Keizerin Vos sluit Ladies Tour of Norway af met derde ritzege

zondag 25 augustus 2019 om 15:23
Keizerin Vos sluit Ladies Tour of Norway af met derde ritzege

foto: Cor Vos

Marianne Vos heeft net als vorig jaar de Ladies Tour of Norway gewonnen. De 32-jarige renster van CCC-Liv was ook in de slotetappe een maatje te groot voor de concurrentie. De kopvrouw van CCC-Liv spurtte in finishplaats Halden Marta Bastianelli en Ilaria Sanguineti uit haar wiel.

Na twee indrukwekkende ritzeges had Marianne Vos vandaag haar derde opeenvolgende eindzege in de Ladies Tour of Norway voor het grijpen. Toch moest ze vandaag nog een keer alle zeilen bijzetten: de afsluitende rit was namelijk verre van eenvoudig, met een lange gravelstrook en enkele technische rondjes in en rond finishplaats Halden. Het verschil tussen leidster Vos en haar grootste uitdager Coryn Rivera: negentien seconden.

Razendsnelle start 
Na ruim één uur koers konden we nog altijd spreken van een gegroepeerd peloton: zo hoog lag het tempo in de eerste vijftig kilometer. Hier wist Soraya Paladin optimaal van de profiteren. De Italiaanse kwam als eerste boven op de beklimming van Daftö, waardoor ze nog maar eens goede zaken deed in de strijd om de bergtrui. Waar Paladin punten wist te sprokkelen voor een regelmatigheidsklassement, kreeg Vos af te rekenen met materiaalpech.

De kopvrouw van CCC-Liv maakte zich echter geen zorgen, aangezien het nog bijzonder ver (lees: 105 kilometer) was tot de finish. De 32-jarige Vos wist niet veel later weer aan te sluiten in het peloton, waar het nog altijd onrustig was, tot Diana Peñuela (gisteren ook al in de aanval), Mavi Garcia en Silvia Pollicini enige ruimte kregen. Het peloton liet begaan, waardoor de drie koploopsters een maximale voorsprong kregen van goed twee minuten.

Marianne Vos wint de sprint in Halden – foto: Cor Vos

Vos pakt haar derde ritzege na majestueuze sprint 
Maar uitzicht op de ritzege hadden Peñuela, Garcia en Pollicini nooit, aangezien Parkhotel Valkenburg op kop reed voor Lorena Wiebes. De Nederlands kampioene – winnares van de openingsetappe – wilde een sprint in de straten van Halden. De 20-jarige Wiebes kreeg haar zin, alleen kwam ze zelf niet verder dan de negende plaats. De winst ging andermaal naar Vos, die de Italianen Bastianelli en Sanguineti op meerdere fietslengtes wist te sprinten.

Vos bleek deze week oppermachtig in Noorwegen. De ervaren renster moest alleen in de openingsetappe naar Horten genoegen nemen met een ereplaats, maar daarna volgden er overwinningen in Askim en twee keer Halden. Vos blijft in het klassement Rivera en Leah Kirchmann voor. De top 10 kleurt Nederlands met ook nog Wiebes (vijfde), Floortje Mackaij (zesde) en Riejanne Markus (negende).

Dit artikel delen:

19 Reacties

Franco Ballerini 25 augustus 2019 om 15:28

Beste Nederlandse sportser aller tijden.

Emergo 25 augustus 2019 om 17:55

Sportster zul je bedoelen maar er zijn meer sporten dan alleen wielrennen.

Pol 25 augustus 2019 om 18:19

@Emergo
Er zijn inderdaad meer sporten, maar er is er niet een in die andere sporten zoveel overwinningen hebben behaald dan Vosje. Ik ben aan het tellen gegaan ben bij 325 keer gestopt.

Hollow Knight 25 augustus 2019 om 18:40

@Pol

Het niveau van het vrouwenwielrennen ligt dan ook vele malen lager dan sporten als tennis, atletiek, zwemmen, enz.

De twee wereldtitels van Dafne Schippers op de 200 meter schat ik bijvoorbeeld hoger in dan alle overwinningen van Marianne Vos samen.

fietsvriend 25 augustus 2019 om 15:35

Wat een klasbak is dit toch – het hele peloton naar de vaantjes gereden.

Stoempen 25 augustus 2019 om 15:36

Toch teleurstellend, vorig jaar won ze er alle ritten :)

TeamNL 25 augustus 2019 om 17:00

Wat gun ik deze vrouw de WK-titel!

Pol 25 augustus 2019 om 18:57

@HK
Schippers komt momenteel niet meer aan de bak. Vos is al 14 jaar wereldtop. Is olympisch kampioen en 8 keer wereld kampioen. Een wedstrijdje in 22 seconde winnen of etappe koersen van meer dan 1000 k.m is toch een hemelsbreed verschil.

Hollow Knight 25 augustus 2019 om 19:58

De helft van het vrouwenpeloton verdient niet eens genoeg geld om rond te komen en moeten er nog een andere job bijnemen… Wow, Marianne Vos verslaat semi-professionals… Ik ben echt onder de indruk (not).

Vos heeft ook jarenlang zitten sukkelen trouwens, dus waarom Dafne Schippers nu al afschrijven?

Bron: https://www.bicycling.com/racing/a20041118/cyclists-alliance-women-pay/

Atletiek is een mondiale sport en dus veel competitiever dan vrouwenwielrennen. Al liggen de lonen in de atletiekwereld ook veel te laag als je het mij vraagt, maar het is bijlange na niet zo erg als bij het vrouwenwielrennen.

Vrouwenwielrennen is eigenlijk enkel in Nederland goed ontwikkeld (chapeau daarvoor trouwens)… Zelf in België is (bijna) niemand geïnteresseerd in het vrouwenwielrennen.

Trouwens het afstandsverschil is echt een kulargument. Het training regime van een 100 & 200 meter loper is echt zwaar.

sooike 25 augustus 2019 om 22:25

Hollow Knight behoort blijkbaar tot de nationale atletiektop. Hij verschuilt zich achter de rug van Schippers, een topatlete, die echter nu na een jaar of vijf al op haar retour lijkt. Marianne Vos staat al meer dan 10 jaar aan de wereldtop , maar blijkbaar durf jij te concluderen dat ze daarvoor veel minder trainingsarbeid nodig heeft dan Schippers. Je maakt de fout door mee te gaan in de euforie omdat een Nederlandse vrouw ineens tot de wereldtop op de korte afstanden behoort en blijkbaar is dat voor jou een reden om de indrukwekkende erelijst van Vos te bagatelliseren. Hoe durf je en hoe weinig inzicht in topsport heb je als je deze conclusies trekt. Straks wordt er ineens een Nederlander wereldkampioen schaken. Kun je weer lekker gaan vergelijken met Vos. Hou toch op man en neem je schamele petje dieop af voor iemand als Vos !

Pol 25 augustus 2019 om 20:26

In België wordt het vrouwen wielrennen vele malen op T.V. Uitgezonden, ik heb er nog nooit een wedstrijd van schippers op T.V. Gezien.

Hollow Knight 25 augustus 2019 om 20:52

Grote kampioenschappen en Diamond League Meetings worden nochtans gewoon op TV uitgezonden hoor…

In België worden vrouwenwedstrijden enkel uitgezonden als er op dezelfde dag een mannenwedstrijd plaats vindt (of het moet een WK zijn). Ze proberen het te pushen, maar zonder success. Kijkcijfers zijn beschamend laag.

Pol 25 augustus 2019 om 21:14

U bent heel slecht op de hoogte, als het over kijkcijfers gaat. Ronde van Vlaanderen ruim een miljoen kijkers.

sooike 25 augustus 2019 om 22:28

Zelfs van kijkcijfers is hij niet eens op de hoogte, terwijl je bij Sporza niemand hoort klagen. Sporza is de Belgische publieke sportzender, Hollow Knight. Misschien eens een keer kijken en de kijkcijfers opzoeken voordat je hier allerlei onzin bazelt.

Hollow Knight 25 augustus 2019 om 22:57

De Ronde van Vlaanderen voor MANNEN had ruim een miljoen kijkers… Er keken verleden jaar slechts zo’n 100.000 mensen naar de vrouwenwedstrijd. Zie onderstaand citaat:

“Ondanks dat op Één een recordaantal mensen (1.258.300) tegelijkertijd naar de Ronde van Vlaanderen bij de mannen keken, stemden ook 113.497 kijkers op Canvas af naar de koers bij de vrouwen. In vergelijking met de eerste live-uitzending in 2016 is dat bijna 5.000 kijkers meer.”

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180426_03484669

Die vrouwenwedstrijden hebben enkel succes als er ook een manneneditie is.

Geen kat die kijkt naar vrouwenwedstrijden waar geen manneneditie van bestaat.

Merlinappa 26 augustus 2019 om 07:05

Schattig, een artikel uit 2018 aanhalen terwijl het vrij logisch is dat het over de jongste RVV gaat.

Ik vermoed dat Hollow Knight onlangs in gedumpt door een vrouw die harder dan ‘m fietst.. Wat een trieste bedoeling zeg. Koste wat kost het vrouwenwielrennen willen downplayen. Zielig.

Hollow Knight 26 augustus 2019 om 15:17

@Merlin

Denk je nu echt dat er dit jaar opeens 10 keer zoveel mensen gekeken hebben naar de vrouwen?

2018 lokte 5000 extra kijkers tegenover 2016, maar in 2019 zijn er dat opeens 900.000 meer? Geloof je het zelf?

Ik vond gewoon de kijkcijfers van dit jaar niet. Ik heb ze nu teruggevonden: de mannenwedstrijd trok meer dan een miljoen kijkers (werd uitgezonden op Eén) en de vrouwenwedstrijd trok 257.000 kijkers (werd uitgezonden op Canvas).

Bron: https://tvvisie.be/nieuws/belgie/kijkcijfers-5-6-en-7-april-2019_93604/

Het is niet mijn schuld dat het vrouwenwielrennen niet veel kijkers trekt, of dat de lonen er belachelijk laag liggen, waardoor meer dan de helft van het peloton er nog een andere baan moet bijnemen. Enkel in Nederland is het vrouwenwielrennen goed ontwikkeld en professioneel, daarom dat ze het vrouwenwielrennen ook domineren. Marianne Vos & Co meten zich voornamelijk tegen semi-professionals en dat is gewoon een feit.

Als het aan mij lag was het vrouwenwielrennen even populair als het mannenwielrennen, maar de realiteit is nu eenmaal anders.

En de Ronde van Vlaanderen is trouwens het beste voorbeeld voor het vrouwenwielrennen. De Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen worden niet eens live uitgezonden. En vrouwenwedstrijden waar geen mannelijk equivalent van bestaat, worden ook niet uitgezonden hier.

Jullie maken jezelf iets wijs als je denkt dat Marianne Vos de beste Nederlandse atlete is.

In België was er een paar jaar geleden ook commotie toen Nafi Thiam sportvrouw van het jaar werd in plaats van Delphine Persoon… Atletiek is nu eenmaal een veel grotere sport dan vrouwenboksen… Ik schat Nafi Thiam 100 keer hoger in als Delphine Persoon.

En dat heeft niets met seksisme te maken dus hou je zielige reactie maar voor jezelf. Gelieve niet jouw eigen onzekerheden op mij te projecteren.

girardengo 25 augustus 2019 om 23:54

Vos en Schippers zijn beide uniek in haar sport en als zodanig gelijkwaardig. Inhoudelijk heeft die vergelijking niet zoveel zin, er zijn te veel verschillen. Je gaat toch ook niet schaken (Euwe, Timman, Giri) met dammen (Sijbrands, Wiersma, Boomstra) vergelijken?

kleomantre 27 augustus 2019 om 13:36

HollowKnight leeft net als een ander in zijn eigen wereld, maar doet iets teveel moeite met een bepaalde stelligheid om die een ander ook aan te praten.

Hij maakt twee foutjes in ieder geval in zijn redenering. De eerste is dat er een heleboel sporten zijn die mondiaal echt niet zo competitief zijn ook al staan ze meer op een voetstuk. Het tweede dat hij niet benoemt is dat hoewel een sport misschien wat ‘marginaler’ is het niveau niet per se lager hoeft te zijn en dus de prestaties minder. Hoe laatdunkend is er over veldrijden wel niet gedaan dat zo’n onbeduidende Belgensport is , ondertussen weten we met Van der Poel en Van Aert wel wat beter. Net als over het mountainbiken waar Van der Poel meer inspanningen voor heeft moeten verrichten om te gaan winnen dan op de weg.

Naar mijn persoonlijke mening is dat trucje een stukje rennen, vooral een stukje want 100 en 200 meter is niet zoveel, niet al te interessant. Er komt nauwelijks tactiek bij kijken. Kwestie van trainen en concentratie (voor startschot) en dan gaat het al redelijk vanzelf. Is meer leuk om te zien hoeveel snelheid je uit een mens kan peuren. Gewoon een overschat onderdeel van de atletiek terwijl de echte atleten, de meerkampers, teveel in de schaduw staan.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair