Jumbo-Visma verrast met zege in openingsploegentijdrit La Vuelta Femenina
foto: Cor Vos
maandag 1 mei 2023 om 14:02

Jumbo-Visma verrast met zege in openingsploegentijdrit La Vuelta Femenina

Jumbo-Visma is goed begonnen aan La Vuelta Femenina. De Nederlandse formatie won maandag de openingsploegentijdrit in Torrevieja. Canyon//Sram werd op één seconde tweede, Trek-Segafredo eindigde als derde. Anna Henderson kwam als eerste over de streep van Jumbo-Visma en mag dinsdag starten in de rode leiderstrui.

De Gran Salida van La Vuelta Femenina vond plaats in Torrevieja. Daar stond een ploegentijdrit op het programma van 14,5 kilometer. De route bevatte de nodige bochten, maar weinig hoogtemeters. Het team dat het spits afbeet, Sopela Women’s Team, legde het parcours af met een gemiddelde snelheid van 42,9 kilometer per uur. Dat leverde een tijd op van twintig minuten en 16 seconden.

Sopela Women’s Team bleef een tijdje aan de leiding staan, totdat Massi-Tactic binnenkwam en maar liefst 47 seconden van de beste tijd afdeed. De rensters van dit Spaanse conti-team mochten ook even genieten in de hot seat, maar op een gegeven moment dook Israel Premier Tech Roland onder de tijd. Daarna volgden de toptijden elkaar snel op. St Michel-Mavic-Auber93, Liv Racing TeqFind en Jayco AlUla stonden achtereenvolgens een moment aan de leiding.

foto: Cor Vos

Jumbo-Visma klokt de beste tijd
Jumbo-Visma, de eerste ploeg na Jayco AlUla, nam echter een flinke hap van de tijd van de Australiërs. Was hun 18 minuten en 3 seconden genoeg voor de winst? EF Education-TIBCO SVB, Team DSM, UAE Team ADQ en FDJ-SUEZ konden alvast niet tippen aan de Nederlandse ploeg. Canyon//SRAM Racing kwam wel bijzonder dicht in de buurt: de ploeg van Chloe Dygert en Kasia Niewiadoma kwam slechts één tel tekort.

Trek-Segafredo gaf vervolgens negen seconden toe, waarna enkel SD Worx en Movistar nog binnen moesten komen. SD Worx kon de favorietenstatus niet waarmaken en verloor veertien seconden op Jumbo-Visma. Movistar deed het net iets beter, maar haalde het ook niet. Van Vleuten en haar ploeggenoten gaven twaalf seconden toe op Marianne Vos, Riejanne Markus, Coryn Labecki, Eva van Agt, Noemi Rüegg, Amber Kraak en Anna Henderson.

Movistar in actie – foto: Cor Vos

 
14 Reacties
Sorteer op:
1 mei 2023
Jumbo-Visma wint ploegentijdrit: lijkt me business as usual ;)
1 mei 2023
Van Vleuten deelt eerste klap uit aan Vollering ;)
1 mei 2023
Best wel een verrassing! JV wint en SDW pas vijfde. Voor de favorieten voor het eindklassement natuurlijk nog niets aan de hand, maar toch denk ik dat Vollering gehoopt had hier al wat voorsprong te pakken op de concurrenten.
  1 mei 2023
  JV is hier met de sterkst mogelijke ploeg, net als Canyon SRAM en Movistar. SD Workx en Trek zijn hier duidelijk niet met het sterkste team, dus zo verrassend is het volgens mij niet. Schreiber heeft nog geen wedstrijd gereden, Fisher Black is een vlieggewicht, Vas in mindere mate ook en die heeft al heel lang niet meer goed gereden. Markus is niet goed en niet slecht. Cecchini is een ok allrounder maar geen toprenster. Denk dat het met Kopecky, Wiebes en Bredewold wel iets anders was gegaan. Net als dat Trek in de sterkste opstelling stuk beter had gedaan.
  1 mei 2023
  @Rulifaller: OK. dat nuanceert het verlies van SDW inderdaad wel wat. Maar bij SDW rijden er natuurlijk nog twee rond: Vollering en Reusser. Die kunnen natuurlijk wél aardig tijdrijden. Wat mij opviel is dat SDW lang (bijna) voltallig bleef rijden. Vollering en Reusser hebben zich dan waarschijnlijk moeten inhouden.
  1 mei 2023
  @cayolle Ja inderdaad, dat zijn natuurlijk twee heel sterke rensters, maar denk dat ze bij SD Workx ook Fisher Black nog in het klassement wilden houden. En je moet natuurlijk ook met 4 eindigen, denk dat ze ook daardoor beetje moesten inhouden. Al met al niet zo’n slecht resultaat, en gezien het hele parcours en de finish op Lagos de Covadonga zal het ook wel niet zoveel uitmaken. Denk eerder dat Movistar beetje teleurgesteld zal zijn, die hebben hier wel de sterkste opstelling maar waren al vrij vroeg met vier omdat Mackaij moest afhaken.
  1 mei 2023
  Dat Trek, zonder Ellen van Dijk, Shirin van Anrooij en Elisa Longo Borghini, nu eens een keer de ploegentijdrit niet wint, is geen verrassing. Demi Vollering zal tevreden zijn dat het verschil met Annemiek van Vleuten verwaarloosbaar klein (2 seconden) is. Dat TJV het op papier (qua tijdrit) veel sterkere Canyon weet te verslaan, ook al is het maar met één seconde, is w.m.b. een enorme verrassing en een enorm sterke prestatie. Voor een ploeg die dit jaar nog maar één keer het podium wist te halen (derde plek voor Marianne in Dwars door Vlaanderen) is deze winst ongetwijfeld een stevige opsteker. @Rulifaller Voor de sterkst mogelijke ploeg had ik Rivera (Labecki) vervangen door Riedmann, tenzij laatstgenoemde niet fit zou zijn.
  1 mei 2023
  @Cornelius Eens, ik bedoelde ook meer dat ze voor de hele ronde een zo sterk mogelijke ploeg hebben geselecteerd, itt Trek en SD die deze wedstrijd toch duidelijk minder belangrijk vinden. Knappe prestatie idd van Jumbo! Zonder de beste Vos hebben ze tot nu toe veel moeite met winnen, maar ze laten zo mooi zien dat ze in de breedte wel sterkerensters hebben.
1 mei 2023
En nu elke dag iemand anders het rood gunnen.
1 mei 2023
Eurosport de hele week of is er nog een alternatief? Slappendel: Zijn die rensters er dan op dit moment? Ik weet het niet zo goed. Serieus! De beste generaties van de laatste jaren dienen zich aan en de oudsten staan op het punt staan om af te zwaaien. Eurosport snap ik nog maar hoe heeft zij een functie gekregen als vakbondsleidster?!
1 mei 2023
Ze hadden eigenlijk Marianne als eerste moeten laten passeren.
  1 mei 2023
  Morgen is het voor Vos.
  1 mei 2023
  Voor de publiciteit van de Vuelta misschien wel, voor de ploeg lijkt me dit prima, Henderson heeft aardig voorjaar gehad maar zal niet snel winnen op dit niveau, Vos krijgt morgen de kans om het rood over te nemen en die zal ze vast pakken. Denk ook niet dat ze de motor was van de ploeg, dan was Markus logischer geweest.
  1 mei 2023
  Markus lijkt nog elk jaar stappen te maken.

Reacties zijn gesloten.