Jumbo-Visma niet bang voor aangepaste ploegentijdrit in Parijs-Nice: “Meer sensatie”

Jumbo-Visma niet bang voor aangepaste ploegentijdrit in Parijs-Nice: “Meer sensatie”

foto: Cor Vos

dinsdag 7 maart 2023 om 13:30
Interview

Dinsdag staat er in Parijs-Nice een speciale ploegentijdrit op het programma. Het is allesbehalve een exercitie die we normaal gesproken van een ploegentijdrit gewend zijn. Dan telt meestal de tijd van de vierde of vijfde renner, waardoor je niet te veel manschappen onderweg kunt verliezen. In Parijs-Nice telt de tijd van de eerste renner en dus kunnen sterke kopmannen solo over de meet komen. “Op dit parcours maakt dat echter geen verschil”, oordeelt Grischa Niermann in gesprek met WielerFlits.

Wat is er nu precies speciaal of anders aan die ploegentijdrit in Parijs-Nice? Een korte uitleg: ieder team start samen, maar iedere renner krijgt van en naar Dampierre-en-Burly zijn eigen tijd. “Ik beeld me een scenario in waarbij twee renners van een team de slotkilometer ingaan, waarna de ene dan de sprint voor de andere lanceert”, droomt koersdirecteur François Lemarchand. “In een koers waarin het vaak om seconden draait, willen we op deze manier ook vermijden dat een team met het merendeel van zijn renners bovenaan het klassement staat.”

Niet uniek
Een bijzonder concept, maar niet uniek. Dat weet ook Grischa Niermann, ploegleider bij Jumbo-Visma. De slotrit van de Ronde van de Middellandse Zee in 2004 vond onder dezelfde omstandigheden plaats. “Ja… Ik weet dat ik daar geweest ben”, graaft hij in zijn geheugen. “De finish lag toen op de Mont Faron, bij Toulon. Daar viel in die koers altijd de beslissing en dus besloten ze het in dat jaar een keer te doen als ploegentijdrit, waarbij iedereen zijn eigen tijd kreeg. Toentertijd maakte dat alleen geen verschil, want we trainden nooit op tijdrijden.”

Boogerd op de Mont Faron – foto: Cor Vos

En zeker niet voor de vergane Ronde van de Middellandse Zee, half februari. “Wat ik er nog van weet, is dat we toen bedacht hadden dat de drie klimmers niet zouden meedraaien op de vlakke aanloop: Michael Boogerd, Levi Leipheimer en ikzelf. Maar Team CSC verpulverde ons allemaal. Zij draaiden volledig rond op het vlakke, waarna Jörg Jaksche, Ivan Basso, Jens Voigt en Bobby Julich met ruime voorsprong aan de slotklim begonnen.” Jaksche sloeg een dubbelslag, Boogerd werd vierde (ook in het eindklassement) en Niermann zelf eindigde op de Faron als dertiende.

Blijvertje of een tweemalig iets?
Nu bijna twintig jaar later keert het unieke concept terug in Parijs-Nice. “Ik vind het op zich niet zo’n slecht idee om een keer iets aan te passen”, zegt Niermann daarover. “Ik denk alleen dat het voor deze ploegentijdrit geen grote meerwaarde is. Dit is meer sensatie, want ik denk niet dat het echt een verschil gaat maken in deze tijdrit. Had er een klim ingezeten, dan komt er heel veel tactiek bij kijken. Dan was het interessant geweest om te zien hoe iedere ploeg dit zou aanpakken. Maar tijdens een volledige vlakke ploegentijdrit van 32 kilometer zoals nu, niet.”

“Op zich ben ik absoluut voorstander van reglementswijzigingen zoals deze, om dan nog scherper over tactiek na te moeten denken”, gaat de Duitser verder. “Maar daar moet het parcours zich dus ook voor lenen. Als we dinsdag vijf kilometer bergop zouden rijden, zou die ploegentijdrit er heel anders uitzien. Een stuk interessanter. Natuurlijk kun je nu in de finale extra mannetjes overboord gooien. Maar als er vier over zijn waarvan er drie nog 20% harder kunnen, blijft die vierde renner er op het vlakke makkelijk bij door in het wiel te zitten. Bergop is dat een heel ander verhaal.”

Jumbo-Visma tijdens de ploegentijdrit in de jongste UAE Tour – foto: Cor Vos

Tactiek sterrenteam Jumbo-Visma
En dus verandert er niet veel qua voorbereiding voor Jumbo-Visma. “We hebben er niet speciaal voor getraind. ’s Winters doen we wel een paar algemene ploegentijdrittrainingen, omdat het een van onze specialiteiten is en het één, twee of drie keer per jaar voorkomt. Maar we hebben onze selectie voor Parijs-Nice wel speciaal voor deze ploegentijdrit ingedeeld. Wereldkampioen tijdrijden Tobias Foss en meervoudig wereldkampioen Rohan Dennis hebben we uiteraard meegenomen naar hier vanwege die ploegentijdrit. Maar dat staat los van de speciale regels.”

Naast Foss en Dennis, beschikt Jumbo-Visma ook nog over tempobeulen als Edoardo Affini, Jan Tratnik en Nathan Van Hooydonck. Behoudens sprinter Olav Kooij, kan kopman Jonas Vingegaard in principe met een voltallige ploeg over de meet rijden. “Het enige verschil voor dinsdag is dat je niet rekening hoeft te houden met het feit dat er vier man over móeten blijven. Daarin hoef je geen tactische keuzes te maken. We gaan zo snel mogelijk naar de finish toe rijden. Met zeven man kun je altijd harder dan wanneer je alleen rijdt. Zelfs als je Filippo Ganna heet, gaat dat je niet lukken.”

Pogačar pijn doen
Niermann wil met zijn ploeg en kopman Vingegaard graag tijd terugpakken op Tadej Pogačar. Hij verzamelde in de eerste twee ritten al twaalf bonificatieseconden. “In verhouding tot de ploegentijdrit, hoop ik dat dit er niet veel zijn”, zegt Niermann. “Maar dat zullen we dinsdag zien. We gaan zo hard mogelijk rijden en daarna maken we de balans op. Hopelijke kunnen we tijd pakken op de concurrentie. Het gaat erom dat je een paar heel sterke mannen hebt die voor lange tijd een heel hoog tempo kunnen houden. Die mannen hebben wij in onze ploeg zeker zitten.”

Niermann (midden) tijdens het wintertrainingskamp van Jumbo-Visma – foto: Cor Vos

UAE Emirates – de ploeg van de Sloveen – is al een tijdje bezig met deze ploegentijdrit. Voor hen steekt het anders in de kaart, denkt Niermann. “Als Pogačar zo veel beter is dan de rest en zij zijn wiel niet meer kunnen houden in de laatste kilometers, dan is het natuurlijk zinvol om hem te lanceren en die laatste kilometers alleen te laten rijden. Maar dat zullen we zien. Ik verwacht niet dat er morgen spannende dingen gebeuren qua tactiek. UAE Emirates kan zich goed voorbereid hebben, maar daar hebben ze niet veel aan. Laat ze dinsdag ons het tegendeel maar bewijzen.”


Lees ook:
Starttijden ploegentijdrit Parijs-Nice 2023

Dit artikel delen:

22 Reacties

Baukema Tomoulin 7 maart 2023 om 08:49

Een klim halverwege zou mooi zien voor een andere tactiek testen. Pak ik de buffels mee voor de 10km+ na de klim of gooi je die overboord met risico’s na de klim

5
Groetjesaandevoetjes 7 maart 2023 om 09:01

Eens. Eerst vlak en daarna een klim op het einde is namelijk ook best saai qua tactiek, want de niet klimmers leveren dan de kopman af aan de voet van de klim.

1
fietsvriend 7 maart 2023 om 09:25

Dit profiel zou het idd echt boeiend maken.

0
Romāns Vainšteins 7 maart 2023 om 10:46

Ja mooie! Dát zou idd de beste zijn.

0
Wheely 7 maart 2023 om 11:41

Angst is een opmerkelijk thema in de artikelen van Youri in 2023. ;-)

3
Limal 7 maart 2023 om 12:09

Je mag niet te bang zijn om het te benoemen!

0
Posterix 7 maart 2023 om 06:51

“Geen grote meerwaarde, alleen sensatie”
Daar heb je je grote meerwaarde dan toch? Meer sensatie, meer kijkers, meer blije sponsoren en ga zo maar even door.

2
Secondant 7 maart 2023 om 08:03

Laten we eerlijk zijn, niemand is wielerfan geworden door de (ploegen)tijdritten. Als je eenmaal diep in de materie zit is een ploegentijdrit wel uit te houden omdat het niet te lang duurt, maar voor de sensatie kun je beter naar een rit in lijn kijken.
Het argument dat het klassement (in theorie) niet gedomineerd word door 1 ploeg na de ploegentijdrit snijdt wel hout.

1
Romāns Vainšteins 7 maart 2023 om 08:10

Veel meer aangezet: incidentele/seizoens kijkers klikken meteen door wanneer ze een tijdrit zien. Dan heb je zaken als mnt st Michel of het centrum van Firenze nodig om de boel te redden.

0
Ypuh 7 maart 2023 om 08:31

Ik kijk bijna iedere koers op Eurosport Player, maar de tijdritten sla ik graag over of kijk alleen de laatste 10 even met een half oogje. Zet het vanmiddag wel ff op de achtergrond aan, mocht er iets gebeuren…

1
fietsvriend 7 maart 2023 om 09:23

De meerwaarde is toch wel iets meer dan alleen sensatie? Je kan tactisch iets doen wat je normaal niet kan doen. Horwel ik niet geloof in een Pogacar die gelanceerd wordt en een paar KM solo rijdt, dat is gewoon harakiri tegen JV kop over kop. Maar hij heeft ons vaker verbaasd.
Ik kijk best wel uit naar deze ploegentijdrit, vind het sowieso een mooie discipline.

1
josi 7 maart 2023 om 08:22

Hij heeft gelijk. Op zo’n parkoers is het weinig zinvol om de laatste kilometers nog maar 2 of 3 man over te hebben. Je kunt op het eind een sprinttreintje opzetten waarmee je de klassementsman naar de meet lanceert, maar veel anders dan een gewone TTT zal het verder toch niet zijn.

2
Quincy Adams (aka voorwiel) 7 maart 2023 om 08:47

Enige verschil is dat je niet gehinderd wordt door een trage 4e/5e man die je op sleeptouw neemt vanwege diens tijd. Heb je een groep experts zoals bij tjv gaat het weinig verschil maken. Heb je er een aantal klimmertjes bij, dan zal je juist meer taktiek kunnen toepassen. Dus voor de kleinere teams lijkt me dit een uitdaging.

0
Ward 7 maart 2023 om 13:04

Toch wel benieuwd. Wanneer beslis je om alleen door te gaan en ben je dus van mening dat je harder alleen rijdt dan submaximaal in het wiel? Niet zo eenvoudig.

0
Minne 7 maart 2023 om 13:43

Vind het nog altijd een vreemd concept. Is toch volledig tegen de geest van een ‘ploegen’tijdrit in? Samen uit, samen thuis (de eerste 4 althans).

0
Grote Plateau 7 maart 2023 om 14:00

“niet bang” zo zo, stoere praat

0
Marik 7 maart 2023 om 14:05

Nogmaals, een klein gokje van mijn kant.

0
re-cycle 7 maart 2023 om 14:05

van Eerd weg bij Jumbo. benieuwd wat de toekomst gaat brengen nu familiebanden met jumbo heel dun worden.

0
Romāns Vainšteins 7 maart 2023 om 07:13

Ik denk toch dat je er een profiel van 15 k vlak, 5 k klimmen (loper) voor nodig hebt om er echt een 10 kleine met ietwat meer pigment gezegend medemensjes- spel van te maken. Zoals destijds dus in de Middenlandsezeetour dus. Sowieso gaan er teams tussen zitten die er niets voor gedaan hebben en het ‘gewoon’ als TTT afraffelen, een vurig popelende Lemarchand volledig ten spijt.

-1
makkelijk 7 maart 2023 om 07:47

Lekker lang verhaal, je hebt er alleen niks aan. Natuurlijk is dit veel leuker, alleen heeft Jumbo een krankzinnige ploeg meegenomen voor dit onderdeel.

Alles wat ze minder pakken dan een minuut is eigenlijk een teleurstelling. De vorm van Dennis zal wel enigszins bepalend zijn.

-4
Grote Plateau 7 maart 2023 om 14:02

“krankzinnige ploeg” ? hoe vaak wonnen die het WK TTT dan?

-1
Marik 7 maart 2023 om 14:05

Ik doe een wilde gok hoor Grote Plateau, zomaar even in het wilde weg. Zou het kunnen dat jij het niet zo hebt op TJV? Nogmaals, misschien wel volledig uit de lucht gegrepen door mij.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone