Juan Ayuso behaalt doel niet, maar zit niet bij de pakken neer: “We moeten ambitieus blijven”
maandag 18 september 2023 om 12:28

Juan Ayuso behaalt doel niet, maar zit niet bij de pakken neer: “We moeten ambitieus blijven”

Juan Ayuso was deze Vuelta a España ’the best of the rest’. Achter het ongenaakbare trio van Jumbo-Visma eindigde de 20-jarige Spanjaard op de vierde plaats. Daar was hij niet helemaal tevreden mee, liet de winnaar van de witte trui weten in het flashinterview na de slotrit.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

“Het was anders”, trekt Ayuso de vergelijking met vorig jaar, toen hij derde werd in de Vuelta, toen zijn eerste grote ronde. “Dat was niet per se onverwacht, maar wel iets heel, heel groots voor mij. Dit jaar kwam ik met grotere ambities, maar het was niet mogelijk om die te verwezenlijken tegen een heel sterk team. Ik denk dat mijn prestaties flink zijn verbeterd ten opzichte van vorig jaar, dat is wat ik moet onthouden.”

Ayuso mocht dus wel weer op het eindpodium in Madrid verschijnen, ditmaal om de witte trui op te halen. “Het is natuurlijk mooi om de beste jongere te zijn. Maar we kwamen voor meer. Vorig jaar droeg ik de witte trui bijna de hele Vuelta, maar had ik het tricot nooit echt in het bezit: het was in handen van Remco (Evenepoel, red.). Dit jaar is de trui echt van mij en heb ik hem echt gewonnen, dus dat is speciaal.”

Dat Ayuso zijn doel niet bereikt heeft deze Vuelta, betekent niet dat hij in de toekomst minder hoog in zal zetten. “We moeten proberen voor meer te gaan, we moeten ambitieus blijven. Het is niet het einde van de wereld als je je ambities niet verwezenlijkt. Ik ga niet huilen. Sterker nog, ik ga feesten, plezier hebben.”

 
13 Reacties
Sorteer op:
18 september 2023 12:43
Ayuso kan tevreden zijn: hij is "best of the rest", nog piepjong, en heeft stabiel gepresteerd. Hij is t.o.v. vorig jaar Mas en Evenepoel voorgebleven, en ik denk eerlijk gezegd dat het deelnemersveld dit jaar sterker was dan vorig jaar, toen er uiteindelijk heel veel toppers letterlijk wegvielen door Covid of valpartijen. Ik denk dat hij hier prima mee verder kan, en dat hij met meer antwoorden naar huis gaat dan met vragen.
18 september 2023 13:05
Hij was gewoon goed, nergens stak hij er echt bovenuit maar kijk naar de leeftijd en je weet dat deze jongen nog heel wat gaat bereiken. Over de ploeg echter kun je kritischer zijn, ik vond het te vaak deze Vuelta ieder voor zich. Die actie van FFB bv of het rijden van Soler, had weinig met tactiek te maken in dienst van de ploeg.
  18 september 2023 13:55
  mee eens. Objectief gezien hoeft UAE als team niet onder te doen voor JV met de renners die ze in het team hebben zitten. Sterker: gemiddeld genomen is de hele selectie van UAE sterker dan die van JV. Echter verneukt UAE het dit seizoen in ieder geval in de tour en in de Vuelta door bijzonder slechte/afwezige ploegentactiek. Het zal vast moeilijk zijn om alle neuzen van de toppers dezelfde kant op te krijgen, maar dit was soms wel echt next level. Soms echt een teringzooi aan slechte keuzes die leiden tot een lachwekkende ploegtactiek en vervolgens gefrustreerde renners/ploeggenoten. #samenwinnen kunnen ze bij UAE wel aan werken.
18 september 2023 15:40
Ayouso, uijtenbroeks. Dat zijn wel potentiële ronde winnaars van de toekomst. Ik denk wel zolang hij bij pogi in de ploeg zit hij niet de kopman voor de tour is ten zei blessures etc etc. Ik zou hem graag bij ineos zien als opvolger van Thomas.
  18 september 2023 15:58
  Idd, kunnen een ronde winnen. Het zal gewoon een beetje moeten meezitten. Rijden Pogacar, Vingegaard en Roglic niet mee, dan kunnen de Ayuso’s, Massen, Carapazzen, Hindleys en de Yatesen van deze wereld echt wel een grote ronde pakken. Een ronde tussen dit soort mannen, vermoedelijk de Giro, zal zeker voor een echte strijd moeten zorgen.
  18 september 2023 16:11
  Ayuso en Cian zijn in mijn ogen de jonge gasten waar nog de nodige rek op zit. Evenepoel obv leeftijd in principe ook, maar die is intussen ook al weer 5 jaar prof. En daarom ga ik er een beetje van uit dat daar de meeste rek wel uit is. Mas, Carapaz, Yates, Hindley: die hebben laten zien dat de best een ronde kunnen rijden, maar dat ze gewoon niet het niveau kunnen aantikken wat je wel ziet bij Roglic, Vingegaard of Pogacar. Maar ze mogen mij uiteraard verrassen.
18 september 2023 17:07
Ik hoop van harte dat Ayuso een realistische kijk op de wereld heeft. Ambitie is goed ("ik wil niet de beste van Spanje worden, maar vd wereld"), maar hij lijkt mij ergens ook het type, dat als hij zijn doel niet behaalt wellicht uit het veld geslagen is... Ik hoop dat mijn gevoel niet klopt!
18 september 2023 14:30
Wereldtalent. Na een voorjaar vol blessures en tegenslag quasi overal waar hij startte top vijf gereden. Zijn slottijdrit in Zwitserland was werkelijk magistraal. Hoop dat hij volgend jaar als grote kopman naar de Giro kan. Zonder Evenepoel, Pogacar, Vingegaard en Roglic doet hij daar over drie weken mee voor het roze.
18 september 2023 12:47
Die blijft plakken in de sub top
  18 september 2023 12:59
  Wat? Rijdt 2 grote rondes en wordt 3e en 4e. Was respectievelijk 19 jaar en nu 20 (21 geworden) won een monster rit in Zwitserland versloeg Evenepoel in de tijdrit. Werd 2e in het klassement. Is letterlijk net 21 jaar ma oh jaa Ayuso die blijft plakken na een onvolledig voorbereid seizoen! Want na u 21 kan een renner geen progressie meer maken. Geloof je het zelf eigenlijk?
  18 september 2023 13:20
  Ok ja maar het wordt niet de nieuwe pogi zoals ik eerst dacht , denk ik
  18 september 2023 19:23
  @landeirovic alles wat Jumbo is, blijft matig volgend Dikke Vrouw. Ik denk dat volgend jaar het best realistisch is als UAE alle grote rondes wint. Met Yates, Ayuso en Pogi heb je in ieder geval drie kandidaten die echt om eindwinst mee kunnen doen
  18 september 2023 19:32
  @landerovic, klopt hij heeft nu nog welgeteld 2 jaar om 46 overwinningen te boeken (23 per jaar dus) om op het niveau van Evenepoel te komen, waarvan 2 monumenten, twee keer WK, en een grote ronde. Ga er maar aan staan. En nog wat losse klassiekers en wat rondjes natuurlijk, en wat eendagswedstijden.

Reacties zijn gesloten.