Kelderman: “Huiswerk meegekregen voor Luik-Bastenaken-Luik”

donderdag 23 april 2015 om 15:55
Kelderman: “Huiswerk meegekregen voor Luik-Bastenaken-Luik”

LottoNL-Jumbo heeft Wilco Kelderman en Paul Martens aangewezen als kopmannen voor Luik-Bastenaken-Luik. Het team hoopt komende zondag de stijgende lijn door te trekken. Kelderman mikt op een plaats in de Top-10: “Ik ga voor een prestatie als woensdag, maar Luik is een lange koers en het is voor mij de eerste keer. Ik ben benieuwd. Ik heb er zin in.”

Kelderman voelt zich de afgelopen dagen steeds sterker worden en heeft vertrouwen in een goed resultaat: “Luik is een heel mooie wedstrijd, die me volgens mij ook wel goed ligt met die langere klimmetjes.”

Onze landgenoot komt volgens eigen zeggen ook goed voorbereid aan de start: “Ik ga de editie van vorig jaar nog terugkijken en vrijdag verkennen we de finale. Merijn Zeeman geeft ons ook altijd redelijk wat huiswerk mee. Dan moet je denken aan filmpjes en het parcours op Google Maps.”

Paul Martens is de tweede kopman bij de geel-zwarte equipe. De Duitser kwam afgelopen woensdag in de finale van de Waalse Pijl nog ten val, maar verwacht volledig fit in Luik te arriveren: “De fysieke schade valt mee. Ik had wel wat pijn, maar heb dat los kunnen rijden. De echte schade was het feit dat ik geen resultaat kon rijden.”

Ploegleider Merijn Zeeman zag in de afgelopen wedstrijden voldoende positieve aanknopingspunten bij zijn renners: “Wilco bevindt zich op het juiste pad. Hij is enorm verbeterd sinds de Brabantse Pijl. Paul is ook goed in orde en eigenlijk begint de hele ploeg steeds beter te draaien.”

Laurens ten Dam was volgens Zeeman ook een aangename verrassing in La Fleche Wallone: “Laurens kon vanwege zijn gebroken ribben niet op intensiteit trainen, maar was toch in staat om Robert Gesink en Wilco Kelderman van voren af te zetten aan de voet van de voorlaatste klim.”

De selectie van LottoNL-Jumbo bestaat naast de Duitser Paul Martens enkel uit Nederlanders.

Selectie LottoNL-Jumbo voor Luik-Bastenaken-Luik:
flag-nl Jos van Emden
flag-nl Laurens ten Dam
flag-nl Wilco Kelderman
flag-nl Nick van der Lijke
flag-nl Bert-Jan Lindeman
flag-de Paul Martens
flag-nl Bram Tankink
flag-nl Mike Teunissen

Dit artikel delen:

27 Reacties

rahimns 23 april 2015 om 16:15

Dit is zijn eerste jaar dat hij de heuvelklassiekers rijdt, volgend jaar zal hij dit jaar als een goede leerschool ervaren. Maar voor iemand van zijn leeftijd die voor het eerst deze klassiekers rijdt, doet hij het helemaal niet slecht. Zeker niet als hij ook een top 10/15 klassering kan rijden in LBL

mollemarijden 23 april 2015 om 16:35

Klopt heel goed bezig.

kelderfan 23 april 2015 om 16:39

Kelderman is goed bezig en hopelijk rijdt hij een goede uitslag. Top-tien zou prachtig zijn. Ik hoop dat Tankink in orde is, want hij heeft die man nodig. Het is ook goed, dat Ten Dam erbij zit, want die kan Martens en Kelderman goed afzetten in de finale.

MME 23 april 2015 om 16:47

Ik vind Kelderman een geweldig renner om te zien, vooral hoe hij mee zit en ook durft aan te vallen.

Vorig jaar in de Dauphine en Vuelta, echt genoten van hem. Hopelijk krijgen we nog veel meer te zien!

Netraam 23 april 2015 om 16:57

Wat doet Van Emden eigenlijk in de heuvelklassiekers? Ik weet dat hij geblesseerd was voor de kasseiklassiekers maar dan toch… Iemand als Bulgac, die hier een paar jaar geleden als knecht nog geweldig was, zou toch meer toe moeten kunnen voegen?

Tuubke 23 april 2015 om 16:58

Heerlijke renner. Iemand die zich ervan bewust is dat hij nog veel moet leren, maar dat liever doet in een kopgroep dan in de staart van het peloton. Als hij gespaard blijft voor pech en andere rampspoed, gaan we daar misschien dit weekend al veel plezier aan beleven.

Borsje 23 april 2015 om 17:00

Blijkbaar heeft DdV-pechvogel van Emden AGR goed verteerd. Goed dat ie er weer bij is. Jonkies Van der Lijke en Teunissen moeten alweer flink aan de bak. Heb indruk – maar kan me vergissen – dat ze met Kelderman ´zuiniger´ waren ……….(of te?)

dumoman 23 april 2015 om 17:12

Wat ik altijd zo raar vind is dat er op WF vaak over Nederlandse wielrenners wordt gesteld hij is pas … jaar, dus doet hij het niet slecht, of we mogen er nog niet teveel van verwachten, of zijn tijd komt nog wel; terwijl we het vervolgens geen bijzonderheid vinden dat een Kwiatkowski (ook pas 24) klassiekers wint en dat verwacht wordt dat N. Quintana de Tour de France gaat winnen en volgens mij zijn er zo nog wel wat voorbeelden van wat jongere buitenlandse renners.
Is de lucht of het eten in Nederland slechter ofzo ? Ik snap het in ieder geval niet…

Valtverder 23 april 2015 om 17:14

Wilco is tenminste (nog) niet bang om aan te vallen. Hopelijk kan hij profiteren van de favorieten die naar elkaar gaan kijken op die laatste hellende straat!

Stelvio-fan 23 april 2015 om 17:22

@dumoman: je hebt altijd een aantal uitzonderlijke mensen: Quintana, Kwiatkowski, Sagan, Bardet, en ik denk nu ook wel Alaphilippe. Binnenkort kun je daar Vervaeke bij zetten (als ik zie hoe attractief hij koerst en sterk hij is). Dit zijn echter wel een beetje outstanding people: Daarvan heb je een handjevol en zij hebben bewezen dat ze kunnen winnen (of in ieder geval zeer sterke resultaten rijden). Dat hebben de Nederlanders niet echt. Je ziet het bijvoorbeeld bij Terpstra (rijdt pas sinds 3 jaar ofzo resultaten). Alleen Dumoulin kan op jonge leeftijd al grote wedstrijden winnen.

JuriaanM 23 april 2015 om 17:29

Ik schat Bardet echt niet veel hoger in dan Kelderman hoor. Het zijn beide gewoon sterke renners, het is niet zo dat bardet nou zoveel meer heeft gepresteerd dan Kelderman tot nog toe.

tendam 23 april 2015 om 17:32

@stelvio-fan
Kelderman won in z’n eerste profjaar al de jongerentrui in de Dauphiné. En werd 4e in de lange tijdrit. Dat is wel buitencategorie hoor.

Dit jaar is hij niet heel overtuigend, maar zo’n jaar hoort er blijkbaar ook bij. Al lijkt het nu wel weer de goede kant op te gaan, het zou me niet verbazen als hij top-10 rijdt in LBL nieuwe stijl.

Orakel 23 april 2015 om 17:50

“Dit jaar is hij niet heel overtuigend, maar zo’n jaar hoort er blijkbaar ook bij”.

Het is pas april, he!

ghostwriter 23 april 2015 om 18:33

@tendam
Zullen we even wachten met zulke uitspraken tot na de Tour? Sowieso vind ik hem dit jaar behoorlijk overtuigend in de klassiekers. In de Amstel Gold Race ging hij prachtig mee in de aanval en in de Waalse Pijl werd hij 10e. In de Ronde van Catalonië werd hij ook nog eens 9e in het algemeen klassement, wat drie plaatsen hoger is dan vorig jaar. In de Ronde van Andalusië verloor hij in de 2e etappe veel tijd door pech maar ging hij in de bergetappes lang met de beste mee omhoog (twee keer 6e). Eigenlijk is hij alleen in Parijs-Nice tegengevallen en verder lijkt het juist alsof hij deze winter weer een stap in zijn ontwikkeling heeft gezet.

flyellus42 23 april 2015 om 18:37

Paul Martens schaduwkopman, op basis waarvan? Die gast is 32 heeft nog nooit iets gepresteerd in belangrijke wedstrijden.

Ik begrijp niet dat zoveel mensen hier zo met hem dwepen. Gewoon een middelmatige renner, geeft wel aan hoe armoedig de selectie is van LJ-ploeg.

kelderfan 23 april 2015 om 18:53

Paul Martens is geen middelmatige renner; het is gewoon een goede renner, die elk jaar wel een ronde of rit wint. Dat het geen veel winnaar is, is wel duidelijk. De selectie van de LJ is volgens mij niet armoedig, maar is helaas een te kleine selectie.

Natrix maura 23 april 2015 om 20:21

Keldermans jaar gaat zeker wel overtuigen. Ik vind ook niet dat hij significant slechter is gestart, al weer een jongerenklassement gewonnen in een kleine ronde… conform het beeld dat we kennen. Daar horen nog een paar uitschieters bovenop te komen, en die komen ook wel.

ikbenprocycling 23 april 2015 om 20:30

Huiswerk. Geez, dat verzin je toch hopelijk zelf ook wel als WT-renner, om de route nauwgezet te bestuderen ? Waarna doel(en)gericht groepsoverleg plaatsvindt.

flyellus42 23 april 2015 om 20:53

@kelderfan

dit is de erelijst van Paul Martens

http://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Martens_(wielrenner)

In mijn ogen dus een middelmatige renner.

Je hebt gelijk dat de selectie van LJ te klein is, maar ook de kwaliteit is onvoldoende. Alleen VanMarcke is wereldtop, Gesink en Kelderman zijn top, maar meestal subtop, Hofland en van Asbroek zijn talentvol, maar is nog afwachten hoe zij zich ontwikkelen en Ten Dam rijdt alleen in de tour goed. De rest is zeer, zeer matig.

vinnievidefietsen 23 april 2015 om 21:09

@Fallus42: je snapt het niet helemaal geloof ik, jij geeft VanMarcke een stempel van wereldtopper, op basis waarvan? Op overwinningen die hij net niet pakte? Pak zijn erelijst er eens bij zoals je bij Martens deed en vergelijk dat eens met Gesink en Kelderman, maak dan je lijstje nog eens. Gesink is nog steeds wereldtop en dat is hij al een hele tijd, de Gees reed minstens zo aanvallend in zijn jonge jaren als Kelderman dat nu doet overigens, sterker nog, Gesink was jonger al beter en boekte vooral meer resultaten (al hoop ik dat Kelderman hem voorbij gaat, zou mooi zijn voor het Nederlandse wielrennen).

alsjewint 23 april 2015 om 21:16

@flyellus42

Je hebt in een ploeg ook knechten nodig. Mannen als Tjallingii, van Emden, Leezer, Flens en Tankink winnen bijna nooit. Als je op grond van dat gegeven hen zeer matige renners noemt dan lijkt me dat een onjuiste inschatting en diskwalificatie van hun kwaliteiten die ze in dienst van anderen stellen. Toprenners als Vanmarcke oogsten niet zonder onvoorwaardelijke knechten die hem uit de wind houden en goed afzetten. Teunissen en Roosen komen als eerste jaars net kijken dus dan is de kwalificatie zeer matig ook tamelijk aanmatigend. Het missen van zeges is natuurlijk een tegenvaller, ook al wist iedere serieuze wielervolger al bij het begin van het seizoen dat ze niet heel veel zeges zullen halen met deze ploeg. Jammer dat je zo’n eenzijdige blik hebt en daarmee renners tekort doet en jezelf kenschetst als een blijkbaar erg op het scorebord gerichte volger. Ik bedoel hiermee niet dat in mijn opinie TLJ een topteam is, maar een team dat naar zijn mogelijkheden presteert en zonder al die ziektes en blessures een stuk beter uit de verf gekomen zou zijn in de afgelopen 3 maanden.

flyellus42 23 april 2015 om 21:35

@vinievidefietsen

de erelijst van Vanmarcke is inderdaad geen wereldtop, maar hij heeft vaak al wel een beslissende rol in de wedstrijden waar hij moet presteren.

Gesink en Kelderman zijn ronderenners, maar Gesink is slechts 1x in de top 5 geeindigd van een grote ronde en kelderman nog nooit. in mijn ogen dus subtop met soms uitschieters naar top. Daarnaast hebben Gesink en Kelderman zelden een beslissende rol in een wedstrijd.

flyellus42 23 april 2015 om 21:55

@alsjewint

Je hebt gelijk je ook knechten nodig hebt. Alleen haken de knechten van LJ te vroeg af waardoor de kopmannen te snel alleen zitten.

nickdt 23 april 2015 om 22:05

Het probleem met Martens is ook dat hij in het verleden voor grotere namen heeft moeten rijden en was hij meer een lead-out op heuvelachtige sprints voor Freire in de kleinere rondes en in de grotere rondes dat hij moest knechten voor de kopmannen. Als Martens wat meer voor eigen kans had mogen rijden in het verleden ben ik ervan overtuigd dat hij meer overwinning zou hebben behaald en en misschien wel een heuvelrit in de Vuelta had kunnen winnen. Als je ook kijkt naar de laatste grote rondes, heeft hij zich ook meer gespecialiseerd in klimmen dan eerder in zijn carriere.

alsjewint 23 april 2015 om 22:16

@flyellus42

Het is vaak zo dat je in de diepe finale het als kopman alleen moet doen. Als je in de finale nog ploegmaten om je heen hebt dan moeten die kwaliteiten hebben dat ze al bijna zelf kopman kunnen zijn. Dan denk ik aan Etixx als ze met Stybar en Terpstra in de finale zitten. Dat is beslist een luxepositie die niet voor veel teams is weggelegd. Bij Etixx bleek dan het overtal van renners van die ploeg in de finale ook niet direct een garantie op succes. De TLJ knechten zijn niet van die kwaliteiten dat ze bijna zelf wedstrijden kunnen winnen, dus stellen ze zich volledig en zo lang mogelijk in dienst van de kopman. Daarmee doen ze volgens mij wat van hen verwacht wordt en dat is mijn ogen niet zeer zeer zwak.

Headlines

Materiaalzone

Populair