Julian Alaphilippe: “Je moet een masochist zijn om te koersen”

woensdag 29 december 2021 om 11:42
Julian Alaphilippe: “Je moet een masochist zijn om te koersen”

foto: Cor Vos

Julian Alaphilippe werd enkele dagen terug uitgeroepen tot ‘Kampioen der Kampioenen’, een titel die L’Équipe jaarlijks uitdeelt aan de beste Franse sporter van het afgelopen jaar. Dat was voor de Franse sportkrant aanleiding om een interview te houden met de tweevoudig wereldkampioen. “Je moet een masochist zijn om te koersen”, is een van de uitspraken die Alaphilippe doet in dit gesprek.

“Je moet afzien om wedstrijden te winnen en je moet in staat zijn om diep in de pijn af te dalen om grote dingen te doen. Degene die zegt dat hij niet van pijn houdt, gaat geen grote carrière hebben. Tegenwoordig, in een tijd dat iedereen hard traint en alles teams alles op orde hebben, is het het hoofd dat het verschil maakt”, wijdt Alaphilippe verder uit over het mentale aspect van wielrennen.

Bernard Hinault, die eveneens aanschoof bij het gesprek, heeft ook wel wat te zeggen over de het psychologische kracht van Alaphilippe. “Wij zijn van hetzelfde soort. In het moderne peloton, ben jij een van de renners met echte grinta, iemand die niet nadenkt en zelfs de kleinste mogelijkheden aangrijpt”, richt De Das zich tot LouLou. “Jij, Mathieu van der Poel en Remco Evenepoel zorgen voor een enorme verandering. Lange tijd regeerden de grote ploegen en mochten anderen zich niet bewegen. Jullie besloten dat helemaal om te gooien, en dat is prachtig om te zien.”

Hinault spreekt vol lof over onder andere Alaphilippe en Mathieu van der Poel – foto: Cor Vos

Verder werd er vooral gesproken over Alaphilippes kansen op een klassement in de Ronde van Frankrijk. Hinault liet weten deze ambitie risicovol te vinden, als Alaphilippe niet zeker van zijn vorm is. De renner van Deceuninck-Quick-Step kon zich daar volledig in vinden: “Dat klopt precies. En het probleem is dat je nooit zeker bent. Waarom een heel seizoen riskeren voor slechts één doel? Als ik na twee dagen ziek word of val, is alles weg. Je kan de Tour niet plannen.”

Daar komt nog eens bij, dat er een nieuwe generatie is opgestaan, nadat Alaphilippe in 2019 verraste met een vijfde plaats in het eindklassement. “Ik ben nog altijd gemotiveerd om de Tour te doen, maar ik ben bijna dertig. Nu zijn er renners van tweeëntwintig die op het podium staan in hun eerste drieweekse ronde. Renners als Pogačar, die overal winnen, op elk moment.”

Hoe het programma van Alaphilippe er in 2022 precies uitziet, is nog niet bekend. Wel heeft hij al laten weten de kasseiklassiekers dit jaar over te slaan. In plaats daarvan richt hij zich in het voorjaar op de wedstrijden in de Ardennen. Later in het seizoen staan de Tour en de WK in Wollongong op het programma.

Aan Australië denkt Alaphilippe voorlopig echter nog niet. “Op het teamtrainingskamp zei iedereen tegen me: ‘Heb je het parcours van het wereldkampioenschap gezien? Er ligt een klim in het finalerondje!’ Ik antwoordde dat ze me een paar tellen moesten geven, ik moet mijn laatste titel nog verteren… Er komen van tevoren nog genoeg andere wedstrijden om te winnen”, zegt de 29-jarige renner.

Dit artikel delen:

10 Reacties

Alfons Haavers 29 december 2021 om 13:45

Flip werd niet 4de maar 5de in 2019. Ik zie hem niet meer zo kort eindigen eigenlijk in de Tour.

Mooi dat een grootheid als Hinault ook Evenepoel noemt als 1 van de nieuwe smaakmakers die het wielrennen hebben veranderd, ondanks dat hij het enkel kan in de B- of C-koersen en een ‘klein moteurke’ heeft. ;-)

0
Romāns Vainšteins 29 december 2021 om 14:06

Hij ziet in REVKET natuurlijk een palet van talenten en andere eigenschappen van zichzelf terug.

0
Melkzuur 29 december 2021 om 14:14

Eerst Dumoulin en nu Hinault, het moet niet gekker worden.

0
bellevue 29 december 2021 om 16:30

Dumoulin en Hinault, die vormen toch geen eigenzinnige mening, die vallen gewoon voor de waan van het moment… [s]

0
Geel Zwarte Bril 29 december 2021 om 13:47

Denk dat Wout hier te kort wordt gedaan. Door te zeggen dat Flip, MvdP en Zeverepoel zorgen voor nieuwe dingen. DQS is zelf 1 van die grote ploegen die elk voorjaar op slot gooien. Dus door te zeggen dat die ploeg zorgt voor het nieuwe wielrennen is dat onzin.

0
Michelangelo 29 december 2021 om 14:17

Vind ik niet: Wout is zelf iemand die niet snel op 60km van de aankomst de knuppel in het hoenderhok gooit. En dat zie je wel terug bij Evenepoel, Flip en VdP.

Maar wie weet heeft het met je geel zwart rode bril te maken, dat sluit ik niet uit ;-)

Waarbij ik het met je eens ben dat DQS eigenlijk al jaren de tactiek hanteert dat ze de finale vanaf pakweg 40-50 km voor de meet maken waardoor ze zelf in overtal konden beginnen. Mathieu deed daar vaak een schepje bovenop door op 60 km van de streep al te beginnen, daarmee heel vaak het overtal-spelletje van DQS om zeep helpend. Is een hele effectieve tactiek gebleken om the wolfpack uit elkaar te trekken; en vaak zag je dat vervolgens DQS wel gewoon ging afstoppen voor hun rijder in de kopgroep waardoor het overtal-spel niet gespeeld werd….

Maar vrees dat ze bij de blauwen dat trucje inmiddels ook door hebben!

0
bellevue 29 december 2021 om 16:21

"heel vaak het overtal-spelletje van DQS om zeep helpend"

DDV 2019 – AF zet aanval op met MVDP op (60km) Jungels mee, Yves Lampaert surfte mee met achtervolgende groep
BP 2019 – VDP zet aanval op (60km), Alaphilippe mee, Serry surfte mee in achtervolgende groep en mag geen mensen terugbrengen
AGR 2019 – Alaphilippe reed voor, VDP in geslagen positie, tot Alaphilippe begon te wachten
BBtour 2020 – DQS stond daar met Archbold, Steels, van Lerberghe, Steimle, Sénéchal en een terugkerende Lampaert
RVV 2020 – Alaphilippe stak het vuur aan op de Koppenberg (45km)
Kuurne – VDP vertrekt op de Kanarie met Narvaez
Strade 2021 – Alaphilippe demarreert (51 km) uit de favorietengroep naar de groepjes ervoor. Op 23km opnieuw Alaphilippe, waar Van Aert niet meer kan antwoorden.
RVV 2021 – Alaphilippe springt op (49km) en VDP wacht tot iemand reageert en beslist dan zelf ook op kop te komen om Alaphilippe bij te halen.

"Heel vaak" niet dus. Ik denk dat je hevig supporterschap het beeld van de realiteit vertroebeld en die is dat, het VDP toegelaten wordt in de minder belangrijke wedstrijden en dat in de échte krakers Alaphillipe de aansteker is en VDP de suiveur.

0
Jacco van Stierop 29 december 2021 om 15:05

Alaphilippe iets vinniger en sierlijker, Hinault wat nijdiger en bonkiger. Wel vergelijkbaar qua oerdrift om zich te manifesteren.

De enige uit het huidige peloton die richting het palmares van Hinault zou kunnen gaan is Pogačar, wellicht bereikend met een, -hoewel anders van toon-, even grote allure.

0
bellevue 29 december 2021 om 16:25

Vond Hinault wel een leukere persoonlijkheid hebben dan het verwonderd schooljongetje.

0
Dikke Man 29 december 2021 om 18:12

Persoonlijkheid komt ook met de jaren. Als we ooit te zien krijgen hoe hij met tegenslag omgaat, komt er wellicht wat bovendrijven dat minder lijkt op de positieve grappenmaker die zijn glimlach opzet naar de leraar en daardoor overal mee wegkomt. Zodoende hoop ik ook dat hij een paar keer flink in de problemen komt de eerste week.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone