Kangert wint slotrit in Trentino, eindzege Landa

vrijdag 22 april 2016 om 16:19

Tanel Kangert heeft de laatste etappe van de Ronde van Trentino gewonnen. Na een rit van 160 kilometer won hij in Cles de sprint van een groep van dertien. Mikel Landa eindigde op een derde plaats en mag zich eindwinnaar noemen.

Op de laatste dag kregen de renners een lastige etappe met de nodige beklimmingen voorgeschoteld. Tijdens de eerste beklimming van de dag gingen Vincenzo Nibali (Astana), Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini) en Alexander Foliforov (Gazprom-RusVelo) er vandoor. Hoewel Nibali na zijn tijdsverlies de afgelopen dagen niet direct een bedreiging vormde voor leider Landa, liet Sky de vluchters niet te ver wegrijden.

Tijdens de beklimming van de Forcella de Brez moest Cunego passen. Romain Bardet ging vanuit het peloton in de tegenaanval. Hij kreeg Michele Scarponi met zich mee, waarna ook Landa, Jakob Fuglsang, Domenico Pozzovivo en Sergey Firsanov aansloten. De achtervolgers wisten de leiders te achterhalen en achter zich te laten.

Astana en AG2R La Mondiale profiteerden van het numerieke overwicht door respectievelijk Scarponi en Hubert Dupont mee te sturen. Nog voor de slotklim in Cles kwam alles echter weer bij elkaar. In een onrustige kopgroep probeerden meerdere renners om te ontsnappen. Een aanval van Fuglsang was geen lang leven beschoren en ook een demarrage van Dupont had geen succes. Leider Landa wist zich goed staande te houden. Stefano Pirazzi waagde een poging en kreeg Jean-Christophe Péraud met zich mee.

In de finale volgde een hergroepering, waardoor dertien renners om de zege mochten strijden. In de sprint om de overwinning bleek de Est Kangert over de snelste benen te beschikken. In de strijd om de eindzege moest hij echter zijn meerdere erkennen in Landa. Die sprintte naar een derde plaats, waardoor hij twee seconden overhield. Met Jakob Fuglsang heeft Astana een tweede renner op het podium.

22-04-2016 Giro Del Trentino; Tappa 04 Male - Cles; 2016, Astana; Kangert, Tanel; Cles;

Kangert is weer het eerste aan de eindstreep – foto: Sirotti

Dit artikel delen:

27 Reacties

123poetertjes 22 april 2016 om 16:21

Die wint gewoon even drie ritten in vier dagen. Maar met Landa ook wel een verdiende winnaar, die heeft alles afgeweerd twee dagen lang.

Twee leuke ritjes gezien vandaag, hopelijk wordt dat dit weekend voortgezet.

Jeje 22 april 2016 om 16:22

Buchmann is echt een beest, reed in de laatste 3km eigenhandig het gat dicht naar Pirazzi en Peraud. Kangert mag hem wel even bedanken.

Verder verdiende eindoverwinning voor Landa!

Purito 22 april 2016 om 16:24

Landa reed tactisch zeker niet briljant (laat gewoon Peraud en Pirazzi voor de zege sprinten), maar hij was wel absoluut de beste.

Dat wordt een heerlijke Giro! Deze Trentino was al prachtig om te zien!

vevie 22 april 2016 om 16:24

Landa idd verdiend. In zijn eentje alles gepareerd. Firsanov voor mij de verrassing. Konrad en Buchman ook sterk deze ronde.

Jeje 22 april 2016 om 16:25

@Purito, Buchmann reed het gat dicht omdat Peraud op 2 sec stond van hem. Dat deed Landa niet.

Tuubke 22 april 2016 om 16:26

@Jeje Ik neem aan dat Buchmann dat gewoon deed in dienst van Konrad, niet als vriendendienst voor Kangert. Maar toch: die kon er ook mooi van profiteren.

Borsje 22 april 2016 om 16:29

Prachtige, spannende finale gezien (en mooi landschap). Deignan heeft berewerk verricht voor Landa. Heb wel weer met verbazing gekeken naar de capriolen van de Italiaanse motorrijders. Ging paar keer maar net goed.

Front-runner 22 april 2016 om 16:30

Weer knap alles gepareerd van Landa! Zonder veel hulp van zijn team toch de ronde gewonnen, dat is knap!

En inderdaad Purito, Buchmann reed het gad dicht voor Konrad, die was gisteren namelijk achter Kangert de snelste van een klein peloton rijders.

Romāns Vainšteins 22 april 2016 om 16:31

Kangert dus wellicht naar voren schuiven in de giro mocht Nibali het daar af laten weten (zou ie toch liever nog een keer in de tour pieken? Daar hebben we hem ook al eens over gehoord toch?). Deze gast heeft sowieso een enorm potentieel want ook tegen de klok bij de besten.

Purito 22 april 2016 om 16:32

Nee, Landa reed ook nog een tijdje op kop om het gat te dichten op Peraud en Pirazzi. Op een gegeven moment nam Buchmann het over.

Hakkie2 22 april 2016 om 16:33

@RV: ik vond bergop Fuglsng toch steeds een stuk sterker dan Kangert, dus ik zou eerder voor hem kiezen.

Jeje 22 april 2016 om 16:36

@Purito, Landa reed inderdaad op kop maar niet volle bak, ze kregen namelijk al een vrij groot gat cadeau. Toen Buchmann ging rijden werd het gat echt kleiner.

@Tuubke, hij deed het vooral voor zichzelf, Peraud stond 2 seconde achter hem in het AK.

Contador#N.1 22 april 2016 om 16:45

Mikel is er klaar voor.
Het enige wat hem nog van de overwinning in de Giro kan afhouden is een zwak team, slechte tijdrit of pech.

vevie 22 april 2016 om 16:50

Ik zet toch nog m’n geld op Nibali. Landa gaat veel tijd verliezen in de tijdritten, vooral in die hele lange tijdrit. Het sterkste Sky team gaat ook naar de Tour, probably, en ik ga ervanuit dat hij net als in Trentino vaak geïsoleerd zal komen te zitten, terwijl Nibali dan nog met een mannetje over 3, 4 rondrijd. Normaal gesproken podium: Nibali, Landa, Valverde.

Hakkie2 22 april 2016 om 16:53

@vevie: in principe zou Landa Henao mee krijgen. Als die niet mee mag, weet ik niet wie hem gaat vervangen. Maar Roche, Lopez, Boswell en Knees is ook al vast niet slecht.

LyndaLid 22 april 2016 om 17:02

@ vevie

Die lange tijdrit is praktisch een klimtijdrit, daar zit geen een stuk op de grote plaat rechtdoor in.

Quote:
Hij kreeg Michele Scarponi met zich mee, waarna ook Landa, Jakob Fuglsang, Domenico Pozzovivo en Sergey Firsanov aansloten.

Ja, dat lijkt me ook wel een gezelschap waar Firsanov tussen hoort. Ik schrijf hem alvast op voor een gevalletje Santambrogio. Nu even afwachten wie er eerder de zak is; hij of Zakarin.

Purito 22 april 2016 om 17:06

@LyndaLid
Waarom? Firsanov is al jaren een topper in het Procontinentale circuit. Daarnaast rijdt Pozzovivo als een subtopper dit jaar, heeft Scarponi zijn beste tijd gehad en is Fuglsang nooit een topper geweest.

Je kent hem toch wel neem ik aan?

Cyclingbruh 22 april 2016 om 17:11

@purito

Zucht, ik hoop inderdaad dat Pozzo weer z’n vorm van begin 2014 kan vinden. Dat was genieten. Sinds de Vuelta van vorig jaar is die eigenlijk al matig, hij kan zoveel beter.

TykkeThor 22 april 2016 om 17:15

Kangert is wel lekker bezig zo. Wordt een belangrijke pion voor Nibali de komende giro.

LyndaLid 22 april 2016 om 17:25

@ purito

Haha grapje toch? Ik had weleens van hem gehoord maar moest hem wel even opzoeken. Ik volg het wielrennen in Azerbeidjan niet echt, en gezien het feit dat ie in Europa nog nooit een deuk in een pakje boter reed tot dit jaar ken ik m daar ook niet van.

Die man is 33 en opeens rijdt ie met topklimmers mee. Geloof jij het maar, maar ik weet wel beter. Niet verbaasd zijn als ie straks in de Giro nóg een tandje beter is!

Hij zit hier het dichtste tegen Landa aan van iedereen, zag je ook in de etappe die Landa won. Nou, koekoek. Dan kan je in Azerbeidjan, Rusland en Kazachstaan een paar wedstrijden winnen, maar mij houd je niet voor de gek :)

gavirialaphilippe 22 april 2016 om 17:32

Bernal en Martinez, beiden 19, rijden hier toch knap top 20.

123poetertjes 22 april 2016 om 17:33

Firsanovs resultaten in Italië zijn echt nog zo slecht niet hoor. Dit is nou typisch zo'n renner die een paar keer per jaar komt bovendrijven. Ik verwacht dat je in de Giro niet heel veel last van hem gaat krijgen.

Romāns Vainšteins 22 april 2016 om 17:51

Anders ga je lekker naar het topic waar dit type beschuldigingen thuishoren.

Polleke 22 april 2016 om 17:59

Sky en Landa komen hier echt wel goed weg want tactisch was het natuurlijk een blunder om iedereen terug te willen halen…het is nu goed afgelopen maar over 3 weken zullen ze toch beter moeten op letten…

armstrong2 22 april 2016 om 18:36

@lyndalid +1

Headlines

Materiaalzone

Populair