Julian Alaphilippe kent afdaling Poggio in Milaan-San Remo nog steeds niet

Julian Alaphilippe kent afdaling Poggio in Milaan-San Remo nog steeds niet
zaterdag 20 maart 2021 om 07:00
Interview

Op alle plaatsen van het podium van Milaan-San Remo heeft Julian Alaphilippe reeds gestaan. Twee jaar geleden zegevierde hij op de Via Roma in het centrum van San Remo, terwijl hij vorig jaar in de zomereditie van de lenteklassieker in dezelfde winkelstraat Wout van Aert nipt voor moest laten gaan in de sprint. In 2017 eindigde de Fransman als derde in de prachtige sprint met Michal Kwiatkowski en Peter Sagan. Of hij een voordeel al aan die ervaring heeft? Alaphilippe betwijfelt het.

“Om eerlijk te zijn, ik zou je echt niet kunnen vertellen hoe de afdaling van de Poggio nu exact verloopt”, vertelt de kopman van Deceuninck-QuickStep. “Iedere keer als ik die afdaling in duik, rij ik en bloc en telt enkel de opdracht om zo snel mogelijk naar beneden te rijden. Ik zit dan echt aan mijn limieten en koers vol in het rood. Als ik goed nadenk kan ik nu de eerste twee bochten nog voor mij zien, maar wat daarna komt is een groot vraagteken. Wat dat betreft zal ik zaterdag voorbij de top van de Poggio opnieuw mijn ogen dicht doen om zo hard mogelijk naar San Remo te rijden.”

Top-drie
Alaphilippe kan ook moeilijk aangeven waarom deze koers hem blijkbaar zo goed ligt, want drie top-drie klasseringen in de laatste vier edities is een schitterend resultaat. “In 2017 stond ik voor het eerst in Milaan aan de start. Ik had geen flauw idee wat ik van die wedstrijd moest verwachten. Hoe reageert je lichaam na bijna driehonderd kilometer. De Poggio is op zich geen lastige beklimming, maar met al die wedstrijdkilometers in de benen weegt hij ineens heel anders. Dan is het een klim waar punchers zoals ik het verschil kunnen maken. Ik ben heel blij met mijn drie podiumplekken in dit Monument. Maar die plaatsen zijn eigenlijk alleen mooi omdat ik ook een keer op de hoogste trede heb gestaan.”

Door de concurrentie wordt momenteel gewezen naar de drie superfavorieten. Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Julian Alaphilippe worden door iedereen geviseerd. “Ik denk inderdaad dat velen naar ons kijken. Mathieu en Wout hebben in de Tirreno-Adriatico bewezen in topvorm te zijn. De Tirreno was zeven dagen lang een hele zware wedstrijd en ik ben blij dat ik deze koers heb kunnen uitrijden. Ik heb een goede week gekend en ben heel tevreden dat ik in dit geweld ook een rit heb kunnen winnen. Dat was niet eenvoudig. Sinds de afsluitende tijdrit ben ik vooral bezig met te herstellen van deze zware inspanningen om zaterdag helemaal fit te zijn.”

Julian Alaphilippe. Foto: Cor Vos

Op een vraag gaf Alaphilippe in eerste instantie direct een antwoord, om later tactisch gezien dat antwoord weer een beetje af te zwakken. Wat zou de wereldkampioen doen wanneer Mathieu van der Poel al op de Cipressa in de aanval gaat. “Als ik de benen heb, spring ik met hem mee”, zei ‘JuJu’ meteen.

Om zichzelf vervolgens enigszins te corrigeren. “Natuurlijk hangt dat af van mijn benen. En de tactische bespreking met de ploegleiding en alle renners hebben we pas vrijdagmiddag. Een van de sterke punten van onze ploeg is dat we meer kaarten kunnen uitspelen. Sam Bennett heeft twee ritten in zowel Parijs-Nice als de UAE Tour gewonnen en is dus in topvorm. Verder hebben we Davide Ballerini die met zijn zege in Omloop Het Nieuwsblad heeft bewezen dat hij na een zware koers nog een sterke sprint in zijn benen heeft. De kracht in de breedte is altijd een van onze wapens. Wij zullen onze koers dan ook zeker niet helemaal afstemmen op de ploegen van Van der Poel en Van Aert. Wij zullen onze eigen verantwoordelijkheid nemen. Het plan gaan we pas echt op de vooravond van de wedstrijd smeden.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

lepel 18 maart 2021 om 19:00

Toch knap om met je ogen dicht de Poggio af te dalen, dat verklaart ook waarom hij vorig jaar enkele bochten verkeerd nam.

Jean Dumas 19 maart 2021 om 10:23

Hij kijkt teveel achterom.

SteelHorseCowboy 18 maart 2021 om 19:35

Moeilijk aangeven waarom deze koers hem goed ligt?
Dat is toch niet zo moeilijk. Je moet na 300 km nog explosief zijn, snel kunnen herstellen en dan, na al flink in het rood gereden te hebben, nog een explosie kunnen plaatsen.

way2go 18 maart 2021 om 20:17

En hij is een meesterdaler.

Jooop 18 maart 2021 om 21:09

Daar was vorig jaar weinig van te merken. Nam een paar bochten helemaal verkeerd.

Thijs E 18 maart 2021 om 19:37

Tactiek Flip: wiel Wout/Matje, tactiek Ballerini en Bennet, aanhaken zolang het kan en mee naar de streep. Tactiek rest: windscherm, bidon, gelletjestransport, wielwissels en aanduwen.

way2go 18 maart 2021 om 20:17

Ik denk dat we op de Cipressa al vuurwerk gaan zien. Als VDP daar niet aangaat, dan gaat er wel iemand van quickstep iets proberen (bijv Asgreen of Stybar), al is het maar om WVA / VDP uit de tent te lokken.

flores 18 maart 2021 om 20:21

Fotos in het begin van Flip,had ik het idee dat het een coureur was van omstreeks begin 1900, echt waar

Peter Lippens 18 maart 2021 om 20:25

Voor mij is Alaphilippe een minstens zo groot kanshebbers dan Wout of Matje, vorig jaar vrij nipt in de sprint geklopt door Wout nadat hij vlak voor de Poggio nog lek had gereden.

bloemist 19 maart 2021 om 08:38

Reed lek voor de Cipressa ( 32 km van de aankomst ) en deed in de laatste 4 km maar twee korte kop beurten met de aanstormde achtervolgers op enkele seconden.

Gitan 18 maart 2021 om 21:15

Ik vermoed dat hij niet en bloc maar à bloc rijdt op de top van de Poggio.

SnellePelle 18 maart 2021 om 21:30

Helemaal niet erg Flip. De gele Jumbo d&mbo’s wijzen de weg wel om vervolgens Mathieu naar de winst te leiden.

Westland95 19 maart 2021 om 08:50

Haha die reed vorig jaar echt de slechtste afdaling van z’n leven op de Poggio. Na 3 mislukte bochten was Van Aert weer terug.

Wheely 19 maart 2021 om 09:04

Ik was een beetje ontgoocheld dat hij geen klassement reed in de Tirreno, dat had hij makkelijk gekund. Kijk naar zijn wapenfeiten in de Tour van 2019.

lo squalo dello Stretto 19 maart 2021 om 09:35

Zal wel Almeida zijn die de WT-puntjes mocht sprokkelen. En balans maken we eind april wel; wie weet heeft Alaphilippe door zich netjes te sparen hier een voordeel of frisheid in de klassiekers. We gaan het zien.

Diegosi 19 maart 2021 om 09:19

Lijkt me duidelijk dat als het op de Poggio gebeurd dat VDP er gehakt van gaat maken. Men vergeet wellicht dat hij vorig seizoen zijn flow niet te pakken had.
Beloofd iig weer wat spektakel :)!

Michelangelo 19 maart 2021 om 11:04

Vooral hopen dat iedereen heelhuids beneden komt. En geen cruciale bocht mist of verkeerd inschat.

Romāns Vainšteins 20 maart 2021 om 09:31

Crashes tijdens de Poggioafzink horen er traditioneel wel bij natuurlijk, als er 1 esthetisch fraai door de lucht vliegt is dat minder een probleem dan dat hij er relatief goed vanaf komt.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair