Juryvoorzitter: “Richeze teruggezet omdat hij Cavendish van groene trui houdt”

dinsdag 15 februari 2022 om 16:06
Juryvoorzitter: “Richeze teruggezet omdat hij Cavendish van groene trui houdt”

Terwijl Gaviria en co sprinten, hebben Cavendish en Richeze het aan de stok - foto: Cor Vos

Maximiliano Richeze kwam achter zijn kopman en etappewinnaar Fernando Gaviria als vijfde over de streep op de slotdag van de Tour of Oman, maar deze uitslag werd hem later afgenomen. De jury vond dat de Argentijnse renner Mark Cavendish in de eindsprint had geblokkeerd en de Brit van een eventuele groene trui had gehouden.

De wedstrijdjury herbekeek na de etappe de helikopterbeelden en nam vervolgens de beslissing om Richeze terug te zetten naar de laatste plaats in het peloton. “Richeze kwam naar rechts en blokkeerde Cavendish. We denken dat Cavendish de rit kon winnen, maar bovenal verloor hij een eventuele groene trui. Als Cavendish had gewonnen, had hij de groene trui gepakt. Dat was de belangrijkste reden om Richeze te diskwalificeren”, licht juryvoorzitter en UCI-commissaris Jempi Jooren toe in gesprek met WielerFlits.

De beslissing van de wedstrijdjury was dan ook niet op grond van een gewelddadige handeling, maar gebaseerd op sportieve gronden. Jooren verder: “Ik hoop niet dat het opzettelijk gebeurde, en ik denk dat ook niet. Als we naar de beelden kijken, is het niet erg duidelijk. Het was echter wel genoeg voor diskwalificatie.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

Landeirovic 15 februari 2022 om 16:10

Dit vind ik heel veel speculatie… “Ze vonden dat hij eventueel kon winnen” …
“Ze vonden dat Richeze Cav van de groene trui houdt”

0
Marik 15 februari 2022 om 16:14

Dit is inderdaad wel heel speculatief en als we op deze manier gaan jureren dan bevinden we ons heel snel op een hellend vlak.
Overigens vind ik ook wel dat Richeze wat afwijkt, maar de laatste jaren is er wel erger afgeweken zonder gevolgen. Dit wordt zo de wet van de willekeur.

0
Murcia 15 februari 2022 om 16:19

Je kunt overgaan tot het terugzetten (wel zwaar vergeleken met andere acties die men het hele jaar OK vindt.) maar juist de uitleg maakt het wel erg willekeurig omdat men over de groene trui van Cav gaat beginnen. Straf consequent omwille van de actie zelf en niet om de gevolgen voor truien en dergelijke.

0
Titaantje 15 februari 2022 om 18:01

Precies dit. Heel raar. Moeten we Colbrelli en Vermeersch ook maar diskwalificeren omdat ze Vd Poel van de PR zege afhielden? Dat konden ze toch niet maken….

Hele rare redenatie. De sprint is goed of niet en op basis daarvan oordeel je of DSQ nodig is, niet omwille van wat de consequenties voor de uitslag kunnen zijn.

0
xistnc 15 februari 2022 om 18:57

Zou die Jempi eerder deze week door PatLev persoonlijk zijn gebeld na het bestraffen van Cav en nu een wit voetje willen halen?

0
Al Phila 15 februari 2022 om 16:25

Rare beslissing. Omdat Pogi in 2020 de tijdrit te snel reed, kon Primo het geel niet meer winnen, dus dan had Pogi ook teruggezet moeten worden ???

Dit is volstrekte willekeur en de actie van Richeze heel normaal. Cav had gewoon eerder dat gat in moeten duiken. Klaar.

0
Turtlehead 15 februari 2022 om 16:27

Heeeeel vaag. Een beetje OS Relay halve finales dames: '….. en China gaat naar de finale!'

Dan moet je Cav ook de overwinning en de puntentrui geven, wegens oneerlijk voordeel voor Gaviria.

Overigens kan ik me meerdere situaties herinneren, waarin in dat geval Cav de gestrafte sprinter zou zijn geweest.
Dus ik stel voor die kant helemaal niet op te gaan.

edit: wat Murcia hierboven zegt dus!

Dus: bestraffen voor het overtreden van de regels (ongeacht het beoogde voordeel).

0
Medicijnman 15 februari 2022 om 17:10

Volkomen onzinnig, Richeze deed echt niet iets wat normaal was afgestraft. Alleen omdat Cavendish misschien… ja zo kan je dan altijd wel iemand terugzetten. Er moet duidelijk sprake zijn van een ongeoorloofde gevaarlijke manoeuvre en niet of die gehinderde renner geel of groen kan winnen. Want waar leg je dan de grens? Opschuiven van plek 9 naar 8 in het puntenklassement nog net wel? En als Cavendish gewoon na de korte hapering doorsprint wordt hij derde en heeft hij de groene trui.

0
ben_pronk 15 februari 2022 om 17:17

De reden is wat vreemd maar dat Richeze is teruggezet lijkt me niet meer dan terecht. Hij snijdt hem

0
josi 15 februari 2022 om 17:36

Merkwaardige redenering. De straf hangt dus af van wie je hindert. Benieuwd of ze dit nu consequent gaan toepassen in wielerkoersen.

0
Deel Koeper 15 februari 2022 om 18:27

Het is tegenwoordig wel een klassieker om als laatste wagon van het treintje zoveel mogelijk in de weg te gaan rijden wanneer je je laat uitzakken, waarbij het voor die renner ook geen zak uitmaakt of hij gediskwalificeerd wordt. The perfect crime.

Dat gezegd zijnde was dat hier absoluut niet het geval en deed Richeze weinig tot niets mis.

0
Theo H 15 februari 2022 om 18:54

Typerend voor het amateurisme in en rondom de wielersport, wat een clown. Het was niet eens zozeer de mogelijke ritwinst maar vooral de groene trui die meegewogen werd in de beslissing om Richeze terug te zetten. He moet niet gekker worden…..

0
TheBigShow 15 februari 2022 om 19:42

Als je ‘hij’ weglaat, wordt het nog gekker

0
JDV 15 februari 2022 om 19:47

Slaat echt kant noch wal deze redenatie en het was ook geen bijzondere move van Richeze. Gebeurt iedere sprint wel ergens in het peleton.

0
Mystery Rider 16 februari 2022 om 08:49

Wow, ik wil de UCI regels toch een keertje lezen waarop de jury zich baseert. Een 'sportieve' reden aanhalen is toch wat onterecht! Wat als … ???

Richeze en Gaviria zijn wel een gekend sprinter duo natuurlijk en dat weet Cav ook wel, het heftige gesticuleren helpt de jury dan ook sneller bij hun beslissing! Stel dat Capiot aan die kant zit en niet heftig zijn arm in de hoogte steekt, neemt de jury dan dezelfde beslissing – hoogstwaarschijnlijk niet!

Bovendien als laatste man in de lead-out heb je slechts twee keuzes – zelf doorsprinten tot aan de finish (Jasper de Buyst, Steegmans – ook Morkov toch wel vaak) – of je 'veilig laten uitzakken' wat niet altijd makkelijk is aan 60 – 70km per uur!

0
JelleNijdam88 17 februari 2022 om 08:45

Van wat ik zie wijkt Richeze lichtjes naar rechts af op een manier die ik al 100x in sprints onbestraft gezien heb. Denk dat de jury zich door een opgewonden Cav of belletje van Lefevre onder druk heeft laten zetten na de race

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone