Kelderman wil alles of niets: “Ik ga voor de winst”

Kelderman wil alles of niets: “Ik ga voor de winst”

foto: Marcel Koch (archief)

zaterdag 20 februari 2016 om 20:30

Wilco Kelderman wil na zijn tweede plaats in de tijdrit van de Ruta del Sol de vorm doortrekken naar de slotetappe, waar een aankomst bergop wacht. De klassementsman van LottoNL-Jumbo staat op twee seconden van leider Tejay van Garderen.

Willen winnen
Op 21 kilometer verloor Kelderman slechts twee seconden: “terwijl het een vrij lange race was”, zegt hij op de ploegsite. “Daar baal ik van, maar aan de andere kant is een tijdrit heel eerlijk en ben ik op waarde geklopt. Deze overwinning had ik alvast binnen willen hebben. Mijn conditie is goed en dat heb ik vandaag bevestigd. Ik heb mijn tijdrit goed ingedeeld, had een goed ritme en ik had veel aan de coaching van Addy Engels. Ik ben tevreden met mijn prestatie, maar ik blijf ook verder kijken. Ik wil winnen.”

Alles of niets
“Ik sta nu tweede in het algemeen klassement op slechts twee seconden achterstand, dus ik ga morgen voor de winst”, is Kelderman ambitieus. “Als ik me aan het einde van de rit nog goed voel, zal ik alles of niets gaan spelen om het klassement te winnen.”

De afsluitende etappe van de Ruta del Sol is ook direct de koninginnenrit. Vijf beklimmingen staan op het programma, waarbij de finish bovenop de laatste ligt. De slotklim naar Peñas Blancas is vijftien kilometer lang en kent een gemiddelde stijging van 6,6 procent, met pieken tot twaalf procent.

Dit artikel delen:

43 Reacties

Wielerfan1987 20 februari 2016 om 20:38

En dat is dus de juiste instelling!

wolfje 20 februari 2016 om 20:40

Dat gaat razend spannend worden morgen

Van Garderen
Kelderman +2
Poels +20
Valverde +22

Romāns Vainšteins 20 februari 2016 om 20:41

Hup Keldy !

brecht_vdk 20 februari 2016 om 20:44

Hopelijk zet hij die woorden om in daden. Er zijn er al meer geweest die dit zeiden en daarna mooi voor plaatsbehoud reden, maar ik zie het hem wel proberen

Mark 20 februari 2016 om 20:49

Nou als het niet lukt om Tejay eraf te rijden, mag hij ook wel door blijven fietsen, om de rest voor te blijven :) Liever gewoon alles geven en iedereen proberen eraf te rijden en kijken zo ver mogelijk te komen in het klassement, als het niet lukt is het als sportman natuurlijk ‘erg’, maar als winst niet lukt, de tweede of derde plek te laten liggen klinkt niet als een goede mentaliteit (met buiten de top 15 eindigen, of te wel niets) :P

ProfrondeZevenbergen 20 februari 2016 om 20:51

Sommige wf’ers vragen zich waarschijnlijk af waar hij zich druk om maakt omdat het maar een voorbereidingskoers is. Ik vind zijn instelling wel mooi.

rahimns 20 februari 2016 om 21:01

Het afgelopen jaar heeft Wilco veel tegenslag gekend was het gewoon een tegenvallend jaar, met maar een paar hoogtepuntjes: zoals de nationale titel tijdrijden, die ene etappe in de tour en de 3e plek in de enecotour.

Maar het jaar ervoor werd hij nog wel gezien als de Nederlandse rondebelofte voor de toekomst. Na zijn fantastische prestaties in de Vuelta heeft Tom Dumoulin die rol overgenomen en wordt hij gezien als de man voor de toekomst in het rondewerk, ook door vele kenners in het buitenland.

Beide renners zijn ong even oud en hebben bepaalde specialiteiten. Ik denk dat Wilco net iets meer de klimmer is en Tom meer de tijdrijder. Ik ben wel benieuwd wie nu eigenlijk de meest complete renner is van de 2. Op dit moment ga ik toch voor Wilco, denk dat zijn klimcapaciteiten toch net wat beter zijn ten opzichte van Tom, en dat het verschil in de tijdrit toch minder de doorslag zal geven.

LyndaLid 20 februari 2016 om 21:02

Poels en Kelderman gaan gewoon samen het vuur aan de schenen leggen bij Van Garderen, en dat is niet eens wishful thinking!

jvh93 20 februari 2016 om 21:17

Morgen dus een mooie dag voor tlj. In 3 wedstrijden vechten voor een overwinning. In Oman hopen op hofland, in algarve het klassement van roglic en een etappe van gesink en in Spanje kelderman die voor de overwinning gaat rijden. Hopelijk kunnen we morgen feest vieren

Coldeportes 20 februari 2016 om 21:19

“ik had veel aan de coaching van Addy Engels”

Dat is toch die ploegleider die volgens zelfbenoemde ‘kenners’ hier er niks van kan? ;)

Orakel 20 februari 2016 om 21:22

Kelderman vs Dumoulin. Ongeacht parcours is Dumoulin m.i. de betere tot een hoogte van circa 1500 meter. Boven die hoogte wordt het een ander verhaal en met de zuurstofschuld lijkt het lichaam van Kelderman veel beter om te kunnen gaan. Ik verwacht ook dat Dumoulin in de Giro veel tijd gaat verliezen op de monstercols.
Wat Kelderman betreft: voorbereidinskoers of niet, pakken wat je pakken kan. Ik denk dat hij Van Garderen wel aan kan in februari, maar Poels en Valverde zijn in het echte klimwerk (op goede dagen) gewoon sterker. Een vroege aanval lijkt daarom zelfmoord. Dus vertrouwen op zijn punch in de laatste kilometer is misschiende slimste tactiek.

TykkeThor 20 februari 2016 om 21:23

Dat is de juiste spirit! Het gat met TJVG is natuurlijk minimaal en kan in een sprintje bergop al gedicht worden. Maar er zijn meer kapers op de kust natuurlijk.

tendam 20 februari 2016 om 21:26

@rahimns
Het zijn allebei geen natuurlijke klimmers, maar Dumoulin doet bij z'n eerste poging gelijk mee om de winst in een grote ronde. Dan zou je toch het voordeel aan Dumoulin moeten geven (ondanks dat hij niet bij je ploeg rijdt ;)).

Anderzijds zat er in die Vuelta maar 1 etappe die enigszins op een Girorit leek, en daar verloor hij gelijk 2 minuten ofzo, dus tsja…

vlek 20 februari 2016 om 21:26

Die ‘kenners’ zijn er vast. Je hebt ze tenslotte in alle denkbare smaken. De meeste wielervolgers zullen echter een stuk genuanceerder denken; destijds wel die tactische fout in de Vuelta hebben benoemd, maar dat niet tot eindpunt van hun ‘beoordeling’ van zijn kwaliteiten als ploegleider hebben gemaakt.

walkowiak 20 februari 2016 om 21:34

Persoonlijk denk ik dat wout meer kans heeft dan wilco. Het maakt voor het nederlands wielrennen niks uit. Ik ben vooral chauvinistisch.

IljoKeisseFan 20 februari 2016 om 21:44

@Coldeportes In een tijdritje is dat lekker makkelijk, maar in de Vuelta heeft hij tactisch gefaald. Een ploegleider heeft volgens mij in zo’n etappe meer invloed op het resultaat dan in een tijdritje waarbij het gewoon 27 minuten voluit gaan is.

mooiman 20 februari 2016 om 21:51

Kijk dat is de juiste mentaliteit: niks over voorbereiding/ opbouw of wat dan ook. Voor de gladiolen!!!

Wielerfan1987 20 februari 2016 om 21:56

@tendam,

Je vergeet dat Dumoulin meer grote ronden heeft gereden of in elk geval gestart dan die ene Vuelta…

Ook Kelderman reed ooit een eerste grote ronde, destijds in ondersteuning van Gesink die destijds door zijn hartklachten vroeg uitstapte.
Maar Kelderman werd in die Giro wel netjes 16e. Hij reed het jaar erop wederom Giro en werd ditmaal als kopman in een sterk bezette ronde netjes 7e.

Dumoulin reed zijn eerste grote ronde in de Tour met een vrije rol (buiten wat werk in de sprint voorbereiding) en werd 41ste, hij heeft zich toen welliswaar niet echt ingezet voor de het klassement.
Zijn tweede jaar was eenzelfde verhaal met als resultaat 33e in de eindstand.

Buiten dit alles heeft iedereen kunnen constateren hoe Dumoulin geleidelijk beter ging klimmen.

Maar om nu op basis van zijn afgelopen Vuelta als kopman te stellen dat Dumoulin de betere ronderenner is??

kelderfan 20 februari 2016 om 22:04

Voor mij gaat Kelderman er iets moois van maken. Hij lijkt getergd en zegt ook ik wil gewoon winnen. Een zege is gewoon het beste in je voorbereiding en/of opbouw.

rahimns 20 februari 2016 om 22:11

@tendam Er zit natuurlijk wel wat verschil tussen die Vuelta en de Giro van Wilco waar hij 7e werd. Ik denk dat die qua tegenstand zwaarder was. De Vuelta word vaak gewonnen door de renner die redelijk fris is. Aru had als een van de weinige toppers geen TDF achter zijn kiezen. Zoals ook Chaves fris was en uitstekend presteerde. Ik wil niets afdoen aan de prestatie van Tom, die was groots en als hij zich in de toekomst gaat richten op het rondewerk kan het zomaar zijn dat hij de beste blijkt te zijn van de 2. Maar mijn gevoel op dit moment is dat Wilco net iets completer is.

Abysmal 20 februari 2016 om 22:44

Ik geniet van beide heren (en van nog veel meer renners). Laat ze beiden koersen op de top van hun kunnen, het zou me niet verbazen als ze allebei mooie uitslagen rijden dit jaar. Wat mij betreft is er geen favoriet; jonge renners die alles geven, hoe mooi is dat om naar te kijken?

Tutu888 20 februari 2016 om 23:14

Mooi dat Kelderman vandaag zijn neus weer aan het venster drukt. Was door de prestaties van Dumoulin maar ook door zijn eigen teleurstellende jaar toch wat afgeserveerd als grootste Nederlandse talent voor de klassementen in de grote ronden. Niet bepaald terecht als je de Giro en Dauphine van 2014 in gedachten terughaalt. Zijn combi van goede tijdritten en klimvermogen tot grote hoogten maken hem nog steeds een kandidaat om vele malen top 10 te kunnen rijden in Giro/Tour/Vuelta.

grootverzet 20 februari 2016 om 23:17

Zo zie ik kelderman het liefst. Vorig jaar liep het niet lekker maar om maar eens wat toe te voegen aan de discussie kelderman-dumoulin is kelderman al vanaf het begin een ronderenner geweest. Dat is zijn talent. Van dumoulin wordt een ronderenner gemaakt. Dat kan twee kanten opgaan. Er zijn veel voorbeelden van renners die dat niet succesvol gedaan hebben. Tony Martin heeft dat ook gewild, maar verloor te veel gewicht. Kelderman heeft het van nature in zich, net als gesink. Een ronderenner slijt minder dan anderen en kan zelfs een derde week nog beter worden. Kruijswijk is dat weer een voorbeeld van. Bij dumoulin heb ik nog altijd het idee dat hij te veel moet doen om bij te blijven in het begin en dan te kort komt in de laatste week. dat gevoel raak ik maar niet kwijt.

Reynaerde 20 februari 2016 om 23:42

Inderdaad de juiste instelling, laten we hopen dat hij morgen goed is en het waar kan maken. Uiteindelijk telt in dit soort koersen alleen de winst, of je in het AK nou 2e, 3e of 4e bent geworden maakt niet zo veel verschil, lijkt me.

Purito 20 februari 2016 om 23:53

@tendam
Die Giro was anders ook vrij zwak qua deelnemersveld. Een versleten Evans deed daar notabene nog mee voor het podium tot de laatste week.

Ik denk dat ze elkaar niet veel ontlopen, qua klimmer. Sowieso heeft Dumoulin met zijn tijdrit een echt wapen. Kelderman kan ook goed tegen de klok rijden, maar zal nooit één minuut of meer winnen tegenover alle andere concurrenten in die discipline (i.t.t. Tom).

En vergeet niet dat Dumoulin vanuit het niets een potentiële grote ronde winnaar werd. Dat betekent waarschijnlijk dat er bergop nog wel wat rek inzit. Hij heeft, in tegenstelling tot een Kelderman, zijn klimvermogen in trainingen nooit centraal gesteld.

Headlines

Materiaalzone

Populair