Jumbo-Visma wint atypische ploegentijdrit Parijs-Nice, UAE Emirates beperkt schade
foto: Cor Vos
dinsdag 7 maart 2023 om 16:36

Jumbo-Visma wint atypische ploegentijdrit Parijs-Nice, UAE Emirates beperkt schade

Jumbo-Visma is de winnaar geworden van de atypische ploegentijdrit in Parijs-Nice. De Nederlandse formatie maakte zijn favorietenrol waar en bleek aan de streep één seconde sneller dan EF Education-EasyPost, Jayco AlUla werd derde op vier seconden. UAE Emirates, de ploeg van Tadej Pogačar, wist de schade (+23 seconden) te beperken.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In rit drie van Parijs-Nice zou het algemeen klassement voor een eerste keer echt op de schop gaan. De organisatie had namelijk een ploegentijdrit van 32,2 kilometer uitgetekend. Opvallend: iedere renner kreeg zijn eigen tijd. Niet de tijd van de vierde coureur telde, zoals gewoonlijk het geval is, maar die van de eerste. De organisatie sprak in aanloop naar de TTT van een ‘experiment’, al temperde Jumbo-Visma-ploegleider Grischa Niermann voor de start de verwachtingen. “Ik denk dat het voor deze ploegentijdrit, op dit parcours, geen grote meerwaarde is.”

Lotto Dstny opent de debatten 
Lotto Dstny, de formatie van onder meer Arnaud De Lie en Pascal Eenkhoorn, mocht om 14.57 uur het spits afbijten. De ploeg noteerde aan het tussenpunt (na 16,7 kilometer in Montereau) een tijd van 17m30s, goed voor een gemiddelde snelheid van 57 kilometer per uur, en was aan de finish verantwoordelijk voor een eindtijd van 34m58s. Dat het echter nog een stuk harder kon, bewezen de mannen van Jayco AlUla al vrij snel. De Australische formatie wist een eerste échte richttijd te realiseren: met een eindtijd van 33m59s lag de lat voor ploegen als Jumbo-Visma en UAE Emirates al vrij hoog.

Jayco AlUla – foto: Cor Vos

UAE Emirates gaf aan het tussenpunt exact vijftien seconden toe aan Jayco AlUla en wist daarmee de schade te beperken, al was het natuurlijk nog wel wachten op de doorkomst van Jumbo-Visma. De Nederlandse formatie noteerde niet veel later 16m53s en was daarmee een fractie sneller dan Jayco AlUla. Maar nog belangrijker: het verschil met UAE Emirates was halverwege de ploegentijdrit al opgelopen tot vijftien seconden. Het was voor de mannen van UAE Emirates dus zaak om niet te veel tijd meer te verliezen in het tweede deel van de chrono.

Jumbo-Visma sneller dan UAE Emirates
De grote man van UAE Emirates, Tadej Pogačar, had in de finale nog maar één ploeggenoot in zijn spoor. Een verre van ideale situatie voor de Sloveen, maar de tweevoudige Tourwinnaar wist met een ultieme krachtinspanning in de slotkilometer toch een sterke eindtijd te realiseren. Met een eindtijd van 34m18s verloor UAE Emirates slechts negentien seconden op Jayco AlUla, al moest er nog een belangrijke formatie binnenkomen: Jumbo-Visma. En de Nederlandse sterrenbrigade wist zijn favorietenrol ook waar te maken. Met 33m55s doken de geel-zwarte mannen vier seconden onder de tijd van Jayco AlUla.

UAE Emirates – foto: Cor Vos

Maar nog belangrijker voor kopman Jonas Vingegaard: de Deen wist zo 23 seconden te pakken op zijn grote rivaal Pogačar. Na de binnenkomst van Jumbo-Visma was het nog wachten op de finish van Cofidis, Soudal Quick-Step, EF Education-EasyPost en Trek-Segafredo. Van deze ploegen kwam alleen EF Education-EasyPost nog dicht bij de toptijd van Jumbo-Visma. Wat heet, de Amerikaanse ploeg was aan het eerste tussenpunt nog tien seconden langzamer dan Jumbo-Visma, maar aan de finish was het verschil amper één seconde in het voordeel van de Nederlandse equipe.

Magnus Cort wist zo, met dank aan die ijzersterke finale van EF Education-EasyPost, de leiderstrui te veroveren. De sterke Deen heeft in het klassement nu één seconde voorsprong op Nathan Van Hooydonck. Michael Matthews, Jan Tratnik en Jonas Vingegaard volgen nu op drie seconden. Morgen zal het klassement waarschijnlijk weer op de schop gaan, aangezien de renners woensdag finishen na een beklimming van net geen zeven kilometer aan 7%.

RIDE Magazine
66 Reacties
Sorteer op:
7 maart 2023 16:43
Deze discipline mag blijven wat mij betreft, toch mooi dat Cort nu leider wordt dankzij deze regels, was anders niet gebeurt.
7 maart 2023 16:39
Eenmansdestructiebedrijf T. Pogacar beperkt schade op Jumbo
7 maart 2023 16:46
Pogacar schade mooi beperkt en de ploegentijdrit mag wat mij betreft in deze vorm terugkeren in de grote rondes. Als Pogacar zo tekeer gaat in de bergen zal niemand kunnen volgen denk ik.
  7 maart 2023 16:54
  Ik denk ook dat we hier van alles gezien hebben, maar dan vooral dat Pogacar momenteel buiten categorie is. Enkele posts hierboven zeggen dat we het niet over "verpulveren" mogen hebben, maar ik vrees dat dat precies is wat Pogi straks gaat doen. Iedereen verpulveren.
  7 maart 2023 18:22
  Verwacht dat Vingegaard er niet ver van af zal zitten. Die is sterker begonnen dan vorig seizoen. Afgelopen seizoen was bij hem Baskenland nog niet echt overtuigend en pas vanaf Dauphine. Ij Verwacht een heel spannend duel tussen Vingegaard en Pogacar de rest van deze week
7 maart 2023 16:39
Morele winnaar UAE - onderscheidende tactiek die schade beperkte.
  7 maart 2023 16:41
  Ja pogacar heeft het echt beperkt. Ik had een groter verschil verwacht, in ieder geval boven de halve minuut.
  7 maart 2023 16:59
  Bijzonder inderdaad. Pogacar verliest het tweede deel slechts 8 seconden terwijl UAE het grootste deel van die 17 km met slechts drie renners reed.
7 maart 2023 16:41
Durf het bijna niet te zeggen en ik zal wel weer hoongelach over me heen krijgen omdat ze alsnog gewoon gewonnen hebben, maar ik vind het eigenlijk een redelijk waardeloze TTT van Jumbo hoor.

Met deze selectie hoor je iedereen toch compleet te verpulveren?
  7 maart 2023 16:42
  Hhahahaha!! OMG, hoe krijg je het uit je bek?!?
  7 maart 2023 16:44
  Bij een traditionele ploegentijdrit wel, maar met deze regels is de sterkte in de breedte wat minder van belang.
  7 maart 2023 16:48
  hahaha... @bahamontes, volgens mij zijn jouw verwachtingen telkens te hoog. Gisteren dacht je dat Kooij iedereen zou verslaan, en nu is overwinnen niet genoeg, maar moet TJV de boel 'verpulveren.'

  Anyway, eens dat de tijd op EF en Jayco tegenvalt, maar meer dan 23 seconden op UAE had ik niet verwacht.
  7 maart 2023 16:49
  Ben het vaak niet met hem eens, maar ik moet toch eerlijk zijn dat ik ook had verwacht dat het verschil groter was geweest. Maar alsnog gewonnen dus goed gedaan en verpulveren is natuurlijk een beetje overdreven.
  7 maart 2023 16:50
  Je hebt gelijk,

  Vingegaard
  Affini
  Dennis
  Foss ( WK)
  Tratnik
  Kooij ( die kan dit ook wel goed)

  je verwacht toch dat ze een grotere marge zouden hebben.
  7 maart 2023 16:53
  Waardeloos niet natuurlijk, maar ik denk dat ze er zelf ook iets (10 seconden meer op alle ploegen) meer van verwacht hadden
  7 maart 2023 16:58
  Met deze ploeg had ik ook meer verschil verwacht; niet moeilijk om dat uit je bek te krijgen.
  7 maart 2023 17:03
  Iets groter verschil had zeker gemogen. Kennelijk hebben ze ervoor gekozen om zo lang mogelijk met minimaal 6 bij elkaar te blijven en Nathan mee te nemen naar de streep. Die keuze heeft tijd gekost, maar hooguit in termen van seconden.

  Verder is winnen gewoon winnen, al was het met een honderdste. Hoe je een term als 'redelijk waardeloos' uit je toetsenbord krijgt, tja.
  7 maart 2023 17:05
  Ik had ook wel iets meer voorsprong verwacht, dus wat dat betreft enigszins tegenvallend.
  Maar om nou te spreken van 'waardeloos' en 'moeten verpulveren' is ook wel weer classic Bahamontes (en alter ego's).
  Het is ook niet dat EF en Jayco hier niet met een aantal flinke hardrijders aan de start staan.
  7 maart 2023 17:32
  Enerzijds blijdschap met de overwinning, anderzijds een rare gedachte dat Jumbo met maar 1 seconde wint van een team dat in alle opzichten een mindere tijdritselectie heeft. De erkende tijdrijders in het team van Jumbo zijn al door iemand genoemd: Vingegaard, Foss, Affini, Tratnik en Dennis. Daar moet je zelfs een minuut voorsprong op de rest mee kunnen pakken, ook gelet op de verandering in regels.

  Romans Vansteins: doe mij een plezier door niet telkens alles weer onder de mantel der liefde te bedekken. Het systematisch alles goed praten, werkt intussen vrij aardig op de zenuwen. Tegenover het gegeven dat positivisme een mooie eigenschap is, staat het feit dat opbouwende kritiek een heel subtiele leermeester is.
  7 maart 2023 18:38
  Ik heb het niet gezien, maar dat je Foss (WK), Dennis (2 x WK) en Affini (begenadigd hardrijder) er af fietst, wil dat wel wat zeggen. Kan ook zijn dat deze 3 extra werk hebben verzet, maar dan had ik ook een grotere voorsprong verwacht.

  Straks de herhaling eens bekijken.
  7 maart 2023 21:31
  Ha Federico, leuk dat je hier bent. Ik mis even het deel dat je er compleet naast zat?
7 maart 2023 17:18
Versnellinkje van Pogi zag er wel lekker uit.
  7 maart 2023 22:00
  Dat was inderdaad een stevig eindschot. Menig klassieker win je ermee.
7 maart 2023 16:48
Pogi kan weer gaan aanvallen en Vini kan weer gaan plakken. Niks nieuws dus.
Hopelijk doet Pogi niet te gek, want volgende week MSR moet hij even gaan vlammen.
  7 maart 2023 17:20
  @Paauwer7 In de Tour heeft Vingegaard Pogacar er echt afgereden.
  7 maart 2023 18:39
  Pogi was al druk doende om boni-seconden te pakken uit vrees voor Vinegaard
7 maart 2023 16:56
Inneos toch wel een tegenvaller
7 maart 2023 18:41
Mooi concept wat mij betreft. Mee doorgaan. Zou ook mooie toevoeging voor de grote rondes zijn.
7 maart 2023 16:39
@Dikke Vrouw Cort
7 maart 2023 16:48
wat vinden we van het experiment? Ik persoonlijk zie toch liever de gewone TTT in plaats van deze. Ben benieuwd naar andere meningen.
  7 maart 2023 16:51
  Met je eens, Bart. Wat Maenhout hierboven zegt, de sterkte in de breedte is wat minder belangrijk en dat is toch jammer. Aan de andere kant, als je ziet hoe Pogacar met een totaal andere tactiek de schade beperkt, dat was hem wellicht niet gelukt in een klassieke opzet. En voor een rondje van een week is dat ook wel prima.
  7 maart 2023 16:56
  Mijn voorkeur gaat uit naar deze variant. Kijk eens naar Gaudu in het wiel van Kung. Ook een positieve verrassing.
  7 maart 2023 16:56
  Zou het niet kunnen (schiet me niet dood hé) dat er bij TJV 2 of misschien zelfs 3 mannen waren die nog een stuk sneller konden, maar dat Vingegaard daar niet 1 van was?
  7 maart 2023 17:00
  Van mij mag het zeker blijven - dat kopmannen uit ploegen die de in de breedte wat minder sterk zijn hierbij mogelijk enkele secondjes minder verliezen zie ik als iets positiefs. En ik vond het leuk om naar kijken, die laatste km sprinten met een lichtjes oplopende finish. Maar het klassieke format moet natuurlijk gewoon blijven bestaan - niets mis met afwisselen, afhangende van het parcours ook.
  7 maart 2023 17:01
  @thenewGOAT
  Ik heb eigenlijk ook een beetje het gevoel dat de tijdrit van TJV niet top was. Als je toch ziet hoe veel PK's ze daar hebben ivm andere ploegen vind ik de verschillen vrij klein.
  7 maart 2023 17:32
  Ik vind het mooi, het houdt de spanning ook in het klassement want als Pogacar op zijn vierde man had moeten wachten had hij meer tijd verloren. Je kunt nu zelf meer bepalen hoe je de sterkte van je team inzet.
  7 maart 2023 18:02
  @thenewGOAT

  Volgens mij is Jonas 1 van de beste tijdrijders bij Jumbo Visma, en deed gewoon zijn beurten op kop. Als hij niet harder kon had hij net als Gaudu in het wiel kunnen blijven zitten, maar leek niet nodig.

  Waarschijnlijk gewoon niet all-out gegaan als team, beetje sparen voor de rest van de week. En hebben ze vertrouwen voor de bergen.
  7 maart 2023 18:20
  edit wf: niet doen
  7 maart 2023 18:21
  Dat ontgoocheld
  7 maart 2023 19:06
  @ezel en iedereen eigenlijk...iets met kut internetverbindingen in Andalusië...mijn excuses. Nu ja, laat ook maar. Zo belangrijk was het nu ook weer niet :-)
  7 maart 2023 21:59
  Meer van dit graag. Leuke variatie. Gaudu zal er blij mee zijn.
7 maart 2023 17:06
Verschil tussen Pogi & Vingy is 11 secondes. Dan móet die tweede de eerste er ergens afrijden. Anders gaat ie nat op boni's bij aankomst.
  7 maart 2023 17:16
  Waar twee honden vechten om 1 been. Ik Zie S Yates nog wel profiteren van de situatie.

  Ik vraag me meer af wie de koers gaat controleren. Wie kan het beste pokeren. Yates, Gaudu en Powles staan kort. Bardet, Inneos en Bora staan al wat verder en moten aanvallen. JV vooral met TTT hardrijders hier en UAE met wat meer klimmers.....
7 maart 2023 17:17
Ik denk niet dat Cort het klassement aanvoert vanwege de sterke finale van EF, maar vooral zijn eigen fantastische eindschot. Pakt daar flink seconden op de rest van zijn ploeg.
7 maart 2023 18:42
Vraagjes:

1) waarom rijdt er van JV iemand in een andere trui ?? Er is geen TTT kampioenschapstrui.

2) Wie is de renner zonder naam op zijn helm ??

Of is dit een oude foto van een aantal jaar geleden ??
  7 maart 2023 18:59
  Dat is de groene trui van olav . Die zonder naam weet ik niet
  7 maart 2023 21:40
  Tratnik. De naam Jan zal te lang zijn geweest om op de helm te krijgen.
7 maart 2023 18:50
Waarom is er geen uitslag met alle renners op een rijtje? Iedereen heeft toch een individuele tijd? Zou nu wel leuk zijn om die te zien.
  7 maart 2023 20:37
  Zou inderdaad leuk zijn. Als je naar het klassement van pak hem beet de eerste 100 man kijkt krijg je er echter een aardig beeld aangezien we enkel twee sprintritten hebben gehad. Moet je alleen de bonis in je achterhoofd nemen plus die laatste 50 die er in de eerste rit zijn afgereden nemen we dus niet mee.
  7 maart 2023 20:42
  Op PCS zie je overigens bij de daguitslag wel de tijden per renner er bij staan zie ik net. Ook bijzonder om naar de UCI punten te kijken trouwens...
7 maart 2023 23:14
De ploegentijdrit was al een antiek ding dat stamt uit de landenploegentijd. Hiermee gaan we in het huidige kapitalistische ploegensysteem nog een tandje verder met competitievervalsing.

Ik ben duidelijk in de minderheid, maar van mij mag de ploegentijdrit voorgoed verdwijnen als hij zo bepalend blijft voor een klassement. Als discipline is het een mooi onderdeel en kijk er graag naar, echter..
Dit zorgt er alleen nog meer voor dat die ene topper nog eerder voor een kapitaalkrachtige ploeg zal kiezen. Ik zie liever fragmentatie van toprenners onder alle ploegen.
  8 maart 2023 00:01
  Nou, de verschillen zijn echt gigantisch. Het klassement is gedaan.
  8 maart 2023 07:17
  Ik kan die piste wel volgen en zelfs uitbreiden naar de ITT

  Gooi ze morgen voorgoed overboord en ikheb het overmorgen een plekje gegeven.
  Kwestie van incasseringsvermogen + inderdaad competitievervalsing naar draagkracht.

  Ook het pertinent verbieden van ketonen laat ik geen halve traan om. Het heeft 0 invloed op het parcours en wordt alleen maar grappig om te zien hoe die artificiele suikerhapperts dat nou weer oplossen gaan. Ondertussen neem ik wel een cashewnootje.
8 maart 2023 01:45
57km/h gemiddeld over 32 km ons hoeverre is er nog ruimte om nog harder te rijden. Of je moet met 7x Ganna starten. Het is vooral heel sterkngereden van Tadey zelf. Je zag als hij op kop reed het kraakte. In de aankomsten berg op zal wel duidelijk worden dat hij op dit moment met kop en schouders boven alles uit steekt
7 maart 2023 17:34
Zoals bij voorspelling gezegd, pogi winnaar Vd dag, EF is sterk , en TJV is zoals verwacht op afspraak
7 maart 2023 17:56
Sowieso is het nu dat UAE ondanks geen geel de koers zal dragen mbt op schootsafstand houden van vluchters.

Zouden ze Pogi weer als een malle op alles aan laten slaan en ergens op een dubbelhandige knockout trakteren?
7 maart 2023 16:47
Oude concept is leuker
7 maart 2023 17:14
4 man bij de 1ste 10 in het klassement. Goed bezig!
7 maart 2023 17:50
Netjes boys, klasse!

Weer een overwinning erbij, en wat tijd voor de eindwinst
7 maart 2023 16:38
Jonas leider ?
  7 maart 2023 16:39
  nee, cort of van hooydonck
7 maart 2023 16:47
Lang niet het spektakel wat eenieder verwachtte. UAE heeft het gewoon goed gedaan met een prima team ook voor zo'n onderneming. Ik had ze op meer achterstand verwacht eerlijk gezegd. Heeft Jumbo een steekje laten vallen? Mwoah, levert alleen maar meer uitdaging op om die witte hulk (is dat nou nog steeds de jongerentrui? Op de schop met dat ding!) te gaan verslaan.
  7 maart 2023 17:49
  Pogacar ging in het 'oude systeem ' van ploegen tijdrit wellicht een minuut ofzo verloren hebben als hij op zijn 4de, of in sommige wedstrijden op zijn 5de man had moeten wachten. Cort Nielsen ging zo goed als heel zeker geen geel gepakt hebben in het 'oude systeem ' . Doe twee zaken op zich zorgen volgens mij al voor een behoorlijk ingrijpend verschil. Om nu te zeggen dat dit onwaarschijnlijk spectaculair is, mwoah, dat misschien niet, maar het is met zekerheid een welgekomen extra dimensie die aan het onderdeel gegeven wordt. En hoe je het ook bekijkt, het maakt dat de allersterkste klassementsmannen niet langer helemaal gevangen hoeven te zijn door zwakkere ploeggenoten. De sterksten worden beloond, eerlijker wordt het niet meer.
  7 maart 2023 18:15
  Ik snap je punt wel thenewgoat maar maak er dan gewoon een ITT van. De charme van de TTT is voor mij juist dat je het samen moet doen en samen over de streep komt. Dit concept met een klim in het midden zou interessanter zijn.

Reacties zijn gesloten.