Klaas Lodewyck stopt met wielrennen

dinsdag 1 september 2015 om 17:07
Klaas Lodewyck stopt met wielrennen

foto: Sirotti

Hartproblemen nopen Klaas Lodewyck een punt te zetten achter zijn profcarrière. De Belg hoopt dit jaar nog een viertal afscheidskoersen te rijden om daarna definitief te stoppen met professioneel wielrennen. “Zo kan het niet verder”, zegt hij tegen Belga. “Ik heb geen zin meer om altijd in twijfel te leven en iedere keer opnieuw ontgoocheld te worden.”

De 27-jarige renner van BMC kampt al langere tijd met hartkwalen en liet zich daarvoor ook behandelen. Uit een routecontrole voorafgaande aan de Ronde van Italië bleek dat de problemen nog niet volledig waren verdwenen. Een nieuwe operatie volgde. Lodewyck hoopte eind juni zijn comeback te maken tijdens het BK, maar dat bleek te vroeg. De Tour de Yorkshire, begin mei, is voorlopig zijn laatste wedstrijd die hij reed. “Ik moest na die operatie opnieuw een test ondergaan of alles in orde was”, vertelt hij.”Maar die test leverde niet het gewenste resultaat op. Er was nog altijd sprake van kleine hartritmestoornissen. De dokter denkt dat ik misschien te snel opnieuw ben beginnen trainen en stelde voor om een periode van rust in te lassen. Midden september weet ik meer en hoop ik op groen licht van de dokter om nog enkele koersen te rijden dit jaar, maar daarna houdt het op. Ik heb overlegd met mijn ouders en de beste oplossing is gewoon om te stoppen met koersen. Er zou al een wonder moeten gebeuren opdat alles opnieuw 100 procent in orde komt. Ik hoop alleen dat ik nog groen licht krijg om enkele wedstrijden, drie à vier koersen, te rijden dit jaar. Want ik wil niet op zo’n manier afscheid nemen van het wielrennen, maar in de koers zelf.”

De Belg overweegt plaats te nemen in de ploegleiderswagen: “In de voorbije koersen, zoals bijvoorbeeld in de GP Cerami en in de London Prudential Ride, was ik mee in de ploegwagen. Ik weet nog niet goed of er een functie open staat bij BMC en welke ik dan wel zou kunnen uitoefenen, maar ik proef nu alvast al even van het leven naast de fiets, maar toch nog in het team. Ik hoop dat ook in de toekomst te kunnen doen.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

DeGroteMolen 1 september 2015 om 17:27

Ai, pijnlijke beslissing lijkt me; wel een heel begrijpelijke.

0
Dario 1 september 2015 om 17:28

Na Kaisen en Zingle de derde Belg die dit jaar stopt met hartproblemen. Opvallend, maar vooral jammer.

0
alsjewint 1 september 2015 om 17:44

Toch wel een verstandige beslissing denk ik. Maar het zal geen makkelijke beslissing geweest zijn. Waarschijnlijk was er de verwachting en hoop dat de operatie hem er voorgoed vanaf zou helpen, en was in bepaalde mate het vlotte herstel van Robert Gesink daarbij een extra bron van hoop. Maar het ene geval is duidelijk het andere niet. Het ga hem goed.

0
aeroventiel 1 september 2015 om 17:45

Pff 27 jaar pas.. hoop voor hem dat die toch nog enkele koersen kan rijden want zo afscheid nemen van een sport waar je van hou is niet mooi

0
Orakel 1 september 2015 om 18:16

Jammer, maar verstandig. Je leven op het spel zetten voor Tourwinst kan ik begrijpen, maar op het niveau Klaas Lodewyck is het beter om het wielrennen als hobby te gaan zien en lekker te koersen zonder je lichamelijke grenzen op te zoeken. Ik wens hem het beste.

0
Lennimator 1 september 2015 om 18:25

Triest bericht, beterschap Klaas!

0
tylerhamilton 1 september 2015 om 18:53

Beter zo, dan dat ze hem met een hartaanval van zijn fiets moeten trekken. Maar het blijft wel sneu voor hem, hoop voor hem dat ze nog een plekje over hebben in de ploegleiderswagen.
Dat ze zulke afwijkingen al kunnen vinden tijdens het controleren van de route van de giro.;)

0
Mark 1 september 2015 om 19:12

Het valt me op dat er de laatste jaren relatief veel Belgen (Vlamingen) hun carrière beëindigen wegens hartproblemen. Het kan natuurlijk allemaal toeval zijn, maar vraag me af of er geen gemeenschappelijke aanleiding voor deze hartproblemen is aan te wijzen. Bijv. qua training of medicatie.

0
robotour 1 september 2015 om 20:04

@Mark…als er een gemeenschappelijke aanleiding voor deze hartproblemen zou zijn, dan lijkt mij dat er ook wel een oplossing voor te vinden zou zijn.
27 jaar is toch wel jong om er mee te stoppen, misschien toch nog eens een second opinion bij een top cardioloog/hartspecialist aanvragen.

0
Melkzuur 1 september 2015 om 21:25

Misschien zijn de controles in België/Vlaanderen beter en/of strenger en vinden ze daarom meer gevaarlijke afwijkingen?

0
Purito 1 september 2015 om 21:54
Quote:
Je leven op het spel zetten voor Tourwinst kan ik begrijpen

Pardon?

0
oscarito1908 1 september 2015 om 21:55

Ach Purito zo zijn er toch zoveel geweest?

0
oscarito1908 1 september 2015 om 21:58

Overigens zeer jammer, vond hem een toptalent voor het voorjaar.

Wel jammer dat hij moet stoppen, maar het lijkt me de enige juiste beslissing. Ik hoop dat hij nog wat kan doen in het wielrennen, ploegleider lijkt me ook vrij stressvol.

0
Romāns Vainšteins 1 september 2015 om 23:51

Die zagen we aankomen. Topsport legt ‘bottlenecks’ genadeloos bloot of die nou in je hart, hoofd, knie of elders zitten en als het niet kan dien je ermee te stoppen. Overigens snap ik de opmerking van orakel prima.

0
alsjewint 2 september 2015 om 07:32

@[email protected]

De kneet zei ook al “de dood of de gladiolen”. Al was dat misschien meer symbolisch. Persoonlijk vind ik het nogal ver gaan om te stellen dat je met een hartkwaal toch de Tour zou willen rijden en winnen met alle risico’s van dien. Als je kort na de Tourwinst dan een hartstilstand krijgt, sta je natuurlijk wel op de erelijst maar daar kun je dan niet lang trots op zijn. De kans dat je tijdens een moordend zware etappe dood van je fiets valt is misschien groter en dan is er weinig eer te behalen, wel veel discussie dat je nooit had moeten starten. Als het zo zou zijn dat hij met koersen zijn lichaam zo belast dat het nu weinig risico met zich meebrengt maar dat hij wellicht maar 50 zou worden, dan kan ik me voorstellen dat je als je 27 bent nog niet zo ver in de toekomst denkt en er nu voor gaat.

0
west 2 september 2015 om 08:07

Zonde, maar zat er al wel een poosje aan te komen helaas.
Daarnaast hoop ik dat hij ploegleider kan worden, naast dat dat mooi zou zijn voor die jongen is het voor het wielrennen alleen maar goed als zoveel mogelijk management en begeleiding zo snel mogelijk van de "generatie" geboren na 1980 wordt.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone