Bonneu verrast met zege in koninginnenrit Ronde van Tsjechië, Staune-Mittet derde

zaterdag 6 augustus 2022 om 16:58
Bonneu verrast met zege in koninginnenrit Ronde van Tsjechië, Staune-Mittet derde

foto: Cor Vos

De koninginnenrit in de Ronde van Tsjechië is op naam gekomen van Kamiel Bonneu. Op Dlouhé Stráně, een van de zwaarste beklimmingen van Tsjechië, kwam de Belg van Sport Vlaanderen-Baloise als eerste over de eindstreep. Johannes Staune-Mittet, van Jumbo-Visma Development, werd derde. Lorenzo Rota blijft leider.

De 148 kilometer lange derde etappe van de Ronde van Tsjechië kon met recht de koninginnenrit van de vierdaagse genoemd worden. Het peloton zou achtereenvolgens de Horní Město (9,9 km aan 3,8%), Skřítek (7,8 km aan 3,1%) en tweemaal de Přístřešek Pod horní nádrží (10,2 km aan 6,6%) moeten overwinnen. Wanneer de renners voor de tweede keer bovenkwamen op die laatste klim, volgde nog een venijnig stukje (2,3 km aan 7%) richting Dlouhé Stráně. Daar lag op 1323 meter hoogte de finish.

Het eerste uur van de wedstrijd verliep ondanks het slechte weer razendsnel. De aanvallen volgden elkaar in rap tempo op, maar lange tijd slaagde niemand erin om definitief een gat te slaan. Pas na een kleine vijftig kilometer kregen twaalf renners de zegen. Frederik Wandahl (BORA-hansgrohe), Martin Urianstad (Uno-X), Jan Bárta, Jakub Otruba (Elkov-Kasper), Filippo Fortin (Maloja Pushbikers), Ole Theiler (Lotto-Kern Haus), Jan Kaspar (ATT Investments), de Belg Vito Braet (Sport Vlaanderen-Baloise) en de Nederlanders Stijn Appel (ABLOC CT), Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces WB) en Lars Boven (Jumbo-Visma Development) hadden aan de voet van de Horní Město een voorsprong van bijna drie minuten.

Strijd tussen de favorieten
In het peloton leidden Intermarché- Wanty-Gobert Matériaux en Bardiani-CSF-Faizanè ondertussen de achtervolging. Niettemin bleef de voorsprong van de veertien lange tijd nagenoeg gelijk. Pas op de eerste beklimming van de Přístřešek Pod horní nádrží begon het verschil snel te slinken. Voor de top waren alle vluchters – één voor één – tot de orde geroepen. Het zou op de slotklim tussen de favorieten gaan.

Roland Thalmann (Voralberg) was de eerste die zich niet in kon houden. Hij gooide een bommetje. Met nog vijf kilometer te gaan, werd hij weer tot de orde geroepen door een sterk uitgedund peloton. Klassementsleider Rota bevond zich nog in dat gezelschap van elf renners, maar zijn ploeggenoten Domenico Pozzovivo en Rein Taaramäe hadden moeten passen. Jan Hirt zat er wel bij en plaatste met nog minder dan drie kilometer te gaan een aanval.

Bonneu verrast gevestigde namen
Een overwinning in eigen land zat er voor de Tsjech echter niet in. Het was namelijk de Belg Kamiel Bonneu die met de zege ging lopen. De renner van Sport Vlaanderen-Baloise versloeg Anthon Charmig van Uno-X op de streep. Het is de eerste profzege van de 23-jarige renner.

Achter Bonneu en Charmig bemachtigde Johannes Staune-Mittet (Jumbo-Visma Development) de derde plaats. Lorenzo Rota eindigde als zesde, drie seconden achter de winnaar. De Italiaan behoudt zodoende de leiding in het algemeen klassement.

Dit artikel delen:

11 Reacties

Ronellenfitsch 6 augustus 2022 om 17:16

Wie? Een Belgische klimmer erbij?

xistnc 6 augustus 2022 om 17:32

Ja, weer een nieuwe Merckx.

Stabanger 6 augustus 2022 om 21:21

Hij rijdt op een Merckx

Poeksel 6 augustus 2022 om 17:21

De TJV-jonkies doen het goed! Staune-Mittet en Ryan allebei kort in het klassement.

xistnc 6 augustus 2022 om 17:26

Wat was dat dan, de helft van het peloton DNF? :o

Morgen nog een slotrit, zeven ploegen hebben nog maar 1 of 2 renners.

Bimbo Visma 6 augustus 2022 om 17:32

Allemaal naar de bruiloft van Teunissen

kelderfan 6 augustus 2022 om 17:39

Dat wordt dan rijen dik. Leuk voor Mike, maar die 20-jarige Staune-Mittet laat zich zien in dit veld.

Steven_E 6 augustus 2022 om 18:43

Er staan toch gewoon > 100 renners in de uitslag?

Wheely 6 augustus 2022 om 19:01

Pride is ook begonnen he.

Alfred Issendorf 6 augustus 2022 om 19:33

De hoogste Nederlandse generaal stond ook al op een bootje met zijn volgens hemzelf soepele heupen, las ik net. De Russen beginnen hem al te knijpen… Wat is Nederland afgegleden…

Verweggistan 6 augustus 2022 om 17:37

Bonneu werd in dat recente interview met De Clercq van Sport Vlaanderen door hem als nog onontdekt pareltje van de ploeg genoemd volgens mij.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Net binnen

Populair

Materiaalzone