‘Jong Jumbo-Visma’ moet talenten helpen aan volgende stap

dinsdag 11 januari 2022 om 19:00
‘Jong Jumbo-Visma’ moet talenten helpen aan volgende stap

Tim van Dijke (links) en Mick van Dijke (rechts) - foto: Cor Vos

Jumbo-Visma heeft haar structuur de afgelopen jaren zorgvuldig opgebouwd. Al meerdere renners hebben vanuit de eigen opleidingsploeg de stap gemaakt naar het WorldTeam. Met ‘Jong Jumbo-Visma’ wil het een groep talentvolle renners klaarmaken voor het latere kopmanschap.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Renners als Olav Kooij (20), Mick van Dijke (21), Tim van Dijke (21) en de Duitser Michel Heßmann (20) worden door de Nederlandse formatie voorzichtig begeleid. Zij maken in 2022 al onderdeel uit van het WorldTeam, maar krijgen een aparte begeleiding. Daarbij speelt ook het Development Team een grote rol. In bepaalde profwedstrijden zullen Kooij, de Van Dijkes en Heßmann daarom uitgespeeld worden als kopman. Het voordeel is dat dit ook in kleinere wedstrijden kan, omdat Jumbo-Visma vanwege de UCI-regels meerdere renners uit de U23-ploeg mag uitwisselen met het WorldTeam, en vice versa.

Hoe werkt de U23-regel van de UCI?

Sinds 2020 is het mogelijk voor WorldTeams mét een opleidingsploeg op continentaal niveau, om renners in sommige wedstrijden uit te wisselen. Zo kunnen profrenners deelnemen aan een UCI .1-koers (maximaal twee renners) of een UCI .2-koers (één renner) om de talenten van de opleidingsploeg bijvoorbeeld de kneepjes van het vak te leren, of om jonge profs voor eigen kans te laten rijden in koersen op een lager niveau.

Andersom mag het ook. Coureurs van de opleidingsploeg mogen proeven van het grote werk bij de profs in UCI .1-wedstrijden (maximaal vier renners) en zelfs in de UCI Pro Series (twee renners). De afgelopen seizoenen maakte Jumbo-Visma al meermaals gebruik van deze regel.

Een nieuwigheid dit jaar is de lancering van ‘Jong Jumbo-Visma’, een groep talenten die bestaat uit renners van het Development Team, neoprofs van het WorldTeam en enkele renners die al wat langer op het hoogste niveau actief zijn, zoals Tobias Foss (24), David Dekker (23), Kooij en Gijs Leemreize (22). Met een uitgekiend wedstrijdprogramma en specifieke taken in de koers worden zij klaargestoomd voor een volgende stap in hun carrière. “We vonden Jong Jumbo-Visma wel een mooie naam. Het komt uit het voetbal, waarin je in de Keuken Kampioen Divisie Jong Ajax, Jong Utrecht, Jong PSV en Jong AZ hebt”, legt sportief directeur Merijn Zeeman uit.

“Wat daar gebeurt, is dat talenten op jong-professioneel niveau al ervaring opdoen. Dat geldt ook voor de manier waarop wij het aanpakken. Voorheen was er een wat hardere scheidslijn tussen een Development Team en een WorldTeam, nu beschouwen wij het veel meer als één selectie. Daarbij val je vooral onder de begeleiding van of het Development Team of van het WorldTeam, maar waarin we vaak gemixte wedstrijden rijden en waarin we ook een speciaal programma kiezen. Waar dan ook met name de renners die in die groep zitten ervaring kunnen opdoen in wedstrijden, zoals finales rijden en zelf voor resultaten kunnen gaan”, gaat Zeeman verder.

Puzzel
Kortom, dat de talenten van de ploeg echt gaan ondervinden wat het is om op een hoog niveau te rijden, zonder dat ze altijd voor een van de kopmannen moeten rijden. Zeeman neemt de broers Van Dijke en Heßmann als voorbeeld. “Die hebben echt wedstrijden waarin ze voor winst kunnen meedoen, waarin ze ervaring gaan opdoen, waarin ze niet altijd op het hoogste niveau zitten maar een klein niveautje daaronder. Op het andere moment kunnen ze leren van Wout, Steven, Robert of Primož. We zijn lang bezig geweest om die puzzel te leggen en in het geheel te laten passen, maar daarmee verwachten we wel dat we die jongens naar een hoog niveau kunnen opleiden.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

wieler4live 11 januari 2022 om 19:35

Ben benieuwd naar de programma’s van deze jonge gasten

0
Steven_E 11 januari 2022 om 19:43

8 nieuwsbericht opeenvolgend over Jumbo-Visma, dit moet een record zijn?

0
Michelangelo 11 januari 2022 om 19:50

Net als deze ochtend de hele sporza site blauw wit paars gekleurd was… allebei erover als je het mij vraagt.

0
Bimbo Visma 11 januari 2022 om 20:14

Ik heb nog even gecontroleerd of ik niet op de site van Jumbo zat.

Is WF inmiddels al officiële spreekbuis eh mediapartner?

0
Dikke Man 11 januari 2022 om 20:39

Wij wachten nog altijd op nieuws over Milan Vader. Ik in ieder geval, één groot mysterie die knul.

0
Steven_E 11 januari 2022 om 21:12

Klopt @Michelangelo, stoorde me er ook aan… (als DQS-fan) Met een bericht over Dennis is het record alvast scherper gesteld tot 9!

0
Michelangelo 11 januari 2022 om 21:24

Natuurlijk snap ik dat goede relaties van sites als WF of Sporza van belang zijn voor de laatste nieuwtjes of de beste gasten aan tafel. Maar voor mijn gevoel kom je hier bij de grens waarbij journalisten in applausmachines veranderen…

Misschien goed voor de paginabezoeken, maar het had wat mij betreft niet gehoeven. Ook al heb ik vanmiddag wel gewoon de livestream aan gehad.

0
harryjohan71 11 januari 2022 om 23:10

@Steven_E Voor een Nederlandse site stonden er ook zeer veel artikelen van DQS op deze website na hun teamprestatie. We horen jou toen ook niet zeggen ik ben op een DQS site beland. Dit gaat ook richting de tien. Het is niet meer dan logisch dat deze teams de meeste artikelen krijgen. In de renners van deze ploegen zijn de lezers namelijk geinteresseerd. Ik mis vooral nog artikelen over welk programma de jonkies gaan rijden. Graag zou ik hier ook nog een artikel over lezen. Gelukkig heb ik in de Zeeuwse krant al het programma van Vader gelezen. De programma van renners van andere ploegen, muv kopmannen, interesseert me niet. Ik heb in ieder geval alle artikelen over JV zoals velen mijns inziens gelezen. Als site richt je, je toch op je doelgroep. Dit geldt trouwens overal en niet alleen voor de Nedelandse Wielerflits site.

0
Boomie1 12 januari 2022 om 08:16

Ik vind het schrijnender dat de redactie hier nog niet op gereageerd heeft. Vooral Mr. Ijnsen kan er wat van af en toe.

0
Beer 12 januari 2022 om 08:25

Blij met de vele artikels over Jumbo, van Aert, QS, Evenepoel en andere toppers. Goed geïnformeerd nu over de programma’s en de zin in het nieuwe seizoen wordt enkel groter!

0
Tool 12 januari 2022 om 08:43

Ik sluit me aan bij Beer. Nederlandse site, dus graag veel info over TJV

0
Steven_E 12 januari 2022 om 08:53

Ik ben het er zeker mee eens dat er wat artikels mogen verschijnen erover, maar sommige dingen kunnen toch beter gecombineerd / gespreid worden…

0
Caldaia Stivale 12 januari 2022 om 10:37

Teampresentatie met veel interviews, dus veel nieuws te melden, lijkt me vrij logisch. Het zou misschien wel wat prettiger zijn als ze een kleiner aantal artikelen in het hoofdoverzicht en dan een aantal subartikelen onder die hoofdartikelen plaatsen. Als je nu naar het overzicht gaat zie je inderdaad een ’tsunami’ aan TJV-berichten (pun indented, big up naar WVA).

0
Jean Dumas 12 januari 2022 om 16:46

WF heeft het plafond gewit bij Jumbo.

0
Zwarte Panter 12 januari 2022 om 08:26

Jumbo is sponsor van dit gebeuren hier

0
horsm 12 januari 2022 om 09:50

Ik vind het wel leuk hoor, al die TJV-berichten. Wat mij betreft covert WielerFlits de ploegenpresentatie van DSM op een vergelijkbare manier.

0
Caldaia Stivale 12 januari 2022 om 10:37

Eens, zou een hele mooie ‘cooperation’ zijn :)

0
storm-biker 12 januari 2022 om 10:46

Vind het nog steeds vreemd dat er hierdoor World Tour renners op .2 niveau mee mogen doen.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone