Jonas Vingegaard troeft Mikel Landa af in spannende finale in Ronde van het Baskenland

donderdag 6 april 2023 om 17:31
Jonas Vingegaard troeft Mikel Landa af in spannende finale in Ronde van het Baskenland

foto: Cor Vos

De vierde etappe van de Ronde van het Baskenland is gewonnen door Jonas Vingegaard. Na een etappe van 175 kilometer rond Santurtzi draaide het uit op een sprint-à-deux tussen de klassementsleider van Jumbo-Visma en Mikel Landa. Zij waren op de klim van La Asturiana weggereden, waarna Vingegaard het sprintduel won. Hij verstevigt daardoor de leiding in de stand, met nog twee etappes te gaan.

Lees ook:
Deze verhalen lees je in de nieuwe Tour-editie van RIDE Magazine

Een vroege vlucht van elf renners kreeg geen vrijgeleide van het peloton, maar een poging van vijf renners wel. Onder hen Team DSM-klimmer Harm Vanhoucke, die op pad ging met Jonathan Caicedo (EF Education-EasyPost), Natnael Tesfatsion (Trek-Segafredo), Alan Jousseaume (TotalEnergies) en Jon Barrenetxea (Caja Rural-Seguros RGA).

Vanhoucke was op ruim zes minuten achterstand de best geplaatste renner in het algemeen klassement, dus konden Jumbo-Visma en co de kopgroep een ruime voorsprong geven. Deze liep op tot boven de zes minuten, maar werd naarmate de finale naderde ook weer flink verkleind.

Harm Vanhoucke in de kopgroep – foto: Cor Vos

Alle ogen waren in het laatste koersuur gericht op de klim naar La Asturiana (7,4 km aan 6,5%), met de voet op een kleine 25 kilometer van de finish en de top op 15 kilometer van de meet. Vlak voor die klim werd de kopgroep ingerekend en pakte klassementsleider Vingegaard drie bonificatieseconden, voor Ion Izagirre (twee) en Brandon McNulty (één).

Vingegaard kiest de aanval op slotklim
EF Education-EasyPost legde op La Asturiana het tempo hoog in dienst van Richard Carapaz. De aanval van de kopman uit Ecuador volgde op 5,7 kilometer van de top, maar die werd direct gecounterd door Vingegaard. De enige die de Deen kon volgen was Mikel Landa. Zij sloegen een serieus gat met de eerste achtervolgende groep. Daar vonden onder meer David Gaudu, Enric Mas, Ion Izagirre en Sergio Higuita elkaar.

Het tweede deel van de beklimming was wat ‘makkelijker’, waardoor de achtervolgende groep het verschil rond de halve minuut wist te houden. Dat was ook de voorsprong van Vingegaard en Landa op de top. Wat nog restte was een, bij vlagen zeer technische, afdaling van ruim veertien kilometer.

Vingegaard en Landa waren de besten bergop – foto: Cor Vos

Landa gokt, maar verliest van Vingegaard
De koplopers gaven iets van hun voorsprong prijs, maar reden desondanks met 25 seconden finishplaats Santurtzi binnen. De laatste vier kilometer waren wat vlakker en daar konden de grote achtervolgende groep, onder aanvoering van Soudal Quick-Step, flink dichterbij komen.

In de laatste anderhalve kilometer weigerde Landa over te nemen van Vingegaard, die het kopwerk daardoor alleen moest doen. Hij keek echter veel om en zo leek de voorsprong als sneeuw voor de zon te verdwijnen, maar Vingegaard en Landa hadden toch genoeg voorsprong. In de sprint-à-deux bleek Vingegaard, die als eerste de laatste rechte lijn indraaide, vervolgens de snelste.

Niet ver achter Vingegaard en Landa was het Mauro Schmid die de sprint om de derde plaats won, voor Matteo Sobrero en Brandon McNulty.

In het algemeen klassement blijft de kopman van Jumbo-Visma aan de leiding staan, met nu 12 seconden voorsprong op Landa. De derde plaats wordt bezet door David Gaudu, op 31 seconden van de Deense koploper.

Dit artikel delen:

50 Reacties

Tony 6 april 2023 om 17:41

Dik verdiend voor Jonas. Landa bleef 20 km aan het wiel van Jonas plakken. Als je niet overneemt verdien je ook niet om te winnen.

5
thenewGOAT 6 april 2023 om 17:45

Vind ik ook. Zo een Vingegaard gun je het voor de volle 100%. Wat een verschil met een Roglic…

-22
Wim Kruithof 6 april 2023 om 18:59
Quote:
Vind ik ook. Zo een Vingegaard gun je het voor de volle 100%.

Je begon zo mooi, out-of-character…

Quote:
Wat een verschil met een Roglic…

Maar stuurde bij volgens verwachting, in deel B van je bijdrage.

5
thenewGOAT 6 april 2023 om 19:25

Hoezo Wim “volgens verwachting?” Je gaat nu toch even keihard je best moeten doen om uit te leggen waarom de manier van koersen van Vingegaard en van Roglic niet 180 graden verschillen? Kijk, je hebt gelijk, ik ben een SQS adept, en ja ik vond het hemel tergend hoe Roglic laatst reed in Catalonië. Maar weet je Wim, nóg veel meer dan een Quickstep en Remco fan, ben ik een ware koersliefhebber. Ik kon vandaag ook zitten hopen hebben dat Vinge en Landa alsnog zouden ingelopen worden, want dan zat een overwinning voor SQS er dik in. Maar neen, ik hoopte oprecht dat ze voorop bleven, en vooral dat Jonas won, want nog veel meer dan een SQS adept, ben ik een waarachtige wielerfanaat, en kan ik ten volle het formidabel stukje koers dat Vinge vandaag bracht smaken. Iets wat velen hier ook eens zouden moeten proberen, namelijk de ploegbril probleemloos afzetten als er een grand-cru stukje wielrennen gepresenteerd wordt. Wat Roglic bracht in Catalonië is Tzum kotsen in vergelijking met wat Jumbo (lees Vinge) vandaag brachten.

-13
Wim Kruithof 6 april 2023 om 22:35

Nou, waarachtige koers-adept, ik moet just niks, maar de verwachting was dat je Roglic zou bashen. Ook in een koers waar hij niet eens rijdt.

En wat gebeurde er? Je bashte Roglic. Vandaar, volgens verwachting.

2
Vangenechten 6 april 2023 om 23:02

Wauw wat een koersfanaat ben jij! Gefeliciteerd! Ik vind Roglic een fantastische topcoureur, en dat zeg ik als Belgische Remco-fan ;)

4
thenewGOAT 7 april 2023 om 12:41

@vangenechten. Ja en? Ik vind spruitjes lekker en jij misschien niet, en vice-versa. Misschien moet je even een cursus begrijpend lezen overwegen. Waar zeg ik dat ik Roglic geen groot renner vind? Juist nergens ..Wat ik wel zeg is dat de manier van koersen van Roglic in Catalonië Tzum kotsen was in vergelijking met de manier waarop Vingegaard in Baskenland rond rijdt. Is het nog toegestaan om een mening te hebben? Of heb je liever van niet? @Wim. Wat een kinderachtig antwoord “ik moet just niks”….heel volwassen hoor.

-1
Lalsacien 7 april 2023 om 15:11

@Tony als je niet gekeken hebt kun je beter niet oordelen over het koersverloop.

0
De Zeboe van de Zoncolan 7 april 2023 om 15:50

Zullen we er anders een jurysport van maken? Dan maken we de prijs voor de strijdlust het allerbelangrijkst!

0
the student 6 april 2023 om 17:38

Landa kan nog jaren koersen, maar hij lijkt t maar niet te leren hoe hij dit soort situaties af moet maken. Hier ging alles weer verkeerd.

Als hij nu als eerste de laatste bocht door komt kan hij dit winnen. Maargoed daarom is het nu juist zo een leuke renner.

4
Polleke 6 april 2023 om 17:49

Het ziet er altijd zo ontspannen uit bij Landa… beetje grinta erin en je hebt een wereldtopper…

1
go Ineos 6 april 2023 om 17:52

Deze man had allang een grote ronde moeten winnen zoveel talent en zijn prachtige houding op een fiets. Hij had niet zovaak van ploeg moeten wisselen met Astana, Sky, Movistar en Bahrain in 4 jaar . Hij had langer bij Sky moeten blijven of Movistar waar veel kansen lagen na het vertrek van Quintana en Carapaz

2
Pol 6 april 2023 om 18:16

De beste stuurlui enz enz.

0
RodyTur10 6 april 2023 om 17:44

Je zou maar wielrenner zijn in dit tijdperk van Pogacar, Roglic, Vingegaard, Evenepoel, Van der Poel en Van Aert. Wat een veelvraten. Ze winnen bijna alles.

Doet denken aan de tennisperiode van Djokovic, Federer, Nadal (en Murray).

Edit: was Evenepoel vergeten te noemen (dankjewel)

4
thenewGOAT 6 april 2023 om 17:46

Je vergeet er (bewust)? 1…

-7
Sjonge Jonge 6 april 2023 om 17:51

Niet iedereen doet dingen bewust of om uit te lokken.

7
thenewGOAT 6 april 2023 om 18:20

@sjonge, vandaar ook tussen haakjes én een vraagteken. Snap je?

-3
Jean Dumas 6 april 2023 om 17:56

Als je wilt weten wat het verschil is tussen een topper en een subtopper, dan heb je vandaag je finale antwoord.

4
debarreman 6 april 2023 om 17:46

Koers! Altijd mooi om te zien.
Vingegaard bergop echt de sterkste en zonder al te veel risico naar beneden. Landa gokt (of hij weet niet anders) en verliest.

3
Sjonge Jonge 6 april 2023 om 18:17

Had toch meer verwacht van Gaudu, in Parijs Nice nog een stapje beter dan Vingegaard, nu duidelijk minder.
Lijkt me voor Gaudu weinig hoopvol met de Ardennen in het vooruitzicht.

3
Bom Teugelsdijk 6 april 2023 om 17:34

Is Sobrero geen leuke aanwinst voor Jumbo? All-round inzetbaar en loopt uit z’n contract

2
Gibo 6 april 2023 om 18:13

Of een van de andere twintig ploegen waar hij meer zijn eigen kans kan gaan

3
Bom Teugelsdijk 6 april 2023 om 19:13

Kan ook, maar lijkt me een geval Laporte. Goed maar (nog) niet goed genoeg.

0
KevinK1986 6 april 2023 om 21:04

Absoluut een leuke renner.. maar ik zie in hem toch een ander type dan Laporte.
Wat betreft aanwinsten zou ik als JV toch meer bij onze zuiderburen scouten/ werven.

0
Bom Teugelsdijk 7 april 2023 om 01:18

Ik bedoelde eigenlijk meer dat het een steengoede renner is, alleen geen afmaker. Nu was Laporte wel al meer een afmaker voor hij naar Jumbo ging, maar had tot die rit in PN nog geen WT overwinning.

0
Dikke Vrouw 6 april 2023 om 17:40

Jonas kampioen !

0
Limal 6 april 2023 om 17:50

Leuke rit! Met dank aan EF, Vingegaard, Landa (in de afdaling toch even) en SQS die de druk op de ketel hielden.

In principe wint Vingegaard dit makkelijk voor Landa en strijdt de rest om plaats drie, maar er volgen nog twee verraderlijke Baskenritten…

0
Tripodboom 6 april 2023 om 17:52

Alledaags hoort er niet bij.

0
Whyze Katje 6 april 2023 om 20:07

Leuke strijd! Vingegaard goed op dreef, maar had het Landa ook wel gegund.

0
KevinK1986 6 april 2023 om 21:07

Deze etappe verdiende (als objectief liefhebber) alleen maar Vingegaard als winnaar.. Leuk dat Landa zich weer laat zien en bijzonder sterk oogt.

