Jumbo-Visma haalt sprinttalent Olav Kooij halverwege 2021 naar de WorldTour

donderdag 27 augustus 2020 om 09:05
Jumbo-Visma haalt sprinttalent Olav Kooij halverwege 2021 naar de WorldTour

foto: Bram Berkien

Olav Kooij maakt vanaf 1 juli 2021 deel uit van de WorldTour-formatie van Jumbo-Visma. De 18-jarige sprinter beleeft dit seizoen zijn doorbraak bij de opleidingsploeg. Kooij tekent een contract dat hem tot eind 2023 bij de Nederlandse profploeg houdt.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Kooij debuteert dit seizoen in de nieuwe Development-ploeg van Jumbo-Visma, en met succes. Hij begon het jaar met een tweede plek in de Ster van Zwolle, gevolgd door twee overwinningen in Kroatische UCI 1.2-wedstrijden. Na de coronapauze voegde de sprinter daar een zege in de GP Kranj (UCI 1.2) in Slovenië aan toe.

“Het is sneller gegaan dan ik had durven dromen. Vorig jaar was ik superblij om bij de opleidingsploeg te tekenen. Dat was al een heel mooie stap. Dat ik zo snel een profcontract mag tekenen, is heel speciaal en echt een droom die uitkomt”, vertelt Kooij op de website van Jumbo-Visma.

foto: Stephan Tellier/Topcompetitie

“Ik voel me op mijn plek bij deze ploeg. De komende jaren hoop ik me verder te ontwikkelen in het sprinten. Dat gaat op het moment erg goed en is mijn wapen om wedstrijden te winnen. Daar zal ik me op blijven focussen”, geeft hij aan.

Sportief directeur Merijn Zeeman noemt Kooij een groot talent. “In die paar wedstrijden die hij dit jaar heeft gereden, liet hij zien dat hij ontzettend snel is en kan winnen. Dat is knap voor een eerstejaars belofte. Het is goed voor zijn ontwikkeling dat hij vanaf volgend seizoen wedstrijden op een hoger niveau gaat rijden. Ook voor onze Academy is dit een mooie transfer”, aldus Zeeman.

Volgende nieuwkomer
Kooij is al de zesde aanwinst van Jumbo-Visma voor 2021. Gijs Leemreize stapt komende winter al over van de opleidings- naar de profploeg, terwijl de transfers van Sam Oomen, Edoardo Affini, Nathan Van Hooydonck en David Dekker ook al aangekondigd zijn.

Dit artikel delen:

40 Reacties

jvh93 27 augustus 2020 om 09:11

Het development-team werpt nu zijn vruchten al af met Leemreize en Kooij, ben benieuwd of er de komende Jaren nog meer jongens de overstap kunnen maken (ik denk dan voornamelijk aan Fisher-Black momenteel)

josi 27 augustus 2020 om 09:14

Een groot talent, benieuwd hoe ver hij het kan schoppen. Halverwege het jaar omdat hij eerst nog z’n school/opleiding moet afmaken?

Fietsman 27 augustus 2020 om 09:14

Wel bijzonder hoe een paar jaar geleden nog gezegd werd dat renners van 22/23 te jong waren voor het worldtour peleton. Trainen jonge talenten nu dan al veel beter hoe zit dat?

Matxin 27 augustus 2020 om 09:40

Eigenlijk was het wielrennen altijd al de vreemde eend in de bijt. In vele andere sporten is het de normaalste zaak van de wereld dat grote talenten al op hun 19e meedoen in het eerste.

Fietsman 27 augustus 2020 om 10:25

@Matxin, wielrennen is ook wel wat anders dan voetbal of dat soort sporten. Daar kunnen jonge voetballers vaak al mee omdat ze een buitengewone techniek of inzicht hebben. Bij wielrennen is dat leuk om dat te hebben maar als je daarnaast niet net zo hard kan fietsen als je concurrenten heb je er weinig aan.

