Julian Alaphilippe sprint in Baskenland naar eerste seizoenszege

dinsdag 5 april 2022 om 17:20
Julian Alaphilippe sprint in Baskenland naar eerste seizoenszege

foto: Cor Vos

Julian Alaphilippe heeft de tweede etappe van de Ronde van het Baskenland op zijn naam gezet. In Viana won de wereldkampioen van Quick-Step Alpha Vinyl de sprint van het peloton nadat pas op 500 meter van de streep de laatste vroege vluchter Ibon Ruiz werd ingerekend. Primož Roglič bleef in het bezit van de leiderstrui.

Castelli

Na de door Primož Roglič gewonnen openingstijdrit, ging de ronde verder met de eerste rit in lijn. Voor de renners was het meteen de langste dag in het zadel met 207,9 kilometer. De etappe had een pittig begin en in totaal moesten drie beklimmingen omhoog worden gereden. De laatste, de Aguilar Gaina, een zogenoemde loper, lag op dertig kilometer van de aankomst in Viana. Normaal lagen daar kansen voor de snelle mannen, maar door de afwezigheid van de pure sprinters kon de vlucht van de dag het weleens halen.

Vier Spaanse aanvallers
Om twaalf uur werd het startsein gegeven en het duurde niet lang vooraleer de ontsnapping tot stand kwam. Thuisrijders Julen Amezqueta (Caja Rural-Seguros RGA), Ander Okamika (Burgos-BH), Ibai Azurmendi (Euskaltel-Euskadi) en Ibon Ruiz (Kern Pharma) sloegen de handen ineen en mochten vijf minuten pakken van het peloton, waar Jumbo-Visma, de ploeg van leider Roglič, controleerde. Rond halfkoers kwam ook Quick-Step Alpha Vinyl op kop meehelpen, waardoor de voorsprong van de kopgroep langzaam maar zeker begon terug te lopen.

foto: Cor Vos

Onderweg verloor de koers zijn eerste renners. Lotto Soudal zag Harry Sweeny opgeven, Burgos-BH Victor Langellotti en Astana Qazaqstan Javier Romo. Aan de voet van de Aguilar Gaina, de laatste klim, was de voorsprong van de koplopers ondertussen geslonken tot een minuut. Het peloton liet dan de teugels vieren om de ontsnapping niet te vroeg terug te pakken. Op de klim versnelde Mauri Vansevenant in zijn kenmerkende stijl, maar de stijgingspercentages waren niet lastig genoeg om de concurrentie in de problemen te brengen.

Na de klim konden Amezqueta, Okamika, Azurmendi en Ruiz plots hun voorsprong weer oprekken naar twee minuten. Het ontbrak daarachter aan een georganiseerde achtervolging, waardoor de kansen voor de etappezege ineens richting de vroege vluchters kantelden. Dat beseften de vier koplopers in de laatste vijftien kilometer ook en zo begon het pokeren. Op twaalf kilometer van de streep viel Ruiz aan, waarna de andere drie naar elkaar keken. Okamika ging in de tegenaanval, maar tot zijn frustratie wilden Amezqueta en Azurmendi niet samenwerken.

foto: Cor Vos

Ibon Ruiz haalt het net niet
Okamika, Amezqueta en Azurmendi zagen Ruiz steeds rijden en ondertussen was ook het peloton weer in gang geschoten. De grote groep slokte eerst Okamika, Amezqueta en Azurmendi op en in de laatste kilometer werd ook Ruiz ingelopen. In de laatste 500 meter werkte Quick-Step Alpha Vinyl hard om Julian Alaphilippe zo goed mogelijk te positioneren voor de sprint, waarna de wereldkampioen het karwei vakkundig afmaakte. Voor de 29-jarige renner was het zijn eerste overwinning van het seizoen.

Dit artikel delen:

48 Reacties

Steven_E 5 april 2022 om 17:23

Dit was ook wel een B-deelnemersveld natuurlijk ;-)

0
harryjohan71 5 april 2022 om 17:30

@Steven_E De frustratie klinkt hier weer goed in door. Dit was gewoon een te verwachten overwinning van Alaphilippe. Zelfs Eurosport wist dat het de vluchters of Alaphilippe was. Een mooie overwinning op WT niveau

0
bartp25 5 april 2022 om 17:33

Sarcasme is niet aan iedereen besteed zie ik.

0
Steven_E 5 april 2022 om 17:35

Weet ik wel hoor, ik had moeten zwijgen … Soit, mooie zege met indrukwekkende prestaties van beide kopmannen vond ik. Jammer van de lekke band gisteren, anders stond ie nu ook in de top-3.

0
Steven_E 5 april 2022 om 17:36

@bart: ik zou denken dat hij het net heeft over mijn sarcasme, en dat net daar frustratie uit klinkt. Indien niet: fout begrepen door Harry & Johan.

0
Panache 5 april 2022 om 17:56

Het is dan ook geen sarcasme, maar eerder cynisme.

0
uitdewaaier 5 april 2022 om 18:47

Het was niet eens een sprint. Gewoon hard wegrijden uit het peloton.

0
Sijbrands 5 april 2022 om 17:25

En Evenepoel weer met zo’n gebaartje over de finish… :)

0
Steven_E 5 april 2022 om 17:36

Z’n handen omhoog steken? Schande!

0
Turtlehead 5 april 2022 om 17:49

Inderdaad: hard gewerkt, loper uitgerold zodat Flippie op z’n gemak kon scoren en dan ook nog juichen of je blij bent en er zelf ook maar iets mee te maken hebt. Erger moet t niet worden.

0
Richard van Hoof 5 april 2022 om 19:20

Remco mag toch wel juichen voor zijn teamgenoot voor wie hij op kop heeft lopen sleuren?

Ik vraag mij eerder af of niet 1 of 2 andere teamgenoten dit voor JP hadden kunnen doen want het sprintersgilde is inderdaad niet zo strek vertegenwoordigd in deze koers. Remco is naar ik aanneem mee om hoog te scoren in het algemeen klassement, dus ik begrijp niet dat hij deze extra inspanning heeft moeten doen, juist omdat gebleken is dat hij bij etappe koersen met sterke tegenstanders en veel klimwerk wel eens wat tekort komt aan het einde van zo’n week.

0
Ricardo Otxoa 5 april 2022 om 22:47

Heeft Remco klassementsambities? Heb de koers niet gezien maar zie op foto’s dat hij juichend over de meet komt. Ik zou toch eerder doorrijden om zo min mogelijk tijd te verliezen.

0
Maillot à Pois 5 april 2022 om 22:53

@ricardo
massasprint…
zelfs nummer 130 had nog dezelfde tijd als Flip

0
bartp25 5 april 2022 om 17:27

Prima uitgespeeld door Quickstep op het einde, ik dacht even dat ze het verknald hadden met de uitval van Mauri op het klimmetje. Ze mogen de spaanse ploegen wel bedanken, als ze met hun 4e blijven werken tot de laatste km hadden ze het denkelijk gehaald.
De enige die Alaphilippe hier had kunnen bedreigen was Roglic maar die zat veel te ver om mee te kunnen doen.

0
Limal 5 april 2022 om 17:33

Ik kreeg een beetje de indruk dat Roglic vanop afstand zat te kijken en hopen dat er ergens een gaatje zou vallen zodat Evenepoel de leiding pakte en QSA morgen de boel zou controleren.

0
Arie M 5 april 2022 om 17:56

Ja maar dan hadden er weer geen Yates, Thomas of Vlasov bij mogen zitten, weet niet of daar op te zinspelen valt

0
Limal 5 april 2022 om 18:10

Ja, dat klopt. Dan hangt het er van af hoe zeker Roglic is van zijn eigen benen t.o.v. die mannen ;-)

0
S'mon 5 april 2022 om 17:28

Nu ja, op dit soort aankomsten zijn er in het baskische peloton maar weinigen die hem hadden kunnen klopppen.

0
Jean Dumas 5 april 2022 om 17:33

De aanzet van Flip was indrukwekkend, Is echt iets van de laatste tijd bij renners.

0
Roeleboelie 5 april 2022 om 17:33

Quickstep benut de kwaliteiten van hun renners goed. ALA voor de zeges, Remco voor het hard trappen. Ieder z’n kwaliteit

0
tramontana 5 april 2022 om 17:35

Wat een tempo van die Evenepoel, even dacht ik dat hij ze allemaal ging lossen.

0
Steven_E 5 april 2022 om 17:37

Had Alaphilippe een gat gelaten in 1 van die bochtjes, hij was weg geweest.

0
Tom Bidon 5 april 2022 om 17:38

Het heeft ervoor gezorgd dat Alaphillipe enkel sneller moest zijn dan de twee renners dicht bij hem, Doubey en Hermans. De rest heeft geen kans gekregen om op te schuiven. Het moet een van de makkelijkste zeges zijn van Julian.

0
tramontana 5 april 2022 om 17:43

@Steven_E ik denk het ook, maar de jump van ALA mocht er ook zijn

0
Tom Bidon 5 april 2022 om 17:59

Leuk statistiekje (behalve voor gaiustranquillus) om toch een meerwaarde te bieden aan bovenstaande reactie:
In de laatste 3 seizoenen (2020, 2021 en 2022) heeft Evenepoel in elke rittenkoers met een jongerenklassement (9 in totaal) de jongerentrui in bezit gehad of gedragen. Indien je de rittenwedstrijden in deze tijdspanne meetelt zonder jongerenklassement, zit hij aan 11 op 12 (enkel de Benelux Tour ’21 niet).

Dus geen zorgen, je kan je grote vriend morgen gewoon weer in een ander truitje bewonderen!

0
Murcia 5 april 2022 om 18:07

Die strijd tussen de kleine Spaanse ploegen blijft toch bizar, als ze samen hun werk hadden gedaan leek mij de kans op winst van 1 van de 4 een stuk groter maar nu was met name Caja Rural op alle mogelijke manieren aan het saboteren, op een gegeven moment gaven die zelfs gas aan kop van het peloton. Julian wordt uiteindelijk keurig afgeleverd door Remco en wint makkelijk. Primoz vond het allemaal wel best, die had de trui wel willen inleveren denk ik maar nu mogen de ploegmaats ook morgen weer vol aan de bak. Netjes ook van Vader die de eerste keer door de 200 km kaap heen ging en vooraan eindigde.

0
Ricardo Otxoa 5 april 2022 om 22:50

Kleine nuance: Basken zijn geen Spanjaarden.

0
Romāns Vainšteins 5 april 2022 om 18:22

De Ardennenequipe van QS laat even zien dat ze er wel zin in hebben. Veelbelovend.

0
Tollpatscher 5 april 2022 om 18:22

Ze waren oh zo blij met de overwinning. En voor de statistiek..

0
Limal 5 april 2022 om 18:26

Vreemde tactiek van de vluchters + Caja Rural erachter, een sterke lead-out van Evenepoel en een knappe, hoognodige eerste winst van Alaphilippe.

Maar wat ik vooral mooi vind is Gaudu die als 8e finisht – bij de eerste berichten van een 'gebroken ruggenwervel'(*) had ik nooit verwacht dat die zo snel terug zou zijn en een goede Gaudu is altijd een aanwinst voor rittenkoersen en ééndagskoersen als de Waalse Pijl en LBL!

(*het ging gelukkig maar om de uitstekeltjes van 1 wervel, zie ik nu)

0
Murcia 5 april 2022 om 18:30

Voor mij waren Hermsen en Traksel ook weer opvallend maar dan in negatieve zin, die twee laten je na twee uur luisteren achter met een gedaald iq. Traksel kon het woord rivaliteit niet uitspreken en begon toen maar over frustratie, wat echt niet hetzelfde is en Hermsen vond de stijl van Mauri zo mooi, bij iemand met zo een beperkt gezichtsvermogen moet je nooit in de auto stappen.

0
Limal 5 april 2022 om 18:54

Ik keek gelukkig met het Engelse commentaar :-)

(Nicolas Roche was daar co-commentator – niet subliem of zo maar zeker geen getraksel)

Overigens, zoals Barry hieronder opmerkt ook nog een eervolle vermelding voor Q Hermans – die komt in vorm tegen de Ardennenklassiekers.

0
Maillot à Pois 5 april 2022 om 18:58

@Murcia
Ook de quote over hoe Houle maar punten bleef binnenhalen en van onschatbare waarde was voor Israel was goud waard.
4de plek in een rit in Baskenland = 0 punten

0
CrazyVonkyStyl3 5 april 2022 om 19:22

Doe mij Jeroen en Karsten maar…altijd lachen met die twee

0
hans 5 april 2022 om 19:26

Wat mij betreft doet Traksel nooit meer commentaar. Als er iemand niet geschikt is voor dat vak is hij het wel. Echt vreselijk.

0
Lennimator 5 april 2022 om 23:47

Traksel zit er inderdaad redelijk vaak naast, maar hij doet zijn best.

Ik moet hem wel nageven dat hij de recente grote baantoernooien in Apeldoorn goed tot zeer goed heeft georganiseerd. Mag ook gezegd worden!

0
Melkzuur 5 april 2022 om 18:30

Als Evenepoel dat kan voor Alaphilippe, dan moet Roglic dat toch ook kunnen voor van Aert? Want die kan nog sneller rijden.

0
peter s 5 april 2022 om 18:58

Je wilt Evenepoel toch niet vergelijken met Roglic

0
YogiBear 5 april 2022 om 19:53

Dus omdat een knecht dat kan voor zijn kopman, moet bij Jumbo Visma de kopman dat ook maar doen voor een andere kopman? ;-)

0
Barry Batsbak 5 april 2022 om 18:34

Quinten Hermans lekker bezig!

0
Gunther Leonhardt 5 april 2022 om 18:36

Onbegrijpelijk van die Spaanse ploegen. Als ze vijf kilometer langer samen hadden gewerkt, reden ze voor de overwinning. Wat een ongelooflijk negatieve houding.

0
YogiBear 5 april 2022 om 19:56

Tour 1992 Sergeant vs Maassen is er niets bij.

0
tramontana 5 april 2022 om 20:09

Bizar hoe die elkaar opeens het licht in de ogen niet gunden, op een steenworp van de finish. Misschien moet iemand ze eens zeggen dat ze het op een financieel akkoordje konden gooien (we sprinten om de overwinning, de winnaar betaalt).

0
Polleke 5 april 2022 om 20:14

Die hebben morgen wat te bespreken achterin het peloton want samen in de vlucht was geen succes…

0
Marcus Floris 5 april 2022 om 18:49

Mooie overwinning van JuJu

0
LeoR 16 5 april 2022 om 18:57

Maar wellicht niet in de jongerentrui, maar wel in de puntentrui?

0
Dikke Vrouw 5 april 2022 om 19:01

Wat sterk van beide heren !

0
tvm 5 april 2022 om 19:28

@ Tom, zolang het om rondjes gaat waarbij ene Pogacar niet aan de start stond, neem ik deze statistiek toch wat minder serieus.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone