegaan.
25 september 2022
Beetje dezelfde teneur als bij Moerenhout (en Gunnewijk vorig jaar bij de Spelen niet te vergeten): eerst en vooral jezelf vrij willen pleiten. Een coach met verantwoordelijkheden onwaardig..
26 september 2022
Jammer voor Mathieu,
26 september 2022
Ik vraag me wel af of iemand de kinderen heeft aangezet om dit te doen .
  26 september 2022
  Koos Moerenhout natuurlijk! Die krijgt altijd overal de schuld van. :-7
25 september 2022
Nog iets stel dat remco dit was overkomen man man dit forum
25 september 2022
Wat maakt het nou allemaal uit na het machtsvertoon van ene Remco
  25 september 2022
  Inderdaad . Als of het WK zonder dit incident anders zou zijn afgelopen.
25 september 2022
Wanneer spreekt iemand deze renner eens tegen?? Mij bekruipt het gevoel dat niemand de fam VdP tegen durft te spreken Waarom lig je de nacht voor het wk überhaupt met je vriendin op een kamer?? En waarom wil je de wewk voor een wk nog een koers rijden in Belgie maar zegt die af door regen. Ga gewoon twee weken voor aanvang naar Australië en zorg dat je weet wat voor een hotel je hebt En dat het hotel ook weet wie jij bent. En zn vader. Mooie renner uit mijn tijd. Maar wegwezen nu. Plankje Hongerklop 2x zware rugblessure Mislukte tour En nu dit weer Waarom zou ik dit niet verwachten bij een WvA of een renner van Ineos.
  25 september 2022
  Vrij boenk eroppe constatering
  25 september 2022
  Wat mij betreft juist niet Boenk er op. Mathieu Van der Poel is zoals hij is. Benoem je zijn impulsieve fouten, dan moet je ook zijn impulsieve geniale koersen op de weegschaal leggen om het evenwicht in de discussie te bewaken.
  25 september 2022
  Plankje was het pure amateurisme dat hij niet naar het test event ging waar letterlijk iedereen was en daarnaast ook nog eens als laatste aankomen.. En nu doet ie het weer met extreem laat aankomen.. hij zei ook dat ie vroeg op bed ging want moest nog bijslapen.. dat komt omdat ze ritme dus toch nog niet goed was na het zeer late aankomen..
  25 september 2022
  Mislukte tours hebben vrijwel alle eendaagse renners wel, ook is twee grote rondes in een jaar op topniveau niet iedereen gegeven. Hongerklop was na een heel koude natte herfstdag, dat vraagt iets anders dan een normale dag dus ik kan me dat voorstellen. Maar het gevoel bekruipt ook mij dat er niet altijd de meest professionele keuzes gemaakt worden door hem
  25 september 2022
  Jan wat bazel je nou? Mathieu wil op tijd gaan tukken al dan niet samen met z'n vriendin en wordt daarin gestoord naar verluidt door pubermeisjes die kennelijk op z'n deur bonzen.

Reacties zijn gesloten.