Kittel de beste in honderdste Scheldeprijs (+beeld)

woensdag 4 april 2012 om 17:08

foto: Sirotti

De Scheldeprijs Vlaanderen is gewonnen door Marcel Kittel. De Duitser van Argos-Shimano versloeg in een hachelijke sprint door de regen Tyler Farrar (Garmin-Barracuda) en Theo Bos (Rabobank).

In een vroege fase van de wedstrijd wist een vijftal renners zich af te scheiden van het peloton. David Boucher (FDJ), Kevin Claeys (Landbouwkrediet-Euphony), Kevin Van Melsen (Accent Jobs), Kevin Hulsmans (Farnese Vini) en Simon Lambert-Lemay (Spidertech). Een aantal kilometer later wist het tweetal Sven Vandousselaere (Topsport Vlaanderen) en Wu Kin San (Champion System) aan te sluiten. De kopgroep wist, mede dankzij een gesloten spoorwegovergang voor het peloton, een maximale voorsprong van meer dan vijf minuten te krijgen.

Op 25 kilometer van de finish was de voorsprong onder de minuut geraakt. Voor Hulsman het teken om als eerste uit de kopgroep te demarreren; zonder succes. Vlak na de laatste passage aan de finishlijn volgde een onafwendbare hergroepering. Met nog zeven kilometer voor de wielen werd het peloton opgeschrikt door een valpartij. Onder meer Wouter Mol (Vancansoleil-DCM) ging onderuit op de door de regen spekgladde kasseien. Door de duikelingen was het peloton in verschillende groepen gespleten.

Uitgerekend in de laatste kilometers plensde de regen op het wegdek, wat leidde tot hachelijke situaties. Op twee kilometer van de finish kwakten ze andermaal tegen de grond, ditmaal met Yauheni Hutarovich (FDJ-BigMat) als voornaamste slachtoffer. In een chaotische sprint in de laatste rechte lijn wist Kittel (Argos-Shimano) nipt te winnen voor Tyler Farrar en Theo Bos. Vlak na de streep kwakte men echter wederom tegen de grond. Hierbij werd een fotografe meegenomen in de val.

foto: Sirotti

Uitslag Scheldeprijs 2012
1. Marcel Kittel (Duisland/Argos-Shimano)
2. Tyler Farrar (Verenigde Staten/Garmin-Barracuda) allen z.t.
3. Theo Bos (Nederland/Rabobank)
4. Romain Feillu (Frankrijk/Vacansoleil-DCM)
5. Manuel Belletti (Italië/AG2R-La Mondiale)
6. Elia Favilli (Italië/Farnese Vini-Selle Italia)
7. Alexander Porsev (Rusland/Team Katushua)
8. Sébastien Turgot (Frankrijk/Team Europcar)
9. Giacomo Nizzolo (Italië/RadioShack-Nissan)
10. Guillaume Boivin (Canada/Team Spidertech)

Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone