Kanstantsin Siutsou voor vier jaar geschorst vanwege dopinggebruik
foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 23 juni 2020 om 14:43

Kanstantsin Siutsou voor vier jaar geschorst vanwege dopinggebruik

Kanstantsin Siutsou is door de UCI voor vier jaar geschorst, nadat bij een out-of-competition-controle in 2018 afwijkende waarden werden geconstateerd. De Wit-Russische klimmer bleek EPO te hebben gebruikt.

De bewuste controle vond plaats op 31 juli 2018, toen Siutsou uitkwam voor Bahrain Merida. De UCI bracht de ploeg enkele maanden later op de hoogte dat er sprake was van afwijkende waarden, een zogenoemde AAF. “Dit gedrag wordt niet geaccepteerd en er zullen verdere stappen worden ondernomen tegen de renner”, zo verklaarde manager Brent Copeland.

Bijna twee jaar na de afwijkende test heeft de internationale wielerunie besloten om de inmiddels 37-jarige Siutsou voor vier jaar te schorsen. De renner reed in het verleden voor grote teams als Fassa Bortolo, HTC-Columbia, Team Sky, Dimension Data en dus Bahrain Merida. Siutsou viel voor het eerst op in 2004 toen hij in Verona wereldkampioen werd bij de beloften.

Als prof wist hij nooit de zeges aaneen te rijgen, maar de klimmer won in 2009 wel een etappe in de Giro d’Italia en was twaalf jaar geleden de beste in de Tour of Georgia. Verder wist hij twee top 10-klasseringen te versieren in de Ronde van Italië en won hij vlak voor zijn positieve test nog de Tour of Croatia.

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
23 juni 2020 14:48
Is dit een hertest? Of is het normaal dat het twee jaar duurt... ?
    23 juni 2020 14:53
    Nee, geen hertest. Positieve controle van 31/7/2018 werd reeds op 5/9/2018 bekend gemaakt. Sindsdien is de man 'voorlopig geschorst'. Geen idee waarom dit twee jaar duurt.
    23 juni 2020 17:34
    Omdat UCI
23 juni 2020 14:54
weening dus eindwinnaar tour of caoatia 2018?
    23 juni 2020 15:18
    Omdat Siutsou ruim drie maanden na die koers op doping is betrapt? Lijkt me sterk.
    23 juni 2020 21:27
    Hmm jammer.. Dan maar wachten tot Siutsou ooit bij Oprah een bekentenis wil afleggen..
23 juni 2020 15:19
Volgens mij legt de Wit-Russische bond die schorsing op en neemt de UCI deze over (of tekent bezwaar aan). Wat wellicht kan is dat deze zaak geen prioriteit had omdat Sivtsov toch zou stoppen, of dat hij eerst aangaf te stoppen en er geen zaak kwam, maar hij toch weer op de fiets is gestapt?
    24 juni 2020 02:06
    En er zijn volgens mij weinig hardcore wielerfans die afhaken ( zelfs de Thijsjes Zonneveld van deze wereld niet) als ze het nog wel allemaal doen en ik heb juist in de loop der jaren meer respect voor renners gekregen die echt betrapt zijn tijdens hun carrière zoals Pantani in 99 uit de Giro werd gezet in het Roze . Nou is mijn 2de voorbeeld toevallig ook al dood Frank VDB misschien mede door de verhalen en documentaires die er daarna zijn ontstaan. Een Boogerd bv na zijn carrière dan die eigenlijk gewoon de schuld op zich neemt voor zowat die hele generatie Rabos. Thomas Dekker Karsten Kroon zijn stuk voor stuk allemaal meer mens geworden in mijn ogen. Johan Museeuw is toch wel een van weinige Belgen die bekend heeft .
23 juni 2020 15:41
Ik dacht dat we met zijn allen hadden afgesproken geen doping meer te gebruiken. Foei! Deze meneer moet hier zeker op worden aangesproken.
    23 juni 2020 17:35
    Misschien had hij de memo gemist. Want dat is inderdaad de bedoeling.
    23 juni 2020 18:50
    Fred als jij hem nu even een appje stuurt met iets in de trent van: " Hé stoute jonge, dat mag niet hè. Als je beloofd het niet meer te doen spreken we er niet meer over".
    Dan heeft hij vast zijn lesje geleerd. En zal het peloton het voortaan zich wel aan de memo houden
23 juni 2020 15:44
Voor de leek is doping schering en inslag bij het wielrennen omdat een positieve test over jaren wordt uitgesmeerd in het 'nieuws'. Meestal gaat het zo: eerste bericht betrapt, tweede bericht ontkenning, derde bericht contra-expertise, vierde bericht niets van de UCI gehoord, vijfde bericht uitgesproken schorsing, zesde bericht anderen deden het ook.
    23 juni 2020 17:36
    Dat zesde bericht zou alleen mogen als je de namen van anderen noemt. Anders moet je gewoon alle schuld op je nemen.
23 juni 2020 16:37
Is deze schorsing met (nog 2 jaar te gaan) of zonder (4 jaar geschorst vanaf vandaag) het betalen van smeergeld aan de UCI?
23 juni 2020 20:38
Goede renner wel. Stond overigens in Verona op het podium met ene Thomas Dekker.
23 juni 2020 20:58
Ik reageer hier maar niet meer op. Dit is zo triest wat de UCI zich hier kan permitteren.
Ik erger me steeds meer waarom dit allemaal zo lang moet duren. Het lijkt wel of ieder dopingsgeval steeds langer gaat duren. En altijd maar verschuilen achter WADA, of bezwaar wat aangetekend wordt. Belachelijk allemaal.
Natuurlijk moeten de renners geschorst worden die schuldig zijn, maar zo zijn er ook genoeg die niet schuldig zijn. Neem Betsema bijvoorbeeld. En dan zo te werk gaan. Niet meer normaal. Of is dit het nieuwe wielrennen (normaal).
    24 juni 2020 01:03
    "Ik reageer hier maar niet meer op"

