Juan Sébastian Molano wint felbetwiste etappe in Tour Colombia

donderdag 14 februari 2019 om 18:51
Juan Sébastian Molano wint felbetwiste etappe in Tour Colombia

foto: Cor Vos

UAE Emirates hoopte met Fernando Gaviria de nodige etappes te winnen in de Tour Colombia 2.1, maar de topsprinter moest vandaag ziek afhaken. Geen probleem, moet ploeggenoot Juan Sébastian Molano gedacht hebben. De 24-jarige renner wist in de derde etappe namelijk naar de zege te snellen. Rigoberto Urán mag zich opnieuw leider noemen.

De renners finishten vandaag niet voor een voetbalstadion, gemeentehuis of museum, maar voor een… winkelcentrum! Start en finish vonden plaats in Llanogrande, zo’n vijftien kilometer ten noorden van La Ceja, de aankomstplaats van gisteren. Ditmaal werd echter niet de rode loper uitgerold voor de sprinters.

Sterker nog: in de laatste 15 kilometer kregen de snelheidsduivels de Alto El Nano (3,9 km aan 5,6%) en een ongecategoriseerd klimmetje (1 km aan 4,9%) voor de wielen geschoven. Te zwaar voor mannen als Álvaro José Hodeg, Juan Sébastian Molano en Martin Laas? Voor een antwoord op die vraag, moesten we nog enkele uren wachten.

Fabio Duarte trekt ten aanval 
Want eerst ging de aandacht uit naar een kopgroep van zes. Met Fabio Duarte, William Muñoz, José Castro, Brayan Ramírez, Steven Cuesta en Marvin Angarita hadden de Colombiaanse wielerfans weer voldoende thuisfavorieten om voor te juichen. Met Duarte reed er bovendien een oude bekende voorop: de coureur van Medellín werd in 2008 nog wereldkampioen bij de beloften.

Er werd van bij de start flink doorgereden, wat voor aardig wat slachtoffers zorgde. Zo werd de kopgroep al snel uitgedund tot vier renners: Angarita, Duarte, Muñoz en Ramírez. In het peloton stond de deur ook wagenwijd open. Zo besloten sprinters als Marco Benfatto en Andrea Guardini om in de bezemwagen te stappen.

Spektakel in de finale! – foto: Cor Vos

Leider Hodeg moet passen, favorieten roeren zich 
Ook leider Hodeg had het lastig: de renner van Deceuninck-Quick Step moest het peloton laten gaan, waardoor we een nieuwe leider kregen in deze Tour Colombia 2.1. En de vier vluchters? Die begonnen inmiddels aan de Alto El Nano, de voorlaatste klim van de dag. Het peloton was echter niet ver, waardoor Duarte en co niet veel later werden ingerekend.

Wat we vervolgens kregen? Vuurwerk! Daniel Felipe Martinez, Oscar Sevilla, Sergio Henao en Nairo Quintana… Meerdere klassementsrenners vielen aan, maar veel bewegingsvrijheid kregen ze niet. Marc Soler en Martinez probeerden er ook nog vanonder te muizen, maar we kregen uiteindelijk (toch) een sprint van een uitgedund ‘peloton’.

Molano blijkt uitstekende vervanger voor Gaviria 
Om terug te komen op de eerste vraag: was de derde etappe nu te zwaar voor de sprinters? Het antwoord was nee, aangezien Molano er als enige (top)spurter nog bijzat. De renner van UAE Emirates begon zijn sprint op het goede moment, en wist Julian Alaphilippe en Diego Ochoa zo overtuigend achter zich te houden.

Rigoberto Urán staat opnieuw aan de leiding – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

14 Reacties

KimJungPoels 14 februari 2019 om 18:55

Klasbak deze Molano, en wat een weelde qua sprinters op het moment bij UAE zeg. Gaviria, Kristoff, Philipsen, Molano en Consonni zijn allemaal in staat gewoon meerdere koersen te winnen dit jaar.

0
Wielervolger 14 februari 2019 om 19:07

Hij heeft natuurlijk wel geen tegenstand hier met Hodeg die geen heuvel overkomt en Gaviria die ziek is.

0
lander luypaert 14 februari 2019 om 19:42

wielervolger komop he als je als sprinter da overleefd heb je de concurrentie uitgeschakeld dus absoluut niet waar dat ie geen concurrentie had..

0
Wielervolger 14 februari 2019 om 19:50

@lander de luypaert het gaat er mij vooral om dat KimJungPoels zegt dat molano meerdere massasprints kan winnen dit jaar terwijl hij alleen maar klimmers verslaat in een sprint van een renner of 70 en de enige 2 deftige sprinters in deze race er niet bij waren.

0
lander luypaert 14 februari 2019 om 19:54

wielervolger laat ons afwachtten voor we conclusies trekken hij kan ons in massasprints misschien ook verassen he

0
KimJungPoels 14 februari 2019 om 21:12

Wellicht zeg ik het ook door de veertien (geloof ik) overwinningen die hij vorig jaar pakte. Of omdat ie hier bij zijn eerste echt kans gewoon gelijk wint inderdaad. Of doordat ie gisteren ook al zeker niet langzamer was dan Hodeg. Er zijn meer tekenen dat ie het wel kan dan dat ie het niet kan in ieder geval.

0
Greg4ever 14 februari 2019 om 19:27

Ook nu weer… je moet t als sprinter maar doen in zo'n finale. Het regende aanvallen en t viel geen moment stil. Mooie sport en dit keer ook goed in beeld gebracht…

Edit: die klimmetjes in de laatste 15km namen ze toen trouwens al voor de 4e keer… pittig parcours wel om als sprinter te overleven…

0
Wielervolger 14 februari 2019 om 19:46

De eerste groep was nog zo’n man of 70 groot, dus zo heel zwaar zal het wel niet geweest zijn.

0
Maillot à Pois 14 februari 2019 om 21:05

En toch versloeg hij ‘alleen maar klimmers’, zeg jij hierboven.

Ik ga akkoord dat de absolute sprinttop hier niet aanwezig is, maar dit is toch echt een veelbelovende en niet te onderschatten prestatie voor zo’n jonge renner.

0
Wielervolger 14 februari 2019 om 23:22

Ja omdat er naast Hodeg (die niet kan klimmen) en Gaviria (die heeft opgegeven) geen andere sprinters die naam waardig aanwezig zijn.

Ik ben akkoord dat dit een goede prestatie is van Molano maar als je kijkt welke onbekende namen er nog in het peloton gefinisht zijn moeten we niet doen alsof het een compleet slagveld was op die klimmetjes.

0
vincenzo 14 februari 2019 om 20:46

Edit: Nu niet meer

0
Pedalo 14 februari 2019 om 21:16

Lijkt net veldrijden…negen lokalen en een buitenlander in de top tien.

0
lepel 14 februari 2019 om 21:32

Alleen staat bij het veldrijden die ‘buitenlander’ op één.

0
EddyB1958 15 februari 2019 om 07:00

In het veldrijden is die 'buitenlander' 'lokaal'…
In elk geval Philipsen in Australië, dubbel Gaviria in San Juan en nu Molano. Goede transfers tot nu voor UAE.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone