Jonathan Vaughters over nieuwe Netflix-serie: “Dit kan de wielersport over de hele linie verhogen”

maandag 7 maart 2022 om 09:34
Jonathan Vaughters over nieuwe Netflix-serie: “Dit kan de wielersport over de hele linie verhogen”

foto: Cor Vos

Net als Quick-Step Alpha Vinyl werkt EF Education-EasyPost mee aan de exclusieve behind the scenes-serie over de aanstaande Tour de France. Ploegmanager Jonathan Vaughters omarmt de plannen van wedstrijdorganisator ASO en streamingdienst Netflix, laat hij weten in gesprek met Cyclingnews.

Vaughters was ooit een van de meest uitgesproken critici van het businessmodel van de sport en van de onwil van Tour de France-organisator ASO om de inkomsten uit uitzendrechten te delen. Nu vindt hij echter dat de ASO een goede deal aanbiedt. “Het doet me bijna pijn om dit te zeggen, maar ik denk dat de ASO eigenlijk de sport in het algemeen helpt met dit project en daar ben ik het mee eens.”

De oud-beroepsrenner zegt dat voor ploegen ‘die geen olieproducerende natie als geldschieter’ of sterke regionale sponsoring hebben, de serie een grote stimulans kan zijn. “Voor degenen onder ons die leven in de werkelijke wereld waarin de meeste mensen leven, waar commerciële belangen er wel degelijk toe doen en de grootte van het publiek er wel degelijk toe doet, is de Netflix-serie een geweldige zaak. Dit kan de wielersport over de hele linie verhogen.”

‘Een Oekraïer die het geweldig doet in de Tour? Geen slecht verhaal’
EF Education-EasyPost omarmt het concept volledig, met renners als Rigoberto Urán die gewend zijn aan media-aandacht. “Rigo is duidelijk magnetisch met de camera. Hij is een mediamachine, maar hij zit waarschijnlijk in de laatste jaren van zijn carrière. Ik heb er het volste vertrouwen in dat Mark Padun een ongelooflijke Tour de France zal rijden. Een Oekraïense renner die het geweldig doet in de Tour? Dat is geen slecht verhaal”, verwijst Vaughters naar de oorlog in Oekraïne.

Volgens de Amerikaan wordt het voor de makers een grotere uitdaging om de wielersport in beeld te brengen dan de Formule 1 voor de serie Drive to Survive, die door hetzelfde productiebedrijf is gemaakt. “Omdat het een zeer subtiele sport is, de tactiek en strategie in het wielrennen zijn zeer subtiel. Het is een genuanceerde sport op een manier zoals Formule 1 dat misschien niet is. Maar ik hoop dat ze in staat zijn om de details op te pikken en er echt iets geweldigs van te maken.”

Volgens VeloNews doen behalve Quick-Step Alpha Vinyl en EF Education-EasyPost ook Jumbo-Visma, Groupama-FDJ, INEOS Grenadiers, AG2R Citroën, Alpecin-Fenix en Movistar mee aan de nieuwe achtdelige documentaire over de Tour de France. De serie zou in mei 2023 online moeten komen.

Dit artikel delen:

9 Reacties

AWestie 7 maart 2022 om 09:55

UAE wil niet? Slappe hap.

Aart van Woud 7 maart 2022 om 12:49

Misschien iets te verbergen, je weet het niet.

Murcia 7 maart 2022 om 10:04

Vergeet al die andere ploegen, alleen Movistar biedt het amusement en het drama waar de kijker naar smacht.

Jopie LS 7 maart 2022 om 10:06

Denk dat er qua sport toch redelijk wat parellellen zijn met Formule 1. Beide een grote groep die het zeer oppervlakkig volgen (Dumoulin die meedoet om gele trui, Max Verstappen die meedoet om wereldkampioenschap) en hierdoor eigenlijk niet verder komen dan ‘alleen de laatste X kilometer is interessant’ en ‘dom rondjes achter elkaar aanrijden’. Als Netflix kan bijdragen om juist de onderliggende strategiën en context (Enorm aangedikt, hun kennende, maar ook dat past bij wielrennen) inzichtelijk te krijgen voor het grote publiek kan dat geen kwaad natuurlijk. Aan genoeg goede verhalen voor 8 afleveringen waarschijnlijk geen gebrek.

Merlinappa 7 maart 2022 om 10:59

Precies dit!

Turtlehead 7 maart 2022 om 10:28

Ik begrijp dat Vaughters de oorlog in de Oekraïne een grote kans noemt op een commerciële klapper voor zijn ploeg.
Nou, proficiat.

xistnc 7 maart 2022 om 10:30

Netflix overweegt om de ASO contractueel te verplichten Michael Masi aan te stellen als wedstrijdleider.

Merlinappa 7 maart 2022 om 10:59

Dat zou fijn zijn, hij weet een stuk beter wat ie doet dan die fossielen uit de uci jury.

Romāns Vainšteins 7 maart 2022 om 11:28

Wat is in vredesnaam het verhogen van de linie? Is dat net zoals met dijken?

Headlines

Materiaalzone

Populair