Jumbo-Visma moet Nederlandse identiteit bewaken

Jumbo-Visma moet Nederlandse identiteit bewaken

foto: Bram Berkien

dinsdag 18 januari 2022 om 07:40
Opinie

Met andermaal een sterkere selectie dan het voorgaande seizoen wil Jumbo-Visma in 2022 op alle terreinen meedoen voor de grote overwinningen. Of het nu de Vlaamse of de Waalse klassiekers zijn. De Giro d’Italia of de Vuelta a España. En natuurlijk het absolute hoofddoel, hun code geel in de Tour de France. Op de meeste posities lijkt de Nederlandse ploeg opnieuw versterkt om een nog dominantere rol te kunnen vervullen.

Was het team in 2016 nog het spreekwoordelijke lelijke eendje van de WorldTour, inmiddels is het een sierlijke zwaan geworden. Sportief directeur Merijn Zeeman stelt dat Jumbo-Visma misschien wel het beste performance programma van het peloton heeft. Het bewijst dat het team na de vele topprestaties in de afgelopen jaren de nederige houding achter zich heeft gelaten. Vol zelfvertrouwen durft de ploeg voor het beste en het allerhoogste te gaan.

Optimistisch keek Jumbo-Visma afgelopen week op de ploegpresentatie in Alicante dan ook vooruit naar het komende wielerseizoen. De transformatie die het team in enkele jaren heeft ondergaan, mag ongekend knap worden genoemd.  Niet alleen de drie Vuelta a España-eindzeges op rij van Primoz Roglic, maar ook de top-drie klasseringen in de Tour de France van Steven Kruijswijk (derde in 2019), Primoz Roglic (tweede in 2020) en Jonas Vingegaard (tweede in 2021) bewijzen dat geel-zwart momenteel misschien wel het beste team voor de grote rondes is.

De sleutelfiguren Wout van Aert en Primoz Roglic op de ploegvoorstelling in Alicante. Foto: Raymond Kerckhoffs

Vooral in de slotweek van de afgelopen Ronde van Frankrijk heeft Jumbo-Visma een ijzersterke indruk gemaakt. Die resultaten mogen in de wielersport omschreven worden als een van de beste teamprestaties ooit. Met nog slechts vier renners in koers weet de ploeg in de laatste zeven dagen liefst drie ritten te winnen (2x Wout van Aert, 1x Sepp Kuss).

Veerkracht
Het lukt de ploeg om Jonas Vingegaard op het eindpodium (tweede) te krijgen, waarbij de jonge Deen in de laatste vijf ritten twee keer als tweede en een keer als derde eindigt. Terwijl meesterknecht Mike Teunissen zelf als vierde eindigt in de rit op de laatste vrijdag en vervolgens op fenomenale wijze de sprint voor Van Aert op de Champs Elysées aantrekt. Het toont niet alleen de klasse en sterke conditionele opbouw van de ploeg in deze Tour, maar bovenal ook de veerkracht in het team.

Richting 2022 heeft de ploeg zich vooral versterkt met Rohan Dennis, Tiesj Benoot, Christophe Laporte en Tosh Van der Sande. Daarmee kiest Jumbo-Visma voor een verdere internationalisering van het team. Tel daar het verrassende vertrek van topsprinter Dylan Groenewegen (naar BikeExchange-Jayco) bij op en het wordt duidelijk dat het Nederlandse aandeel binnen Jumbo-Visma steeds kleiner wordt. En ook de voorlopige zes namen voor de Tour-selectie, waarin Steven Kruijswijk de enige Nederlander is, bewijst dat het team steeds meer voor het internationale karakter kiest.

In de Tour de France doet Jumbo-Visma komende zomer met Primoz Roglic en Jonas Vingegaard opnieuw een gooi naar de eindzege. Merijn Zeeman bevestigt dat dit de Sloveen en de Deen de uitgesproken kopmannen zullen zijn en dat Kruijswijk in een ondersteunende rol voor dit tweetal in de Tour van start gaat. Een logische rolverdeling gezien de prestaties van Roglic en Vingegaard in de afgelopen jaren. De Nederlandse klassementsrenners in de ploeg moeten zich dus in een andere rol schikken. Tom Dumoulin (tweede in Tour van 2018) heeft zelf gekozen voor het mede-kopmanschap naast de jonge Noor Tobias Foss in de Giro d’Italia, terwijl Kruijswijk (derde in de Tour van 2019) dus een luxe knecht in de Tour is.

foto: Bram Berkien

Allerhoogste
Natuurlijk als je voor het allerhoogste wilt gaan, dan moet je voor de beste renners kiezen. Dan moet de nationaliteit niet bepalend zijn welke renners je wilt aantrekken of wie je gaat uitspelen. Maar je hebt ook te maken met de belangen van de sponsors. De belangrijkste geldschieter Jumbo Supermarkten heeft alleen een marktaandeel in Nederland en België en is daardoor vooral verlegen voor goede publiciteit in beide Lage Landen.

Hoewel Jumbo-Visma door de wielerwereld (en het publiek) wordt gezien als een Nederlandse ploeg, moeten we langzamerhand constateren dat de meeste Nederlandse toppers in buitenlandse dienst rijden. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Wilco Kelderman (BORA hansgrohe), Fabio Jakobsen (Quick-Step-Alpha Vinyl), Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco) zijn belangrijke vaderlandse toppers die bij goede prestaties volop in de picture staan.

Presteren met buitenlandse toppers is schitterend, maar dit heeft als logisch gevolg dat het Nederlandse publiek de buitenlandse ploegen met de andere Nederlanders intensiever gaat volgen. Toen Mathieu van der Poel in 2020 de strijd met Wout van Aert in de Ronde van Vlaanderen aanging, was alle Nederlandse aandacht op de Nederlandse kampioen gericht en niet op de Nederlandse supermarktploeg. En de oppermachtige olympische tijdrittitel van Primoz Roglic in Tokio was in de Nederlandse media slechts een bijzinnetje in de pagina’s grote verhalen rondom de tweede plek van de ‘herrezen’ Tom Dumoulin. Wat aangeeft dat de focus van het publiek vrijwel altijd bij het succes van Nederlanders ligt.

Nu Jumbo-Visma de internationale koers nog nadrukkelijker heeft ingezet, moet het rekening houden dat de aandacht van het Nederlandse publiek vaker op de andere Nederlandse toppers is gericht dan op hun eigen coureurs. De vraag is hoe hoofdsponsor Jumbo Supermarkten, dat een contract voor onbepaalde tijd met de wielerploeg heeft, er na enige tijd mee omgaat wanneer de ploeg in de Nederlandse media de tweede viool speelt? Hierover zullen de ploeg en de hoofdsponsor nu al duidelijke afspraken moeten maken. Teammanager Richard Plugge zal zich bewust zijn dat de Nederlandse identiteit bewaakt moet worden. Wat dat betreft is onze hoop gevestigd op het ‘Nederlandse’ opleidingsproject van Jumbo-Visma…

Dit artikel delen:

139 Reacties

6feet 18 januari 2022 om 08:25

123 reacties tot nu toe op deze opinie dus 2de viool in de media valt wel mee.
En ik neem toch aan dat Zeeman en consorten contact onderhouden met de sponsor en dat dat geen monologen zijn.
De tour win je niet met een Van Baarle, vdP of het Mollemalen van Bauke.
Ze zijn duidelijk in hun intenties en bouwen hier de ploeg naar.

Ik vind het heerlijk om de geel/zwarte bijtjes te spotten in het peloton, liefst vooraan en als eerste over de streep. En natuurlijk geeft het extra elan als het een holander is maar wat mij betreft is JV Nederlands genoeg.

Geinig stukje waar ik persoonlijk niet te veel waarde aan hecht.

harryjohan71 18 januari 2022 om 09:40

Vergeet niet dat de huidige Development renners veel leren van de huidige toppers bij JV. Als de buitenlandse toppers er niet waren geweest, had JV in hetzelfde schuitje gezeten als Lotto, Intermarche, Cofidis etcetera. Oftewel volgend jaar geen WT en alle investeringen voor niets. Alleen door de Buitenlandse toppers, aangevuld door oa Groenewegen Kruijswijk is nu een WT waardige ploeg ontstaan. Met alleen Nederlanders was dit nooit gelukt. Oftewel dankzij JV krijgen Nederlandse renners de kans om zich te ontwikkelen en de mogelijkheid om zich op het hoogste niveau te bewijzen. Voornamelijk Jumbo investeert zichtbaar in het Nederlandse wielrennen en nog krijgen ze de kritiek dat de ze de Nederlandse identiteit uit het oog verliezen.

S.t.B 18 januari 2022 om 10:25

Elke WT ploeg die het landsbelang op de eerste plaats zet presteert binnen het kader ‘matig-slecht-beroerd’.

Movistar maakt er een dingetje van dé ploeg voor Spaanstaligen te zijn. Kommer en kwel, haat en nijd.
Vrijwel alle Franse ploegen kraaien als overspannen haantjes om hun nationalistische identiteit te behouden.. Zodra het echt om de knikkers gaat kraaien ze achterin het peloton.
Zelfs de Belgische ploegen die het grootste potentieel qua exposure in eigen land hebben zijn niet zo gek om zich blind te staren op renners van eigen bodem.

Zogenaamd integer bedoeld stukje, maar niets meer dan achterhaald nationalisme uit een stoffige lade trekken om zoveel mogelijk clicks te genereren.. punt.

klootje kriekeljon 18 januari 2022 om 11:07

En toch blijf ik altijd maar denken dat we in de toekomst terug zullen kijken naar hoogtijdagen voor het Nlse wielrennen die volledig opgingen aan het rijden voor een Sloveen. Tering hee.

Gr.R. 18 januari 2022 om 11:41

Ik heb met die Sloveen al meer dan dat ik ooit met een Leipheimer, Menchov of een Rasmussen gehad heb.

horsm 18 januari 2022 om 12:04

Het ligt er natuurlijk maar net aan of het lukt met die Sloveen of niet. Als hij anderhalf jaar geleden de tour had gewonnen dan hadden we over dertig jaar nog Andere Tijden Sport kunnen kijken over de Magische Periode toen een Nederlandse Ploeg de Sterkste van de Wereld Was.

Romāns Vainšteins 18 januari 2022 om 15:13

Ik heb met Roglic ongeveer zo veel als de nog steeds zeer onderschatte, stille en ondefinieerbaar grijze Breukink-poulain Menchov. Die overwinningen in vuelta en giro waren ronduit geweldig. Ook had Menchov zowat de mooist serene blik bergop als het goed ging maar tegelijkertijd het meest sprekende lijdenshoofd wanneer hij brak.

Rasmussen was natuurlijk een schitterende boef met dat fraaie wetenschapsengels en die sneaky verschijning van hem, nog steeds jammer dat ze hem eruit haalden. Freire was ronduit cool. Alleen Leipheimer, die er niks van bakte ook, was ongeveer een kruising tussen een Froome uit vorm en een stuk nat papier.

Caldaia Stivale 18 januari 2022 om 15:14

Er zit ook nog wel wat verschil tussen vooral Menchov & Leipheimer en Roglic omdat die eerste 2 al gearriveerde vedetten waren met historie voordat ze bij Rabo in dienst traden en Roglic een zelf ontdekte renner is en zijn echte progressie pas is gaan boeken onder de vleugels van TJV.

Alfons Haavers 18 januari 2022 om 15:32

Wat een prachtomschrijving van Rasmussen haha!

Bart 18 januari 2022 om 13:35

Qua supporters kan je gelijk hebben, maar op nationaal niveau hebben traditieclubs wel doorheen heel het land supporters. Maar als we dan dan naar de spelers kijken trekken zelfs ploegen in de provinciale reeksen spelers van overal aan, dus dan is het lokale ook al deels weg. Ga je naar nationale (reeksen) competities kijken dan ken ik maar één Europese club die enkel met locals speelt. En dat is Athletic Bilbao die al een eeuw met enkel Basken spelen, als ik me niet vergis natuurlijk :-)

En toch zijn voetbalsupporters vrij fanatiek ondanks al die ‘buitenstaanders’ in hun favoriete ploeg ;-)

Het verschil is wel natuurlijk dat voetbal ploegen geen merkploegen zijn

Wim Kruithof 18 januari 2022 om 14:11
Quote:
Toen Mathieu van der Poel in 2020 de strijd met Wout van Aert in de Ronde van Vlaanderen aanging, was alle Nederlandse aandacht op de Nederlandse kampioen gericht en niet op de Nederlandse supermarktploeg.

Ik hoopte vurig op van Aert, dus ben blijkbaar vreemde eend in de bijt.

Dat een deel van de Nederlandse renners uitvliegt naar andere ploegen is evident. Want helaas is er zovelen aan gelegen om te floreren in die onhebbelijke Tour. Slechts van Mollema, Kelderman en Groenewegen vind ik het jammer (van Groenewegen zelfs ronduit respectloos na alle steun).

Dat een Roglic, van Aert, Vingegaard en een Laporte geen Hollands Glorie zijn, is voor mij geen reden om hen niet te waarderen. De ploeg oogt – in tegenstelling tot Skill / Sunweb / DSM – wel écht Nederlands, in kern, sponsor en voorkomen.

Caldaia Stivale 18 januari 2022 om 15:18

Volgens mij lag de focus vooral op de epische, langlopende tweestrijd tussen 2 toptalenten die elkaar overal tegenkomen dan op het persoon.

Romāns Vainšteins 18 januari 2022 om 15:46

Die laatste 30k in die ronde staan in mijn top 5 dikke flut finale in grote koers. Nadat Flip overboord kieperde werd het volledig op slot gegooid vanuit de wagens en kregen we netjes omstebeurt hetzelfde wattage en dezelfde afstand braaf kop-over-kop met de afgesproken spurt op troosteloze Nweg als einde. Nog nooit heb ik zo de muur gemist op 17k vh einde waar ze elkaar er om het even wie afgegooid zouden kunnen hebben voor iets dat de overlevering wel zou halen.

Dat aangezette ‘jaaaaren lang waren ze’-blurrp is uiteraard het enige dat je nog als sausje voor die zouteloze, glutenvrije imitaathavermoutpap gebruiken kan ja.

Alfons Haavers 18 januari 2022 om 15:58

Laatste km vond ik wel ongezien spannend, daardoor gaat die editie me wel bijblijven. Al blijft het eeuwig zonde dat Alaphilippe toen ten gronde is gegaan.

De Ronde van ‘10 bv. met de 2 kemphanen van toen schat ik wel nog een stuk hoger in, hoewel daar de spanning aan de meet al lang vervlogen was.

Boonen in zijn tricolore op weg naar de Muur nog zelfverzekerd in de lens turen, om dan ongenadig hard uit het wiel te worden gepoeierd door de Brommer uit Bern met dat sinistere Zwitserse kruis op de rug.

https://www.youtube.com/watch?v=ajQkrXGUHRg De oelalalala’s en oeioeioei’s van Michel en José maken het helemaal af.

Romāns Vainšteins 18 januari 2022 om 16:10

Nou ja, precies zoiets is wat ik graag gezien had ja. Het werd ze ook met het parcours en de verzette datum zonder toeschouwers ook niet erg gegund natuurlijk.

Die Kwaremont is sowieso en met name esthetisch toch een gedrocht vergeleken met Geraardsbergen, de muur is veel grilliger en ideaal als vuurpijlknal der groten. Gewoon weer terug dus naar een finale met dat als orgelpunt en daarna nog 15 k door het Vlaamse land kronkelen richting een finish in een dorpje zonder naam. En nee, dan niet met allerlei vervelende lussen en irritante VIP tenten vol bobo’s zoals die dichtgeslibde Deceuninck-figuur er in. Gewoon enkele passage. Kwaremont kun je dan mooi samen met die kleine andere waarvan ik de naam kwijt ben op 95 k leggen om de eerste grote schifting te maken.

I Langof 22 januari 2022 om 11:34

Ik denk dat we moeten afstappen van blinde fandom van sommige renners alleen omdat ze Nederlands zijn. Het zou moeten helpen dat Jumbo niet de enige ploeg is met een Nederlandse licentie. Ik voel me niet meer Nederlands, winkelend bij AH in plaats van bij Jumbo.

Kerckhoffs kwam voor mij tijdens de online presentatie van TJV bijna niet in orde over Hij was niet respectvol toen hij de naam van Pogačar en Primož (aandacht voor speciale tekens) niet eens leerde uitspreken. Als ik Primož was, en iemand mijn taal zo verdervde, zou ik beledigd zijn. We verwachten ook dat anderen Nederlandse namen leren uitspreken.

Headlines

Materiaalzone

Populair