Zelfkritische Jungels: “Ik was gewoon niet klaar voor de Giro”

dinsdag 4 juni 2019 om 15:30
Zelfkritische Jungels: “Ik was gewoon niet klaar voor de Giro”

foto: Cor Vos

Bob Jungels begon met hooggespannen verwachtingen aan de Giro d’Italia, maar de Luxemburger zakte al snel door het ijs. De renner van Deceuninck-Quick-Step finishte op meer dan één uur van eindwinnaar Richard Carapaz. “En toch heb ik al laten zien een klassement te kunnen rijden”, zo vertelt hij in gesprek met Le Quotidien.

Jungels is bijzonder openhartig als hij terugkijkt op zijn teleurstellende Giro. “Na de eerste bergetappe besefte ik al dat ik niet in vorm was, zowel fysiek als mentaal. Ik heb tien minuten in de bus zitten huilen. Het was heel erg zwaar. Ik weet niet waarom, maar ik was er mentaal gewoon niet klaar voor.”

“Ik moet rustiger worden”
“Daar moet ik mee leren omgaan in de toekomst”, aldus een zelfkritische Jungels. “Ik voelde me schuldig tegenover mijn ploeggenoten en wilde dan ook niet opgeven. Ook al had ik het mentaal en fysiek heel erg zwaar.” Jungels heeft naar eigen zeggen ook enkele dingen geleerd. “Ik moet vooral wat rustiger worden.”

“En misschien heb ik ook wel onderschat hoe zwaar het is om de voorjaarsklassiekers en de Giro te combineren. Ik heb aan minder wedstrijden deelgenomen, terwijl ik vroeger juist meer koersen reed”, zo doelt hij op de jaren 2016 en 2017, toen hij top-10 wist te rijden in de Giro.

Over toekomst als ronderenner: “Ik moet zeker niet opgeven”
Toch weigert Jungels het rondewerk vaarwel te zeggen. “Ik heb al mooie dingen laten zien in de grote rondes, aangezien ik altijd goed herstel in de derde week. Dit jaar liep het gewoon niet, maar het is ook geen ramp. Ik moet zeker niet opgeven”, aldus Jungels, die voorlopig geen rugnummer zal opspelden.

“Ik ga binnenkort op vakantie, aangezien ik echt behoefte heb aan rust. Ik hoop in de zomer aan zo weinig mogelijk wedstrijden deel te nemen, aangezien ik me wil focussen op het najaar. Er staan dan enkele schitterende koersen op het programma, zoals de Ronde van Lombardije.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

tvm 4 juni 2019 om 15:35

Mooie renner, maar wel weer blijk van dom inzicht op grote ronde gebied van QS. Je kon dit mijlenver aan zien komen, iemand die in Kuurne e.d. goed wil zijn kan niet goed zijn in de Giro hetzelfde seizoen.

Verder ligt zijn potentie echt te laag om ooit een podium in de wacht te slepen in een grote ronde. Kleine rondewerk en klassiekers, dat moet het zijn.

VerstandOpNul 4 juni 2019 om 15:41

Lombardije is een mooi doel voor hem, gezien hij ook LBL aankan..

josi 4 juni 2019 om 15:43

Jungels is een van de weinige renners die de kwaliteiten heeft om zowel de RvV als LBL te winnen. Voor het grote rondewerk komt hij gewoon tekort. Ik zou het wel weten: ga voor de klassiekers en kies er een paar mooie kleinere rondes uit waar je voor het AK kunt gaan.

[email protected] 4 juni 2019 om 15:52

Denk dat top 5 en misschien podium er wel in zit voor hem.
Helaas zou hij daarvoor het voorjaar moeten laten varen en of dat het waad is?

Tonydepony 4 juni 2019 om 15:56

Geen tour voor Jungels?
Asgreen naar de tour zou ik zeggen..

koos verrek 4 juni 2019 om 16:01

Ie had nogthans e specifieke voorbereiding gedaan zei ie

koos1 4 juni 2019 om 16:17

Jungels is gewoon geen renner voor top5 in een grote ronde, daar is hij gewoon te weinig klimmer voor. Door het Vlaamse klassieke voorjaar heeft hij dit jaar ook bijna geen klimkoersen gereden, was meer dan te verwachten dat een klassement rijden dan onmogelijk word.
Hij kan het beste voor de klassiekers gaan en de kleinere rondjes met een tijdrit. Misschien voor de grote rondes ‘omscholen’ tot een luxe knecht voor een kopman.

Romāns Vainšteins 4 juni 2019 om 16:48

Volkomen mispland. Had na zijn prima keiencampagne natuurlijk als sterke man voor Mas mee naar de tour gemoeten. Echt een flater wel.

Natte spons 4 juni 2019 om 16:56

Jungels zou top 5 moeten kunnen rijden in een grote ronde, als hij zich er speciaal op zou toeleggen. Dit gaat volgens mij niet lukken zolang hij bij QS blijft. Daar worden de klassiekers en dagwinst toch hoger ingeschaald.

Titaantje 4 juni 2019 om 17:15

Als het Jungels z’n eigen idee was om kasseiklassiekers + Giro te doen, had QSI hem gewoon in bescherming moeten nemen en hem richting Tour of zelfs Vuelta moeten duwen. Als dit QSI’s keuze was, geeft het toch een slechte indruk van hoe de ploeg met renners omgaat.

Jean Dumas 4 juni 2019 om 17:31

Tussen de regels door zegt hij voldoende. Zie ook de resultaten van de poll.

Viktrodriguez 4 juni 2019 om 17:52

Bob Jungels heeft zowel het intrinsieke talent als de bouw niet om echt mee te doen voor een eindpodium in een grote ronde. Waar hij in het klassieke werk toch al meer bewezen heeft, met prestaties op zowel kasseien als in de heuvels. Jungels lijkt me ook een van de weinige renners in het huidige peloton die alle vijf de monumenten kan winnen. Ook met minder opofferingen dan wellicht ooit die top 5 in een grote ronde en volgens mij een veel meer bevredigende doel. Heeft bijvoorbeeld bij de beloften ook al Roubaix gewonnen.

thorsen 4 juni 2019 om 18:42

Zie hem eerder winnen in de klassiekers, maar grote rondes rijden blijft toch het mooiste als je dit aankunt (en dat kan hij).

Djoop 4 juni 2019 om 19:15

Durft te falen, zo zie je er nog maar weinig. Had dit jaar misschien beter voor de Tour combo kunnen gaan.

wielrenner 5 juni 2019 om 06:50

Prachtige renner, ja mentaal was hij op en op karakter de giro uitgereden. Dat is erg knap, als hij beter piekt dan is zeker in de Tour een top 10 zeker mogelijk in de toekomst. De Giro lijkt me minder haalbaar.

Ultras100 5 juni 2019 om 07:38

Ik was er ook vrij snel klaar mee dit jaar

SterkHoor 5 juni 2019 om 11:49

Met een transfer naar Ineos zou hij toch moeten kunnen wat een Geraint Thomas kan?

Martijn Arensman 5 juni 2019 om 12:06

Het lijkt er op dat Lefevre heeft zijn ploeg in de voorbereiding op de klassiekers tot het uiterste heeft gedreven. Met als resultaat dat veel renners als een zak hooi rondrijden nu het rondewerk begonnen is.

Jungels kan met zijn 1,88 en 72kg best een eind komen in het rondewerk mits zijn Vo2 max extreem is.

Voorwaarde is wel dat hij alla Froomie en consorten een geïsoleerd voorbereiding programma rijd. Dat is altijd al geweest. Wat dat betreft vind ik het naief van Jungels om te denken dat hij mogelijkheden had.

Jan Blokland 5 juni 2019 om 16:55

Ondanks dat ik heb aangegeven in de poll dat Jungels zich beter op de klassiekers moet richten, denk ik wel dat kleine rondes van 8 á 10 dagen Jungels wel moet liggen.

Headlines

Materiaalzone

Populair