Kelderman begint Ronde van Zwitserland met een val: “Lijkt in orde”

zondag 16 juni 2019 om 08:38
Kelderman begint Ronde van Zwitserland met een val: “Lijkt in orde”

foto: Cor Vos

Wilco Kelderman maakte gisteren in de Ronde van Zwitserland zijn langverwachte rentree in het peloton. De renner van Team Sunweb finishte slechts als 141e in de proloog, op bijna anderhalve minuut van dagwinnaar Rohan Dennis. Wat bleek: de 28-jarige ronderenner kwam onderweg ten val. “Gelukkig lijkt hij in orde”, zo laat zijn ploeg weten.

Volgens de Duitse WorldTour-ploeg was Kelderman bezig aan een goede tijdrit. “Jammer genoeg kwam Wilco ten val. Gelukkig lijkt het allemaal mee te vallen. We hadden besloten om Wilco, Michael (Matthews, red.) en Søren (Kragh Andersen, red.) vroeg te laten starten, gezien de slechte weersvoorspellingen.”

Kelderman verloor dan wel veel tijd, Matthews (derde op één seconde van Dennis) en Kragh Andersen (vierde op twee seconden) reden allebei een uitstekende tijdrit. “Het is jammer dat het weer slechter werd en de wind begon te draaien, waardoor Marc Hirschi een mindere tijd reed. Toch kunnen we spreken van een goede dag.”

Dit artikel delen:

72 Reacties

Jean Dumas 16 juni 2019 om 11:35

Etappes met Matthews in de Tour, naar de Vuelta met een sterke klimploeg voor Tom, inclusief Kelderman. Het gerommel bij Sunweb moet nu klaar wezen.

Covadonga 16 juni 2019 om 11:44

Hij moet er zelf toch ook gek van worden. Niet normaal hoeveel hij valt.

Charlie33 16 juni 2019 om 11:49

Kelderman en Robben dingen samen mee met de blessurecup

thorsen 16 juni 2019 om 11:56

Hoe krijgt hij het voor elkaar, dat zal hij zichzelf toch ook wel afvragen inmiddels.

Scott Sunderland 16 juni 2019 om 12:27

Vooral rot voor hemzelf. De vele valpartijen nodigen wel uit tot enig cynisme hoor. Dat komt ook voort uit teleurstelling en frustratie. Overdosis aan valpartijen en ellende. Zijn talent staat buiten kijf.

west 16 juni 2019 om 12:31

Ik heb niet zoveel vertrouwen in de omkadering van Sunweb, dat blijkt steeds vaker interessant praten en slogans roeptoeteren te zijn dan dat ze de boel daadwerkelijk in de klauwen hebben. Maar je vraagt je dan ook af of ze hier met Kelderman überhaupt aan werken? Een mental coach? Analyse van zijn rijstijl? Techniektraining? Stuur em met Nieuwenhuis op pad?
Want dit is weer te sneu voor woorden, als een renner die bekend staat om zijn valpartijen in zijn eerste race na een valpartij met grote gevolgen er gelijk weer bij gaat liggen, dan kan je zeggen dat die renner een sukkel is, maar dan lijkt het alsof de ploeg ook niet adequaat ingegrepen heeft.
Ze laten een geblesseerde Oomen rijden in de Giro, Dumoulin had last van zijn knie/was superfit/had nog tijd om te verbeteren/wou zich eens lekker testen/stapt af…. Op exact dezelfde manier ging de communicatie rond de Strade Bianchi met Kragh, die uiteindelijk toch niet kan rijden. Tusveld zou fit zijn voor de Giro, wat bij lange na niet lukt. Matthews, die ze na een Hersenschudding in Parijs-Nice het hele voorjaar naar eigen zeggen niet meer in vorm krijgen.
Als je een Sunweb-renner naar zijn herstel vraagt krijg je een knettercynisch antwoord. Bij Gesink, Vos, nu toevallig Froome, om een paar namen te noemen. Worden er tweets gestuurd dat ze gaan vechten en alweer op de fiets zitten en beter dan ooit terugkomen, met een lachende foto erbij. de tweet van Kirsch van vandaag: https://mobile.twitter.com/alexkirsch92/status/1139997976061972480 Dat hoef je bij Sunweb niet te verwachten. Hooguit een gespindokterd stukje over hun keep-fighting streepjes…
Dan zou je concluderen dat Sunweb niet in staat is om een schema op te stellen waarmee je geblesseerde renners weer op topniveau krijgt. En heeft dat dan te maken met onkunde of een te smalle selectie?

Explorer 16 juni 2019 om 13:49

Het kan zijn dat ze de vrouwenploeg en het accomodatieconplex voor talenten voorkeur hebben gegeven de afgelopen jaren. Miss hien is veel budget daarin gegaan. Lange termijn visie?

Selectie is zeker niet te smal. De toppers in dienst hebben gewoon pech. De tweede rij bij sunweb is gewoon nog niet zo ver om dat op te vangen. Als bv van Avermaet wegvalt in het voorjaar bij ccc, hoor je ook niks van dat team. Er zijn maar weinig teams met meerdere toppers op vele vlakken.
Bakelants, bol, krag etc etc. Moeten toch wat meer kleinere koersen kunnen winnen. Bol heeft dat onlangs bewezen met een ritzege toch? Verder is het management/communicatie niet echt top. Of ze brengen individueel verschillende antwoorden naar buiten, of ze zijn onverschillig in hun communicatie. Daar zal en moet over gesproken worden. Want de pers schrijft wat ze willen als ze wat info van je krijgen die afwijkt van protocol.

west 16 juni 2019 om 15:48

Maar waarom etteren blessures bij Sunweb dan altijd zo door? Andere renners bij andere ploegen zijn òf geblesseerd/in alle rust aan het revalideren òf wedstrijdfit… Maar bij Sunweb worden renners regelmatig in wedstrijdsituaties geplempt waar na drie dagen blijkt dat ze toch niet fit genoeg zijn.

leegloper 16 juni 2019 om 18:04

Ze hebben Dumoulin toch ook wel eens snel fit gekregen na een blessure? Bijvoorbeeld voor Vuelta 2015?
Maar nu je het zegt, Lars van der Haar in Canadese koersen 2016 kunnen we ook nog toevoegen in dat rijtje. Zie discussie onder dit artikel: https://www.wielerflits.nl/nieuws/lars-van-der-haar-in-ongewisse-over-nieuwe-blessure/

Explorer 16 juni 2019 om 21:32

@west, ik durf niet te zeggen waarom de blessures door etteren. Misschien laten ze de keuze te veel bij de renner? Of is de medische staf te voorbarig, misschien verbloemd een renner de pijn zodat hij toch kan starten? Ik weet het niet ik werk niet bij sunweb cycling team. Dat kelderman valt en vaak iets breekt heeft te maken met pech, slechte positionering, inzicht, vermoeidheid, druk van bovenaf, druk op zichzelf leggen en dus risico nemen. Alles kan, laten we niet vergeten dat Wilco niet expres op zijn muil gaat. Deze jongen wil ook gewoon koersen. Kritiek uiten is makkelijk, en ja je mag kritisch zijn. Ik zie dat ook als een teleurstelling vanuit de fans voor die jongen, we willen toch allemaal dat hij de stenen uit de straat rijd…

west 17 juni 2019 om 08:11
Quote:
Dat kelderman valt en vaak iets breekt heeft te maken met pech, slechte positionering, inzicht, vermoeidheid, druk van bovenaf, druk op zichzelf leggen en dus risico nemen.

Op pech na zijn al die factoren toch te verhelpen door de ploegleiding of een door de ploegleiding ingehuurde expert?
En dat is precies wat ik zeg; men kan blijven roepen dat Kelderman een lullo is die niet kan fietsen, maar als dat zo is, dan is het, met medewerking van Wilco, toch 100% de verantwoordelijkheid van de ploegleiding om dat te verhelpen?

oborobo 16 juni 2019 om 12:33

rennerske

Is wel een gratis tip;doe er je voordeel mee!

rennerske 16 juni 2019 om 12:54

Ok, als het gratis is, geaccepteerd.

Jona007 16 juni 2019 om 12:35

Ik volg het wielrennen nu al een aantal jaar een beetje vanaf de achtergrond. Ik herinner me nog die vuelta waar hij 4e werd, maar sindsdien gaan 95% van de dingen die ik over Kelderman hoor over dat ie weer is gepleurd. Kan die jongen nou gewoon niet sturen of wat

Koffiemolen 16 juni 2019 om 12:39

Ik denk dat die conclusie wel gerechtvaardigd is. Sommige renners halen de top niet omdat hun vermogens te laag zijn, andere renners halen de top niet omdat ze altijd op de verkeerde plek zitten of niet kunnen sturen. Na alle valpartijen is mijn mening dat Kelderman tot de laatste categorie hoort. Ontzettend zonde van zijn andere talenten, maar de meeste mensen zijn nu eenmaal niet in alles goed.

Spurter 16 juni 2019 om 12:38

Misschien eens eerst met zijwieltjes proberen?

Schollekop 16 juni 2019 om 13:05

Jammer van die jongen. Heeft talent en een grote motor maar de stuurvaardigheid laat duidelijk te wensen over. Misschien moet hij crossen in de winter om dat te verbeteren.

VerstandOpNul 16 juni 2019 om 13:09

gaat ook tussen de oren zitten, al dat vallen..

Maenhout 16 juni 2019 om 14:13

Misschien moet Wilco komende winter wat op de baan of in het veld gaan koersen. Kennelijk kan hij wel wat meer stuurmanskunst gebruiken. En misschien wat judolessen nemen: dan leer je “veilig vallen”, kan blessures schelen.

FrankyCerami 16 juni 2019 om 15:29

Het allerbeste nieuws is dat ie er dit keer niks aan over heeft gehouden (of ze komen er over een tijdje achter dat er toch weer een een of ander botje is gescheurd). Maar: voorlopig is dit vooruitgang!

skylimit 16 juni 2019 om 15:11

Serieus, hoe krijgt hij het weer voor mekaar. Hier helpt geen physoloog of wat voor training dan ook meer. Dit is gewoon einde verhaal. Als ploegleiding zou je hier ook
horendol van worden. Je kan beter een andere renner mee naar de Tour nemen.
Voor Kelderman zelf zal het mentaal ook steeds zwaarder worden en het zelfvertrouwen op de fiets wordt er niet beter op, met het gevolg dat hij nog angstiger op de fiets zal zitten met nog meer kans op valpartijen tot gevolg.
Jammer, maar Kelderman is niet geschikt meer voor topwielrennen.

pirazzi 16 juni 2019 om 16:14

Denk dat Kelderman een dromer is en dus niet oplet tijdens het fietsen.

girardengo 16 juni 2019 om 20:36

Beetje onzin om alles op Kelderman te richten. Hoeveel renners vallen er wel niet? Er vallen er zelfs te veel naar mijn idee.

Lapjestrui 17 juni 2019 om 11:44

"Toch kunnen we spreken van een goede dag"; Sunwebbiaans voor Ronduit Ruk. #Kiepsjellesjing

Probeer eens op de fiets te blijven als half wielerflits ('val kelderman' = klikkerdeklik) wacht op de volgende slippartij. In NRC een uitgebreid en kritisch interview met Kelderman. Check it uit.

Headlines

Materiaalzone

Populair