Jos van Emden kritisch op UCI, maar: “Alle risico’s uitsluiten is een illusie”
foto: Cor Vos
zaterdag 17 juni 2023 om 10:00

Jos van Emden kritisch op UCI, maar: “Alle risico’s uitsluiten is een illusie”

De wielerwereld is in rouw na het noodlottige ongeval van Gino Mäder in de Ronde van Zwitserland, maar de tragische gebeurtenis is ook aanleiding voor een nieuwe discussie over veiligheid in de wielersport. “Er is vooruitgang geboekt, maar het gaat wel veel te langzaam”, is Jos Van Emden van mening.

De ervaren Nederlander van Jumbo-Visma heeft het bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 over veiligheid in de koers. “In mijn ogen kunnen er veel aanpassingen worden gedaan die weinig inspanningen en geld kosten. Er is vooruitgang geboekt, maar het gaat wel veel te langzaam. Ik had een aantal jaar geleden al gehoopt dat men bij zulke gevallen (doelt op de val van Mäder, red.) in actie zou komen.”

“Maar die hoop heb ik wel verloren. De UCI is gewoon een heel log orgaan. Je kunt geen koers organiseren zonder de UCI, maar de UCI stelt geen eisen. We moeten op het punt komen dat er gecontroleerd wordt en dat ze dan zeggen: dit is niet acceptabel.”

“Val Mäder was een koerssituatie uit duizenden”
Van Emden wijst echter niet met een beschuldigende vinger naar de UCI, als het gaat over de val van Mäder. “Dat is een koerssituatie uit duizenden. Wel een afdaling waar hele hoge snelheden worden gehaald, maar dat houdt ook in dat de afdaling niet heel gevaarlijk is. Dan is het voornamelijk rechtdoor en kan er eigenlijk niet heel veel mis gaan.”

De renner van Jumbo-Visma gelooft niet in een wielersport zonder risico’s. “Dat is een illusie. Het is een gevaarlijke sport. Allemaal jonge mannen met bewijsdrang, dicht tegen elkaar en zo hard mogelijk gaan. Ja, dat gaat weleens mis. Maar als het dan misgaat, moet het te overzien zijn. Dat is misschien een utopie, maar daar moet je wel naartoe willen. En dat begint bij de federatie die daar eens zijn schouders onder moet zetten.”

RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
17 juni 2023 10:41
Gewoon zinnige teksten van Van Emden, maar wel aan de oppervlakte. Wat vaak mist in deze betogingen zijn de concrete voorbeelden van verbeteringen, plus wat in het verleden is aangedragen maar schijnbaar onvoldoende wordt nageleefd. Een snelheid sport op de openbare weg zal altijd wrijving geven tussen de wedstrijd, de openbare orde, de tijd van afsluiting, de mogelijkheid tot aanpassing parcours, het ontruimen van de weg achteraf, inzet van politie, inzet van ambulances, back-up vanuit de maatschappij en ga zo maar door. Het is tijd voor een discussie met meer diepgang en realisme en ik denk dat mannen als Van Emden en Zonneveld daar veel meer over kunnen zeggen dan ze nu doen.
  17 juni 2023 10:55
  Het is geen rocket science. Als je er van de buitenkant naar kijkt, dan zie je heel veel verbeterpotentieel liggen. Zowel als het gaat om veilige parcoursen, alsook het sturen op veiliger gedrag. Zonder dat dit de essentie van wielrennen aan hoeft te tasten.

  Maar ik denk dat de grote kritiek op de UCI is dat dit laaghangend fruit niet wordt geplukt. En er eerst weer iemand moet sterven voordat er een ienieminiestapje wordt gezet.
  17 juni 2023 11:00
  Een renner, een ploeg of een organisatie kan een keuze kan maken met een groter effect dan regelgeving vanuit de UCI. En toch gaan alle vingers richting de UCI.
  17 juni 2023 11:08
  @Xistnce,
  Voor mij zijn renners en ploegen net zo verantwoordelijk. Zowel in hun eigen gedrag, als ook bij het alsmaar blijven accepteren van gevaarlijke parcoursen om er vervolgens na afloop over te klagen.
  Bij mij gaan de beschuldigende vingers dus niet enkel richting UCI, maar we kunnen niet ontkennen dat deze organisatie al jarenlang hopeloos faalt als het gaat om veiligheid.
17 juni 2023 11:14
“Pedro in het ravijn, Pedro in het ravijn!’’. Het was Van Emden die de Rabo-ploegleiding via zijn microfoontje verwittigde van de vreselijke val van Pedro Horillo tijdens de afdaling van de Culmine di San Pietro in de Giro 2009. Horillo lag tientallen meters diep in het ravijn, tussen de rotsblokken, uitermate ernstig gekwetst.
De carrière van Horillo was voorbij, maar hij kan nu tenminste nog herinneringen ophalen met zijn vriend Oscar Freire. Helaas krijgt niet iedereen dat geluk toegespeeld.
17 juni 2023 12:14
Het is een linke bocht waar Mäder is uitgevlogen. De vraag is of dat kwam door de snelheid, grind of olie op de weg, materiaalpech, een moment van onoplettendheid, een hartstilstand, etc. etc. Het blijft gissen naar de oorzaak.

Veilige parcoursen zijn er m.i. niet. Kijk maar eens wat er in het baanwielrennen allemaal gevallen (van huid opengehaald, gebroken botten, levenslang invalide tot en met de dood tot gevolg) wordt. En dat is dan de meest ideale omgeving.
  17 juni 2023 13:19
  Exact, de reden waarom uitgerekend hij daar uit de bocht vloog is gissen momenteel. Statistisch gezien zullen ongelukken eens in de zoveel tijd gebeuren, dat het zo moest eindigen is gewoon enorm tragisch.
  17 juni 2023 13:24
  Waarom vragen, waarom gissen, waarom speculeren? Accepteer gewoon dat het niet bekend is, dat het van alles kan zijn zonder dat alles te benoemen en dat het uitgezocht wordt.

  Ik las hier gisteren bijvoorbeeld al dat het de schuld van nota bene Sheffield was en dat er allerlei sporen op de weg te zien zouden zijn geweest, die het dus wel veroorzaakt moesten hebben.

  Kap daarmee. Het is niet raden of gissen; dat moet van niemand en het brengt niet op.
17 juni 2023 11:05
Ja, de UCI is een log orgaan, maar volgens mij krijgen de ploegen/ploegleiders/renners ruim van tevoren alle relevante koersinformatie. Parkoersverkenningen zijn anders dan de wedstrijdsituatie dat weet ik ook wel. Renners moeten toch meer de hand in eigen boezem steken, dat zegt van Emden dan ook wel m.b.t. de jonge garde en de bewijsgang. Als het misgaat moet dat te overzien zijn, in de meeste gevallen is dat het ook met wat schaafwonden en lichte breuken. Een enkele keer gaat het verschrikkelijk mis. Is dit uit te sluiten ? Denk het niet. Dus dan vraag ik mij ook af wat zou je concreet kunnen doen zonder dat dit de authentiteit van de wielersport op de openbare weg wezenlijk veranderd.
17 juni 2023 12:13
Ja Jos raakt aantal goede punten. Maar ook op zgn veilige weg op de limiet op hoge snelheid kan het plots fout gaan zonder materiaal pech of ogenschijnlijke stuurfout wat ik eerder vandaag al aangaf.
Verder is er al erg veel geprobeerd en het gekke is dat vrijwel alle aanzetten die her en der gedaan werden halvecbak waren. Ook via de VVBW met wel een zeer uitvoerig plan van aanpak wat wel kan werken maar daarmee liepen ook zij stuk hogerop.d
17 juni 2023 13:02
Het snelle deel van de afdaling was het stuk tot aan het begin van de haarspeldbochten, zo'n 5 km. Rijd men 90 km/h gemiddeld dan is dat een tijd van 200 sec. Rijd men 80 km/h gemiddeld dan is dat 225 sec. Dat is zo ongeveer het verschil dat Evenepoel op Ayuso verloor in de hele afdaling. Men zou kunnen overwegen een tijdmeting te doen over dit deel: iedereen die sneller dan 225 sec is verliest zijn winst na afloop van de etappe.
  17 juni 2023 13:07
  Snelheidslimieten in het wielrennen kan het nog achtelijker.

  Allemaal slechte nepmaatregelen zodat we kunnen doen alsof we het veiliger maken. Het verbieden van de supertuck heeft namelijk oh zo veel geholpen.
17 juni 2023 14:11
Ik vind het al wonderbaarlijk dat er zo weinig dodelijke ongelukken gebeuren in afdalingen. Het zijn blijkbaar profs die goed weten wat ze kunnen.
Het is heel triest, maar ik denk dat er geen schuldige aangewezen kan worden. Je kinderen geen wielrenner laten worden is de enige oplossing.
17 juni 2023 11:15
Renners hebben nu vaak een jasje aan in het afdalen (tegen de kou). Zou het technisch mogelijk zijn om een praktisch jasje te maken die anti-aerodynamisch werkt, waardoor de snelheid met circa 20% zakt? Deze afdaling met 85 km/u in plaats van 106 km/u en meer downforce (behendigheid qua sturen) zou al een enorm verschil hebben gemaakt. Tevens is het slechts een minimale inbreuk binnen de sport zoals we die kennen. Ik opper maar wat hè, “we” moeten gewoon met slimme ideeën komen.
  17 juni 2023 12:07
  Wijze woorden van van Emden.

  Zat er even over te denken of ik dit nu al moest zeggen maar onder dit stukje past het wel, denk ik.

  Ik zat te kijken en dacht: wat gaan ze hard, maar ach het zijn lekker brede wegen. In de haarspeldbochten stootkussens.
  Zou dat niet het verradelijke zijn: een op het oog veilige afdaling nodigt misschien wel uit tot meer risico’s/hogere snelheden. Uiteindelijk bepaalt degene die de meeste risico’s neem hoe gevaarlijk de koers is. Je wil tenslotte geen tijd verliezen op je concurrenten.
  17 juni 2023 12:16
  Skieërs dragen pakken met air-bags, geen idee hoe haalbaar het is maar de technologie bestaat…idem met helmen.
  Lijkt allemaal wat vergezocht maar dat was het ook toen de helmplicht er zat aan te komen… hoe meer voorstellen hoe beter maar doorgaan zoals nu is de slechtste optie…
  17 juni 2023 12:57
  Elke afdaling neutraliseren of uitsluitend op de tacx afdalen

Reacties zijn gesloten.