    Vervolgens de langste reactie op dit artikel achterlaten.
    **
    edit wf: houd het netjes
23 juni 2020 23:19
Heeft het zo lang geduurd omdat ze niet weten hoe je zijn naam nu schrijft en uitspreekt?
24 juni 2020 02:20
Dat over Thijs Zonneveld was trouwens alleen wat betreft doping verder vind ik het een zeer bekwame en goede journalist en luister ik ook alle podcasts en lees veel van wat hij schrijft en hij was zowaar ook een keer grappig https://m.youtube.com/watch?v=MMSctT6flSE
    24 juni 2020 08:42
    Thijs is een van de slechtste journalisten in dit land. Allereerst volledig gefrustreerd over het mislukken van zijn eigen carrière als wielrenner. "Hunnie gebruikten allemaal en ikke niet". Vervolgens zijn privéoorlog tegen o.a. Astana en Rusland. Keiharde bewijzen voor veel dingen die hij roept of belachelijk maakt heeft hij niet, maar nu wel weer fel van leer trekken tegen Johan Derksen want de grote goegemeente is tegen hem. Het is allemaal zo makkelijk scoren wat hij doet en de kick op aandacht is zo groot.
    24 juni 2020 09:01
    Om diezelfde reden kun je stellen dat het juist een goede, moderne journalist is. Totaal gebrek aan eigen mening en lekker met de wind meehuilend bijtende stukjes typen zodat de meelezende massa sniffelend mee kan gniffelen. Het Verlindeprotocol volgende bitchy shit voor de OMG-roeper. Daar is hij erg goed in en helemaal onvoorstelbaar dattie er zijn boterhammetje mee belegd vind ik het niet.

    Een aantal stukjes van hem gelezen en in deze helt zijn reet al zo ver naar uiterst rechts, hij verhoudt zich tot het wielrennen als een loodsmannetje tot de haai.
    24 juni 2020 09:22
    Hoe zit het eigenlijk met die berg?
    24 juni 2020 11:58
    Ik vind hem behoorlijk hypocriet. Elke Rus is een gebruiker bij hem en moeten zo lang en zo ver mogelijk van de Spelen gehouden worden als je zijn stukjes leest.

    Vervolgens lees ik deze week zijn reacties mbt Derksen en VI en vindt hij het allemaal te ver gaan. Sporters op basis van nationaliteit op een hoopje gooien, want Rus en dus doping, dat mag wel en een grap over iets waar je dan blijkbaar anders over denkt mag niet. Ik vind het over een kam scheren van de Russen misschien nog wel enger dan de grap van Derksen.
    24 juni 2020 12:32
    @FDJ Een. En tevens niet betrouwbaar naar renners toe, ment name Kartsen Kroon die iets in vertrouwen aangaf. En daar was Thijs weer met zijn collumn. Enge journalist.
    https://www.rtlnieuws.nl/sport/artikel/4301111/nog-oud-zeer-bij-karsten-kroon-over-dopingonthulling-thijs-zonneveld

Reacties zijn gesloten.