KNWU gaat regels niet aanscherpen

KNWU gaat regels niet aanscherpen

Onder meer Robert Gesink ontbreekt vandaag in Emmen - Foto: Sirotti

zondag 28 juni 2015 om 15:40

De KNWU is niet van plan deelname aan het Nederlands kampioenschap te verplichten voor profwielrenners. Renners als Bauke Mollema, Robert Gesink, Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Wout Poels stonden vandaag niet aan de start van het NK in Emmen. Hoewel KNWU-voorzitter Marcel Wintels dit ‘betreurenswaardig’ noemt, wil hij niet – net als in België – startplicht invoeren.

In plaats daarvan doet Wintels een morele oproep aan de afwezige wielrenners. “Ik wil ze aanspreken op hun morele en sportieve plicht om te starten op het NK”, zegt Wintels tegen WielerFlits. “Het Nederlands kampioenschap is de enige dag waarop de beste Nederlandse profwielrenners in Nederland rijden. Wegblijven is een belediging voor de organisatoren, de tv-kijkers thuis en het publiek langs de weg.”

De KNWU zocht afgelopen week contact met de ploegen die renners hebben thuis gehouden. “Huib (Kloosterhuis, directeur van de KNWU, red.) heeft een duidelijk signaal afgegeven aan die ploegen. Het gaat ook om de toekomst van de sport. Maar volgend jaar staan die toprenners weer aan de start, want sommige ploegen hebben wel spijt, daar ben ik zeker van.”

Het argument dat de nationale titelstrijd niet past in de voorbereiding op de Tour vindt Wintels niet geldig. “In Italië start en wint Vincenzo Nibali, in Spanje Alejandro Valverde. Overal in Europa staan de toppers gewoon aan de start. Ploegen moeten realiseren wat zo’n NK betekent. En vergeet niet: we overvragen ze niet. Het gaat om één dag!”

Wereldkampioenschap
Renners die niet aan het NK deelnemen zijn volgens de KNWU-reglementen uitgesloten van selectie voor het wereldkampioenschap, tenzij de bond dispensatie geeft. Dat laatste wordt nu en masse door de bond verleend. “Die regel staat gewoon. Het is aan de sporttechnische verantwoordelijken om die regel toe te passen”, zegt Wintels. Bondscoach Johan Lammerts kan daardoor de absente renners thuishouden. Of dat ook gaat gebeuren wil Wintels noch bevestigen noch ontkennen. “Ik hoop op de verantwoordelijkheid van de renners”, voegt hij toe.

Dit artikel delen:

9 Reacties

mk187 28 juni 2015 om 15:47

Dus een oplossing is om geen dispensatie meer te verlenen.
Of het NK niet meer vlak voor de Tour (of Giro/Vuelta) te laten plaatsvinden.
Of beide :)

Reynaerde 28 juni 2015 om 15:56

Tja, je kunt van mannen als Gesink en Mollema, die wellicht niet eens in NL zijn op het moment, moeilijk verwachten dat zij vlak voor de Tour helemaal naar Drenthe komen om voor spek en bonen een rondje van 200+ km te rijden en vervolgens weer rechtsomkeert te maken. Om nog maar te zwijgen van risico’s met valpartijen e.d. Ik kan wel begrijpen dat ze niet komen.

Als je wil dat iedereen komt zul je het toch op een ander moment in het seizoen moeten plannen. Een startplicht lijkt me in elk geval ook weinig zin hebben, dan creëer je je eigen farce met renners die plotseling de dag voor het NK last krijgen van pijntjes, die twee dagen later weer over zijn.

achtpuntzes 28 juni 2015 om 16:00

ze kunnen beter de eisen voor een startpodium aanscherpen… ;)

ValverdeBassoNibali 28 juni 2015 om 16:06

Ja natuurlijk doen mannen als Valverde en Nibali mee. Die parcoursen zijn op hun maat gemaakt.

rahimns 28 juni 2015 om 17:41

Wat gaan we dan nu krijgen… Mollema en Gesink gaan aan de start komen, rijden 4 a 5 rondjes en stappen dan af… dit heeft totaal geen zin. Volgens jaar in Goeree-Overflakkee zal het parcours weer zo vlak zijn als een laken… dan gaan we waarschijnlijk dezelfde discussie weer krijgen

Plaggie 28 juni 2015 om 18:47

De Nederlandse klassementtoppers moet je gewoon thuis laten voor het WK. De regel is er al, dus gewoon toepassen. Laat eerst maar eens zien dat je wedstrijdinzicht hebt in een eendagskoers onafhankelijk van het parcours. De toppers missen helaas de leepheid tov de buitenlandse toppers (op Froome na) om een eendagskoers te winnen, onafhankelijk van het parcours dus.

Danny81 28 juni 2015 om 19:27

Wat een onzin dat mannen als Kelderman, Dumoulin, Gesink en Mollema in een vlakke wedstrijd mee moeten rijden. Laat ze gewoon lekker goed voorbereiden op het echte werk.

remco2103 28 juni 2015 om 19:39

Wat als Neerlands hoop wel had meegereden en net zo’n smakkerd had gemaakt als vriend Bouhanni? “Had dan niet meegedaan”, wordt er dan -terecht- geroepen.

SolerEritrean 28 juni 2015 om 21:48

Ja moet ook helemaal niet natuurlijk, moet er ook geen commentaar op geven

Headlines

Materiaalzone

Populair