Julian Alaphilippe oppermachtig in openingsrit: “Dit is iets bizars”
foto: Cor Vos
zaterdag 26 juni 2021 om 18:42

Julian Alaphilippe oppermachtig in openingsrit: “Dit is iets bizars”

De blauwe wolk waar Julian Alaphilippe sinds de geboorte van zijn zoon (14 juni) op leefde heeft plaats gemaakt voor een gele. Op de eerste dag van de Tour de France 2021 sloeg de Fransman direct toe met een splijtende demarrage op de slotklim. Het leverde hem de ritzege én de fameuze gele trui op. “Ik heb hier geen woorden voor. Dit is iets bizars”, glunderde hij na afloop.

“Om in de regenboogtrui een rit te winnen in de Tour de France is bijna niet te bevatten. Dit was het grote doel en ik ben blij dat dit al op dag één is gelukt”, aldus de kersvers vader. Op 14 juni is zijn partner Marion Rousse bevallen van zoontje Nino. “Een paar dagen geleden was het moeilijk om van huis te vertrekken, maar ik weet waarvoor hier ben. Ik wilde winnen, en dat is nu gelukt.”

Vroege aanval
Alphilippe besloot zijn aanval al vroeg in te zetten op de drie kilometer lange Fosse aux Loups. Een bewuste keuze, legt hij uit. “We hebben onze ambities vandaag niet verborgen. Onze ploeg reed heel de rit op kop. Het was de bedoeling om daar al aan te vallen. Ik deed een maximale inspanning om te kijken wat er gebeurde. Ook met de gedachte om op de iets vlakkere stroken wat te herstellen, maar ik zag dat ik een flink gat had en heb toen besloten om door te rijden.”

Oproep
De openingsetappe werd ontsierd door twee massale valpartijen, waarvan de eerste werd veroorzaakt door een toeschouwer. Ook de 29-jarige Fransman raakte bij deze grote crash betrokken. “Ik ben zelf ook gevallen en verloor daardoor wat tijd. Gelukkig kon ik op tijd terugkeren. We zijn allemaal blij dat de toeschouwers weer langs de kant staan, maar iedereen moet blijven opletten. Ik roep daarom aan iedereen op om voorzichtig te zijn.”

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
26 juni 2021 18:53
Jammer dat hij zich zo slapjes uitspreekt dmv enkel een ‘oproep’. Had naar mijne inziens sterker geweest als hij zich keihard zou hebben uitgesproken tegen dit soort onverantwoorde praktijken van zijn landgenoten.
    26 juni 2021 19:02
    hij zegt er toch gewoon iets van. wat wil je dan?
    26 juni 2021 19:03
    "We zijn blij dat de supporters terug op post zijn, maar er schuilt uiteraard ook gevaar in”, aldus...
26 juni 2021 19:05
Kon niet missen op de wolfskuil.
26 juni 2021 20:12
Van de "grote 3" toch degene die het beste kan pieken. In het voorjaar kan je hem nog kloppen, maar de Tour en het WK zijn nu eenmaal belangrijker voor hem en dan rijdt hij er gewoon van weg.
    26 juni 2021 22:21
    Ferme conclusies na één etappe. Stond deze conclusie ook overeind als de etappe op de mont ventoux was gefinished, of zijn we het er over eens dat iedere finale zijn eigen favorieten heeft? Ik zie in de eerste groep van 21 renners slechts 3 niet-klimmers (dat zegt heel veel).
    26 juni 2021 22:30
    Jep,
    Alaphillipe lijkt inderdaad het beste geprepareerd aan de start te staan. Heeft ten opzichte van de RvZwitserland toch echt nog een stapje gezet qua explosief klimvermogen.
    Overigens reed hij niet voor iedere seconde op het eind. Voor mij toch echt een eerste indicatie dat hij niet gaat voor het klassement.
    26 juni 2021 23:53
    Bleek toch wel een erg zware aankomst, daarin is Alaphil gewoon een klasse beter. Niet onlogisch ook, gezien hij zo’n 15 kg minder weegt.

    En in de Tour zal zijn vorm wellicht inderdaad al wat scherper zijn dan begin maart. Het hoogste wielertoneel op Aarde en dan nog als Fransman, weinig wedstrijden die hem zo motiveren als de Tour wellicht.

    Niettemin zal hij op vlakkere finishes wellicht toch niet kunnen optornen tegen de power van Matje en Wout.
    26 juni 2021 23:54
    Denk toch dat hij de grote vissen in het voorjaar ook wel heeft wille vange hoor, ik vind je claim wel wat overtrokke
    27 juni 2021 00:22
    Het is allemaal niet zo zwart wit, vorig jaar was Wout onklopbaar in de Strade en MSR, het jaar daarvoor was Alaphilippe dat met vervolgens een droom Tour. Dit jaar was gedurende een periode VdP de betere van beide heren en nu lijkt dat tei ook weer gekeerd maar of dat echt zo is kunnen we na een rit nog niet zeggen vind ik.
27 juni 2021 06:07
Je moet nuchter blijven. Flip is een heerlijke coureur die nooit een kans laat schieten of afwacht. Dit is zijn koers, net vader geworden, geen vloek van de regenboog-onzin. Een flitsende demarrage en twijfelende renners die naar elkaar kijken voor het klassement en de sprint. Verdiend natuurlijk.
27 juni 2021 10:57
Edit redactie: Niet doen.
    27 juni 2021 11:05
    Ja en Ide fixte de bolletjestrui.

Reacties zijn gesloten.