Michelangelo 27 augustus 2020 om 11:11

Ik denk dat er een tweetal dingen aan de hand zijn waardoor renners steeds jonger kunnen doorbreken:
– minder doping in de sport, waardoor het verschil tussen de profs en de beloften kleiner is geworden
– Verdere professionalisering ook in de jeugdcategorieen: slim trainen, meer met voeding bezig, al meer leven als topsporter.

Als ik bijvoorbeeld de programma’s van DNA Nys zie, dan krijg je een klein inkijkje hoe een heel jong ventje al heel professioneel wordt begeleid. Gerichte trainingen, metingen, letten op eten, etc. Dat heeft weinig meer te maken met “gewoon wat fietsen in een wielerclubje”.

Wat je nog wel steeds ziet is dat ook de oudere renners nog gewoon mee kunnen met de jonge generatie; het blijft een sport die je lang op hoog niveau kunt blijven doen, mits je gespaard blijft van blessures. Het is dus in mijn ogen niet zo dat ouderen niet meer mee kunnen, maar vooral jongeren die eerder op niveau komen.

venloos 27 augustus 2020 om 09:23

Ik denk dat het m zit in de begeleiding. Als je laurens ten Dam hoort praten over wat hij aan trainingsarbeid leverde op zijn 18e is dat een schijntje van wat er nu gedaan wordt. Ook op het gebied van voeding, rust etc is het nu veel professioneler dan een jaar of 10 geleden

Jasper11 27 augustus 2020 om 10:39

Ten Dam trainde zich kapot en deed vaak veel te veel zei hij. Het zit hem idd in de veel betere begeleiding, structuur en plannen. Ik denk echt niet dat ze harder trainen dan vroeger maar wel gerichter.

Jerry 27 augustus 2020 om 09:37

Goed nieuws, wat goed is komt snel!

En mooie foto van Stephan Tellier

Wheely 27 augustus 2020 om 10:27

Yes wat snel is komt goed! En snel is ie…

Sammysosa 27 augustus 2020 om 09:43

Mooi dat Jumbo zo nadrukkelijk al aan het bouwen is aan een nieuwe lichting talenten/het team van de toekomst. Mijn grootste angst bij het wegvallen van Rabobank was toch het opdrogen van investeringen in onze jeugd. ik ben blij dat de toekomst van het Nederlandse wielrennen op deze manier geborgd wordt en vind dat we in onze handen mogen knijpen met een sponsor/team als Jumbo.

castelinni 27 augustus 2020 om 10:25

100% mee eens

Hollow Knight 27 augustus 2020 om 10:01

Ik snap niet dat een ploeg die vol inzet op het eindklassement in de Tour ook sprinters gaat halen.

Lalsacien 27 augustus 2020 om 10:05

Er zijn meer wedstrijden dan de Tour!

jvh93 27 augustus 2020 om 10:06

De tour is niet de enige koers die in een jaar verreden wordt. Wat wel enigszins opvallend te noemen is, is dat dit de 3e sprinter/snelle man zou zijn en dat lijkt me inderdaad wel een beetje veel voor een ploeg die inzet op klassementen. Maar ze mogen van mij het tegendeel bewijzen

Hollow Knight 27 augustus 2020 om 10:07

Hoelang denk je een goede sprinter te kunnen houden als hij nooit mee mag naar de Tour?

INEOS investeert niet in sprinters en zij hebben de Tour jarenlang gedomineerd.

Ik vind het maar een raar beleid van JV, ze hebben toch al genoeg snelle mannen met Groenewegen en WVA.

Explorer 27 augustus 2020 om 10:14

@hollow knight, niet alles draait om de tour. Een goede sprinter kan ook prima uit de weg in de klassiekers of de andere grote rondes. En er zal een tijd komen dat de Nederlandse ronderenner er even niet is op hoog niveau. Dan heb je nog de mogelijkheid om de sprintploeg inzetten.
Stilstaan is in dit geval achteruitgang, dus door selecteren met het oog op de toekomst is zeer belangrijk.

tendam 27 augustus 2020 om 10:23

Raar beleid ja, dat een ploeg die het opleiden van Nederlands talent als doelstelling heeft een groot Nederlands talent contracteert.

Max Fontijn 27 augustus 2020 om 10:32

-1

horsm 27 augustus 2020 om 10:50

haha @Hollow Knight, jij bent echt de ultieme spindokter die aan elk TJV bericht een negatieve draai kan geven. Dat is ook een talent.

horsm 27 augustus 2020 om 10:52

@Hollow Knight, Groenewegen zit in 2021 toch nog vast in een Poolse gevangenis?

oscarito1908 27 augustus 2020 om 10:59

In het verleden was er teveel focus op het opleiden van klassement renners. Gelukkig is dat verandert.

Romāns Vainšteins 27 augustus 2020 om 11:26

Ik acht enigs toekomstvisie niet uit in deze. Groenewegen zou bij opvolgende non selectie(s) voor de tour wel eens kunnen verkassen en dan heb je nu al een nieuwe renner waarmee je op termijn spurts kan proberen te winnen in kleine koersen, vuelta en uiteindelijk tour.

Hollow Knight 27 augustus 2020 om 12:51

De mensen die nu commentaar op mij geven zijn dezelfde mensen die vinden dat WVA niet voor het groen mag gaan, want alle focust ligt op de gele trui. ;)

Wat moet het leven toch leuk zijn met een oranje bril op.

Als je een ploeg wilt zijn die grote rondes wint dan kan je niet focussen op sprinters. Dat is nu eenmaal een feit. Neem nu bijvoorbeeld Groenewegen, hoe lang gaat hij nog bij de ploeg blijven als hij nooit de Tour mag rijden? Hij heeft wel een contract tot 2023(!)…

@explorer

Hoeveel sprinters ken jij die goed uit de voeten kunnen in de klassiekers? Boonen was eerder de uitzondering dan de regel. Zelf Milaan-San Remo is er voor de meeste sprinters al te veel aan tegenwoordig.

Romāns Vainšteins 27 augustus 2020 om 13:28

Kristoff en Degenkolb sowieso.

De afgelopen jaren is er inderdaad wat minder aanwas op dit type.

alvaro mejia 27 augustus 2020 om 14:03

Hollow Knight focus nu ligt op winnen van de tour. Je haalt een jongen van 18 die nu goed lijkt te kunnen sprinten. Wat heeft dat met elkaar te maken? Kooij zal pas over 4 of 5 jaar presteren. Weet jij al wat de visie is voor over 5 jaar? En dient een team dan enkel uit ronderenners te bestaan? Is het niet verdomde handig om meerdere sprinters achter de hand te hebben? Überhaupt getalenteerde jonge renners? Volgens mij plaats jij dit enkel uit frustratie. Of kan jij misschien een betere onderbouwing geven?

Dr op en dr over 27 augustus 2020 om 14:41

Hollow Knight ..> Ten eerste snap ik die focus van je niet om altijd maar weer terug te moeten komen op het feit of iemand Nederlander of Belg is, met opmerkingen zoals "door een oranje bril kijken" en dergelijke.

Er moet blijkbaar in het verleden toch iets mis zijn gegaan dat je daar zo door geobsedeerd bent. Maar okay dat terzijde.

Zelf heb ik de dubbele nationaliteit en is dit voor mij dan ook totaal geen issue. En ik denk dat het voor 99,99% van de wielerflitsers die een enkel paspoort hebben ook totaal geen issue is of iemand nu Belg of Nederlander is.

Ik heb toch menig Nederlander keihard zien juichen toen Woutje pas geleden Strade Bianche en Milaan-San Remo op zijn naam schreef. Tevens weet ik dat iedere echte Nederlandse wielerfan ook net zo hard kan genieten van wat bijvoorbeeld een Remco ons het afgelopen anderhalf jaar al heeft voorgeschoteld.

Dus probeer eens over dat obsessieve Nederland/België gedrag heen te stappen, want het wordt eentonig en zelfs een beetje op het vervelende af op een gegeven moment. Zelfs zo erg dat je mede landgenoten er zich voor gaan schamen zich hier nog als Belg te profileren.

Dan on-topic .. > Hoezo is het raar om te investeren in een knulletje dat de eerstkomende jaren sowieso niet in aanmerking komt om überhaupt aan wedstrijden zoals een Tour deel te nemen ?

Groot kans dat Groenewegen zijn heil elders zal gaan zoeken in de niet al te verre toekomst, dus kan het zeker geen kwaad om nu al in de toekomst te investeren. Tevens zie ik een ploeg liever zelf een jong talent opleiden ipv dat ze over een jaar of drie/vier een sprinter van buitenaf moeten binnenhalen. Het opleiden brengt zoveel meer voordelen mee.

Daarnaast vergeet je iets heel belangrijk. Je focus ligt teveel op het heden, waarbij JV nu inderdaad besloten heeft voor de Tourzege te willen strijden. Maar met Kruijswijk die 33 jaar is, Roglic 30 jaar, Bennet 30 jaar en een Dumoulin die dit jaar ook alweer 30 wordt, daar gaan ze natuurlijk geen vier/vijf jaar meer mee om een Tourzege meestrijden. En daar we geen van allen een glazen bol hebben is het maar af te wachten hoe de jongere talenten zich ontwikkelen.

Dus het kan zomaar zijn dat JV binnen nu en twee/drie jaar naar de Tour gaat met totaal andere doelstellingen ? Best kans dat de focus dan wel ligt bij sprintritten.

Wout van Aert heeft er zelf overigens nooit een doel van gemaakt om voor het groen te rijden in de Tour, zijn focus ligt bij de klassiekers. Enkel op vraag van journalisten of het misschien een idee is om ooit eens mee te strijden, heeft Woutje zeer diplomatisch geantwoord dat dit misschien ooit in de toekomst wel eens mogelijk zou kunnen zijn. Niets meer en niets minder.

Wout heeft tijdens de klassiekers de volledige steun van de ploeg tot zijn beschikking en in de grote rondes worden de rollen omgedraaid.

Vergeet overigens niet dat tot een ruim jaar geleden niemand wist dat Woutje zo'n sterke sprint en tijdrit had, hier is hij pas achter gekomen terwijl hij al bij JV in dienst was. Gezien zijn leeftijd en de relatief korte periode die hij pas op de weg rijd is de kans zeer groot aanwezig dat de beste jongen zich nog steeds aan het ontdekken is, want niemand kan ontkennen dat hij reuze stappen blijft maken in zijn ontwikkeling.

Mocht het daarnaast in de nabije toekomst gebeuren dat hij in de Tour voor groen zou strijden, (Wat ik persoonlijk overigens nooit zal zien gebeuren, maar dat is mijn persoonlijke mening.), dan kan het aantrekken van een ander jong sprint talent enkel voordeel met zich meebrengen. Daar zo'n talent makkelijk in een treintje voor Wout is in te zetten als laatste man of zo. Dat is dus een win/win situatie.

Hollow Knight 27 augustus 2020 om 15:37

@alvaro

Als JV dit jaar de Tour wint gaan ze enkel nog meer focussen op de Tour, net zoals INEOS. En dan is er nu eenmaal weinig ruimte voor sprinters.

Gewoon een feit. Ik zie het nut niet om te investeren in sprinters als je voor geel gaat in de Tour.

@dr op en erover

JV heeft een heel zwak team voor de klassiekers. Ik zie Dumoulin of Roglic niet knechten voor WVA in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Waarom moet hij dan wel babysitten op hun? Gewoon een verspilling van talent.

Toen WVA nog voor een Belgische ploeg reed werd hij hier trouwens constant uitgemaakt van arrogant, betweterig en irritant te zijn. ;) Kijk gerust zelf maar naar reacties op artikels van vroeger.

Het was trouwens al jaren bekend dat WVA goed kon tijdrijden. Versloeg in 2016 al Tony Martin in een tijdrit.

En Remco krijgt hier veel meer kritiek over zich heen dan andere renners dus bespaar me die onzin. Ik zie nog steeds heel wat users lachen met zijn valpartij. Het chauvinisme spat van dit forum af, als je dat niet kan zien ben je toch echt blind.

Mijn favoriete renners zijn Alberto Contador, Vincenzo Nibali en Philippe Gilbert. Ik kijk heus wel verder dan iemand zijn nationaliteit hoor. Hoe iemand koerst is het enige wat me boeit. Wout Van Aert en Remco Evenepoel zijn nog te jong om een echte mening over te vormen, maar het zijn ook wel renners naar mijn hart. Het is echter niet voldoende om 1 jaar op hoog niveau te presteren dus we zien wel wat de toekomst brengt voor hun. Hopelijk moet Wout niet te veel knechten, want zoals ik al zei… een echte verspilling van talent.

castelinni 27 augustus 2020 om 10:27

Ben alleen wel bemieuwd of groenewegen volgend jaar wel naar de tour mag en of ie dit dan nog een jaar pikt

Wheely 27 augustus 2020 om 10:30

Groenewegen überhaupt een vraagteken momenteel natuurlijk. Verwacht dat hij de laatste zal zijn die op zijn strepen gaat staan.

Patrick 27 augustus 2020 om 10:28

Mooi nieuws. Fijn dat zoveel Nederlandse toppers bij Jumbo terecht komen!!

marcel Gunst 27 augustus 2020 om 11:02

Olav is samen met Dekker de tweede renner uit de opleiding van WWV die de stap maakt naar de worldtour

KimJungPoels 27 augustus 2020 om 11:06

Was begin van het jaar wel erg onder de indruk van dit ventje, dus denk dat dit een hele goede aanwinst kan gaan blijken. Ook altijd goed om een aantal jonge snelle mannen te hebben die voor wat extra dagsuccesjes kunnen zorgen in kleine wedstrijden/rondjes.

Dit soort mannen misstaan nu al niet in selecties voor wedstrijden als Tsjechie/Hongarije enzo, en dan heb je ook in de sprintetappes iets om voor te rijden.

Witte Trui 27 augustus 2020 om 11:22

Mooie transfer en goed voor de TJV academy dat ze nu al kunnen oogsten. De transfer van Kooij duidt er wellicht op dat David Dekker meer als klassiekerman verder ontwikkeld gaat worden?

Nog één tranfer te gaan, of is dit een extraatje? Zijn er ingewijden leden die dat weten?

SnellePelle 27 augustus 2020 om 11:27

Mmmm, de uitslagenlijst van hem is indrukwekkend. Maar zijn die koersen zwaar genoeg geweest om WT aan te kunnen.

Ik wil maar even aanhalen dat Jasper Philipsen op dit moment niet zijn verwachtingen waarmaakt.

Oblomov 27 augustus 2020 om 13:15

Dankzij de aanwezigheid van het opleidingsteam en de mogelijkheid van het afvaardigen van combinatieteams, kan er een mooi programma voor hem worden samengesteld waarin rijden om te winnen en rijden om te wennen aan het WT-niveau gecombineerd worden.

Japsie 27 augustus 2020 om 14:06

@HK, uhm Sagan?

Hollow Knight 27 augustus 2020 om 15:56

Voor elke Sagan kan ik tien sprinters noemen die er niets van bakken in de klassiekers.

Sagan komt trouwens snelheid te kort tegen de echte topsprinters in vlakke etappes.

Verweggistan 27 augustus 2020 om 16:29

Kooij komt erin als Wynants er uit gaat.

Japsie 27 augustus 2020 om 17:19

Dat kwam Boonen ook vaak.

Headlines

Materiaalzone