Keisse en Viviani winnen Zesdaagse van Gent na spannende strijd

zondag 18 november 2018 om 17:33
Keisse en Viviani winnen Zesdaagse van Gent na spannende strijd

Foto: Luc Claessen/Getty Images

Iljo Keisse en Elia Viviani hebben de Zesdaagse van Gent op hun naam geschreven. Het duo van Deceuninck-Quick Step vocht een razend spannende strijd uit met Kenny De Ketele en Robbe Ghys, waardoor de beslissing pas viel in de allerlaatste sprint. Tosh Van der Sande en Jasper De Buyst grepen het brons.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De slotdag van de Zesdaagse van Gent begon met twee ploegen – De Ketele/Ghys en Keisse/Viviani – op amper drie punten van elkaar. Deze duo’s zouden elkaar in de nevennummers blijven bekampen, maar ook het duo De Buyst/Van der Sande deed nog volop mee. Zij moesten nog alles uit de kast halen om de kaap van de 300 punten te ronden voorafgaand aan de laatste ploegkoers van liefst zestig minuten.

De Buyst en Van der Sande slaagden daar ook in, dankzij winst in de eerste dernyreeks, ploegafvalling en supersprint, en pakten zo een bonusronde. Maar intussen zaten ook de andere ploegen niet in. Keisse zette in zijn eentje de eerste puntenkoers én scratch op zijn naam, terwijl een sterke De Ketele scoorde in de tweede dernyreeks. Viviani kreeg intussen de mogelijkheid om zich wat te sparen.

De andere ploegen bleven op de slotdag achter met de kruimels. Jonas Rickaert – die kampt met een scheurtje in de nier – zette desondanks de tweede puntenkoers achter zijn naam. Yoeri Havik en Wim Stroetinga zorgden dan weer voor Nederlands succes in de 500 meter tijdrit, door specialisten Moreno De Pauw en Linsday De Vylder af te houden. Die laatsten namen later wel revanche bij de baanronde.

Beslissing in slotsprint
De laatste ploegkoers begon dus met drie koppels in dezelfde ronde, van wie Keisse en Viviani qua puntentotaal over de beste papieren beschikten. Vroeg in de ploegkoers zetten de Duitsers Roger Kluge en Theo Reinhardt zich plots naast de drie topkoppels, maar zij bekochten hun inspanning alsnog.

In de laatste vijftig ronden waren er nog vijf keer tien punten te verdienen. De Ketele en Ghys maakten hun achterstand helemaal goed, en kwamen vlak voor de slotsprint nog in dezelfde punten als Keisse en Viviani. Een onverwachtse aanval van Van der Sande en De Buyst, die een winstronde moesten nemen om met de zege aan de haal te gaan, ontregelde de debatten nog bijna, maar uiteindelijk waren het Keisse – voor de zevende keer – en Viviani – voor het eerst – die het Kuipke op zijn kop zetten.

flag-be Zesdaagse van Gent 2018
Eindstand
1. flag-it / flag-be Elia Viviani-Iljo Keisse – 382 punten
2. flag-be / flag-be Robbe Ghys-Kenny De Ketele – 374 punten
3. flag-be / flag-be Tosh Van der Sande-Jasper De Buyst – 348 punten
4. flag-de / flag-de Theo Reinhardt-Roger Kluge – 233 punten en 1 ronde
5. flag-nl / flag-nl Wim Stroetinga-Yoeri Havik – 255 punten en 2 rondes
6. flag-be / flag-be Jules Hesters-Otto Vergaerde – 202 punten en 7 rondes
7. flag-be / flag-be Moreno De Pauw-Lindsay De Vylder – 270 punten en 11 rondes
8. flag-it / flag-it Michele Scartezzini-Francesco Lamon – 108 punten en 26 rondes
9. flag-be / flag-be Stijn Steels-Jonas Rickaert – 128 punten en 29 rondes
10. flag-nl / flag-dk Roy Pieters-Jesper Mørkøv – 28 punten en 32 rondes
11. flag-be / flag-nl Fabio Van den Bossche-Nick Stöpler – 94 punten en 40 rondes
12. flag-be / flag-dk Gerben Thijssen-Marc Hester – 43 punten en 44 rondes

Dit artikel delen:

16 Reacties

guyremgabdel 18 november 2018 om 18:44

Spannend ? Ja, tot op het laatste kwartier. Dan heb ik genoeg gezien. Of hoe er alles aan gedaan wordt om de publiekslieveling te laten winnen.
Hoe noemen ze dat ? Het is dus in het voetbal alleen niet dat het stinkt.

0
Mwielerfan 18 november 2018 om 19:30

Heb het laatste kwartier gezien en heb werkelijk geen idee waar je het over hebt. Wie zijn ze? Wat hebben ze gedaan?

0
TomDJ 18 november 2018 om 20:12

Hmm, niet mee eens.
Kijk er de uitslagen maar eens op na.
Bijvoorbeeld 2016 London waar de thuisrijders Mark Cavendish & Sir Bradley Wiggins, werden geklopt in de laatste thuis race van Wiggins.
Sommige onderdelen worden misschien weggegeven, maar niet de eindzege.

0
guyremgabdel 18 november 2018 om 20:26

In London hebben Met Stroetinga en Havik wel de beste gewonnen. Daar werd wel “rechtdoor” gereden.

0
PeterSelie 18 november 2018 om 19:08

Hahahaa halven.
Was een spannende en eerlijke strijd.

0
ddjong67 18 november 2018 om 20:03

@guyremgabdel :) ja, t leek er wel erg op .. Misschien moeten ze roger de vlaeminck inhuren .. die wil wel een koppel trainen :) :) Jammer dat vdpoel nie op de baan rijdt … ik vroeg me hetzelfde af: waarom mag het in het voetbal niet en hier wel? omdat er op gegokt wordt misschien? … maar ja .. of je nu gokt op een sportieve prestatie of gokt op het doorzien van de wedstrijd-manipulatie-strategie .. daarom is toch juist gokken?? Maar gezien het kuipke vol zit … zou ik me er niet te druk om maken. Er zijn genoeg mensen die het mooi vinden.

0
guyremgabdel 18 november 2018 om 20:30

De gokmafia zal er wel niks mee te maken hebben, maar de organisator moet volgend jaar weer een 6daagse inrichten waarop heel veel volk moet komen. Dus geef het volk wat het wil (Keisse zien winnen) en bedank De Ketele – Ghys die hun winstronde zomaar zonder slag of stoot weggaven. Of moet er nog een tekeningetje bij ?

0
Polleke 18 november 2018 om 21:06

Was al van bij de start duidelijk wie hier de winnaars moesten worden, voor de believers : nog duidelijker gaat het niet meer worden… en ja, dit is eigenlijk ook matchfixing…

0
ddjong67 18 november 2018 om 22:44

ik vind het ook geen probleem hoor .. als het gearrangeerd is ;) .. zolang de mensen het spel maar waarderen vind ik het best. Misschien moeten ze ook stoppen moeilijk te doen over matchfixing in het voetbal … wat maakt het eigenlijk uit? sry for the believers ;)

0
Geraint 19 november 2018 om 09:28

Wat een gemekker allemaal. Afspraken? Deels wel ja… Meestal wordt er de eerste dagen rechtdoor gevlamd om te zien wat de waardeverhoudingen zijn. Als dan een koppel merkt dat ze het niet halen wordt er gepraat.

Dit jaar zal met de gebroken ribben van De Ketele al vooraf het één en het ander duidelijk geweest zijn. En wss is er dan inderdaad afgesproken om de show zo spannend mogelijk te houden voor het publiek.

Maar het is in geen geval zo dat vooraf aan een zesdaagse al afgesproken wordt wie moet winnen. Dus die publiekslievelingetjes praat is echt nonssens. De Ketele is trouwens ook van Gent en is evenveel publiekslieveling als Keisse.

Weet trouwens uit heel goede bron dat het jaar met Wiggins helemaal niks afgesproken werd omdat Sir Bradley daar niks moest van weten.

0
guyremgabdel 19 november 2018 om 10:46

Waarop Keisse dan ook niet won. Eventuele afspraken worden inderdaad pas op het laatst gemaakt tussen de protagonisten maar je kan toch moeilijk uitleggen waarom De Ketele zomaar zijn winstronde te grabbel geeft. En wat dan in de spurt die er zelfs geen was ?
De Buyst, Ghys, De Ketele, VDSande zijn allemaal belgen maar in Gent telt maar 1 renner (ook voor de omroeper van dienst) en dat is Iljo. Jammer want is niet objectief.
Ik lees vandaag dat hij weer droomt van Tokio. Met Viviani in de madison ? Zal moeilijk gaan hé .

0
Polleke 19 november 2018 om 12:09

Wiggins is opgegroeid in de catacomben van het Kuipke, zijn vader was er ooit ook een publiekslieveling, die weet als geen ander hoe het allemaal verloopt…jouw bron zou dan ook moeten weten dat er voor elke dag een scenario klaarligt want als de “sterksten” vanaf dag 1 zouden doorvlammen kan de tent al snel dicht natuurlijk…

0
Geraint 19 november 2018 om 14:17

@Polleke,

Mijn bron zat de afgelopen zes dagen op de fiets en stond zondag op het podium. Geloof ervan wat je wilt.

0
Polleke 19 november 2018 om 14:24

Dus jouw bron vreet uit diezelfde trog… ? Komaan Geraint…

0
Geraint 19 november 2018 om 16:19

@Polleke: yeps, hoeft nooit meer te werken nu.

Daarnet gemerkt dat de boel voor 2019 voor de zes dagen zo goed als uitverkocht is. Ze kunnen inderdaad maar beter opletten dat ze na de woensdag de tent niet moeten sluiten.

0
Polleke 19 november 2018 om 16:53

Mooi gedaan ‘bron’… vooral niks veranderen aan het bussiness-model ;)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone