Kittel over Wiggins: “Voor zo iemand hebben ze de Paralympics in het leven geroepen”
foto: Sirotti
vrijdag 14 oktober 2016 om 13:05

Kittel over Wiggins: “Voor zo iemand hebben ze de Paralympics in het leven geroepen”

Marcel Kittel en André Greipel hebben in de Duitse pers scherpe kritiek geuit op Bradley Wiggins. In een interview met de Suddeutsche Zeitung zeggen de twee sprinters dat zieke renners niet zouden moeten koersen.

Bradley Wiggins houdt al enige tijd de gemoederen bezig in de wielerwereld. De 36-jarige olympisch baankampioen is in opspraak gekomen nadat een hackerscollectief medische gegevens naar buiten bracht. Uit de documenten werd duidelijk dat hij in aanloop naar de Tour de France van 2011 en 2012 (die hij won) met toestemming van de UCI een grote dosis intramusculaire langwerkende corticosteroïden inbracht.

Volgens Kittel heeft iemand met zware astma niets te zoeken in een prestatiesport: “Voor zo iemand hebben ze de Paralympics in het leven geroepen. Daar krijgen mensen met één been de kans om zich met anderen te meten.”

Zijn landgenoot Greipel is het daar mee eens: “Wanneer je ziek bent, doe je niet aan wielrennen. Om die reden zijn we lid geworden van de MPCC. Nu weten we ook waarom Sky daar niet toe behoorde.”

Inmiddels is het Britse antidopingagentschap UK Anti-Doping een onderzoek gestart naar Bradley Wiggins en wielerploeg Sky.

Update 17:12
De Duitse wielerbond en Marcel Kittel hebben zich in een persverklaring gedistantieerd van de uitspraken die hij zou hebben gedaan. Volgens Kittel is zijn uitspraak volledig uit de context gehaald en wil hij benadrukken “dat ik zeer veel respect heb voor de prestaties van gehandicapte atleten.” De Duitse wielerbond BDR heeft als bewijs een transcript van het gesprek gepubliceerd.

Lees ook: Kittel distantieert zich van Wiggins-uitspraak: “Volledig uit de context gehaald”

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
14 oktober 2016 13:07
Kijk, dit soort uitspraken vind ik altijd heerlijk om te lezen. Lekker kritisch, net dat tikje onder de gordel en uit het hart gesproken.
14 oktober 2016 13:10
Pittig... ik zou niet graag ruzie Hebben met de Duitse krachtbonken. Moet je je voorstellen dat Kittel en Greipel je in de hekken proberen te fietsen :S
14 oktober 2016 13:12
Ik kan me de kritiek wel voorstellen, maar Kittel maakt hier wel een hele rare zijsprong. Voor aandoeningen als astma hebben ze de Paralympics natuurlijk helemaal niet in het leven geroepen. Dan kun je voor hetzelfde geld de renners van Team Novo Nordisk daar ook wel naar toesturen.
14 oktober 2016 13:12
Die durft! Gaat Etixx zich nu ook bij de MPCC aansluiten of toch maar niet?
14 oktober 2016 13:13
Vind het helemaal geen sympathieke opmerking, maar de strekking van het verhaal deel ik.
14 oktober 2016 13:14
Nu heeft Kittel ooit UV-therapie ondergaan die inmiddels verboden is en rijdt Greipel voor een ploeg waar ze ook wel raad wisten met TUE's, dus een beetje dubbel is het wel.
14 oktober 2016 13:24
Als alle renners met een attest moeten meedoen met de paralympics heb je daar een sterker deelnemersveld dan bij de OS.
14 oktober 2016 13:25
Amai... Die nemen geen blad voor de mond....
14 oktober 2016 13:25
Dit is erover,...

Er zit wel een redelijk groot gebied tussen een astma-bottleneck vs maar 1 been hebben. Wiggo is gewoon een profwielrenner die tezamen met zijn uitgekiende begeleiding alle mogelijke middeltjes heeft aangegrepen om net ietsie beter te zijn, wanneer hij niet bij het volledig hypocriete SKY had gezeten was dat geen issue geweest maar vanwege hun en ook zijn eigen grote bek mbt doping en bijbehorende afkeer krijgen ze de boomerang retour.

Ik vond Dumoulin's kijk op de situatie een stuk beter.
14 oktober 2016 13:36
Mee eens RV!

De strekking van hun verhaal klopt wel, maar de verwijzing naar de Paralympics vind ik niet respectvol voor deze sporters, war de meesten toch echt met een heel andere "handicap" geconfronteerd zijn dan astma.

Wiggins heeft ongetwijfeld niets strafbaars gedaan, onderzoek zal dat ook uitwijzen, maar wel de randjes van het toelaatbare opgezocht (mogelijk meer dan anderen) waardoor hij wel een beetje van zijn voetstuk afvalt.
14 oktober 2016 13:41
Super dat de huidige toppers reageren op dit verhaal, zoals Dumoulin, Kittel en Greipel. Nu maar hopen dat geen van deze personen '...boter op het hoofd heeft...', al is Kittel wel een beetje hypocriet hierin (UV behandeling bloed).
14 oktober 2016 13:45
Kittel heeft mijn grapje gejat. Foei!
En er is imo idd niets mis mee om een aparte competitie in het leven te roepen voor astma patienten. Zou me niets verbazen als er dan een heleboel wielrenners opeens geen astma meer hebben.

De jij-grappen die je in zo'n topic kunt verwachten zijn trouwens ondermaats als je bedenkt dat deze heren nog nooit een TUE hebben aangevraagd.
14 oktober 2016 13:50
Kittel is een grote kanshebben op het WK voor ozontherapie-patienten
14 oktober 2016 13:51
Wat vind Kittel eigenlijk van managers die dopinggebruik van hun renners voor kennisgeving aannemen en er verder niks aan doen? Of de schijn tegen hebben als het op faciliteren van dat gebruik gaat? Of 2e kansen voor bewezen gebruikers belangrijk vinden?

Of hoeft dat niet de krant omdat hij het Patrick al face-to-face gevraagd heeft? Gaan ze n.a.v. zijn ozontherapie samen naar de paralympics? Zoveel vragen.
14 oktober 2016 13:54
Haha Kittel... de opmerking zit ongeveer op hetzelfde randje als waar Wiggins op heeft gebalanceerd met zijn TUE's.

Naar mijn mening kunnen we echter niet genoeg van dit soort uitspraken hebben. Benoemen wat (volgens jou) verkeerd is binnen je eigen groep zorgt voor verheldering, bespreekbaar maken van verkeerd gedrag en dat leidt vrijwel altijd tot verzuivering. En dat is wel nodig. Prima zo.

Met de testosteronlevels zit het in ieder geval wel goed bij deze heren. :)
14 oktober 2016 13:57
Wat ze zeggen is waar, maar Kittel onderging inmiddels verboden behandelingen en Greipel rijdt voor een ploeg waar ze ooit met 9 man met een TUE aan de start van een grote ronde stonden.
Schijn een lichtje op een ander etc etc.
Kwalijker dan het op deze manier gebruiken van dit soort middelen, vind ik dat het überhaupt mogelijk is en gemaakt wordt door de UCI, WADA etc etc.
14 oktober 2016 14:01
Net als bij Dumoulin word ik van Kittel ook een beetje moe van z'n meninkjes. Stelletje moraalridders.
14 oktober 2016 14:05
heerlijke, maar beetje overdreven uitspraken. wat nou omerta, wij zeggen wel even waar het op staat.
en nu, hop, lekker fietsen. :)
14 oktober 2016 14:16
Quote:
“Wanneer je ziek bent, doe je niet aan wielrennen. Om die reden zijn we lid geworden van de MPCC. Nu weten we ook waarom Sky daar niet toe behoorde.”


Iets met nagels en koppen.
14 oktober 2016 14:23
De zaak-Wiggins onderstreept in mijn ogen vooral het belang van onafhankelijke artsen in het peloton. Nu weet niemand of Wiggins daadwerkelijk last had van een pollenallergie en of de medische behandeling daarvan de juiste was. Als dit soort zaken door een onafhankelijke arts worden beoordeeld weet je in ieder geval zeker dat gelijke gevallen hetzelfde worden behandeld én dat de medisch meest verantwoorde oplossing op 1 staat (rust, medicijnen), en niet de wellicht meest prestatiebevorderende behandeling. Nu is er volstrekte willekeur, het beleid van de ene arts bij een ploeg is het beleid van een andere arts bij een andere ploeg niet. En zo is het niet nodig om de privacy van de renners aan te tasten door alles te openbaren.
14 oktober 2016 14:35
Edit redactie: aangepast.
14 oktober 2016 14:39
Gewoon een streep trekken....heb je een attest nodig kan je niet meedoen aan wedstrijden. Een onafhankelijke arts moet bepalen wanneer je weer mag koersen. Tijdens een wedstrijd mag je alleen medicijnen aannemen van een arts in de koers.
14 oktober 2016 14:45
Dus heel Novonordisk moet ook naar de paralympics Marcel? Insuline staat ook op de dopinglijst.
14 oktober 2016 14:49
Wiggins won zonder astmaprik o.a. de Dauphine, dus ik vrees dat de Paralympics niet echt spannend worden door zijn deelname. Dit soort uitspraken is in eerste instantie geinig, maar het voegt niks toe, en Kittel is ook nog eens zo hypocriet als de neten. Immers, waarom zou je als er niks met je aan de hand is een ozonbehandeling ondergaan?
14 oktober 2016 15:02
Een topsporter moet (binnen de regels) alle middelen gebruiken om beter te kunnen presteren, want als hij het niet doet, dan doet z'n concurrent het wel. Onder valse voorwendselen aan middelen zien te komen lijkt mij niet binnen de regels. En daar is Wiggins volgens mij schuldig aan.......althans het lijkt mij wat onwaarschijnlijk dat hij 1 keer per jaar net voor de start van de tour een zwaar astmapatiënt is.
Maar het gaat ook mis met het systeem, valsspelen kan blijkbaar. Het kwalijke vind ik dat Cookson aangeeft dat de regels niet zijn gebroken.

De uitspraak van Kittel is wat overdreven, maar hij is kwaad. Dat het blijkbaar mogelijk is om hier mee weg te komen.

Reacties zijn gesloten.