‘Jumbo-Visma maakt goede keuze om Kelderman geen grote ronde-kopman te maken’

dinsdag 3 januari 2023 om 07:45
‘Jumbo-Visma maakt goede keuze om Kelderman geen grote ronde-kopman te maken’

foto: Cor Vos

Wilco Kelderman gaat als superknecht van Primož Roglič naar de Giro d’Italia 2023. De 31-jarige Nederlander is sinds het stoppen van Tom Dumoulin de beste Nederlandse ronderenner die er over is, maar Jumbo-Visma zet hem op dat vlak niet in als kopman. We zijn benieuwd naar jouw mening. Geef in onderstaande poll jouw mening op de volgende stelling: Jumbo-Visma maakt goede keuze om Kelderman geen grote ronde-kopman te maken. In de reacties kan je erover discussiëren en daarna behandelen we dat in de volgende WielerFlits Podcast.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!


Stem hier op de poll!

Dit artikel delen:

22 Reacties

Wheely 2 januari 2023 om 09:54

Beetje voorbarig om hier nu al een uitspraak over te doen, eerst maar eens kijken hoe hij presteert bij het nieuwe TJV, zowel in wedstrijden als op training. Ik neem aan dat de verwachting er is om hem beter te maken, misschien wordt zijn tijdrit wel weer op topniveau en pikt ie andere nieuwe dingen op bij het team. De aansluiting naar de top is in principe ook niet heel ver en hij kan als de kaarten goed liggen zomaar kopman zijn aan het einde van het seizoen in de Vuelta. Kan ook zijn dat hij zich dan bewezen heeft als meesterknecht.

5
Quincy Adams (aka voorwiel) 2 januari 2023 om 10:38

Precies! Ik moet nog maar zien of hij niet als (schaduw) kopman gaat worden neergezet. Hij is qua talent de ultieme ronderenner en moet het hebben van de gemiddeldd waarde over drie weken. Een ritje kapen oid wordt zo ontzettend moeilijk voor hem. Ik zie hem eerder weer podium rijden.

5
Groetjesaandevoetjes 2 januari 2023 om 15:00

Als Roglic en Vingegaard mee doen zal de max het schaduw kopmanschap zijn (en daar is Wilco ook heel tevreden mee), maar ik zie hem nog wel als kopman naar de Vuelta gaan. Ik vind de titel ook heel voorbarig om eerlijk te zijn, want Jumbo Visma heeft naar mijn weten nog niks gezegd over dat Kelderman geen grote ronde kopman meer voor de Vuelta kan zijn (of wellicht Giro 2024). En het zou mij ook niet verbazen dat Kelderman in de Giro gewoon hoog moet staan in het AK, aangezien meerdere mannen tegenwoordig de beste tactiek is. En met het oog op de vele crashes van Roglic is het zeker goed om iemand anders hoog in het AK te hebben. En qua communicatie is het handig om Roglic als kopman te benoemen en Kelderman als knecht, aangezien Roglic al niet naar de Tour gaat en Kelderman beter is met wat minder druk.

4
Wim Kruithof 1 januari 2023 om 19:15

Gewoon een prima keuze, zowel voor de klassementsambities van de ploeg als voor Kelderman zelf. Het zou prachtig zijn als hij een kleinere rittenkoers kan winnen nog, zoals de Danmark Rundt, Tour of Norway of een meerdaagse op Spaanse bodem. Met slechts alleen de Nordpost Danmark Rundt in 2013 als aansprekende meerdaagse, is zijn palmares kleiner dan het talent dat hij heeft.

4
Ardoisier 1 januari 2023 om 19:53

Helemaal eens

1
jooprioolpijp 1 januari 2023 om 19:58

De vraag omdraaien is hem beantwoorden: nemen zijn kansen toe als hij kopman is? Nee natuurlijk (voor mij althans:-). De vraag lijkt me eerder of hij het zou kunnen als het een keertje stevig meezit. Keldeman die met een groepje mindere goden wegrijdt, Roglic die de harde favorieten uitlacht van ‘ga ‘m maar halen’, dat werk. Zal wel dromen blijven, maar onmogelijk is het m.i. niet.

0
Panache 2 januari 2023 om 07:12

Het jaar dat alles meezat was 2020. De Giro overlapte met de Vuelta. Er vertrokken teams uit de wedstrijd vanwege Covid. Thomas ging op zijn snufferd. Kelderman bleef als gerenommeerd klassementsman over tussen jonge talenten, subtoppers en een uitgerangeerde Nibali. Dat jaar is het niet gelukt (goede benen, maar er waren er toch enkelen sterker). Ik geloof niet dat er ooit nog een betere kans zal komen.

1
SoloSlim 2 januari 2023 om 14:40

2021 heeft hij toch mooi bevestigd met verschillende podiumplekken en 5e in de Tour.. Ik vrees wel dat met 2020/2021 zijn beste jaren voorbij zijn.

1
mcnuggets 2 januari 2023 om 07:02

Toch even een lans breken voor Wilco (alsof ie al niet genoeg gebroken heeft.
Best kans dat hij een paar procent beter gaat presteren bij JV. Team is nr1 in voeding, materiaal, training, etc en Wilco is best ok met structureel trainen. Kijk naar hoeveel beter Laporte geworden is.
In de Giro veel tijdritkilometers, dus gunstig voor Wilco, zeker ook met de TT fiets van Cervelo. En tenslotte is het signaal naar andere ploegen ook veel sterker als je 2 kopmannen presenteert. Kijk nota bene naar de tourzege die ontstond omdat Pogi dacht dat Roglic ook een bedreiging vormde voor het klassement. Voor Primoz maakt het niet uit. Die won al 3 vuelta’s met blessures en zonder sterk team.
Ik zeg: Wilco kopman!

0
I Langof 2 januari 2023 om 09:18

Volgens mij was het voorloopig plan sammen met Steven en Wilco naar de Giro te gaan.

Signaal naar andere ploegen is sterk alleen als je 2 vergelijkbar sterke kopmannen presenteert.

1
Mooie Sjors 2 januari 2023 om 10:05
Quote:
Voor Primoz maakt het niet uit. Die won al 4 vuelta’s met blessures en zonder sterk team.

Euh…

2
mcnuggets 2 januari 2023 om 15:50

Roglic en Kelderman toch?

0
JTR 2 januari 2023 om 08:52

Goede gast, steengoed renner, maar geen winnaar!

0
hjjanssen1973 3 januari 2023 om 07:47

Samen een sterk team in de Giro. Maar ook twee brokkepiloten. Zonder kleerscheuren zie ik ze de Giro wel winnen hoor.

0
bunchsprinter 3 januari 2023 om 12:33

Eens. Deze jongen bezwijkt onder de druk af en toe. Een rol als schaduw kopman is perfect. Ik zie zo Bennoot ook nog weleens een serieuze koers winnen.

0
Klein Verzet 3 januari 2023 om 12:35

Als we allemaal Keldermannen waren, zag de wereld er heel wat vriendelijker uit.

0
lampje 2 januari 2023 om 08:51

Arensman is de beste Nederlandse ronderenner. En dat was ook al zo voor het wegvallen van TD.

-1
Tuubke 2 januari 2023 om 20:31

Wilco is een van mijn favoriete renners en wat gun ik hem een grote overwinning. Die zal er niet komen in een eendagskoers en ook een etappe winnen is lastig. Maar qua constantheid liggen er kansen. Starten als schaduwkopman zorgt dat er geen heel grote druk is. En komt hij vooraan in het klassement te staan, dan kan hij een ronde winnen met de juiste fysieke en mentale ondersteuning. Op die laatste vlakken ontbrak er vaak iets aan en dan lukte het net niet. Hopelijk nu wel een keer!

-1
Romāns Vainšteins 2 januari 2023 om 10:18

♫ Haa-pieie dohog, geen hond die wordt er blij-er van ♫

Daarnaast zie ik Wilco zeker geen potten breken in een giro tegen ploeggenoot Rogly, REVKET, mijn voorziene grote ronde winnaar Almeida enzovoort. Temeer hij in een ondersteunende rol aanvangt en dus van meet af aan meer zal moeten doen. Dit zal onherroepelijk tot uitbollen en minutengooierij gaan leiden.

-4
Gerard Dekker 1 januari 2023 om 21:27

Het is een hele goede renner, alleen zodra er druk op de ketel komt, dan stort hij helemaal in en komen er ongelukken van. Dat is heel erg jammer.
Het is de ideale kencht die af en toe zijn ritjes meepakken moet.

-5
Quincy Adams (aka voorwiel) 2 januari 2023 om 10:35

Dat laatste is precies het probleem. Hij wint niets, want hij heeft geen wapen behalve zijn constantheid.

2
Dave Dubbeldammer 2 januari 2023 om 11:05

Niet kopmanwaardig in een grote ronde, althans niet in een ‘groot’ team. Marcel de Dorpspastoor zou ongetwijfeld een leuke nickname kunnen verzinnen voor Kelderman.

-6

Net binnen

Populair

Materiaalzone