Jungels: “Het is mogelijk om klassiekers en grote rondes te combineren”

dinsdag 13 augustus 2019 om 16:06
Jungels: “Het is mogelijk om klassiekers en grote rondes te combineren”

foto: Cor Vos

Bob Jungels was dit jaar een van de smaakmakers tijdens het Vlaamse voorjaar, maar de Luxemburger had vervolgens moeite om zijn niveau te halen in de Giro d’Italia. “Maar ik ben er nog altijd van overtuigd dat het te combineren is”, zo vertelt hij in een interview met Cyclingnews.

De 26-jarige Jungels besloot zich dit jaar voor het eerst te focussen op de kasseiklassiekers, en met succes. Zo won hij met verve Kuurne-Brussel-Kuurne en eindigde hij als derde in Dwars door Vlaanderen. Bovendien was hij een van de sterkste renners in de E3 Harelbeke, met een vijfde plaats tot gevolg. Na de Ronde van Vlaanderen (16e) zette hij een punt achter een intensief voorjaar.

Jungels wilde één maand later namelijk als ronderenner schitteren in de Giro d’Italia, maar de renner van Deceuninck-Quick-Step kwam nooit in het stuk voor. “Ik was er mentaal gewoon niet klaar voor. En misschien heb ik ook wel onderschat hoe zwaar het is om de voorjaarsklassiekers en de Giro te combineren”, zo liet hij enkele dagen na de Ronde van Italië al weten.

Toekomst 
Het is dan ook de vraag of beide disciplines met elkaar te combineren zijn. “Ik weet dat het mogelijk is, maar het is een proces. Iedereen heeft weleens een slechte ronde en ik ben ook niet een geboren ronderenner”, aldus Jungels. “Ik weet nog niet of ik in de toekomst ook voor klassementen ga in grote rondes. Ik richt me sowieso op de klassiekers, terwijl ook rittenkoersen van één week interessant zijn.”

De Luxemburgse allrounder zal ook voor komend seizoen enkele knopen moeten doorhakken. “Ik ga me wellicht focussen op de klassiekers en enkele kortere rittenkoersen, om vervolgens de Tour de France te rijden in plaats van de Giro. Het is een mogelijkheid, aangezien ik dan meer tijd heb om te herstellen. Ik zal het nog moeten bespreken met de ploeg.”

WK in Yorkshire 
Maar eerst hoopt Jungels nog wat van het najaar te maken. De veelzijdige renner is op dit moment actief in Nederland en België voor de BinckBank Tour, waarna hij zal starten in de GP Plouay, de Tour of Slovakia en het WK in het Britse Yorkshire. “Ik heb het parcours nog niet gezien, maar ik heb gehoord dat het lijkt op een Ardennenkoers.” Jungels zet na het Italiaanse najaar definitief een punt achter zijn seizoen.

Dit artikel delen:

11 Reacties

$kedel 13 augustus 2019 om 16:09

Ik vond het al vreemd dat hij de Giro ging rijden na een voorjaar waar hij toch iets te vroeg in vorm leek te zijn.

hartstikkebedankt 13 augustus 2019 om 16:13

Ik vond het ook apart om dan per se de Giro te gaan rijden zo kort na de klassiekers, maar ze hadden natuurlijk de Tour aan Mas beloofd.

Wheely 13 augustus 2019 om 16:31

Er wordt een beetje in het midden gelaten wat hij precies bedoelt, zowel de Giro winnen als de Ronde van Vlaanderen? Of is in beide wedstrijden goed zijn en top 10 rijden ook ok, want dat is uiteraard best mogelijk. Zijn ploegmaat heeft trouwens al bewezen MSR, Strade, WP en Tour zeer succesvol te kunnen combineren in een seizoen.

FDJ 13 augustus 2019 om 16:31

Ardennen en Grote rondes ja. Vlaanderen nee.

OliverNaesen 13 augustus 2019 om 18:10

Zou klassiekers en Vuelta dan misschien nog beter vinden. Heeft hij meer tijd om gewicht te verliezen en voor te bereiden, en de vuelta past misschien ook beter bij zijn kwaliteiten. Tour vorig jaar kwam hij er ook niet aan te pas, ondanks een goede voorbereiding

thorsen 13 augustus 2019 om 18:24

De klassiekers en dan de Tour moet prima kunnen, klassiekers en Giro lijkt me toch erg lastig.

Romāns Vainšteins 13 augustus 2019 om 18:35

Had al-tijd gewoon de tour moeten rijden als (hyperluxe) steun voor Alaphilippe/Mas/Viviani na zijn prima keienvoorjaar. Die piste zou ik hem zijnde volgend jaar bewandelen, ik vind het veel meer een veelzijdige tourrenner dan een werkelijke kanshebber om in de giro en/of vuelta vh podium te gaan.

jsprunk 13 augustus 2019 om 18:49

Inderdaad gewoon als een Van Avermaet naar de Tour gaan: kansen pakken waar het kan (geel pakken in week 1, etappe winnen) en niet te druk maken om een klassement.

VerstandOpNul 13 augustus 2019 om 20:11

Een ronde lang Evenepoel uit de wind houden lijkt me prima te combineren met de klassiekers..

Pascal De Kooning 14 augustus 2019 om 07:44

Hoger dan plek 5 of 6 zie ik hem niet eindigen in een grote ronde. Als ik hem was zou ik me richten op de klassiekers. Kleine rondes als de Dauphin kan hij ook aan en daarna mee voor Mas als meesterknecht naar de Tour. Een grote ronde zal hij nooit winnen dus beter richten op klassiekers en zonder druk naar de Tour.

tvm 15 augustus 2019 om 13:46

Het is zeker mogelijk, maar niet voor Jungels. Wel voor Thomas.

Headlines

Materiaalzone

Populair