Kaden Groves de snelste in vierde etappe Ronde van Catalonië
foto: Cor Vos
donderdag 23 maart 2023 om 17:09

Kaden Groves de snelste in vierde etappe Ronde van Catalonië

Kaden Groves van Alpecin-Deceuninck heeft de vierde etappe van de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. De Australiër klopte Bryan Coquard van Cofidis en Corbin Strong van Israel-Premier Tech in de straten van Sabadell. Primož Roglič blijft leider in het klassement.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Na zeges voor Primoz Roglic, Giulio Ciccone en Remco Evenepoel leek het op dag vier van de Ronde van Catalonië aan de sprinters te zijn. Al zou het in de beginfase nog wel even alle hens aan dek zijn voor de snelle mannen, want vlak na de start vanuit het op 1.190 meter hoogte gelegen Llíva trokken  de renners nog eens over de beklimming naar La Molina (12,1 km aan 4%). Daarmee was het zwaarste wel achter de rug, want de rest van de rit vormde één lange afzink – enkele kleine klimmetjes daargelaten – naar finishplaats Sabadell.

Onrustige openingsfase
In de openingsfase regende het aanvallen, maar niemand leek echt een gat te kunnen slaat met het peloton. Pas na het passeren van de top van de eerste beklimming van de dag wist zich een groep van vijf af te scheiden bestaande uit de Spanjaarden Roger Adrià van Equipo Kern Pharma en David de la Cruz van Astana Qazaqstan, de Noor Torstein Træen van Uno-X, de Deen Christopher Juul-Jensen van Jayco-AlUla en de Fransman Nans Peters van AG2R Citroën.

De voorsprong van het vijftal steeg al snel naar drie minuten en bleef lange tijd stabiel. In het peloton waren het vooral INEOS Grenadiers, Cofidis en Alpecin-Deceuninck die het achtervolgende werk in het peloton opknapten in dienst van de rappe mannen Ethan Hayter, Coquard en Groves. Door hun inspanningen was de voorsprong van de kopgroep aan de voet van de laatste beklimming van de dag op 34 kilometer van de streep geslonken naar ruim een minuut.

Alpecin-Deceuninck op kop van het peloton – foto: Cor Vos

Sprint in Sabadell
Vervolgens bleef het peloton gas geven waardoor de voorsprong bleef afnemen. Met nog tien kilometer te gaan was de voorsprong gezakt naar onder de halve minuut. Een sprint in Sabadell leek dan ook onafwendbaar. Op vier kilometer van de streep werd de kopgroep definitief ingerekend en begon het peloton aan de sprintvoorbereiding.

Op de licht oplopende finishstrook toonde Groves zich de snelste door Coquard, die de sprint als eerste aanging, te remonteren. Strong legde beslag op de derde plek. In de top van het klassement vonden geen veranderingen plaats.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
23 maart 2023 17:23
De Alpaca's vliegen!
23 maart 2023 17:15
Het wordt tijd dat bora voor schelling gaat rijden. Al had ie de snellere mannen waarschijnlijk niet geklopt, maar dit sloeg ook nergens op.

Verder wint de snelste man. Ook gek dat Milan Menten net aan 8e is in dit veld.
  23 maart 2023 17:18
  Of de man die het langst uit de wind is gebleven...
  23 maart 2023 17:38
  Ook niet heel raar dat ze na vorig jaar niet meteen alle ballen op Ide doen. Maar inmiddels heeft hij wel overtuigd ja.
  24 maart 2023 00:08
  Waar reed Bora dan wel voor? Eerste etappe wordt Ide 3e zonder hulp. Vandaag 4e, zonder hulp. Konrad en die andere zitten in zijn wiel en zelfs nadat Ide 2x vraagt om de sprint aan te trekken doen ze niks. Verliest daar een gigantisch momentum. Niet dat ik denk dat Ide dan gewonnen had, maar zijn eigen team verpest de kleine winstkans die hij had.
23 maart 2023 17:46
Is Hayter het meest overschatte 'talent' van het hele peloton?
  23 maart 2023 18:01
  Ik zou een meervoudig wereldkampioen op de baan niet snel overschat noemen op z'n 24e. Vorig jaar nog meerdere WT-zeges en zelfs een eindklassement gepakt. Zonder pech in de tijdrit staat ie ook op het podium in Wollongong.

  Maar het ligt natuurlijk ook aan jouw verwachting of je iemand overschat vindt. Dat ie hier 25e wordt is natuurlijk slecht, maar ik zag hem vooraf ook niet even winnen van Coquard en Groves. Die pure snelheid heeft ie toch niet. Hij is heel allround, maar het ontbreekt hem een beetje aan een echt wapen om meerdere koersen (makkelijk) te winnen. Hij is rap, maar vaak is er wel iemand die rapper is mee. Hij kan goed klimmen, maar vaak is er wel iemand die beter kan klimmen mee. Hij heeft een goede tijdrit, maar nog niet goed genoeg om types als Evenepoel, Ganna, Roglic en Van Aert te verslaan. Gewoon een heel goed talent dat nog veel gaat winnen, maar niet direct iemand die 10 zeges per jaar gaat boeken. Dat ie wat angstig is in een peloton helpt ook niet.
  23 maart 2023 18:07
  Inderdaad Chefspijker, beetje type Matthews vind ik het
  23 maart 2023 19:15
  Matthews heeft (of op zn minst had) toch wel wat meer sprintsnelheid
  23 maart 2023 19:32
  24 Jaar en 16 overwinningen. Soms....
  24 maart 2023 00:09
  Op de video van Lanterne Rouge zie je dat Hayter niet eens voorkomt in de laatste paar km's, terwijl zijn ploeggenoten wel voorin rijden.

Reacties zijn gesloten.