Molano teruggezet na gevaarlijke actie in Tour de Langkawi, Wiggins ritwinnaar

woensdag 12 oktober 2022 om 10:35
Molano teruggezet na gevaarlijke actie in Tour de Langkawi, Wiggins ritwinnaar

foto: Cor Vos

Update

Craig Wiggins heeft de tweede etappe van de Tour de Langkawi op zijn naam geschreven. Aanvankelijk kwam Juan Sebastián Molano als eerste over de streep, maar de Colombiaan van UAE Emirates werd wegens een gevaarlijke actie in de sprintvoorbereiding teruggezet in de daguitslag.

In de openingsetappe was het nog de vraag of we aan sprinten zouden toekomen, maar op dag twee leek een (massa)sprint toch wel het meest waarschijnlijke scenario. Onderweg volgden er met de beklimmingen naar Petaseh (1,1 km aan 5,5%) en Bukit Damar (0,3 km aan 5%) nog wel twee hindernissen, maar verder werden de biljartvlakke Maleisische wegen opgezocht richting de finish in Raub. Rappe mannen als Juan Sebastián Molano, Max Kanter en leider Gleb Syritsa hadden deze rit met rood omcirkeld in hun agenda.

Kopgroep met exotische namen
Maar eerst moesten de sprintersteams nog een vroege vlucht van zeven renners zien in te rekenen. Nur Aiman Zariff, Jambaljamts Sainbayar (Terengganu Polygon Cycling Team), Didier Munyaneza (Protouch), Andy Muhammad Royan (MULA), Ratchanon Yaowarat (Thailand Continental Cycling Team), Nik Mohamad Azman Zulkifli (Maleisische selectie) en Marco Lumanog (Filipijnse selectie) sloegen de handen ineen en wisten een maximale voorsprong te vergaren van net iets meer dan drie minuten.

Op een gegeven moment besloot Sainbayar zich na een bergsprint te laten uitzakken uit de kopgroep. Met de overgebleven zes koplopers begonnen we vervolgens aan de laatste vijftig kilometer van de etappe. Het verschil met het peloton, aangevoerd door de mannen van Astana Qazaqstan en Alpecin-Deceuninck, bedroeg echter nog maar een kleine twee minuten. Yaowarat voelde de bui al hangen en besloot weg te springen bij zijn medevluchters.

Op naar een sprint 
Het was een dappere poging van de 23-jarige Thai, maar het leek niet meer dan een laatste stuiptrekking. De sterke Yaowarat wist nog wel vrij lang uit de greep te blijven van het peloton, maar op goed tien kilometer van de streep kwam er dan toch een einde aan zijn avontuur. En konden we ons gaan opmaken voor een sprint tussen de snelste mannen in deze Tour de Langkawi.

In de aanloop naar de sprint was Alpecin-Deceuninck verantwoordelijk voor het leeuwendeel van het kopwerk, maar op goed twee kilometer van de finish kwamen de andere teams ook naar voren. Geen enkele ploeg wist echter een fatsoenlijke lead-out op poten te zetten, waardoor we een vrij chaotische sprint kregen in de straten van Raub. Molano wist zich echter wel goed te positioneren, ging op het juiste moment aan en kwam als eerste over de streep.

foto: Cor Vos

De rappe Colombiaan versloeg met een ultieme jump Craig Wiggins, Gleb Syritsa moest dit keer genoegen nemen met een derde plaats. Jakub Mareczko kon het werk van zijn ploeggenoten niet afronden: de Italiaan eindigde als vierde. Molano werd gehuldigd als ritwinnaar, maar de jury besloot hem na afloop nog te straffen wegens een gevaarlijke actie in de voorbereiding op de sprint: Wiggins werd zo alsnog uitgeroepen tot ritwinnaar. Molano werd teruggezet in de uitslag, naar plaats 109.

Donderdag is het woord aan de klimmers: de derde etappe naar Genting Highlands mogen we bestempelen als de koninginnenrit van de Tour de Langkawi.

Dit artikel delen:

13 Reacties

Poeksel 12 oktober 2022 om 10:49

Molano zou hier wel eventjes minstens één etappe winnen. Nou, dat heeft hij mooi waargemaakt!

Die Craig Wiggins rijdt trouwens volgens pcs bijna nooit een koers uit en nu opeens een tweede plek. Die zal euforisch zijn.

0
thomasjaarsma 12 oktober 2022 om 14:49

ga naar firstcycling die hebben ook koersen op lager nieveau

1
Landeirovic 12 oktober 2022 om 11:32

@Geel Zwarte Paarse bril, nog 4 kansen te gaan. Molano heeft 1/1 nog 2x winnen en Uae de meeste overwinningen. Ow ja, in Italië hebben ze ook een sterke ploeg.

0
Geel Zwarte Bril 12 oktober 2022 om 11:36

Paars?

Maar idd, doet hij goed. 48 tegen 47 nu nog. Hopelijk kan Foss nog 1 keer uitpakken in de Chrono des Nations.

Maar ik denk dat UAE het wel gaat halen. Maar gelukkig doet vandaag MvdP mee. hopelijk kan hij ervoor zorgen dat UAE vandaag in ieder geval niet wint in Italië.

Maar het is wel zo dat UAE koste wat kost de meeste overwinningen wilt halen. Ze doen aan elke koers nu nog mee. Denk dat als ze er 10/15 achter hadden gestaan ze ene hoop koersen minder hadden gereden.

0
Landeirovic 12 oktober 2022 om 11:40

Nee hoor, die deelname aan deze wedstrijden moeten ze al maanden op voorhand bevestigen.

0
Geel Zwarte Bril 12 oktober 2022 om 11:45

Maar dan weet ik nog niet waar paars op slaat?

0
Ronellenfitsch 12 oktober 2022 om 14:04

UAE rijdt gewoon een Italiaans programma om Ullissi en Trentin kansen te geven, en een Vlaams-Duits programma om Ackermann wat te doen te geven. En Langkawi is vast ook een sponsorbelang. Het zal ze echt niet om zo’n lijstje gaan hoor.

0
Panache 12 oktober 2022 om 19:35

Meeste overwinningen, daar lig je toch niet wakker van in een jaar dat je de Tour wint?

0
Landeirovic 12 oktober 2022 om 16:27

Wat een onzin. Was het volgens het boekje? Absoluut niet! Maar dan haal je hem meteen na de finish eruit en niet 6u later en je laat hem al zeker niet de bloemen ophalen op het podium.

0
lo squalo dello Stretto 12 oktober 2022 om 16:53

Dat je zo moet foeteren op godbetert de Ronde van Langkawi. Hij was gewoon in fout; overwinning was onverdiend. Goed dat ze hun fout alsnog inzien ipv “het maar zo te laten”.

0
Polleke 12 oktober 2022 om 16:58

6 uur later is te verklaren omdat er een verplaatsing van 3 uur was vanuit de rimboe naar het volgende hotel, eigenlijk moet de organisatie zichzelf daarvoor ook straffen…

1
Poeksel 12 oktober 2022 om 16:38

Gek ja zo'n late DQ. Maar dat betekent dus dat Wiggins, wiens beste resultaat buiten eigen land in de laatste drie jaar een 58e plek bij de Gullegem Koerse was, gewonnen heeft. Dat is best wel een stunt.

0
Lay On 12 oktober 2022 om 17:49

Zonder Corona, jonguh, dan had ie al 2 jaar geleden de rest van de wereld veroverd!

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone