Wilco Kelderman als superknecht naar de Giro d’Italia 2023: “Makkelijke keuze”

Door Maxim Horssels
maandag 2 januari 2023 om 14:00
Video

Wilco Kelderman keert komend seizoen terug bij Jumbo-Visma. Na vier jaar Team Sunweb en twee jaar bij BORA-hansgrohe, heeft de 31-jarige klassementsrenner unfinished business bij de ploeg die hem in 2012 naar de profs haalde. Hij concentreert zich dit seizoen eerst en vooral op de Giro d’Italia. Niet als kopman, maar als superknecht. Bij WielerFlits legt hij uit waarom.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De keuze om niet langer het kopmanschap te dragen, is een opvallende. Kelderman had dat bij BORA-hansgrohe kunnen blijven en hij had die rol ook bij andere ploegen kunnen krijgen. “Ik maak altijd de afweging bij welke ploeg ik het beste uit mezelf kan halen. Jumbo-Visma heeft alles goed staan. Op het gebied van voeding, training, materiaal, eigenlijk op elk vlak. Bij deze ploeg kan ik de beste Wilco Kelderman laten zien. Dat is iets wat mij enorm inspireert als renner. Het bezorgt me extra motivatie om hard te trainen en ervoor te gaan. Alle mensen die hier werken, hebben diezelfde instelling. Voor mij was dat doorslaggevend.”

Het betekent voor de geboren Gelderlander een terugkeer op het oude nest. “Toen ik hier zes jaar geleden vertrok, was dat met het idee dat Jumbo-Visma nog geen afgesloten hoofdstuk was. Ik had hier nog niet alles eruit gehaald wat erin zat. Dat kwam omdat ik nog jong was, er kwam best wel veel druk bij kijken. Zeker van mijn kant was de samenwerking niet top. Ik had moeite met communiceren, het liep gewoon niet zoals het zou moeten. Door de jaren heen heb ik heel veel geleerd. Ik ben nu volwassener. Ik ben blij dat ik terug ben. Het voelt als een familie en ik vind het lekker om weer in een Nederlandse ploeg te zitten.”

Kelderman was in 2015 Tour-kopman samen met Robert Gesink – foto: Sirotti

Giro d’Italia
Als beste Nederlandse klassementsrenner van de ploeg lag het in de lijn der verwachting dat hij als kopman naar de Giro d’Italia zou gaan. Dat laatste klopt, maar wel als superknecht van Primož Roglič. Een bewuste keuze, legt Kelderman uit. “De Giro heeft altijd mijn voorkeur. Ik vind dat een mooie ronde om te doen en de ploeg wilde me ook hier hebben. Die keuze was dus makkelijk. De rolverdeling is ook duidelijk. Primož heeft drie keer de Vuelta a España gewonnen en op het podium gestaan van de Tour de France en de Giro. Hij kan de Ronde van Italië winnen. Dat is echt een hoofddoel voor de ploeg en wij zijn daar supersterk voor.”

“Als ik echt heel goed ben, kan ik podium rijden”, geeft Kelderman eerlijk mee. “Dat is één keer gelukt. We gaan voor het hoogst haalbare en daarvoor is Primož een toprenner. Voor mij is het ook niet belangrijk om per se top-10 te rijden. Dat is niet iets wat ik echt graag wil. Natuurlijk probeer ik zo lang mogelijk hoog in het klassement te staan. Twee mannen die kort staan, is altijd beter dan een. Maar het doel is wel om Primož naar de eindzege te loodsen. Het Giro-parcours is mooi, heel lastig. Er zitten wel heel veel tijdritkilometers in, maar die laatste week is zo zwaar… Alleen als je zoals ons sterk bent, kun je daar toeslaan.”

Kelderman was in 2020 dichtbij de eindzege in de Giro, hij werd derde – foto: Cor Vos

Eigen kansen
Dat Kelderman kiest voor een rol als superknecht in de Giro, betekent niet dat hij meteen kopman af is. Integendeel. “Of het als een verlossing voelt dat ik die druk niet meer heb? Nee, want ik houd me daar niet meer mee bezig. Ik heb alleen invloed op wat ik zelf kan doen. Bovendien krijg ik ook mijn eigen kansen. In februari ga ik drie weken op hoogtestage om me voor te bereiden op Tirreno-Adriatico en de Ronde van Catalonië. Daar ben ik de kopman van Jumbo-Visma. Dat is mooi, vooral omdat dit ook gewoon hoofdprijzen zijn en geen voorbereidingskoersen. Na Catalonië ga ik via een nieuwe hoogtestage naar de Giro.”

Wedstrijdprogramma Wilco KELDERMAN


voor


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

12 Reacties

Bielefeld, Nordrhein-Westfalen 1 januari 2023 om 13:52

Goede beslissing. Kelderman is een prima renner en oersterk, maar het is wel duidelijk dat hij zelf nooit een grote ronde zal winnen, net als met Kruijswijk het geval is. Dan is belangrijke helper van een kopman een prima functie en uitermate belangrijk voor de ploeg.

1
Ab Normaal 1 januari 2023 om 12:16

Geweldig sterk team. Benieuwd of Roglic weer op zijn topniveau terug kan keren.
Kelderman is vaak goed in het begin van de ronde maar zijn verval is te groot in week 3.

0
kelderfan 1 januari 2023 om 12:35

Ik ben benieuwd of ’t sterk duo wordt. Go, go Wilco Kelderman.

0
RodyTur10 1 januari 2023 om 12:29

Met dit team is het jammer dat er geen ploegentijdrit is.
Ken het parcours zo niet, maar met deze ploeg kun je op het vlakke ook flink doorstampen.

0
Xehor 1 januari 2023 om 13:13

Rijdt Kelderman serieus alleen de Tirreno en Catalonië voor de Giro..?

Mijn hemel, ze hadden al belachelijk weinig koersdagen bij Jumbo maar nu slaan ze blijkbaar nóg verder door..

0
ChefSpijker 1 januari 2023 om 13:45

Nu lijkt me dat in het geval van Wilco niet geheel onverstandig. Hoe minder koersdagen voor de Giro, hoe kleiner de kans dat ie de start niet haalt door een val.

3
Cycling 1 januari 2023 om 21:51

@Xehor per renner wordt bij JV vastgesteld of de renner wedstrijden nodig heeft om te pieken naar een doel. Foss heeft volgens JV dit wel nodig en rijdt 4 rondes van een week voor de Giro. Oftewel het is niet zo zwart wit als jij het nu schetst. Maar inderdaad JV heeft vorig jaar aangetoond dat met weinig wedstrijden ze fluitend de uci ranking over 3 jaars winnen.

0
jooprioolpijp 1 januari 2023 om 14:54

Als Wilco dezelfde stappen zet als Benoot en Lapporte dan gaan we nog wat zien in 2023. Ik ben overtuigd dat groterondewinst, mits alles meezit, er gewoon in zit.

-1
Cen Morawec 1 januari 2023 om 17:42
Quote:
groterondewinst er gewoon in zit

Prachtig. Ik ben met je eens. Met tujuichende komentar vanTom Dumoulin op Eurosport .

1
Panache 1 januari 2023 om 17:44

In 2020 zal werkelijk alles mee, maar lukte het niet. Ik geloof er niet meer in, maar gun hem wel een mooie wt zege.

1
SoloSlim 2 januari 2023 om 15:53

Met Thomas, Roglic, Evenepoel, Vlasov, .. aan de start zal er al heel veel moeten meezitten als Wilco wil winnen.
@ Panache .. In 2021 was hij ook wel sterk met een 4e plaats in Dauphine en Catalonie en 5e in de Tour.. Maar verder vrees ik ook dat zijn beste kansen voorbij zijn.

1
Romāns Vainšteins 1 januari 2023 om 12:35

Het is idd een sterk team. Tegen het tourwaardige aan zelfs, ware het niet dat het Jumbo is en om die reden enkel Roglic in die categorie valt.

-3

Headlines

Populair

Materiaalzone