4
Tony 7 april 2023 om 10:37

Welke strijd? Ik zag Landa 20 km in het wiel van Jonas kleven…

0
Lalsacien 7 april 2023 om 10:43

@Kevin ik kan, als liefhebber, ook genieten van een renner die het bordje van de ander leeg eet. Voor mij hoeft het niet altijd de sterkste of de meest aanvalslustige die de zege pakt. De term meest verdienen vind ik zelf niet passen bij het wielrennen.

0
Gibo 6 april 2023 om 20:59

Opvallend dat ineos niemand in de achtervolgende groep heeft. Als je ziet wie daar wel allemaal zit is dat toch opvallend. Vooral DFM blijft toch keer op keer teleurstellen.
Carapaz trouwens meer dan drie minuten verloren…

0
Romāns Vainšteins 6 april 2023 om 23:59

Gaat van het duo Vingegaard/Roglic er nog eentje richting Ardennen?

0
Wheely 7 april 2023 om 00:10

Neen, maar het duo Valter & Vader wel.

1
Ivanoviclover 6 april 2023 om 18:26

waarom wordt er in de achtergrond niet meegewerkt met SQS? Een paar beurten meedraaien en ze hadden kunnen sprinten om de overwinning.

-1
De Zeboe van de Zoncolan 6 april 2023 om 18:47

Aan wie zat je te denken? Je moet dan een ploeg hebben die iemand heeft die de sprint aan kan tegen Schmid, en ook nog iemand die mee kan draaien.

Het heeft weinig zin om mee te draaien en dan 12e te worden ipv 14e.

2
Gibo 6 april 2023 om 19:18

Dat heeft wel zin: je hebt nog een kans met een late uitval indien je voor de rit gaat en je voorkomt dat landa en vingegaard met de bonis gaan lopen als je interesse hebt in het klassement.
Onder meer jayco, arkea en uae hadden een koppel.

1
Polleke 6 april 2023 om 20:37

Tja… ze denken allemaal de slimste te zijn maar niemand denkt er aan dat je de koers alleen maar kan winnen als je voorin komt…

-2
wheelie23 6 april 2023 om 19:56

Landa geel in de Tour!

-2
Tony 7 april 2023 om 10:35

Geloof je echt in sprookjes?

0
Tripodboom 6 april 2023 om 17:51

Ik denk zo maar dat Vingegaard de Tour gaat verliezen in een afdaling. Dat ziet er niet-alledaagse te trefzeker uit.

-3
Giovinazzi 6 april 2023 om 19:01

Dat dacht Pogacar ook te proberen, maar uiteindeljk was hij zelf degene die op de grond lag…

5
Tim 6 april 2023 om 19:39

Vingegaard heeft soms zijn momentjes in de afdaling, maar is over het algemeen toch wel een puike afdaler. Landa, die ook geen verkeerde daler is, moest soms goed bijtrappen.
Ook Pogacar ging bij de laatste tour duidelijk minder soepel de bochten door dan Jonas

1
Federico Bahamontes 6 april 2023 om 17:40

Jonas, je bent een bizar sterke coureur. Maar stop alsjeblieft met dat constante omkijken. Het begint gewoon pijn aan de ogen te doen..

-5
the student 6 april 2023 om 17:41

Misschien moet hij zo’n radar achter zijn zadel doen. Haha

1
Cycling 6 april 2023 om 17:45

Wat een onzin. Vandaag heeft hij helemaal niet veel achterom gekeken. Zeer aanvallend en met lef gekoerst. Vol door blijven gaan met Landa in het wiel.

13
Kelder is de Man 6 april 2023 om 17:45

In dit geval, laatste kilometer, leek me dat best nuttig.

8
Dutch Smartie 6 april 2023 om 18:55

Misschien een aerodynamisch achteruitkijk spiegeltje.

1
Wim Kruithof 6 april 2023 om 18:57

Een omkijkende Vingegaard is weer zo’n nieuwe Wielerflits-wijsheid die te pas en te onpas wordt gedropt.

6

Headlines

Populair

Materiaalzone